Midsummer


Aurinkoista Juhannusta!

It's finally Midsummer!


Pakkasin juhannuslahjat - Siipan perheen Juhannuserikoisuus...

I packed Midsummer gifts, they are a speciality of Husband's family.



Valmistin marengin jo kotona Juhannuspaivan pavlovaa varten (marenkia, kermavaahtoa, mansikoita).

I prepared merenque already at home for Midsummer Day Pavlova (merenque, whipped cream and strawberries)



Maalla tervehdittiin tutut...

All the friends were greeted when we arrived at countryside...



...ja anopin kanssa mentiin poimimaan lupiineja lounaspoydan koristeeksi.
Olemme valmiita keskikesan juhlaan!

...and  picked flowers to decorate the lunch table.
We are ready to celebrate Midsummer!


Courgette houmous



Englantilaisessa Red-lehdessä (josta olen muuten tainnut ostaa joka ikisen julkaistun numeron), oli kiinnostavalta kuullostava kesäkurpitsahummuksen resepti.

Mausta tuli hyvä ja kesäisen raikas, mutta koostumus jäi löysemmäksi kuin reseptin ja kuvan perusteella oletin. Hummus-kastikkeen kanssa nauttittiin broilerin rintafilettä, jonka paistoin päärynälohkojen kanssa.


In english Red magazine (it's my favorite magazine, I believe I have bought every single issue of it) I found an interesting recipe of courgette houmous.

My houmous tasted good and summery fresh, but it had a more consistency running than I expected.
With "houmous dressing" I served chicken breast braised with pear cubes.

My week off





Viime viikon vapaalla ollessani nautin paitsi Haltialan kotieläintilavierailusta, Porvoon retkestä, maalla olosta myös kotikaupungistani.

Last week when I was off from work I enjoyed besides visit to an animal farm, a day trip to Porvoo, being on countryside also my home town Helsinki.


Kävin torilla...
I shopped on the farmers market...

...ja kirpputorilla.

...and visited flea market.



...testasin keskustan uuden pyöräily ja kävelyreitin Baanan parinakin päivänä jalkaisin ja pyörällä...
...tested the just opened walking and biking route in Helsinki city center both by foot and by bike...


Aamuisin oli aikaa rauhallisiin aamiaisiin ja Hesarin lukuun...

I took my time in the morning with breakfast and newspaper...



...iltaisin syötiin runsaita salaatteja...

...in the evenings I made big salads...


...ja uusia perunoitakin ensi kertaa tänä kesänä.

...and new potatoes for the first time this summer.


 
Juhannukseni alkaa jo tänä iltana, yksi talvilomapäivä kun on vielä käyttämättä. Ensi viikko vielä puristusta ja sitten olenkin viisi viikkoa kesälaitumilla!

My Midsummer weekend starts already tonight as I have one winter vacation day still unused. Next week I will still work on full force abnd then be five weeks off!