Kuinka saada lehtevä, rapsakka voitaikina ilman työlästä kaulimista ja kääntämistä?
Tätä kysyi moni Instagramissa, kun julkaisin kuvan lohipiirakkapalasta, jonka kerroin valmistuneen ilman pitkää kaulimista ja kääntämistä. Resepti oli Instagramissa jo joulukuun lopulla, mutta laitetaan se tänne bloginkin puolelle talteen.
Anoppini tekee joka jouluksi Elisabeth Järnefeltin lohipiirakan, jonka salaisuus on taikinaan lisättävä Koskenkorva. Haihtuessaan uunissa viina jättää taikinaan pieniä kuplia, tämä lehtevöittää taikinaa. Anoppi muistelee ohjeen olleen aikoinaan jossain lehdessä, mutta alkuperäinen ohje on kadonnut kauan sitten. Hän tekee piirakan “korvakuulolta” ja kertoessaan sen minulle painotti, että määriä ja paistoaikaa täytyy joka leipurin varioida itse sopivaksi.
Elisabeth Järnefelt oli suomalaisen taiteen ja kulttuurin innoittaja ja kannustaja sekä mm. taidemaalari Eero Järnefeltin, kirjailija Arvid Järnefetin sekä Aino Sibeliuksen äiti.
Elisabeth Järnefeltin lohipiirakka
Taikina
1/2 kg huoneenlämpöistä, pehmeää voita
1/2 kg puolikarkeita vehnäjauhoja
2 dl kylmää vettä
1 dl Koskenkorvaa tai vodkaa
Täyte
3/4 lämminsavulohifileestä
1,5 dl puuroriisiä
6 kovaksi keitettyä kananmunaa
1 dl kermaa
1 ruukku tilliä
Ripaus valkopippuria
(suolaa)
1 kananmuna vatkattuna voiteluun
Sekoita voi, jauhot ja vesi kulhossa hyvin. Lisää lopuksi vodka. Laita taikina jääkaappiin kelmulla peitettynä kahdeksi tunniksi.
Tee täyte;
Keitä riisi ohjeen mukaan, anna jäähtyä. Pilko kananmunat ja lohi pieneksi. Laita kulhoon riisin kanssa. Lisää kerma ja tilli. Täytteen tulisi melko kiinteää. Tarkista maku, lisää valkopippuria ja suolaa tarvittaessa.
Lämmitä uuni 200 C asteeseen.
Kostuta ohut keittiöpyyhe kylmällä vedellä, kierrä nihkeäksi. Levitä liina työtasolle. Laita leivinpaperi liinan päälle. Aloita kauliminen keskeltä, kauli taikina tuorekelmun läpi voipaperin päällä uunipellin kokoiseksi. Nosta taikina uunipellille. Levitä täyte taikinan pitkälle sivulle, taikinalevyn toiselle puolikkaalle. Taita taikina täytteen yli leivinpaperin avulla. Kostuta paistinlasta kylmällä vedellä. Irrota paistinlastan avulla voipaperi piirakan kannesta. Nipistele taikina tiiviisti kiinni täytteen ympäriltä.
Voitele vatkatulla kananmunalla. Paista piirakkaa n. 40 min.
Oletko koskaan maistanut näin tehtyä taikinaa?
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti
Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.