Kylmänostatetut patongit

Tuore leipä, onko mitään maukkaampaa? Vielä lämpimän leivän rapea kuori, sitkeän pehmeä ja kuohkea sisus...

Olet tehnyt patonkia monella metodilla, blogissa on ollut ohjeet mm. neljän tunnin patonkeihin ja "Leipänatsin patonkeihin". Nyt kokeilin vuorokauden kylmänostatusta. Tein taikinan perjantaiaamuna ja lauantai-iltapäivänä söimme lämmintä leipää. 

Leipänatsi eli leipäkirjan kirjoittaja oli resepteissään hyvin tarkka jauhoista, minä otin nyt niitä kotona sattui olemaan eli puolet pizzajauhoja, puolet erikoisvehnäjauhoja. Erinomaista tuli näinkin. 


patongit, parhaat_patongit

patongit, parhaat_patongit

patongit, parhaat_patongit

patongit, parhaat_patongit

patongit, parhaat_patongit

patongit, parhaat_patongit


Kylmänostatetut patongit


3,5 dl vettä, 45 ° C
1 tl  kuivahiivaa
7,5 dl jauhoja
2 teelusikallista suolaa
ruokaöljyä kulhon öljyämiseen
1,5 dl vettä uuni kestävässä astiassa

Sekoita vesi ja hiiva suuressa kulhossa. Anna seisoa, kunnes hiiva-vesiseos vaahtoaa hieman, noin 10 minuuttia. Lisää jauhot ja sekoiteta haarukalla, kunnes kaikki jauhot ovat imeytyneet veteen. Anna taikinan seistä kulhossa noin 20 minuuttia.

Lisää suola, siirrä taikina kevyesti jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa, kunnes taikin on sileä ja joustava, noin 10 minuuttia. Voit käyttää myös yleiskonetta vaivaamiseen. Siirrä taikina kevyesti öljyttyyn kulhoon, peitä kulho muovikelmulla ja aseta kulho vedottomaan paikkaan, vaivaa taikinaa kevyesti käsin kolme kertaa puolen tunnin välein.


Nosta taikinakulho jääkaappiin vuorokaudeksi.

Nosta taikinakulho jääkaapista, anna seistä huoneenlämmössä noin tunnin ajan. 


Kuumenna uuni 240 C ° asteeseen. Nosta taikina kevyesti jauhotetulle työpöydälle ja leikkaa kolmeen samankokoiseen palaan. Muovaa jokaisesta taikinapalasta noin 30*30 cm levy, taittele reunat keskelle ja nipistä patongin päät suppuun. Nosta patongit jauhotetulle leivinpapeille tasaisien välimatkojen päähän toisistaan.


Laskosta leivinpaperi poimulle patonkien väliin ja laita molemmille reunoille vielä tiukasti rullatut keittiöpyyhkeet. Näin taikina nousee ylöspäin, eikä leviä sivusuuntaan. Peitä kevyesti muovikelmulla. Anna nousta noin 50 min, kunnes patongit ovat kohonneet. Poista pyyhkeet ja vedä leivinpaperi suoraksi. Leikkaa saksilla neljä viiltoa kuhunkin patonkiin.

Nosta leivät uunipannulle tai paistokivelle uuniin. Laita vesiastia uunin pohjalle (tämä tuottaa höyryä, joka auttaa rapean kuoren muodostumista). Paista patonkeja kunnes ne ovat tummanruskeita ja rapeita, 20-30 minuuttia.


Onko lämmin leipä sinunkin herkkuasi? 

5 kommenttia :

  1. Uunituoreet leivät ovat ihan parhautta!
    Herkullisen näköisiä patonkeja. Itse juuri äsken leivoin vehnäleivän. Ihana tuoksu levisi koko kotiin. Ja oli muuten hyvää.
    Mukavaa viikonloppua sinulle Tuuli ❤️

    VastaaPoista
  2. Oih, nyt alkoi tehdä mieli patonkia. Juuri leivottu leipä on ihan parhautta.

    VastaaPoista
  3. Lämmin leipä on ehdottomasti herkkua ja usein olen huomannut kylmänostatuksen olevan erinomainen keino maun lisäykseen :-)
    Ihan kauheasti en ole viime aikoina kokeillut uusia reseptejä, kun olen jämähtänyt tekemään aina vaan samanlaisia sämpylöitä juuresta sunnuntaiaamuksi. Pitäisi varmaan edes vähän varioida...

    VastaaPoista
  4. Onpa hyvännäköisiä patonkeja! Nyt n kyllä tullut leivottua paljon ja jääkaapissa muhii pizzataikina, josta tänään iltaruoka : ) Leivontaterapia on parasta terapiaa ja tuo lohtua tällaisessa oudossa ja vähän pelottavassakin tilanteessa.

    VastaaPoista
  5. Näitä nyt leipomaan, kiitos reseptistä Tuuli❤️

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.