Viikuna-vuohenjuustogalette; helppo ja nopea herkku

Tämä viikuna-vuohenjuustogalette on helposti valmistuva illallinen tai alkuruoka. Voit tehdä galeten seuraksi vihreän salaatin.


Olen ollut Pariisissa syyskuussa messuilla kymmeniä kerroilla ja usein jäänyt vielä kaupunkiin viikonlopuksi. Yksi traditioistani on ollut ostaa viikunapiirakkaa konditoriasta Rue Mouffetardilta ja syödä se puistossa. Lämpiminä päivinä konditorian vitriinissä saattoi pyöriä lukuisia ampiaisia makeiden, tahmeiden karamellisoitujen viikunoiden houkuttelemina.

Lidlistä on löytynyt muutaman viikon ajan edullisia viikunoita. Niitä pussiin laittaessani muistelin syömiäni makeita viikunapiirakoita, mutta nyt mieleni teki suolaista piirakkaa, johon viikuna antaisi makeutta. Vuohenjuusto antaisi piirakalle mukavaa suolaisuutta ja happamuutta.

Yksinkertainen galette eli ranskalainen avopiiras on yksi lemppareistani niin suolaisena kuin makeanakin, koska se on todella helppo tehdä, sitä voi muokata monella tavalla ja se valmistuu yksinkertaisista aineksista. Galette ei vaadi samanlaista kärsivällisyyttä kuin varsinainen piirakka- galette ei edellytä kauniiden reunojen tekemistä ja täydellistä viimeistelyä.  Rustiikkinen galette on laiskan leipojan piirakka, juuri sopiva leipomus minulle. Olen tehnyt aiemmin mm. persikka-inkiväärigalettea.

Kokeile myös viikuna-tarte tatinia.

Huom! Kuvissa on puolikkaalla reseptillä tehty galette, jonka tein kotona yksinollessani, se myös mahtui airfryerin koriin paistettavaksi. Kaulin taikinan suoraan leivinpaperin päällä ja leikkasin leivinpaperin niin, että siihen jä vähän reunaa, josta galette oli helppo nostaa Arifryerin koriin ja korista pois. Voit paistaa galeten myös uunissa.



Viikuna-vuohenjuustogalette


4 viikunaa
100 g vuohenjuustoa n. 0,5 cm viipaleina

3 dl vehnäjauhoa
0,6 dl  oliiviöljyä
0,6 dl + 1-2 rl jääkylmää vettä
0,5 tl merisuolaa
1 munankeltuainen, hieman vatkattuna voitelua varten

Sekoita jauhot, oliiviöljy, 0,6 dl vettä ja suola. Lisää 1-2 rl vettä, jos taikina on liian kuivaa. Siirrä taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja muotoile palloksi. Kääri muovikelmuun ja laita jääkaappiin noin 40 minuutiksi.

Kuumenna uuni 180 C. Kauli taikinasta n. 0,5 cm paksuinen, läpimitaltaan n. 30 cm pyöreä pohja kevyesti jauhotetulla alustalla. Siirrä sitten taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille. Levitä vuohenjuustoviipaleet taikinalle ja niiden päälle  viipaloidut viikunat taikinan keskelle jättäen taikinaa 3-4 senttiä reunan ympärille. Taita reunat varovasti viikunoiden päälle. Voitele pohjan taitetut reunat vatkatulla munankeltuaisella.

Paista galettea, kunnes kuori on täysin kypsä ja kullanruskea, Airfryerissa noin 15-16 minuuttia 180 asteessa (puolikas annos mahtuu isohkon Airfryerin koriin), uunissa noin 35-40 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ennen viipalointia.

Oletko leiponut viikunoista?

2 kommenttia :

  1. Olen käyttänyt tosi vähän viikunoita, enkä tiedä miksi. Varmaan saatavuuden vuoksi. Tämä ohje on sellainen, joka maistuisi mullekin 😍

    VastaaPoista
  2. En ole oikeastaan käyttänyt olleenkaan viikunoita. Tämä ohje huokutteli tosi paljon, syynä taitaa olla myös vuohenjuusto. : )

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.