Good Friday lunch



We had my mother and aunt over for Good Friday lunch.

My menu was

Pan fried scallops with salad and citrus dressing
Roasted lamb with roaste new potatoes
Cheeses with balsamico poached fig
Lime and white chocolate cheese cake

Lamb roast I filled with garlic, anchovy, rosemary and cured ham, roasted for three hours in 120 C oven until the meat temperature was abt 72 C (1 h per 1 kg).

White chocolate lime cheese cake

2 cups crushed cookies of your choice (I used cholate cookies)
1/4 cup butter, melted

FILLING:

1 envelope unflavored gelatin
6 tablespoons lime juice
9 ounces white baking chocolate, chopped
1 cup heavy whipping cream
3 packages (8 ounces each) cream cheese, softened
1 cup sugar
1 tablespoon grated lime peel
In a large bowl, combine the cookies, sugar and butter; press onto the bottom and 1 in. up the sides of a greased 9-in. springform pan. Set aside.

In a microwave-safe dish, sprinkle gelatin over lime juice. Let stand for 1 minute. Microwave on high for 10-20 seconds; stir until gelatin is dissolved. Set aside.

In a microwave, melt chocolate with 1/2 cup cream; stir until smooth. Cool slightly; stir in dissolved gelatin.

In a large bowl, beat cream cheese and sugar until smooth. Gradually add chocolate mixture and lime peel and mix well.

In another large bowl, beat remaining cream until stiff peaks form. Gently fold into cream cheese mixture. Spoon over the crust. Cover and chill overnight.

Kutsuimme äitini ja tätini pitkäperjantain lounaalle. Veljeni vaimoineen oli mökillä halkosavotassa, joten juhlistimme pääsiäistä pienellä joukolla.

Pääsiäismenu koostui mm. Hullujen Päivien kanpasimpukoista ja apelta joululahjaksi saamastamme paikalliselta lampurilta hankitusta lammaserästä olevasta lampaanpaistista.


Paistettua kampasimpukkaa, salaattia ja sitruskastiketta
Paahdettua karitsanpaisti ja uunissa paahdettuja uusia perunoita peston kera
Juustoja balsamicossa haudutetun viikunan kera
Lime-valkosuklaajustokakku

Karitsan paistin täytin valkosipulilla, anjoviksella, rosmariinilla ja ilmakuivatulla kinkulla, paistoin uunissa kolme tuntia 120 C uunissa, kunnes lihan lämpötila oli n. 72 C (1 h / 1 kg).

Lime-valkosuklaajustokakku

Pohja;

5 dl murskattuja keksejä
0,5 dl voita sulatettuna

Täyte;

1 rl liivatejauhettate
6 rkl limen mehua
200 g valkoista leivontasuklaata hienonnettuna
2 dl vispikermaa
600 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl sokeria
1 rkl raastettua limen kuorta
Suuressa kulhossa, yhdistä keksit, sokeri ja voi, painele irtoreunaisen vuoan pohjalle. Laita jääkaappiin jähmettymään.
 
Laita limemehu mikronkestävään astiaan,  ripottele liivate mehun pinnalle. Anna seistä 1 minuutin ajan.Lämmitä mikrossa 10-20 sekuntia, sekoita kunnes liivate on liuennut. Laita sivuun.
Sulata suklaa, sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä hieman, sekoita liuennut liivate suklaaseen.

Toisessa suuressa kulhossa, vatkaa tuorejuusto ja sokeri tasaiseksi. Vähitellen lisää suklaaseos ja limen kuori, sekoita hyvin.

Toisessa kulhossa vatkaa kerma vaahdoksi. Varovasti sekoita kermavaahto tuorejuustoon. Levitä pohjan päälle vuokaan. Peitä ja laita jähmettymään jääkaappiin yöksi.

Easter flowers

Usually I buy th efirst fowers for the balcony when it is so warm that I can select any flowers/plants and they don't freeze if they are out overnight. This year I wanted to start the season earlier, so I purchased lilacs and grape hyacinths to our townhouse (tiny) balcony.

Yleensä ostan parvekkeelle kasveja vasta kun hallanvaara on ohi ja mitkä tahansa hankkimani kasvit kestävät ulkona yön yli. Tänä vuonna halusin kuietnkin parvekkeen piristystä jo aiemmin, joten kävin viime sunnuntaina Plantagenista hakemassa orvokkeja ja helmihyasintteja piristimään pikku parvekettamme.

Naapurien mielestä parvekkeemme on aina talon kaunein, vaikka yleensä valitsen summamutikassa erilaisia kukkia. Meillä on kuitenkin yleensä rehevin parveke kesäisin ja oma pikku yrttipuutarhakin on parvekelaatikoissa. Jopa viime kesän parvekkeemme kasvit rehottivat kun saavuimme kotiin viiden viikon lomalta, kasteluapu ja erilaiset kastelujärjestelmät saivat kasvit kestämään kuuman heinäkuunkin.

Restaurant review; Aito and American Bar




On Saturday we had our 6th wedding anniversary. I had booked a table in a restaurant neither of us had never visited.

The small restaurant Aito looked like it had been a lunch bar or pizza place previously and not much had changed in interior when the new owners took over; rough plaster on walls and arches must have been there since 70's...

Anyhow, we had a pleasant night. Our waiter seemed to be a bit uncertain of the details of menu and wines at first, but she was very nice and our meal and wines were very good. Chef's greeting was salmon on rye. We both had air dryed wild boar ham with potato salad, I had lamb chops and beef Wallenberg, Husband had whitefish. For dessert I  had liqurice parfait and he had a selection of Finnish cheeses.

After dinner we went to American Bar, the oldest cocktail bar in Helsinki for cocktails. I had a white chocolate raspberry cocktail, Husband wanted a classic Martini dry.
Lauantaina oli kuudes hääpäivämme. Olin varannut pöydän ravintolasta, jossa kumpikaan meistä ei ollut koskaan käynyt. Saimme joululahjaksi EAT Helsinki- kirjasen, jota näytämällä saa toisen pääruoan ilmaiseksi kirjassa esitellyistä ravintoloista, Aito oli yksi kirjan ravintoloista ja päätimem tutustua siihen kirjan (ja alennuksen) innoittamana.

Pieni ravintola Aito näytti kuin se olisi ollut lounasbaari tai pizzeria, eikä ollut paljon ollut muuttunut , siirtyessään  uusille omistajille, karkea rappaus seinissä ja holvikaaret näyttivät kuin olisivat olleet 70-luvulta asti.

Joka tapauksessa meillä oli miellyttävä ilta. Tarjoilijamme tuntui olevan aluksi hieman epävarma  menun ja viinilistan
yksityiskohdista, mutta hän oli erittäin mukava. Ateriamme ja viinit olivat erittäin hyviä. Keittiön tervehdys oli lohta ruisleivällä. Molemmilla oli ilmakuivattu villisian kinkkua ja perunasalaattia aluksi, minä otin lampaankyljyksiä ja Wallenbergin pihviä, Siippa otti siikaa. Jälkiruoaksi söin lakritsijäädykettä ja hän söi suomalaisia juustoja.

Illallisen jälkeen menimme vielä American Bariin,
Helsingin vanhimpaan cocktailbaariin yksille cocktaileille. Minä join valkosuklaa-vadelmacocktailin, Siippa halusi klassikko DryMartinin. American bar on ollut aiemmin suosikkejani, mutta nykyisin suosikkibaarini on rauhallinen ja vähemmän tunnettu Hotelli Havenin baari, jossa on erinomainen palvelu ja rauhallinen tunnelma. American barissa oli täyttä ja vaikka baarimikkomme oli asiantunteva ja cocktailit maittavia, tuntuu baarissa olevan S-ryhmän ketjuravintolatuntua enemmän kuin ennen.

Lopettelimme aikaiseen, klo 12 olimme jo kotona nukkumassa.