Millaista on matkustaa Viroon kesällä 2020 ja mitä tehdä sadepäivänä Tallinnassa

Pressimatka Tallink/Visit Tallinn 

Suomesta on voinut matkustaa Viroon ilman karanteenia jälleen joitakin viikkoja, minäkin tein pienen kesämatkan maan rajojen ulkopuolelle. 


Tallinnna-risteily

En ollut täksi kesäksi varannut mitään matkoja, joten kesämatkojen peruuntuminen ei päässyt harmittamaan. Hieman haikeana kuitenkin ajattelin jossain vauheessa, ettei tämä kesänä tai koko loppuvuonna luultavasti tulisi lainkaan Suomen rajojen ulkopuolelle matkustettua. Rajoituksia on kuitenkin höllennetty ja matkailla voi taas. 

Tätä postausta kirjoittaessani heinäkuun 2020 alkupäivinä ulkoministeriön mukaan vapaa-ajanmatkustus on sallittua ilman 14 päivän karanteenia Suomesta Latviaan, Liettuaan, Viroon, Norjaan, Tanskaan ja Islantiin. Kesäkuun lopussa Virossa on ollut  kaikkiaan alle 2000 vahvistettua Covid-tapausta ja uusien tapausten määrä oli pysynyt muutamissa jo pitkään. 


Tallink Victoria 1

Tallink-Siljan laivoilla toteutetaan lukuisia toimenpiteitä jotta matkustajien ja henkilökunnan hyvinvointi taataan ja jotta matkakokemukset säilyvät edelleen parhaina mahdollisina. 

Kontaktien ja jonojen välttämiseksi lähtöselvitys suositellaan tehtäväksi ennakkoon mobiilisovelluksella, netissä tai terminaalissa lähtöselvitysautomaatilla. Tarvittaessa tiskiltä toki saa henkilökohtaista palvelua. 

Laivojen matkustajamääriä on pienennetty maksimimääristä, ravintoloissa ja kaupoissa on kapasiteettirajoituksia ja ohjelma- ja viihdetarjonta on suunniteltu siten, että jokaiselle löytyy jotakin – sopivan etäisyyden päästä toisistaan.

Meillä matkustajilla vastuuna on noudattaa jo kotimaasta tuttuja suosituksia ja määräyksiä; ei matkusteta jos on mitään oireita, pestään käsiä ja käytetään käsidesiä, vältetään tungosta ja odotetaan välimatkan päässä omaa vuoroa esim. ravintoloiden ja kauppojen jonoissa. Olemmehan jo kuluneina kuukausina oppineet hyvin tätä "uutta normaalia", jota noudatetaan nyt matkoillakin. Tallink hytit


Laivalta poistuessaankaan ei kannata pakkautua aulaan odottamaan maihinpääsyä vaan odotella muissa, väljemmissä tiloissa kunnes ensimmäiset matkustajat ovat päässeet ulos laivasta ja terminaaliin pääsee tungeksimatta. 

Meillä oli matkan ajan hytit käytössä Tallinnan ja Tukholman väliseltä reitiltä kesäksi Helsinki-Tallinna välin 11 h päiväristeilyjä tekemään tuodulla Viktoria 1-laivalla. Jäinkin omaan hyttiini vartiksi laivan kiinnityttyä laituriin Helsingissä ja sain kävellä vihoviimeisenä matkustajana ulos laivasta täysin omassa ylhäisessä yksinäisyydessäni koko matkan hytistä terminaalin ulko-ovelle. Laivaan mahtuu normaalisti 2800 matkustajaa, nyt matkustajia oli 800 eli maihinousukin oli sujunut nopeasti. 

Omaa järkeä sekä hygieniaa ja etäisyyttä korostavia ohjeita noudattaen tuttu ja turvallinen Tallinna on nyt hyvä ulkomaan reissun kohde. 

Pääsääntönä Virossa on ns. 2 + 2 -sääntö eli liikkuminen julkisilla paikoilla ja yleisissä tiloissa enintään kaksittain vähintään 2 m etäisyydellä muihin ihmisiin. Julkisia paikkoja ovat mm. kaupat, ravintolat, museot ja muut nähtävyydet, rannat, promenadit sekä ulkoilupolut. Rajoitusta ei sovelleta perheenjäseniin eikä julkisia työtehtäviä suorittaviin henkilöihin.

Halusin ensin kertoa, millaista nyt, "uudessa normaalissa" on matkustaa. Viimein päästäänkin otsikon lupaamiin sadepäivävinkkeihin. 


Tallinna trendialueet


Olimme saaneet valita pressimatkan päiväohjelman useammasta kohteesta. Minua kiinnosti tällä kertaa eniten Noblessnerin kehittyvä alue, jossa olinkin ollut jo joulukuussa ja Proto-elämystehdas. Nämä sopivatkin hyvin sadepäivän Tallinnan-ohjelmaksi. 

Noin kolmen kilometrin matka satamasta Pohjois-Tallinnaan oli alunperin tarkoitus taittaa vuokrapolkupyörillä, mutta hellekauden jälkeinen sadesää sai muuttamaan suunnitelmia. Viimeksi joulukuussa alueella käydessäni satoi myös, ehkäpä ensi kerralla olisi poutasää ja voin nauttia Noblessnerin merimaisemista, ravintoloiden terasseista ja muista ulko-alueista kunnolla. 

Noblessnerille matkattiin bussilla ja siellä suunnattiin Protoon, virtuaalitodellisuuden tiedekeskukseen. Satamasta ei suoraa julkista liikennettä ole Noblessnerille, mutta kävellen, vuokrapyörällä, Boltilla tai taksilla pääsee perille helposti. 


NoblessnerNoblessner


Noblessner

Noblessner

Noblessner

Noblessner
Museot ja näyttelytilat ovat saaneet käynnistää toimintansa jo aiemmin toukokuussa. Vierailuryhmien alle 10 henkilön rajasta on luovuttu 1.6., mutta 2 + 2-säännön henkeä on sisätiloissa yhä noudatettava.

Proto-elämystehdas tarjosi paljon hauskaa aikuisryhmällekin. Protossa tiedemaailmaa voi kokea uudella tavalla interaktiivisessa virtuaalitodellisuudessa. Siellä pääsee testaamaan omia  taitojaan ja rohkeuttakin. Protossa voi lähettää raketin avaruuteen, kilpailla pyöräradalla ja nousta kaikkien ylle korkeuksiin, porautua maapallon ytimeen, kiitää jännittävää maanalaista rataa itse ajetun auton  kyydissä sekä tutkia valtameren pohjaa virtuaalisesti ja itse osallistuen. 

Protossa on myös kiva korikalustein - ja valaisimin sisustettu kahvila. Pohjala brewery

Pohjala Brewery noblessner


Pohjala Brewery Noblessner

Proton jälkeen siirryimme läheiseen Põhjalan panimoon. Panimoravintolassa tarjoillaan kahtakymmentäneljää eri olutta ja ruoaksi Texas-BBQ:ta. 

Valtaosalla Viron ravintoloista on ollut lupa pitää kykyjensä mukaan ovet auki koko koronakriisin ajan. Kesäkuun 1. päivästä alkaen ovat tarjoilu- ja anniskeluaikoihin liittyvät rajoitukset poistuneet; sekä keittiöt että baarit voivat tarjoilla ruokaa ja juomaa myös klo 22:n jälkeen paikan normaalien aukioloaikojen mukaisesti. 2 + 2 -säännön henkeä on sisätiloissa yhä noudatettava, ja desinfiointiaineita on oltava asiakkaiden saatavilla. Tallink ruoka

Tallink ruoka

Tallink ruokaAina ei maissa muulta ohjelmalta ehdi syödä, laivoilla onkin useita ruokailumahdollisuuksia. Paluumatkalla nautittiin illallinen Grill House -ravintolassa. Tallinkin laivojen ravintoloihin otetaan asiakkaita toistaiseksi 75% kapasiteetista.

Kaikkien matkustajien on pestävä tai desinfioitava kätensä joka kerta saapuessaan ravintoloiden tai kahviloiden ruokailualueille. Desinfiointipisteitä on kahvi- ja juoma-asemien vieressä. Henkilökunta puhdistaa koneita ja kosketuspintoja usein ja säännöllisesti. Ottimia vaihdetaan tiuhaan tahtiin ja asiakkaille on lisäksi tarjolla kertakäyttökäsineitä buffet-ravintoloiden buffa-alueella.

Vaikka moni asia onkin nyt muuttunut, Tallinnasta löytyy edelleen aina jotain uutta. Matkailukin tuntuu turvalliselta, kun malttaa välttää pahimmat tungokset ja noudattaa hygieniaohjeita. 

6 kommenttia :

 1. Tallinna <3 Ihana tuo museo ja ihastuin nyt noihin korivalaisimiin ja tuoliin ja kuumailmapalloihin ja ja :D
  Kaunista heinäkuuta sinulle Tuuli <3

  VastaaPoista
 2. Tallinnassa on todella paljon nähtävää ja on vähän sellainen kutina, että Helsinki taitaa jäädä innovaatiomielessä kakkoseksi jos ajatellaan vanhojen rakennuskompleksien uudelleenideointia. Odotan itsekin, että voisin lähteä sinne - nyt vielä ei ollut mahdollisuutta. Hienoja kuvia!

  VastaaPoista
 3. Todella kivoja kuvia ja laitan nämä muistiin, kun seuraavaksi reissaan Tallinnaan. Ensin ajattelin myös osallistua tälle reissulle, mutta koska palasin Riiasta sunnuntaina, ei olisi paukut riittäneet. Virossa kuuluu olevan kaikki turvajärjestelyt kunnossa👍

  VastaaPoista
 4. Teillä oli huikean upea päivä Tallinnassa ja seurasinkin reissua innolla sun Instassa. Tallinnaan on myös ikävä, minnepä ei olisi. <3

  Ihanaa viikonloppua Tuuli. <3

  VastaaPoista
 5. Noblessenerin alue ja Proto ois kyllä ollut kanssa kiva päiväohjelma Tallinnaan, mutta jääpä tosiaan taas seuraavaksi kerraksi kiinnostava kohde - ja niitähän toki Tallinnassa riittää lukuisia ja ihania ruokapaikkoja! <3 Oli kyllä mukava päivä! :-)

  VastaaPoista
 6. Tallinna <3 ihana kaupuki ja koko ajan tulee uusia mielenkiintoisia paikkoja. Noblessnerin alue on ihana. Protossa haluasin päästä vierailemaan koska oman käyntini aikana ennen joulua se oli suljettuna. Myös Pohjola panimossa olisi kiva käydä sisällä - en ehtinyt kuin kurkistaa sitä ulkokäsin ennen joulua.

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.