Tapas time


Yhteistyössä/In collaboration w/ Hardy's










Tapasilta ja kannullinen sangriaa kuuluu joka vuotiseen kesäohjelmaamme jonain kauniina, lämpimänä päivänä. Tänä vuonna lämpimistä päivistä -ja tapaksista- on saatu nauttia jo keväällä, taitaa vuoteen siis mahtua vielä pari muutakin tapasiltaa parvekkeella! Nyt vain toivotaan lämpimän kesäsään paluuta ja jatkumista pitkälle elokuuhun.

Katamme kesäkeitaallemme, pikkuiselle parvekkeellemme. Käytössämme on myös talomme iso puistomainen piha grilleineen ja istuinryhmineen, mutta kun säät sallivat ulkona syömisen, istahdamme kuitenkin yleensä omalle vehreälle parvekkeelle. Sinne on kätevä kantaa ruoat ja tuuheiden puiden ja kukka- sekä yrtti-istutusten suojassa on mukava istuskella omassa rauhassa.

Monet tapasherkut löytyvät kaupasta ihan sellaisenaan tai ne valmistuvat helposti. Tällä kertaa söimme chorizo-makkaraa, manchego-juustoa sekä vesimelonia, paahdettuja manteleita, paahdettuja valkosipulinkynnellä hierottuja leipiä joiden päällä oli kaltattua tomaattia ja tilkka oliiviöljyä, uunissa paahdettuja varhaisperunoita ja niiden kanssa minuutissa valmistuvaa aiolia.

Tapasten kanssa lämpimässä illassa maistui raikas valkoinen, aprikoosinen sangria. Aprikoosin vaihtoehdoksi sopii hyvin myös nektariini tai persikka.

Aprikoosisangria

1 pullo Hardys Bin 141 viilennettynä*
6 cl valkoista rommia
1 dl aprikoosinektaria viilennettynä
5 dl spritea
4 aprikoosia neljään lohkoon leikattuna
1 appelsiini 8 lohkoon leikattuna
mintunlehtiä
jäitä


Nyt kuulisin mielelläni mitä sinä katat tapaspöytään, kesän tapasfiestoihin voisi kokeilla jotain uuttakin!



Alkoholilain takia joudun poistamaan alkoholia koskevat kommentit, muut kommentit ovat toki tervetulleita!







Tapas with a jug of sangria on a warm summer day is essential  part of our summer. There have been several summery warm days in the past weeks already, so we had our (first) tapas night already in May.


I did se the tapas selection on out
tiny little balcony. There is also a large park-like courtyard with grills and seating in front of our house, but when the weather permits outdoor eating, we ususally sit down on our tiny balcony surrounded by flowers and herbs.
Many tapas delicasies don't need any special preparation. We ate chorizo, manchego cheese, watermelon, toasted almonds, toasted bread rubbed with garlic clove topped with tomato and a splash of olive oil, roasted new potatoes  and super easy home made aioli.


Tapas dinner tasted delicious with fresh white sangria.



Apricot sangria


1 bottle of Hardys Bin 141, chilled*

6 cl white rum

1 dl apricot nectar, chilled

5 dl sprite

4 apricots, cut into wedges

1 orange cut into  wedges

mint leaves

ice



 




Löytökoiran tarina | Story of a rescue dog








Blogissa seikkailee välillä Tarmo-koira, josta on kyselty rotua ja moni on myös luullut Tarmoa minun ja Siipan koiraksi.

Kun aloin seurustella Siipan kanssa, 14 vuotta sitten, hänen maalle muuttaneilla vanhemmillaan oli kolme sekarotuista koiraa; Onni, Rauha ja Lemmen. Koirat alkoivat ikääntyä, viimeisin niistä kuoli seitsemän vuotta sitten. Kun anoppini joitain kuukausia myöhemmin alkoi puhua uudesta koirasta, appeni vastusteli jyrkästi.


Kälyni näytti äidilleen aina välillä eläinsuojeluyhdistysten sivuilta löytökoirien kuvia. Tammikuussa 2010 Hesyn sivuilla oli Tarmo-koiran kuva ja se oli menoa! Etenkin kun Tarmo oli ollut myös anoppini isän nimi. Tosin netissä olleen ylhäältä päin otetun kuvan perusteella Tarmo näytti paljon matalammalta, mutta se on aika iso poika. Rotu(j)a emme siis tiedä, mutta Tarmossa voisi olla mm. Karjalan karhukoiraa. Sekamalli, sanoo anoppini.

Tarmo oli löydetty irrallaan Tapulikaupungista, eikä sen perään kukaan ollut kysellyt. Se tuli tutustumiskäynnille hoitajansa kanssa viikon päästä yhteydenotosta eläinsuojeluyhdistykseen. Minä ja Siippa lähdimme katsomaan millaiselle koiralle appivanhempani olivat kotia tarjoamassa. Tarmo oli vilkas, mutta kiltin oloinen ja etenkin anoppini oli siihen kovin ihastunut. Yleensä koirat tulevat tutustumiskäynnille ja menevät vielä eläinsuojeluyhdistykseen takaisin. Jos parin päivän päästä koiralle edelleen haluaa tarjota kodin ja myös eläinsuojeluyhdistyksessä kotia pidetään hyvänä, koiran saa lunastaa omakseen. Maksulla halutaan karsia harkitsemattomia isäntä/emäntäkandidaatteja. Tarmo kuitenkin jäi appivanhempieni luo jo ensi visiitillä.


Ensimmäisenä päivänä Tarmo antoi todellisuutta rauhallisemman vaikutelman. Edelliset koirat olivat olleet etenkin vanhempina paljon verkkaisempia ja eläkeläisillä olikin alkuun vilkkaan ja vahvan Tarmon kanssa tekemistä. Silloin reilun vuoden ikäinen Tarmo oli kiltteydestään huolimatta nimensä mukaisesti tarmokas, rajuista leikeistä pitävä voimakas esiteini, joka saattoi juosta vauhdilla kohden ja loikata päin kaataen maahan, se veti ja riehui pannassa tai valjaissa ja sen leikkeihin kuului myös pureminen ja kalvaminen. Hetken uusi isäntäväki joutui miettimään onko heillä fyysisiä voimia pitää Tarmoa. Käännekohta oli kun Siippa meni yhdeksi talviseksi viikoksi leikittämään ja väsyttämään Tarmoa. Kelkkahaalareihin pukeutunut Siippa ja koira olivat aamusta iltaan peuhaamassa lumessa ja opettelemassa käytöstapoja. Vaikka Tarmo olikin alusta alkaen kiltti, sen villeyttä piti saada rauhoitettua. Tarmon ja Siipan välille syttyi "haalarirakkaus" kuten anoppini sitä kutsuu.

Me muutkin olemme Tarmolle rakkaita, mutta Siippa on oman isäntäväen jälkeen ihan erikoisasemassa. Häntä Tarmo haluaa nuolla vahvistaakseen yhteenkuuluvuuden tunnetta (tosin myös kaljun pään nuoleminen saattaa tuntua Tarmosta hauskalta) ja hänen viereensä Tarmo tulee nukkumaan yöpyessämme maalla. Minä olen Tarmon mielestä ehkä vähän tyhmä, kun teetän kaikkia turhanaikaisia tehtäviä kuten tassun antamista ja istumista. Toisaalta siitä saa namun palkinnoksi, joten Tarmo tulee usein varmuuden vuoksi istuskelemaan viereeni kun puuhailen keittiössä.

Vuosien varrella Tarmo on rauhoittunut paljon, enää se ei hullun lailla riehaannu, vaikka tervetuliasiseremoniat ovat edelleenkin riemukkaan villit.  Tarmo saa olla päivät ulkona vapaana eikä se yleensä häviä näköpiiristä, mitä nyt välillä käy hätistämässä linnut ja oravat pois tiluksiltaan sekä ottamassa nokosia kuusen alla metsän laidassa. Kesäisin se käy tekemässä tuttavuutta anoppilan mailla kesälaiduntavien lampaiden kanssa. Muutaman kanssa niistä pääsee aivan suuteluetäisyydelle, osa lampaista suorastaan juoksee aidalle nähdessään Tarmon. Paksun turkkinsa ansiosta se viihtyy hyvin myös kovilla pakkasilla ulkona eikä aina halua tulla sisään kylmällä säälläkään, vaikka toisaalta se tykkää lötkötellä myös sohvalla. Tarmon turkki on muuttunut vuosien varrella raidallisemmaksi ja raidallisemmaksi. Olemmekin pohtineet olisiko Tarmossa myös ripaus villisikaa...

Niin, ja appeni rakastaa Tarmoa kovin, vaikka aluksi olikin (olevinaan) uutta koiraa vastaan.






P.S. Unohdin maanantaina blogissa ilmoittaa leivontatarvikkeiden voittajan. Vuoden leivontatarvikkeet voitti nimimerkki Kaura, jonka kanssa olen ollut jo yhteydessä.




You have seen Tarmo the dog once in a while in the blog. Now I'll tell a bit about him.

Tarmo is my mother and father in law's dog, mixed breed resque dog they have had for six years. Tarmo was found on the streets of Helsinki and came to them via a resque shelter.

He was about a year to 18 months old whe he came, very friendly and kind, but super wild also. In the beginning they even had to ponder for a while if they were strong enough to keep him. Now, six years on, he has calmed down a lot. He is almost always free on their grounds, but rarely goes out of sight.

He rarely sees other dogs, but to our relief acts nicely with them. Other animals he wants to chase away from the grounds. Except sheep, them he wants to kiss. He loves all the family members, but especially Husband. Tarmo loves to lick his bald head and lay over is lap.


Tarmo really has the best life, poor rescue dog has found a loving home with the best care.

Aurinkoisella eväsretkellä| Picnic by the sea
















Kun Valion kotimaista, Suomessa valmistettua Lumo* -uutuusrahkaa testaamaan haettiin kaupunkilaisnaisia, halusin jo nimenkin takia mukaan!

Hyvän makuiset, täyteläiset Lumo-rahkat ovat vähähiilihydraattisia laktoosittomia, gluteenittomia ja sokerittomia ja niissä on paljon hyvää proteiinia. Tämän herkun kanssa ei tarvitse tehdä kompromisseja terveellisten elämäntapojen ja herkuttelun välillä!

Rahka on helppo ottaa mukaan töihin ja harrastuksiin evääksi tai pakata mukaan vaikka piknik-herkuksi. Mukana tulee lusikka, jolla rahkaa voi syödä missä vain. Lisätietoja uudesta monille erikoisruokavalioitakin noudattaville sopivasta rahkaherkusta voit lukea täältä.

Me otimme alkukesän eväsretkelle lähirantaan mukaan Lumo-rahkoja. Kolmesta makuvaihtoehdosta; vaniljasta, kuningattaresta ja mandariini-juustokakusta oli vaikea valita suosikkia; sellaisenaan minulle maistui eniten ehkä mandariini-juustokakku.

Vaikka päivä ei ollutkaan alkukesän lämpimin, oli aurinkoinen eväshetki rannassa ihana. Luonto kauneimmillaan, kalasääski koukkaili kaloja rantavedestä, joutsenet lipuivat ohi, meri kimmelsi... Kesän täydellinen, ohikiitävä hetki.

Millainen on sinun lumoava hetkesi? Aamunsarastus lenkkipolulla, iltaruskon hehku järven yllä vai lumoavat varjot kaupungin ytimessä? Ota kuva, liitä hashtag #suomenlumo ja jaa Instagramissa tai Facebookissa.

Kaikkien osallistujien kesken arvotaan joka viikko SIGG-juomapullo sekä kesän lopussa lahjakortti, jonka avulla voit viettää lumoavan mökkiviikonlopun Suomessa


*Yhteistyössä Nelkytplusblogit/Valio




When I was asked to collaborate with Lumo* (=enchanting) quark, I didn't hesitate. Name alone sounded good!

Qarks  are tasty. There are three flavours in Lumo quarks; vanilla, blueberry/raspberry and mandarin cheese cake. Lumo quarks are full of good proteins, they are sugar and gluten free, and are low in carbohydrates. No need to make compromises between good taste and healthy lifestyle!

Lumo quark is easy to take to work, hobbies or to picnic, as it's sold with a plastic spoon.

We had our enchanted moment by the sea nearby our house. Sun was shining, swans swam by and osprey fished in the low waters.

Tag your own enchanted moment in  instagram or Facebook with hashtag #suomenlumo. A SIGG bottle will be drawn weekly and at the end of summer there is a draw for a Finnish summer house weekend.

*In collaboration with Nelkytplusblogit/Valio

150-vuotispäivillä | 150th birthday

 


  
























Monessa perheessä juhlittiin viime viikonloppuna päättäjäisiä, lakkiaisia tai valmistujaisia. Meillä ei valmistujaisjuhlia ollut, mutta juhlimme eilen appeni ja hänen Australiasta koti-Suomeen vuosien tauon jälkeen vierailulle saapuneen kaksoissiskonsa 75-vuotissyntymäpäiviä pienellä joukolla.

Kälyni Mariia oli päävastuussa ruokien valmistuksesta miehensä kanssa; minä paahdoin varhaisperunoita uunissa ja pyöräytin ne litulaukkapestossa, leivoin pataleipää (nykyisin tosin olen oikaissut reseptiä niin, että sekoitan ja nostatan taikinan samassa kulhossa, kipaten sen suoraan kulhosta pataan. Yhtä hyvää tulee!) ja valmistin myös ranskalaista tomaattipiirasta yhdellä blogin kaikkien aikojen suosituimmalla reseptillä. Pöytä notkui ruokia joka makuun!

Juhlamaljana kohotettiin Acquesi Cortesi Extra Seciä*, jota sain testiin maahantuojalta. Sitrukseen ja aprikoosiin vivahtava raikkaan kuiva maku ja juoman pienet kuplat sopivat oivallisesti juhlahetkeen. Kesäjuhlien kohtuuhintainen kympin juoma ihastutti myös kauniilla pullollaan.

Oliko teillä juhlia viikonloppuna?




*Kuohuviini saatu testiin maahantuojalta






On Saturday we celebrated my father in law's and her sister's 75th birthday. Marianne had arrived with her husband all the way from Australia to celebrate together with her brother.


I toasted early season potatos in oven and rolled them in wild garlic mustard pesto, baked
no knead bread and one of my all time most popular recipies; French tomato pie.

We toasted with Acquesi Cortesi Extra Sec*, a fresh dry sparkling wine with notes of citrus and apricots.



*received for test from importer



Superhelppo limejäätelö | Super easy lime ice cream





Rakastan sitruksia. Korvamerkkasinkin heti 52 weeks of deliciousness-blogista löytämäni helpon, ilman jäätelökonetta tehtävän sitruunajäätelön. Anne oli puolestaan napannut ohjeen Kirbie cravings-blogista ja sinne se oli matkannut Lady and pups-blogista. Jokainen oli tehnyt pieniä muutoksia matkan varrella. Anne lisäsi reseptiin myös sitruunan kuoret, minä vaihdoin sitruunan limeen. Näin ne reseptit elävät.

Tämä jäätelö on makeaa, joten siitä riittää hyvin pieniin annoksiin neljälle. Tein jäätelöä appivanhempien luona, siellä on mukava kaivella loputtomista varastoista kauniita vanhoja astioita ja kuvata annokset kauniisti ikääntyneellä puupenkillä. Tulee taas vähän erilaisia kuvia kuin kotona, jossa en voi kaappitilojen täyttyessä jatkuvasti kasvattaa astiavarastoa.

Limejäätelö

1 purkki sokeroitua kondensoitua maitoa
1 prk (125 gr) ranskankermaa
3 limen mehu
2 limen kuori


Kaada blenderiin kondensoitu maito ja ranskankerma. Purista sekaan limemehu
Pese limen kuoret ja raasta blenderiin. Surraa blenderissä hetki, tarkista maku
Kaada pakastimenkestävään rasiaan ja pakasta yön yli.



I love citrus fruits. When I saw this recipe in a Finnish blog 52 weeks of deliciouness, I had to give it a try. She had found it in Kirbie cravings blog where the recipe had been adapted from Lady and the pups blog.

I made this easy ice cream with lime, originally it was made with lemons. My mother in law has a big stock of vintage china. It's a refreshing change to use her dishes for the photos as I cannot keep on buying new dishes. All my cupboards are already full.

Lime ice cream (for four)
1 1/8 cup full fat sweetened condensed milk
1 1/2 cup full fat sour cream
Juice of 3 limes
Finely grated skin of 2 limes (green part only)

 

Add all ingredients into a blender. Blend on high speed until lime is fully dissolved (about 30 seconds).

Pour into container (metal loaf pans works well). Thump bottom of container against the counter a few times to let the ice cream settle and smooth out. You can also use a spatula to help smooth it out. Freeze overnight.




Aprikoosimozzarellasalaatti | Apricot mozzarella salad











Aprikoosit ovat saapuneet kauppoihin. Tein helppoa tomaattimozzarellasalaattia, jota tarjosin ulkofilepihvin ja täyteläisen Hardys Nottage Hill Shirazin* kera. Aprikoosisalaatti ei kaivannut edes kastiketta, hain vain metsästä hieman ketunleipää somisteeksi. Kyllä kesäruoka on helppoa!



Muistathan myös ARVONNAN, voit voittaa vuoden leivontatarvikkeet.


Apricots are in stores now. I made an easy apricot mozzarella salad and served it with beef ad full bodied Hardys Nottage Hill Shiraz* red wine. Salad didn't even call for dressign. I just foraged soem wood sorrels as decoration. Summer food is so easy!

Viini saatu testiin maahantuojalta/Wine received trough blog

Alkukesän maukas raparperi-mantelikakku + KILPAILU | Early summer rhubarb almond cake






Viime kesänä tekemästäni Donna Hayn vadelmakakusta on meillä tullut jo klassikko. Nykyisin se kulkee nimellä vanhanajan vadelmakakku, koska maussa on jotain viehättävästi vanhanajan kahvikestit mieleen tuovaa. Kakku oli myös talven ravintolapäivän pop up-kahvilamme hittituote. Nyt tein kakusta uuden alkukesän version, raparperikakku syntyi vaihtamalla vadelmat raparperiin ja täyttämällä kakku vaniljatuorejuustolla ja raparpericurdilla.


Tässä on samanlainen suloinen vintage-vivahde, mutta curd ja tuorejuusto tuovat kakkuun nykyaikaa. Kakun täytteet saavat vähän pursuillakin nakukakkutrendin mukaan.

Kilpailu; kerro sunnuntaihin 5.6. mennessä mikä on oma lempileivonnaisesi ja osallistu arvontaan jossa voit voittaa Meiran leivontatarvikkeita vuodeksi. Jätä myös sähköpostiosoitteesi vastaukseen. Voittaja ilmoitetaan blogissa maanantaina 6.6.

BLOGIN KILPAILU ON PÄÄTTYNYT 5.6.2016, MEIRAN KILPAILUUN VOI OSALLISTUA KERTOMALLA OMAN KESÄHERKKUNSA MEIRAN FB-SIVULLA



Raparperikeikauskakku

400 g raparperia viipaloituna

350 g sokeria

200 g suolatonta voita, pehmennettynä

2 tl hienoksi raastettua sitruunan kuorta

1½ tl Meira vaniljasokeria

3 munaa

300 g jauhoja siivilöitynä

1½ tl Meira leivinjauhetta, siivilöitynä

½ tl Meira leivinsoodaa, siivilöitynä

80 g meira mantelijauhetta

2,5 dl piimää


Täytteet

200 vaniljatuorejuustoa
raparpericurdia




Lämmitä uuni 180 asteeseen. Levitä raparperiviipaleet kevyesti voideltuun 24cm irtopohjavuoan pohjalle. Ripottele 100g sokeria  ja ½ tl vaniljasokeria raparperiviipaleiden päälle. Laita voi, loput sokerista ja vaniljasokerista, sekä sitruunan kuori kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella  8-10 minuuttia,  kunnes voivaahto on vaaleaa ja kuohkeaa.




Kaavi voivaahto kulhon reunoilta ja lisää munat, yksi kerrallaan, vatkaten hyvin jokaisen munan jälkeen. Lisää jauhot, leivinjauhe, leivinsooda, mantelijauhe ja piimä. Vatkaa alhaisella nopeudella kunnes ainekset ovat sekoittuneet hyvin. Lusikoi seos raparperiviipaleiden päälle vuokaan ja siloita taikinan pinta. Paista 45 minuuttia. Peitä löyhästi alumiinifoliolla ja paista vielä 40-45 minuuttia tai kunnes taikina ei enää testattaessa tartu puutikkuun. Anna jäähtyä vuoassa kaksi tuntia. Kumoa kakku tarjoiluastialle ja poista varovasti irtopohjavuoasta.

 Halkaise kakku ja täytä vaniljatuorejuustolla sekä raparpericurdilla. Kakusta riittää 8-10 hengelle.











Raparpericurd

250 g raparperia viipaloituna
3/4 dl sokeria
1 tl Meira vaniljasokeria
1 rkl sitruunamehua
1 kananmunankeltuainen
15 g voita

Keitä raparperipaloja, sitruunamehua ja sokeria sekä vaniljasokeria kattilassa jatkuvasti sekoitellen, kunnes raparperit ovat soseutuneet, 5-10 minuuttia. Soseuta raparperit sauvasekoittimella.

Ota kattila liedeltä, sekoita keltuainen kuumaan seokseen. Lisää lopuksi voi. Anna jäähtyä kylmäksi. Säilytä curd jääkaapissa, se säilyy noin viikon kylmässä.


Kaupallinen yhteistyö/Meira








Last Summer I baked an upside down raspberry cake using Australian food guru Donna Hay's recipe. It's now already a classic for us and we have renamed it as "old time raspberry cake", because the lovely taste somehow reminds of old time afternoon coffee parties.


Now I made an early summer version of the cake and switched raspberries to rhubarb and filled the cake with vanilla cream cheese and rhubarb curd.



Raspberry and almond upside-down cake

400 g rhubarb stalks, sliced
   
350 g caster sugar
     
200 g unsalted butter, softened
     
2 teaspoons finely grated lemon zest
      
1½ tsp Meira vanilla sugar



3 eggs       



5 dl plain (all-purpose) flour, sifted
     
1½ tsp Meira baking powder, sifted
       
½ Meira teaspoons bicarbonate of (baking) soda, sifted
  
80 g Meira almond meal (ground almonds)
   
250ml buttermilk

  
Filling


Rubarb curd

200 g vanilla cream cheese







Preheat oven to 180°C (350°F). Layer the rhubarb slices over the base of a lightly greased 24cm-round tin lined with non-stick baking paper to form two layers. Sprinkle with 100 g sugar and ½ tsp vanilla sugar and set aside. Place the butter, remaining sugar and vanilla sugar and lemon zest and in an electric mixer and beat for 8–10 minutes or until pale and creamy.




Scrape down the sides of the bowl and add the eggs, one at a time, beating well after each addition. Add the flour, baking powder, bicarbonate of soda, almond meal and buttermilk and beat on low speed until just combined. Spoon the mixture over the rhubarb slices and smooth the top with a palette knife.

Bake for 45 minutes. Cover loosely with aluminium foil and bake for a further 40–45 minutes or until cooked when tested with a skewer. Allow to cool in the tin at room temperature for 2 hours or until just warm. Invert the cake onto a serving plate and carefully remove the tin to serve. Serves 8–10

Fill with rhubarb curd and vanilla cream cheese.






Rhubarb curd



250 g rhubarb, sliced

3/4 dl sugar

1 tsp Meira vanilla sugar

1 tablespoon lemon juice

1 egg yolk

15 g butter






Simmer rhubarb slices, lemon juice and sugar in a saucepan, stirring constantly, until the rhubarb has softned, for 5-10 minutes. Puree the rhubarb with hand blender.





Remove the pan from the heat, stir egg yolk in the hot mixture. Finally, add the butter. Let cool to cold. Keep the curd in the refrigerator, it will keep for about a week in cold.







In collaboration with Meira