Midsummer moments

Midsummer has gone well. Despite the bad forecast, weather has been excellent; sunny and warm.
Juhannus on sujunut hienosti. Ennustuksista huolimatta ilmat ovat olleet kerrassaan loistavat.


We have enjoyed delicious food...
Olemme herkutelleet...



...enjoyed the nature...
...nauttineet luonnosta...




... and gone for a local sightseeing tour...
...ja vierailleet paikallisen suuruuden synnyinsijoilla...


... now I am off to hammock! Have a great weekend!
...nyt suuntaan riippumattoon rentoutumaan! Iloista viikonloppua!

Midsummer weekend reading

Midsummer weekend is approaching. Forecast isn't too good; cool and rainy... What a good excuse to stay in and enjoy few of the latest online magazines!

Happy Midsummer to you guys who are celebrating it. I am heading to cuntryside tonight for the weekend.

Juhannus lähestyy, mutta sääennuste ei ole kovin lupaava ainakaan eteläisimpään Suomeen... 

Mikä ihana tekosyy vetäytyä mukavaan lukunurkkaukseen ja lueskella muutamia uusimpia nettilehtien numeroita...

Hyvää juhannusta ja rentouttavaa lomaa niille, joilla se nyt alkaa. Itse olen vielä ensi viikon töissä, mutta tänään suunnataan maaseudun rauhaan viikonlopuksi.


Ivy & Piper
 

How to make homemade ricotta

 

Homemade ricotta
2 l whole milk
1 dl lemon juice, white vinegar or apple vinegar
1 tsp salt

To make your own ricotta is easy, fast and fun!

1.Line a medium colander with two layers of cheesecloth. Set the cheesecloth-lined colander in the sink.

2.Bring the whole milk and salt to a simmer in a large, heavy-duty saucepan over medium-high heat.

3.Stir in the fresh lemon juice or vinegar. Simmer the milk mixture gently until curds form, usually one to two minutes. Put aside and cover for 15 min

4.Using a slotted spoon or mesh skimmer, transfer the curds to the prepared colander. Let them drain for only a minute.

5.Transfer the ricotta to a medium bowl. It can be served right away, or covered and chilled up to two days.

Serve with salad, fill cannelonis or google for more  recipies using ricotta

Kotitekoinen ricotta

2 l täysmaitoa

1 dl sitruunamehua, etikkaa tai omenaviinietikkaa

1 tl suolaa

Kotitekoisen ricottajuuston tekeminen on nopeaa, helppoa ja hauskaa!

1.Vuoraa  isohko siivilä kaksinkerroin taitetulla harsolla.
2. Anna täysmaidon ja suolan juuri ja juuri kiehahtaa kessilämmöllä paksupohjaisessa kattilassa
3. Sekoita joukkoon sitruunamehu tai etikka. Hauduta maitoseosta varovasti, kunnes maitoseos on juoksettunut, ylen 1-2 min. Laita sivuun ja peitä kannella 15 minuutiksi.
4.Nostele juustomassa reikäkauhalla siivilään. Valuta.

Tarjoa salaatin kera, täytä canneloneja ricotalla tai googlaa lisää ricottaresptejä.