My New York -general info

Minulta toivottiin "yleistä" postausta New Yorkista; perusasioita saapumisesta, liikkumisesta, turvallisuudesta jne.

SAAPUMINEN
New Yorkiin saavutaan Euroopasta yleensä kahdelle kentälle; JFK:lle ja Newarkiin, joka on New Jerseyn osavaltion puolella.
Maahantulomuodollisuuksien jälkeen (passintarkastus/maahantulo, tavaroiden noutaminen hihnalta ja tullilomakkeen luovuttaminen virkailijalle) saavut tuloaulaan.
JFK:lta pääsee kätevimmin taksilla Manhattanille; keltaiset taksit odottavat terminaalin edessä (muutkin tarjoavat kyytiä, mutta virallisia takseja ovat vain keltaiset). Kiinteä hinta on tällä hetkellä 45 USD + tipit ja tietulli = 60 dollaria yhteensä. Kaikki taksit taitavat tällä hetkellä hyväksyä jo luottokortin, pari vuotta sitten käteinen oli varmin maksutapa.

Yksi vaihtoehto Manhattanille matkustamiseen on Airtrain+metro-yhdistelmä. Seuraa Airtrain-kylttejä, astu kuljettajattomaan junaan joka vie metroasemalle, metroasemalla maksat Airtrainin 5 USD + metrolipun 2,25 USD. Howard Beachilta voit matkustaa A-metrolla ja Jamaican asemalta E-metrolla. Muutaman kerran olen käyttänyt tätä vaihtoehtoa, kun A-junalla on päässyt aivan hotellin viereen Tribecassa, takaisin kentälle olen mennyt taksilla. Myös bussilla ja shuttlebussilla pääsee Manhattanille, lisätietoja täältä, mutta taksi on kätevin vaihtoehto etenkin ensikertalaiselle.
Newarkista Manhattanille matkaamiseen löytyy tietoa täältä.


I got a request of general post about New York visits; transportation, tipping, paying in restaurants, safety...

ARRIVAL

International flights arrive usually at JFK or Newark (which is located in New Jersey state).

After immigration and customs yuo free to head to the City. The easiest otipn is to take a yellow taxi cab in front of the terminal. Fare is 45$ + tip + tolls = 60 $.

A cheaper option to get to Manhattan from JFK is to take Airtrain + metro. Follow the Airtrain signs in JFK, take the Airtrain to subway station. Fare is 5 $ for airtrain + 2,25 $ for subway, tickets for both must be paid at the subway station. A train from Howard Beach and E train from Jamaica station will take you to Manhattan. There also buses and shuttle buses from JFK to Manhattan, but taxi is most convinient way to travel especially for a first timer.

Info on Newark to Manhattan travel you can find here.

LIIKKUMINEN

New Yorkissa pidempien matkojen kulkemiseen kätevin vaihtoehto on metro. Kartta täällä. Käytännöllisin lippu on 29 $ maksava seitsemän päivän metrocard (kortin nimi viittaa siis metropoliin, ei metroon, jota kutsutaan subwayksi), jolla pääsee matkustamaan myös bussilla ja Roosevelt Islandin köysiradalla. Kertalippuja ja ladattavia arvolippuja voi myös ostaa asemien lippuautomaateista.

The most practical way to travel longer distances in New York is subway. Map here. Seven day unlimited ride ticket costs 29 $ is also valid in buses and Roosevelt Island tramway. Single ride and pay-per-ride tickets are also available in vending machines.


Kävelemällä tietysti näkee kaupunkia parhaiten, joten hyvät kävelykengät ovat tärkein mukaan pakattava asia.

Walking is the best way to see New York City, so good shoes are essential.


Taksilla ajaminen on edullista Suomeen verrattuna. Taksia ei voi tilata, takseja on liikeellä yli 5000 ja auto  pysäytetään kättä heilauttamalla. Hintatasoon voi tutustua
täällä, HopStop on muutenkin kätevä julkisilla liikuttavia matkojakin suunniteltaessa.

Traveling by taxi is inexpensive compared to Finland. Rates and distances here. HopStop is a good tool also when planning travel by public transportation.


Liikkuminen on yleensä ottaen turvallista. New Yorkin rikostilastot ovat huomattavsti kohentuneet 70-luvun villeistä vuosista, poliisit ovat näkyvästi liikkeellä, enkä ole pelännyt liikkua Manhattanilla yölläkään. Monet ennen levottomista alueistakin ovat nykyisin rauhoittuneet.

New York is generally safe for tourists. The crime records have cleaned remarkably since the wild years. Police officers can be seen everywhere and I haven't been scared to take subway or walk on streets late in the night.

RAVINTOLAT JA TIPIT
Minulta kysyttiin myös mitä New Yorkissa tulisi välttää... Ketjuravintoloita! Kaupungissa on n. 20000 ravintolaa, joten miksi tyytyä persoonattomiin, muovisiin ketjupaikkoihin, kun yksilöllisiä ravintoloita löytyy joka makuun ja kukkarolle.

I was also asked what to avoid in New York... Chain restaurants! There are abt. 20000 restauratn in the City, so why to eat in boring chain places when you can choose from a wide range of cousines and price levels.


Laskua pyydetään esim. "Check, please". Ruokalistan hinnat ovat ilman veroa, joten hintoihin lasketaan tipin lisäksi vero 8.375%. Jos maksat käteisellä, tarjoilija saattaa kysyä "Do you need change?" eli tarvitsetko vaihtorahaa. Kortilla maksaessa tipin voi lisätä korttiveloitukseen tai maksaa käteisellä. Kahvilat ja ravintolatkaan eivät aina hyväksy maksuvälineeksi kuin käteistä, varsinkin pikku kuppiloissa kannattaa tarkistaa, onko ovella lappua "cash only".

Tippien maksaminen on Yhdysvalloissa varsinainen taiteenlaji. Ravintoloissa (=kaikissa paikoissa, joissa on pöytiintarjoilu), maksetaan 15-20% laskun verottomasta loppusummasta tippiä. New Yorkin kaupungin veroprosentti on 8.375%, joten veron kertominen kahdella ja pyöristämien hieman ylöspäin on hyvä muistisääntö. Lasku kannattaa tarkistaaa ennen tipin jättämistä. Joissain paikoissa tarjoilija on saattanut jo lisätä tipin laskuun (gratuity, tip, service charge), jos on huomannut asiakkaiden olevan ulkomaalaisia.

Baaritiskillä juomista maksetaan 1-2 $. Takseille maksetaan tippiä 15%, hotellin siivojallekin on kohteliasta jättää tippiä 1-2 $ päivässä, hotellin ovimiehellekin annetaan 1-2 dollaria taksin pysäyttämisestä. Jos satut käymään kampaajalla tai manikyyrissä, näissäkin paikoissa tipataan. Meitä kiinteisiin hintoihin tottuneita alituinen tippaamien saattaa hämmentää ja ärsyttääkin, mutta maassa maan tavalla. Tippeihin kannattaa matkabudjetissakin varautua. Lisää tippaamisesta täällä.


RESTAURANTS/TIPPING

Wait staff at restaurants expect 15% to 20% gratuity on the total bill. The sales tax is 8.375% within the City, so doubling the tax is a good guideline. Sometimes the gratuity is already added in the check. In bars bartenders are tipped 1-2 $ per drink, taxi drivers get 15% and it is also customary to tip hotel room maids 1-2$ per day also doormen get a dollar bill or two for hailing a cab. If you go to hair dresser or have manicure, remember to tip also the people that serve you. More about tipping in here.


Opaskirjoja voi lainata kirjastosta ja matkaohjelmaa suunnitellessa nitä kannattaakin tutkia. Netissä paras matkailusivusto on mielestäni Tripadvisor ja etenkin keskustelupalstalta olen saanut paljon vinkkejä ravintoloista, shoppailusta, tekemisestä ja näkemisestä. Yleensä suunnittelemme etukäteen alueet, joissa haluamme kunakin päivänä käydä, mutta mitään minuuttiaikataluja emme tee. Ostoksillakin käymme yleensä muun kulkemisen lomassa. Tavarataloissa kuljemme erikseen ja  sovimme tapaavamme tunnin, kahden päästä.
Besides guidebooks, I always search Tripadvisor's travel forum before my trips for restaurant, sightseeing and shopping recommendations. Usually we paln ahead the neigborhoods we want to visit each day, but don't palan any strict schedules.

Does anybody have extra 10 million euros?

Sunnuntaina kävelimme Eiran huvila-alueella tämän viehättävän vanhan rakennuksen ohi. Alkukesästä ihailin viereistä puistoa, mutta en rehevänä kukkivaa puistoa ihaillessani kiinnittänyt sen laidalla olevan talon rappioon huomiota.

Uljas rakennus on jätetty oman onnensa nojaan ja se on pahasti rapistunut. Ihailimme rakennusta ja samalla surimme sen alennustilaa.
 On Sunday we passed by this lovely old building in Eira, Helsinki.
The previosly handsome building, located in one of the most expensive areas in Helsinki, seems to be abandoned and is in bad shape.

I admired the beautiful park next to the building in July but didn't notice the bad shape of this building by the park then.
Rakennus kiinnosti sen verran, että googlasin mitä tietoja siitä löytyi netistä. Talovanhus on ilmeisesti tyhjillään ja jakamattomana kuolinpesän hallussa.
"Rakennus on Arkkitehti Onni Tarjanteen piirtämä huvila valmistui vuonna 1911. Ensimmäinen omistaja pankinjohtaja Geog Sidorow myi talon ja tontin konsulinna Ines Gullichsenille vuonna 1918. Kymmenen vuotta myöhemmin omistajaksi tuli turkulainen teollisuusmies, konsuli Edgar Grönblom. Hän muutti taloon vuonna 1933, mukana seurasi perheen Polysteekkia käyvä poika Sven.

Talon sisustustyöt tilattiin sisusturarkkitehti Harry Rönehomilta. Samaan aikaan kuvanveistäjä Viktor Jansson sai tehtäväksi suunnitella pihalle suihkulähteen.

Taloon jäi asumaan yksin DI Sven Grönblom. Taloudenhoitaja ja talonmies-autonkuljettaja asuivat omissa huoneistoissaan rakennuksen kellarikerroksessa."

Lähde:
Nenonen, Kaija: Herrasväen ja työläisten kaupunki / Kaija Nenonen, Kirsti Toppari. Helsingin sanomat, 1983
2. p. 1984. - 3. p. 1986 - 6. p. 2002 (s. 18-19)

Olisiko kellään kymmentä miljoonaa (tai ehkä kahtakymmentä?...) talovanhuksen lunastamiseen ja kunnostamiseen entiseen loistoonsa Museoviraston valvonnassa? Itselläni käteistä ei ole tällä hetkellä ihan riittävästi.

The building interested me so much that I googled it in the evening.

The villa designed by architect Onni Tarjanne was completed in 1911. The first owner was bank manager Geog  Sidorow. He sold the house and land to Ines Gullichsen in 1918. Ten years later, the house was sold to a Turku-based industrialist, Consul Edgar Gröndblum. He moved into the house in 1933 with his student  son Sven.
 The house interior design is by interior architect Harry Rönehom.  At the same time, sculptor Viktor Jansson received the task of designing the courtyard fountain.
After consul Gröndblum passed away, his engineer son Sven lived there with a housekeeper and  chauffeur/janitor  who had their apartments in the basement. "
 source:
  Nenonen, Kaija: Herrasväen ja työläisten kaupunki / Kaija Nenonen, Kirsti Toppari. Helsingin Sanomat, 1983
  2. tel 1984. - 3 tel 1986 - 6 tel 2002 (pp. 18-19)

Does anyone have 10 million euros (or maybe twenty?) to buy the building an dland & restore the building to it's lost glory? I am a bit short of cash at the moment...

Our day as pop up restauranteurs


Ensimmäinen kerta "ravintolayrittäjänä" on takana. Hauska päivä, vaikka pusseja vähän jäikin. Omillemme pääsimme kuitenkin ihan mukavasti.

The first time as pop up restaurant enterpreneurers was fun. Part of the goodie bags did not sell, but our sales covered the ingredients and a bit more.
Tapasimme hauskoja ihmisiä, asiakkaat ihastuivat  pussien ja namusten ulkonäköön, niitä ostettiin myös tuliaisiksi ja lahjoiksi. Myös useita ulkolaisia turisteja kävi liikkeessämme. Ravintolapäivän konsepti näytti olevan tuttu heillekin. Eräs ulkomaalainen asiakas osti ensin yhden pussin, maistoi muutamaa namusta ja kääntyi takaisin ostamaan neljä pussia lisää... Eivät tainneet olla siis ihan huonoja...
We met fun people, they loved the cute look of the goodie bags, several people bought them as hostess and house warming gifts. Also several foreigner tourists stopped by. One of them bought a bag, tasted few chocolates, turned around and bought four bags more...


 Ennen oman urakkamme alkua söimme aamiaiseksi Iso Roballa Amigos sin Dineroksen kasvisburritot ja oman myyntimme lomassa kävimme lähistöllä tervehtimässä ystäväämme ja pikaisella piirakkalounaalla ruokatoimittajien Tårta på Tårta-kahvilassa.

Before opening our own shop we bought burritos and in the afternoon we popped in food editors' pie cafe nearby to have a quick lunch and to see a friend.

Ilta päättyi Le Frog-ravintolaan Viisikulmassa. Söimme ranskalaisia crostineja, kukkoa viinissä ja suklaakakkua espresson kera. Illallinen maksoi 20 € ja oli hyvinkin hintansa arvoinen. Viiniä ei tarjoiltu, mutta oman pullon sai tuoda mukanaan. Siippa olikin käynyt hakemassa hyvän ranskalaisen punaviinin palan painikkeeksi.
Nostimme illallisella lasimme Ravintolapäivälle ja mukavasti sujuneelle "ravintoloitsijaurakalle". Olimme mukana luomassa uudenlaista kaupunkikulttuuria...
Ravintolapäivän sivut kaatuivat useaan otteeseen päivän aikana, ja se ilmeisesti verotti hieman kävijöitä, moni ilmoitteli facebookissa illansuussa ruokaa olevan vielä runsaasti jäljellä. Touko-  ja elokuun säätkin ovat tietysti olleet suosiollisemmat Ravintolapäivälle kuin kolea marraskuun päivä.

Osallistummeko siis helmikuussa? Ehkä, konseptia hieman muuttaen...

Seuraava ruoka-aiheinen koetos on tulossa jo ensi viikonloppuna. Siitä lisää myöhemmin.
Our Restaurant day ended at Le Frog, a French pop up restaurant. I and Husband enjoyed a 20 € dinner; French crostinis Cock au Vin and chocolate tart with espresso. Wine was not served, but we brought a nice French wine with us.

We toasted for the Restaurant Day and our well done part of it.

The restaurant day interned site collapsed several times during the day and it affected the customer flow in many places, cold November weather also wasn't as nice as in earlier Restaurant days in May and August. Still we were happy we took part and created our little part of urban culture in Helsinki.
We might take part in February, adjusting our concept. We'll see...