Homemade ricotta
2 l whole milk
1 dl lemon juice, white vinegar or apple vinegar
1 tsp salt
To make your own ricotta is easy, fast and fun!
1.Line a medium colander with two layers of cheesecloth. Set the cheesecloth-lined colander in the sink.
2.Bring the whole milk and salt to a simmer in a large, heavy-duty saucepan over medium-high heat.
3.Stir in the fresh lemon juice or vinegar. Simmer the milk mixture gently until curds form, usually one to two minutes. Put aside and cover for 15 min
4.Using a slotted spoon or mesh skimmer, transfer the curds to the prepared colander. Let them drain for only a minute.
5.Transfer the ricotta to a medium bowl. It can be served right away, or covered and chilled up to two days.
Serve with salad, fill cannelonis or google for more recipies using ricotta
Kotitekoinen ricotta
2 l täysmaitoa
1 dl sitruunamehua, etikkaa tai omenaviinietikkaa
1 tl suolaa
Kotitekoisen ricottajuuston tekeminen on nopeaa, helppoa ja hauskaa!
1.Vuoraa isohko siivilä kaksinkerroin taitetulla harsolla.
2. Anna täysmaidon ja suolan juuri ja juuri kiehahtaa kessilämmöllä paksupohjaisessa kattilassa
3. Sekoita joukkoon sitruunamehu tai etikka. Hauduta maitoseosta varovasti, kunnes maitoseos on juoksettunut, ylen 1-2 min. Laita sivuun ja peitä kannella 15 minuutiksi.
4.Nostele juustomassa reikäkauhalla siivilään. Valuta.
Tarjoa salaatin kera, täytä canneloneja ricotalla tai googlaa lisää ricottaresptejä.