Karamellisoitu kampasimpukkarisotto

Viime viikolla julkaisin kampasimpukkapastasta kuvan, mutta olen tehnyt myös kampasimpukkarisottoa.

Karamellisoitu fenkoli ja sipuli antavat herkullisen täyteläisen maun risottoon. Kampasimpukkarisotto on ihana ruoka vaikka kahdenkeskiseen pikkujouluun tai itsenäisyyspäivän illalliselle. Risoton teko on helppoa kunhan vain muistaa jo edesmenneen aiemman työnantajani ja kulinaristin ohjeen "Risotto ei odota syöjää, syöjä odottaa risottoa!" eli risotto heti lautasille ja pöydässä odottavien syöjien eteen.

Kuvatkin nappasin alle minuutissa, taas oli paitsi kiire päästä syömään myös kilpajuoksu pimenvän iltapäivän kanssa. Onneksi kamerassa riittää ISO-arvoa nostettavaksi, vaikka vähän "tunnelmallisen" rakeiseksi se kuvat tekeekin.



Karamellisoitu kampasimpukkarisotto (neljälle)

150 g kampasimpukoita (pakaste)

1 pieni fenkoli ohueksi viipaloituna

2 salottisipulia ohueksi viipaloituna

1 rkl oliiviöljyä

3 rkl voita, jaettuna

¼ tl merisuolaa

¼ tl sokeria

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

5 dl Arborio-riisiä

3 dl kuivaa valkoviiniä

2 rkl tuoretta rosmariinia silputtuna

Kourallinen tuoretta rakuunaa silputtuna

1 l lämmintä kasvislientä tai hummerifondilientä

1 ½ raastettua parmesanjuustoa

 

Sulata kampasimpukat pakkauksen ohjeen mukaan. Kuivaa sulatetut kampasimpukat talouspaperilla.

Kuumenna paksupohjaisessa kattilassa öljy ja 2 rkl voita keskilämmöllä. Kun voi on sulanut, lisää viipaloitu sipuli ja fenkoli ja sekoita voissa. Peitä kannella ja anna hautua kunnes sipuli ja fenkoli ovat pehmenneet, noin 10 minuuttia. Lisää suola ja sokeri. Nosta lämpö keskilämmölle ja hauduta sekoittaen usein, kunnes sipulit ja fenkolit ruskistuneet, noin 25-30 minuuttia.

Lämmitä kasvisliemi tai hummerifondi erillisessä kattilassa liedellä.

Lisää sipulin ja fenkolin joukkoon valkosipuli, Arborio-riisi ja yrtit. Keitä sekoittaen usein, kunnes riisinjyvät ovat läpikuultavaa reunoilta, noin 3 minuuttia. Lisää viini ja sekoita riisiä kunnes viini on täysin imeytynyt, 4-5 minuuttia. Kun viini on imeytynyt, lisää 5 dl kasvislientä/hummerifondiaja hauduta sekoittaen 3 - 4 minuutin välein, kunnes neste imeytyy, noin 12 minuuttia. 

Paista tässä välissä kampasimpukat. Hienonna ensin valkosipulinkynnet. Kuumenna voi pannulla, lisää hienonnettu valkosipuli. Paista kampasimpukoita kuumassa voissa noin 1 min kummaltakin puolelta. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria.

Sekoita edellisen liemierän imeydyttyä risoton joukkoon vielä 2½ dl kuumaa lientä ja keitä jatkuvasti sekoittaen, kunnes neste imeytyy. Toista lisäliemellä vielä 2 tai 3 kertaa, kunnes riisi on al dente. Poista risottokattila liedeltä ja sekoita risoton joukkoon jäljellä oleva 1 rkl voita ja parmesanjuusto. Tarjoa paistettujen kampasimpukoiden kanssa.

Oletko sinä kampasimpukoiden tai risoton ystävä?

2 kommenttia :

  1. Kampasimpukoita en allergiani takia voi syödä, mutta risottoa popsin sitten senkin edestä. Oma suosikkini on sienirisotto.
    Herkullista loppuviikkoa sinulle Tuuli <3

    VastaaPoista
  2. Omg ihan meidän ruoka, siis huhhuh, kyllä maistuisi ja hei ehkä koetetaan tehdä tätä. Maistuisi meille molemmille.

    Ihanaa viikonloppua Tuuli. <3

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.