Autoloma Portugalissa osa 2

Porto, Portugalin toiseksi suurin kaupunki  Douro-joen suistossa tarjosi mm. jyrkkiä mäkiä, värikästä arkkitehtuuria ja rappioromantiikkaa, historiaa, port-viinejä ja ruokakokemuksia. 


Porto Portugal


Porto Portugal


Porto Portugal
Portugalin matkamme jatkui Dourojoen viinitiloilta Porton kaupunkiin.

Portugalin autolomamme alkoi siis Sintrasta, jonne ajoimme heti Lissabonin kentältä vuokraamallamme autolla. Sintrasta jatkoimme Coimbraan ja Douro-joen viinitiloille. Ensimmäisen osan Portugalin-matkastamme voit lukea täältä.

Koska Portossa parkkipaikan löytäminen vaikutti etukäteen katsottuna aika vaikealta, eikä kovin lähelle hotellia olisi edes päässyt autolla, päädyimme ajamaan auton edulliseen,  vartioituun autohalliin vähän kauemmaksi keskustasta ja ajamaan loppumatkan Uberilla hotellille.

Yövyimme Descobertas Boutique-hotellissa aivan Douro-joen rannan tuntumassa. Hotellilta oli kätevä suunnistaa eri puolille kaupunkia.


Majestic Cafe Porto

Yli satavuotias Majestic Cafe Rua de Santa Catarina-ostoskadulla on mukava pysähtymispaikka. Kalliimpi kuin moni muu Porton kahviloista, hinnassa on myös "historia ja atmosfääri-lisää".


Mercado do Bolhão Porto

Mercado do Bolhão Porto

Mercado do Bolhão Porto

Mercado do Bolhãon kauppahallissa Portossa voi tehdä ruokaostoksia sekä hakea eri tiskeitä juotavaa ja viinikauppiailta ruokaan sopivan lasillisen viiniä. Raikas Vinho Verde sopi hyvin ostereiden ja sashimin kaveriksi.

Porto Portugal


Porto Portugal
Porto Portugal

Porto Gaia portkellarit


Douro-joen toisella puolella Gaian alueella sijaitsee lukuisia port-talojen kypsytyskellareita, joista monissa pääsee maksua vastaan myös kierrokselle ja maistelemaan port-viinejä sekä ostamaan pullon tai pari kotiinviemisiksikin.

Valegan hautausmaa, Portugali

Valegan kirkko, Portugali

Valegan kirkko, Portugali

Portosta jatkoimme taas autolla matkaa etelän suuntaan. Válegan kirkko, joka tunnetaan myös nimellä "Portugalilainen Sikstuksen kappeli" (Portugalilaiset näköjään haluavat verrata nähtävyyksiään tunnettuihin kohteisiin), joka sijaitsee Ovarin kunnassa, Aveiron alueella on yksi Portugalin kauneimmista kirkoista.

Tämän vaikuttavan, maalatuin laatoin ulkoa ja sisältä koristellun kirkon rakennustyöt aloitettiin vuonna 1756, takennustyö kesti yli sata vuotta. Vuosina 1923-1958 tehtiin konservointitöitä, ja vuosina 1959-1960 pääjulkisivu ja sisäseinät laatoitettiin Aleluia Cerâmicasin värikkäillä laatoilla. 

Vuonna 1975 kirkkoa laatoitettiin lisää arkkitehti Januário Godinhon suunnittelemilla Aleluia Cerâmicas -laatoilla.

Kirkkoa koristeltiin juuri valoilla "pyhimyskarnevaaleja" varten, joita kesällä tuntuikin olevan monissa portugalilaisikylissä, joten en saanut kunnollista kuvaa koko kirkosta ilman työmiehiä ja nostureita.


Aveiro Portugal

Port Tonic Aveirossa Portugalissa

Aveiro tunnetaan "Portugalin Venetsiana". Nimitys on vähän liioiteltu; pienessä laguunin rannalla olevassa pienessä kaupungissa on muutama lyhyt kanava ja joitain värikkäitä "moliceiro"-veneitä. Aveiro sopii silti loistavasti yhden yön pysähdykseen. Kanavan rannalla oli mukava istuskella ja juoda port tonicia eli portviinin ja tonicin raikasta sekoitusta.


O'Bairro, Aveiro, Portugal

O'Bairro, Aveiro, Portugal

Pienessä  vanhassa kaupungissa on runsaasti ravintoloita ja matkan yksi parhaista ravintoloista, O Bairro, löytyikin Aveirosta. Ateria oli lyhyen jonottamisen arvoinen.


Costa Nova Portugal

Costa Nova Portugal

Costa Nova Aveiron lähellä on kaunis pieni rantakylä Portugalissa, joka tunnetaan värikkäistä, raidallisiksi maalatuista taloistaan. Vanhat kalastajien talot ovat nyt suureksi osaksi airbnb-käytössä. Pakkohan siellä oli pysähtyä hetkeksi ihailemaan ja kuvailemaan taloja.


Portugal länsirannikko majakka
Nazare Portugal

Nazare Portugal

Nazare on nykyisin turismista elävä, surffirannoistaan ja valtavista talvikauden aalloistaan tunnettu kalastajakylä Portugalin länsirannikolla. Emme normaalisti vietä rantalomia, mutta yhden yön pysähdykseen roadtripillä Nazare oli hyvä. Majakalla emme käyneet, sillä rannikko ajomatkallamme  Aveirosta Nazareen oli todella sankan sumun kietomana koko päivän. Aivan auringonlaskun aikaan sumu yht'äkkiä hälveni ja pääsin kesken illallisen, alku- ja pääruoan välissä ottamaan muutaman auringonlaskukuvan, jossa majakkakin häämötti.


Óbidos Portugal

Óbidos Portugal

Óbidos Portugal

Óbidoksen kaunis linnakaupunki on yksi Portugalin upeimmista ja parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista. Siellä oli viimeinen pysähdyksemme ennen auton palauttamista vuokraamoon ja matkan viimeisiä päiviä Lissabonissa.

Vanhan linnanmuurin sisäpuolella on historiaa henkivä kapeiden mukulakivikatujen sokkelo, jossa olisi kierrellyt pidempäänkin, mutta Lissabon odotti. Autoloma oli kiva tapa nähdä Portugalia,pääsimme käymään vähän pienemmissäkin kylissä.

Lissaboniin ja siellä kokemaamme yllätykseen palaan myöhemmin.Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.