Raikas pieni mustikkapiirakka | A fresh small blueberry pie

Kun mustikka on suomalaista superruokaa, mustikkapiirakka voidaan varmaan laskea ihan terveysruoaksi, eikö niin? Tässä piirakassa ei ole paljoa sokeriakaan, joten senkään suhteen se ei ole kovin epäterveellinen.









Kakut ja piirakat teen usein 18 cm vuokaan. Pienemmästä koosta riittää silti useampaan herkkuhetkeen kahdelle ja tarjottavaksi pienelle seurueelle.


Pinterestin innoittamana leikkasin piirakan päälle tehtävän taikinaristikon sijaan Tokiosta ostamillani muoteilla kukkia. Reunat olisivat voineet olla siistimmät, mutta tämä olikin tällainen amatöörin harjoitteluversio.



Taikina

3 dl vehnäjauhoja
120 g voita
1 rkl vaniljasokeria
1 muna


Täyte

400 g mustikoita
2 rkl vaniljasokeria
2 rkl perunajauhoa
2 tl sitruunamehua


Sekoita taikina-ainekset keskenään ja alusta hyvin. Kääri tuorekelmuun ja siirrä jääkaappiin tunniksi.

Voitele vuoka. Sekoita kulhossa mustikat, vaniljasokeri, perunajauhot ja sitruunamehu.

Kauli 2/3 taikinasta jauhotetulla alustalla. Leveitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Lisää mustikkaseos. Kauli lopputaikina ja leikkaa muotilla koristekuvioita. Asettele taikinakuviot piirakan päälle.

Paista piirakkaa 18+-asteisessa uunissa toiseksi alimmalla tasolla noin 40 min. Jos piirakka alkaa tummua liikaa kesken paistamisen, peittele se alumiinifoliolla.

Irrota piirakka varovasti vuoasta ja anna jäähtyä.



Cakes and pies I often make in a 18 cm tin. The smaller size is the still enough time for two for several desserts or for a small party.

I was inspired by photos I saw in Pinterest of dough flower figures on top of the pie. I made my own version on a blueberry pie. It wasn't the prettiest pie, but I am quite an amateur in baking.




Dough
3 dl wheat flour


120 g butter

1 tablespoon vanilla sugar

1 egg



Filling

400 g blueberries 2 tablespoons vanilla sugar, 2 tablespoons potato flour and 2 teaspoons lemon juice


Mix the dough ingredients together and knead well. Wrap dough in cling wrap and put in the refrigerator for one hour.


Grease the dish. Mix the blueberries, vanilla sugar, cornflour and lemon juice.


Roll out 2/3 of the dough on a floured surface. Spread dough into the bottom and sides of the dish. Add the blueberry mixture. Roll the dough and cut out decorative designs with a mold. Arrange dough figures on top of the pie
.


Bake pie in 180 C oven on the second lowest level for about 40 minutes. If pie begins to darken too much during baking, cover it with aluminum foil.


Carefully remove the pie from the pan and allow to cool.

Dinner in the sky Helsinki

Puolen päivän jälkeen tänään tuijottelin Marjon kanssa -vielä turvallisesti maan kamaralta- Rautatientorilla jännittyneenä korkeuksissa lounastajia. En ole korkeanpaikan kammoinen, mutta lounas yläilmoissa tuntui silti aika jännältä.  Pian Dinner in the sky* nostaisi minutkin Helsingin taivaalle parinkymmenen muun ruokailijan kanssa 50 metrin korkeuteen seuraavaan lounastarjoiluun. Me olimme saaneet lehdistökutsun tulla tutustumaan konseptiin, aika moni muu ruokailija oli ulko- ja kotimaisia turisteja ja olipa muutama saanut elämyksen mm. hää- tai syntymäpäivälahjana.





















Ihan tavallisilla ravintolatuoleilla ei taivaalla istuskeltu, vaan kääntyvissä penkeissä, johon osallistujat napakasti vyötettiin rallivaljailla. Etukäteen ajattelin, että vatsanpohjassa saattaisi hieman muljahtaa kun lähdemme ylöspäin, mutta hetkeäkään ei tehnyt heikkoa. Nousu oli hyvin tasainen, kääntyilin istuimellani kuvaillen juuri lounaan aikana valitettavan sumuiseksi käynyttä maisemaa ja heiluttelin samalla jalkoja tyhjän päällä.  Käänsin istuimen selkänojaakin välillä miltei vaakatasoon. Oikean puoleisella istuimella taisi tosin jännittää aika lailla koko ajan. Vasemmalla puolellani istunut Marjo on hypännyt tandemin laskuvarjolla, joten korkeat paikat olivat hänelle tuttuja.

Suomen ensimmäinen Top Chef –voittaja Akseli Herlevi tarjosi pöydän keskeltä meille Aasian makuja. Kyselin miten hän oli päätynyt tähän menuun. Akselilla oli ollut vapaat kädet ruokalistan suunnitteluun, hän on ihastunut etenkin Japanin keittiöön ja halusi tarjota vahvoja makuja, jottei ruoka jäisi näköalojen ja mahdollisen jännityksen varjoon.

Miso-turskaa, katsuo-maustettua munakoisoa ja miso-bataa kastike
Beef Tataki, japanilaista salaattia ja ponzu-salsaa
Matcha-juustokakkua, yuzulla maustettuja kesän marjoja

Juomina tarjottiin Plevner Pinot Blancia ja Parallele 45 Cotes du Rhonea


Ruokailu kesti kokonaisuudessaan n. 45 min, alkuruokana tarjoiltu Miso-turska oli jo kupujen alla odottamassa. Beef tataki-pääruoan jälkeen käväistiin pikaisesti alhaalla kun tarjoilijat kiidättivät eteemme tapahtumaa varten rakennetusta telttakeittiöstä juustokakkuannokset, pöydän keskellä kun ei liiemmin ole tilaa.  Akseli kertoi, että hän on tarjoillut juustokakkua pursotettuna sen jälkeen kun aikoinaan jonkun tilaisuuden alussa hän huomasi, että juustokakku oli lytistynyt ja äkkiä oli keksittävä keino kuinka tarjoilla se kun muuta vaihtoehtoakaan ei ollut. Kakku oli kaavittu pursotinpussiin ja pursoteltu lautaselle. Asiakkaat olivat olleet hyvin tyytyväisiä makuun ja annoksen ulkonäköön.

Ihan ylhäällä n. 50 min ajan emme olleet koko ruokailun ajan, sillä siellä tuuli sen verran, että vesi alkoi vihmoa vaakasenaan katoksen allekin sateen yltyessä lounaan aikana. Hieman alempana katos suojeli meitä hyvin. Katoksen alla oli myös infrapunalämmittimet ja lisälämpöä olisi saanut lainattavista, vettä pitävistä takeista, joissa oli vielä erikseen sisään rakennetut lämmittimet! Tällaista funktionaalista vaatetta en vielä ollut nähnytkään.

5.-8.8. tarjoillaan Michelin-tähdenkin saaneen ravintola Askin perustajan Filip Langhoffin aĺla olevaa menua. Kattauksissa on vielä muutamia vapaita paikkoja, varauksen voi tehdä täällä. Sääennustekin lupaa paljon parempaa keliä kuin tänään.



Sienimetsä & hirssiä
Sipulia & siikaa
Selleriä & lammasta
Mustaherukkaa & piimää

Lounaiden ja illallisten lisäksi Dinner in the sky-kokemuksena on tarjolla myös erityinen cocktail-nosto.

Ruoka oli erinomaista, tuoreista sesongin aineksista valmistettua ja kotikaupungin maisemat sateessakin vertaansa vailla. On aina mielenkiintoista päästä tutkailemaan kotikaupunkiaan kirjaimellisesti uudesta näkökulmasta ja mikä sen mukavampaa kuin nauttia herkullista ruokaa ja juomaa samalla. Olen onnekseni päässyt kokemaan monia erinomaista ruokaelämystä, mutta tämä taisi olla erikoisin!

*Yhteistyössä Dinner in the sky


I had one of my most exciting foodie experiences yesterday when I attended Dinner in the sky lunch in Helsinki. Unfortunately the views were misty as it just started to rain. We were safely under a canopy and bucled up in rally safety belts to enjoy the excellent food that was swiftly served.


Top chef Finland winner Akseli Herlevi served flavours of Japan, he wanted to serve strong flavours to match the views and to let food to overpower possible nervousness. I wasn't afraid of the highs, I even leaned my seat back when we were in 50 m height, but the girl next to me seemed quite nervous in the beginning.


- Bulgogi flavoured beef tartar on a shiso leaf, sesame and smoked mayo
- Torched miso cod, katsuo flavoured eggplant and miso bataa dressing
- Beef Tataki, Japanese salad and ponzu salsa
-Matcha cheesecake, yuzu flavoured summer berries

Filip Langhoff serves from today until Sunday 8.8. his below menu. If you are interested in an exceptional dining in Helsinki, here are still some seats available for lunch and dinner lifts, tickets here.

- Mushroom forest & millet
- Onion & Whitefish
- Celeriac & lamb
- Blackcurrant & Buttermilk


*In collaboration with Dinner in the sky

Lempipuisto Helsingissä | My favorite park in Helsinki

Olen tainnut joskus aiemminkin kertoa Eiran puiston olevan lempipuistoni Helsingissä. Puistossa on käytävä istuskelemassa muutaman kerran kesässä ihailemassa kauniita istutuksia.






Eipä uskoisi, että viime vuosisadan alkupuolella puistikon paikalla on sijainnut syvä notkelma, jota käytettiin yleisenä kaatopaikkana jotta se saataisiin täytettyä. Lisäksi sinne ajettiin läheisten rakennustöiden tieltä maata ja rakennusjätteitä. Nyt tilalla on v. 1913 valmistunut vanhojen rakennusten ympäröimä, kaunis barokkityylinen puisto,  joka kukkii upeasti varhaisesta keväästä syksyyn asti. Pienessä puistossa tuntuu kuin olisi jossain ihan muualla kuin Helsingissä.

Valkoisen penkin takana häämöttää
Grönblomin talo, joka on päässyt pahasti rapistumaan riitaisan perikunnan käsissä. Talo on viimein myyty ja pääsee uuden omistajansa hallussa toivottavasti entiseen loistoonsa.




 My favorite park in Helsinki is Eira park, a beautiful early 20th century park in Eira neighborhood in Southern Helsinki. Symmetric, beautiful park is surrounded by grand old buildings