Mr & Mrs Fox, Hong Kong












Ennen matkoja tutkin aina netistä ahkeraan nähtävyyksien lisäksi kohteen ravintoloita, kahviloita, kauppoja ja muita kiinnostavia paikkoja. Listaan ne pdf-muotoon puhelimeen ja ihan perinteiselle paperiprintillekin. Hong Kongin-reissullakin lista oli ahkerassa käytössä ja kävimmekin monessa kivassa paikassa. Hong Kongissa on 10.000 ravintolaa, joten valinnan varaa riittää niin vaatimattomista ulkokuppiloista maailman parhaiksi rankattuihin loistoravintoloihin. Hongkongilaisia kuvattiin useammassa lähteessä "ravintolahulluiksi". Moni varmaan syökin pääsääntöisesti ulkona kun asunnot ovat pieniä ja työpäivät pitkiä.

Mr & Mr's Fox Quarry Bayssa, Hong Kongin saaren itäreunalla nousi esiin monessa netin ravintola- ja kaupunkioppaassa. Lauantaina kiertelimme useassa paikassa sekä Hong Kongin saarella että Kowloonin puolella. Sham Shui Possa ravintola tuli mieleeni. Halusin nähdä ravintolan, eikä parhaalla matkakumppanilla ollut mitään sitä vastaan. Vaikka Quarry Bay näytti olevan kartalla aika kaukana silloisesta sijainnistamme, Hong Kongin loistavalla metroverkostolla olimme perillä kahdessakymmenessä minuutissa yhdellä vaihdolla. Hotellillemme Hong Kongin länsipuolelle pääsimme Quarry Baysta ilman vaihtoja. Ravintola oli helppo löytää läheltä Quarry Bayn metroasemaa.

Syksyllä 2015 avatussa Mr & Mrs Foxissa on kolme kerrosta, me olimme casuaalissa alakerran Mrs. Foxissa, jossa tarjoillaan pikkuannoksia. Harmittaa hieman, etten tullut käväisseeksi yläkerrassa Mr. Foxin varsinaisella ruokapuolella katsomassa miltä siellä näyttää. Vaikka ravintola oli uusi, hongkongilaisen design studio Charlie & Rosen suunnitteleman ravintolan sisustus ja yksityiskohdat oli muokattu aikaa nähneiksi vessoja, lattiaa ja cocktail-listoja myöten. Mieleen tuli hieman Schiller's New Yorkin Lower East Sidella.

Osuimme paikalle lauantaibrunssin ja illallisen välisenä aikana, joten varsinaista ruokatarjoilua ei ollut. Saimme kuitenkin tilattua maittavat ja riittoisat leikkele- ja juustovadit myöhäiseksi lounaaksi herkullisten cocktailien kaveriksi.

Suosittelen käväisemään, lähikortteleissa oli muutamia muitakin kiinnostavan näköisiä ravintoloita. Kätevimmin pääsee metrolla, mutta myös raitiovaunuilla ja busseilla pääsee suoraan Centralista.



Mr & Mrs Fox, 23 Tong Chong St, Quarry Bay, Hongkong


Before holiday trips I always search on line for interesting restaurants, cafes, shops and othe places of interest and mark them down. I used my list several times during our Hong Kong trip and we visited several interesting paces.

In many sites hongkongers are described as "restaurant crazy". Selection is wide, from al fresco one table corner eateries to world class luxury restaurants. I noted many Hong Kong city guides and restaurant listings named a newish Qarry Bay restaurant Mr & Mrs Fox as one of the most interesting new restaurants.

On Saturday we were in Sham Shui Po in Kowloon, when I recalled this place. On map East Hong Kong island seemed to be quite far away, but the excellent Hong Kong MTR took us to Quarry Bay in 20 minutes with one transfer.

We arrived between Saturday brunch and dinner time. Restaurant's kitchen was not open then, btu our waitress arranged us delicisous cheese and cold cut plates and of course tasty coctails. We sat downstairs in the more casual Mrs Fox. Upstairs there is dinner restaurant Mr Fox.

Mr & Mrs Fox was opened during fall 2015, but the restaurant created by Hong Kong design studio Charlie & Rose Ltd was designed with vintage wibe. All smallest details from floor to coctail list had a cool vintage look.

Quarry Bay is easy to reach by MTR, tram or bus. Get off the beaten tourist path and visit. There seemed to be also few othe interesting looking places in the area.


Kauneinta ja kuuminta hottia ihan ilmaiseksi | Beauty for free on breakfast table





Villiyrtit ovat todella suosittuja annosten koristeena ja mausteena trendikkäissä laaturavintoloissa. Huippukokit viimeistelevät annokset upeiksi luonnosta poimituin versoin ja kukin. Kansa ihastelee -ja maksaa. Ravintolaelämyksessä maksetaan toki monesta muustakin ja koristelu luonnonkasvein on piste i:n päällä. Olen itsekin ilolla syönyt luonnosta poimittuja villiyrttejä ravintolassa.

Laaturavintolan tuntua voi kuitenkin tuoda helposti omaan pöytäänkin -ja ihan ilmaiseksi. Poimin iltakävelyllä ketunleipää, litulaukan kukkia, puolukan kukan nuppuja, metsämansikan kukkia, villiorvokkeja, kurtturuusun versoja ja omenan sekä voikukan terälehtiä. Kaikki syötäviä, helposti tunnistettavia ja löydettäviä tällaiselle cityhortoilijallekin. Kääräisin kasvit kosteaan talouspaperiin yöksi jääkaappiin ja aamulla ripottelin avokadoleivän sekä tuorepuuron päälle. Tuorepuuron vadelmatkin olen poiminut ihan kotikulmilta Helsingissä. Viime vuoden runsaasta sadosta meni nyt viimeinen annos.
 Arkiaamu sai heti vähän ylellisemmän vivahteen.



Wild herbs are one of the hottest trends on quality restaurants. They give the final luxury touch to gourmet dishes.

Wild herbs can easily found also in "city nature". Pick a clean spot away from roads and trails used by dog owners and you're fine. On my evening walk I foraged woodsorrels, wild garlic mustard flowers, dandelion and apple blossom petals, lingonberry buds, wild rose spruces, wild violas and wild strawberry flowers. All edible and easy to recognize. I wrapped them gently in a moist tissue paper and kept in fridge overnight.

The next Morning I sprinkled them over my avocado toast and over night oats - instant beauty and everyday luxury!








Setäöljy, kauhunaamio ja muu aasialainen kosmetiikka | Weird and wonderful Asian cosmetics

Hong Kongissa tuntui olevan joka korttelissa kosmetiikkaliike -tai kaksi. Suurin ketju oli Sasa, mutta Bonjour-liikkeitä ja paljon muitakin oli runsaasti, korealaisilla merkeillä oli omiakin liikkeitä. Yleensä yhden Sasan ovelta näki jo toisen Sasan liikkeen. Lisäksi tavarataloissa myytiin selektiivistä kosmetiikkaa.

Sasan liikkeissä oli paras valikoima ja niissä kävin useamman kerran. Suuri osa myytävästä kosmetiikasta oli korealaista, seuraavana tulivat japanilaiset merkit, jonkin verran oli myös länsimaisia merkkejä, mutta ne olivat vähemmistönä. Silmiinpistävää oli ihonhoitotuotteiden määrä värikosmetiikkaan verrattuna. Ihonhoito tuntuu olevan Aasiassa todella tärkeää.

Kosmetiikan ostaminen Hong Kongissa oli hieman helpompaa kuin Japanissa, sillä pakkauksissa oli yleensä edes muutamia sanoja englanniksi, osassa englanniksi jopa käyttöohjeet. Koska tuoteväärennöksiä on paljon kosmetiikkatuotteissakin, ostin noista isoimmista, luotettavista ketjuista kosmetiikkani. Joitain tuotteita oikeasti vähän tarvitsinkin, joitain ostin kokeilunhalusta.

Kuitukankaaseen imeytetyt naamiot ovat edelleen iso juttu. Niistä löytyi kymmenittäin vaihtoehtoja. Me ostimme tuliaisiksi lapsenmielisille ja teineille "character maskeja", joihin oli painettu joku kuva, vaikkapa panda, kettu tai koira, kiinalaisen oopperan naamio. Löytyipä myös horror maskeja, mm. pelottava pellen naama (minä inhoan ja pelkään klovneja-ovat mielestäni ihan karmaisevia). Nämäkin naamiot oli ilmeisesti tarkoitettu aikuisille, sillä niissä oli kollageenia, hyalyronihappoja tai vitamiineja. Ostin myös yhden vaahtovan naamion, sitä en ole vielä kokeillut.

Cosmetics are a big in Hong Kong. There seemed to be a cosmetics store -or two- in every block. Sasa was the biggest chain, but threre were also other chains. Selecrive cosmetics were sold in department stores.

Sasa is the biggest chain and they also seemed to have the best selection. Lots of Korean brands but also many Japanese. Scin care is more important than make up products.

Sheet masks are still a huge thing in Asia: Dozens of alternatives can be found in every store. Threre are sheet masks also with different kind of prints; animals, Chinese opera masks, even horror masks. We bought bunches of masks as souveniers.




Korealainen Guerisson 9.complex-kosteusvoide "hermesin oranssissa" pahvirasiassa oli joka kosmetiikkaketjun sisäänheittotuotteena heti ovella. Tätä en ole vielä ehtinyt edes kokeilemaan.

Korean Guerisson 9.compex cream seemed to be sold everywhere, haven't tried it yet.



Tuotteiden määrästä saattoi päätellä, että ihohuokoset ovat huono juttu. Ne halutaan ehdottomasti häivyttää! Tähän ongelmaan onkin kehitetty erilaisia tuotteita hoitovoiteista naamioihin, BB-voiteista primereihin. Parissa liikkeessä oli koottu nämä ihohuokosia häivyttävät tuotteet erikseen "huokoisettomuushyllyyn". Ostin meikkivoiteen alla käytettävää A'pieu-primeriä, joka totta tosiaan näyttää häivyttävän noita epäsuosittuja huokosia sekä ryppyjä.

Pore covering is very important in Asia, lots of products for that use. A'pieu balm is worn under make up as primer and it works really nicely.





Osèque-puhdistusvaahto poistaa tehokkaasti meikit. Ihonpuhdistukseen oli valtavasti erilaisia tuotteita, osa oli all-in-one-tyyppisiä, mutta myös monimutkaisempia useamman vaiheen puhdistuskokonaisuuksia näytti löytyvän.

Oséoque mousse cleanser washes all make up away very well.


Kultanaamiota on nähty täälläkin, mutta ostin sellaisenkin huvikseni. Korealainen naamio ei taida kuitenkaan olla ihan 99,9-prosenttisesti kultaa...

I have seen gold mask befores, but wanted to test this. Don't believe it contains 99.9% gold.





BB- ja CC-voiteet ovat alun perin korealaisia keksintöjä. Ostin Sasan omaa CC-voidetta, joka peittää juuri sopivasti ja pysyy iholla hyvin. Sävy tosin on sen verran vaalea, että taidan jatkaa tuotteen käyttöä kesän jälkeen. Voidemainen Lioele-poskipuna antaa juuri sopivan terveen punan, vaikka näyttääkin aika räväkältä rasiassa.


BB and CC creams are originally from Korea. I bought Sasa's own brand CC, it covers well while feeling natural. Liole bright pink cream blusher turns very natural, pretty blush on cheeks.




Majolica Majorca on Shiseidon edullisempi sisarmerkki. Ostin Majolica Majorcan ripsivärejä jo Tokiosta, todella hyviä. Pysyvät koko päivän leviämättä tai rapisematta, mutta ne on helppo pestä pois.

Majolica Majorica, Shiseido's cheaper sister brand is familiar to me from Tokyo. Really good mascaras, I had to buy few also in Hong Kong.






Kuusi vuotta sitten edellisellä matkallamme ostimme näitä "setäöljyjä", korealaisia öljymäisiä linimenttejä ihan rasiaan painettujen setämiesten kuvien perusteella. Asiantuntijoiden/kehittäjien kuvat huvittivat meitä, mutta ne ovat tehonneet hyvin pikku lihaskolotuksiin ja niskakipuun. Pari setäöljyä tuli nytkin hankittua. Lisäksi ostin hyttysten puremiin tarkoitettua japanilaista linimenttiä. Toivottavasti tehoaa, sillä hyttysen puremat muuttuvat minulla aina raivokkaasti kutittaviksi valtaviksi paukamiksi.


We bought six years ago few bottles of Korean liniments as the "specialist" photos on boxes amused us. They have been useful for small muscle and neck aches. Had to buy few bottles again.






Kuumassa ilmassa kiiltoa ja hikeä iholta poistavat lappuset ovat käteviä. Näissäkin oli valtavasti valinnanvaraa. Pandat vetosivat söpöydellään. Panda-lappuset ovat kotona, joka ilta unohdan laittaa lompakkoon, iltapäivällä niille olisi käyttöä...


Käyttekö te matkoilla kosmetiikkaliikkeissä hämmästelemässä paikallisia erikoisuuksia?




Blotting papers are also very popular. I chose cute pandas.




Samppanjabrunssilla Hong Kongissa | Champagne brunch in Hong Kong


























Sunnuntaisin Hong Kongissa monet ravintolat tarjoavat brunssia, joko buffetista tai pöytiin tarjoiltuna. Osaan brunsseista juomat kuuluvat hintaan. Vappupäivä osui sopivasti sunnuntaiksi, joten halusimme nauttia ikimuistoisen vappulounaan.  Vertasimme etukäteen netistä brunsseja ja päädyimme varaamaan pöydän Mandarin Oriental hotellin Clipper Loungesta. Ruokalista kuulosti kaikkein houkuttelevimmilta ja ympäristö miellyttävän ylelliseltä. Monet Hong Kongin arvostetuimmissa ravintoloista sijaitsevatkin hotelleissa tai upeissa ostoskeskuksissa. Brunssin hintaan kuului myös samppanjatarjoilu läpi aterian. Hinta ei ollut Hong Kongin halvimpia, mutta hinta-laatusuhde oli loistava. Kun brunssin hintaan kuului kaikki ja juotavaa kaadettiin vapaasti hinta näytti juomineen jäävän alle monen ihan tavallisen helsinkiläisravintolan vappubrunssin.

Moni oli tullut brunssille t-paidassa ja farkuissa, osa oli pukeutunut vähän paremmin. Meilläkin oli normaaleja kaupunkikiertelyvaatteita siistimmät asut.

Kiersimme huolellisesti pöydät läpi ennen kuin valitsimme ensimmäistäkään ruokaa lautaselle, silmät olisivat kyllä syöneet, mutta ihan joka annosta ei vain olisi jaksanut maistella. Haimme harkiten parhaita paloja pikku lautasilla välttääksemme Ruotsinlaiva-tyyppisen ähkyn, vaikka todella täyteen kyllä tulimme kun kaikenlaista piti kuitenkin kokeilla. Tarjottavien ruokien lista oli nimittäin häkellyttävä; ostereita, hummereita, erilaisia simpukoita, kuningasravun saksia, sushia, sashimia, paria kypsennettyä kalaa, Pekingin ankkaa, tilauksesta valmistettua omelettia, paahtopaistia, lampaan kyljyksiä, dim sumia ja muita kiinalaisia annoksia, japanilaisia ruokia, keittoja, salaatteja... Lisäksi juustoja, laaja valikoima upeita jälkiruokia jne. jne. Sekä Ruinartin samppanjaa läpi aterian. Juotavaa käytiin tarjoamassa jatkuvasti ruokailun ajan ja vielä laskun maksettuammekin sitä olisi kaadettu laseihimme. Istuimme brunssilla kolme tuntia ja siinä ajassa huomaavainen tarjoilijamme ehti täyttää laseja kerran jos toisenkin.

Jos Hong Kongissa haluaa kokea yhden loisteliaan ruokailuelämyksen, tässä on oiva vaihtoehto. Pöytävaraus suositeltava.

Mandarin Oriental hotel Clipper Lounge, 5 Connaught Road, Central, Hong Kong




May Day is a big celebration in Finland. As we were in Hong Kong, we wanted to celebrate the day  over a brunch. May 1st was conviniently Sunday when numerous Hong Kong restaurants have lavish brunches, either as three course menus or served from buffet. Many also have free flow beverage service included in brunch.

We went trough many recommnedations on line and ended reserving a table at Mandarin Oriental Clipper lounge for Sunday brunch. Selection sounded most appealing and price included free flow Ruinart Champagne.

We toured the restaurant before selecting anythign in our plates. We wanted to see first  what they have to avoid overloading our plates on the first tables and being too full to taste the last ones. As you can see above, selection was wide; lobster, king crab legs, sush, sashimi, Japanese and Chinese dishes, meats, fish, cheeses, salads, Peking duck, cakes, desserts, ice creams... you name it. And of course that free flow Ruinart that our attentive waiter was serving constantly. Even after we paid the check he topped our glasses.

Clipper Loung brunch isn't the cheapest in Hong Kong, but to us it had very good price quality ratio. Reservation is recommended.


Kuusenkerkkäsiirappia keittelemässä | Homemade spruce shoot syrup




 




Eilen kerroin keitelleeni viikonloppuna kuusenkerkkäsiirappia. Parhaillaan ovatkin ihan parhaat ajat kuusenkerkkien keräykseen, niiden poimimisen kanssa kannattaa nyt kiirehtiä. 

Keräilin kerkät lauantaina anoppilan mailta innokkaan assistentin kanssa. Tarmo halusi osallistua myös lopputuotteen kuvauksiin. Hienon makuisella kuusenkerkkäsiirapilla voi maustaa juomia, sitä käytetään jälkiruoissa, marinadeissa, vaahterasiirapin sijaan ja tunnetaanpa se hyvänä yskänlääkkenäkin. 
Kokeile esim. juuresten tai vaikkapa grillipihvien kanssa. Ihan ensimmäiseksi sekoitin sitä hieman kermavaahtoon jälkiruoan lisukkeeksi.

.
Kuusenkerkkäsiirappi
1,5 l kuusenkerkki
1 kg sokeri
1 rkl vanijasokeri
2 l vettä

Huuhtele kerkät hyvin, siirrä kattilaan, peitä vedellä ja keitä miedolla lämmöllä 2-3 tuntia. Lopuksi nosta kerkät pois ja purista niistä loputkin mehut kattilaan siivilän läpi.

Lisää n. 1,5 litraan kuusenkerkkälientä sokeri ja vaniljasokeri ja keitä vielä 1-2 tuntia, kunnes keitos muuttuu tummanruskeaksi ja siirappimaiseksi. Purkita.



I made spruce shoot syrup on Saturday at my inlaws. Right now is the best season to forage spruce shoots in Southern Finland. Recipe for the delicious multi purpose syrup can be found here.