Gorgonzola ja purjo-Crème Brûlée on mielenkiintoinen ja innovatiivinen tulkinta klassisesta jälkiruoasta alkuruokana tai aterian lisukkeena. Törmäsin tähän reseptiin jo aikoja sitten jostain, otin sen muistiin ja olen hieman muokkaillut reseptiä.
Gorgonzola on saanut nimensä Italian Lombardiassa sijaitsevan Gorgonzolan kaupungin mukaan. Juuston historia ulottuu 1600-luvulle asti. Gorgonzola tunnetaan voimakkaasta maustaan ja se sopii hyvin ruoanlaittoon.
Gorgonzola-juuston voimakas maku ja purjon hienoinen makeus luovat yllättävän ja kiinnostavan makuyhdistelmän. Tämä yllättävyys tekee ruoasta muistettavan ja herättää keskustelua.Hyvälaatuinen Gorgonzola ja tuore purjo tuovat ruokaan syvyyttä ja moniulotteisuutta.
Tämä alkuruoka tarjoaa unohtumattoman aloituksen aterialle. Jos haluat kiepauttaa alku- ja pääruoat kunnolla päälaelleen, voit tehdä tomaatin ja basilikan maut makeasti yhdistävää basilikasorbettia ja marinoituja tomaatteja jälkiruoaksi.
Gorgonzola ja purjo-Crème Brûlée
1 rkl oliiviöljyä
2 keskikokoista purjoa (yhteensä n 350 g) pituussuunnassa
halkaistuna, pestynä ja poikitain viipaloituna
1 salottisipuli hienonnettuna
5 isoa munankeltuaista
2,5 dl kuohukermaa
2,5 dl kevytkermaa
150 g Gorgonzola-juustoa
1 rkl hienonnettua tuoretta rakuunaa
3 rkl hienonnettua persiljaa
Suolaa ja rouhittua mustapippuria maun mukaan
6 rkl raastettua parmesania
Kuumenna uuni 130 asteeseen. Kuumenna öljy keskikokoisessa kattilassa keskilämmöllä. Lisää purjo ja sipuli, kuullota 7-10 minuuttia tai kunnes purjo ja sipuli ovat pehmenneet.
Vatkaa keskikokoisessa kulhossa munankeltuaiset vaaleaksi
vaahdoksi. Vatkaa joukkoon kermat. Sekoita joukkoon purjo, sipuli, Gorgonzola,
rakuuna, persilja, suola ja pippuri.
Aseta kuusi annosvuokaa uunivuokaan. Jaa kermakastikeseos vuokiin. Kaada pannulle lämmintä vettä niin, että se tulee astioiden reunojen puoliväliin.Kypsennä uunissa 35–40 minuuttia tai kunnes vanukkaiden keskusta liikkuu vielä hieman. Nosta vuoka pois uunista ja nosta astiat kuumasta vedestä. Aseta astiat uunipellille.
Ripottele parmesan tasaisesti jokaisen vanukkaan päälle. Ruskista juusto kaasupolttimella. Tarjoile kuumana.
Onpa jännä makuyhdistelmä, jota pitäisi kyllä ehdottomasti päästä maistamaan. Pidän gordonzolan mausta eikä purjokaan hassummalta maistu. Ja tähän voisi ennakkoluulottomasti myös yhdistää toisen reseptisi basilikasorbetin ja marinoidut tomaatit jälkiruoaksi.
VastaaPoistaHyvää pikkujoulu viikonloppua ♥
Tämä on herkullinen yhdistelmä, purjo sopii loistavasti gorgonzolan kaveriksi.
Poista