Viisi viikon varrelta

Marraskuun loppu... pitäisikö vähitellen virittäytyä joulutunnelmaan? Eilen kaadettiin maalla kuusi valmiiksi ja ensi viikolla joulukin ehkä alkaa näkyä blogissa. Ensin kuitenkin tämän viikon viiteen vinkkiin.





Tsekkiläinen-luomukosmetiikka

Viikon kosmetiikka tulee tsekkiläiseltä luomukosmetiikkasarjalta Havlik Apotekalta. Tyylikkään yksinkertaiset pakkaukset innostivat ostamaan vähän joululahjojakin, mutta sisältökin vaikutti. Mm. nopeavaikutteista aamunaamiota piti näytepussin testaamisen jälkeen hilpaista vielä ostamaan ennen kentälle lähtöä. Prahassa liike löytyy juutalaiskortteleista sekä Palladium-ostoskeskuksesta.




Nespresso Variations Confetto Snowball

Viikon kahvi on kookos-vaniljakahvi. Sain Nespressolta testiin uusia sesonkimakuja; Nespresso Variations Confetto Snowball, Variations Confetto Orangette ja Variations Confetto Licorice 

Suosikiksi nousi kookos-vaniljakahvi Confetto Snowball, josta tein "Kermaisen kookoskimara"-kahvin; kupin pohjalle teelusikallinen kookoskermaa, sen päälle kahvi ja lämmin maitovaahto, koristellaan (paahdetuilla) kookoshiutaleilla.




ruokakuvaus-talvella-on-haastavaa
 Viikon valokuvaoivallus oli tajuta, ettei pariin kuukauteen enää pysty ottamaan kuvia ennen töihin lähtöä. Lähden kotoa yleensä hieman ennen yhdeksää ja tähän asti olen pystynyt nappaamaan aamulla pikaisesti muutaman kuvan. Näitä rakeisia, aamuhämärissä napattuja kuvia katsellessani tajusin, ettei luonnonvalo enää riitä. Nyt kuvaukset taitavat siirtyä taas täysin viikonloppuihin kun päivänvaloa tuntuu olevan lähinnä klo 11-13... jos silloinkaan.

Jugurtin päällä näkyvistä sinisistä hippusista kyseltiin libanonilainen riisipilahvi-postauksessa. Ne ovat Frankfurtin kauppahallista ostamiani ruiskukan terälehtiä. Kesällä käytän tuoreita orvokkeja, ruusun terälehtiä, ketunleivän kukkia... talvella ripottelen  kuivattuja kukkia annoksia koristamaan.




anni-hautala-keittokirja


anni-hautala-keittokirjaViikon keittokirja on Anni Hautalan Annin keittokirja, jonka julkkareita juhlittiin viikolla julkkiksia vilisevissä juhlissa. Moni halusi selfieitä ilmeisesti TVstä ja juorupalstoilta tuttujen kanssa, minä en edes tuntenut puoliakaan julkimoista ja vetäydyinkin parin tutun bloggaajan kanssa keittiön lähelle ojentelemaan kättä ohikulkevien tarjoilijoiden tarjottimia kohden... Kirja joka tapauksessa sisältää runsaasti kivan helpon oloisia ohjeita kauniisti kuvitettuna, kirsikkaglögi taitaa lähteä näin joulun alla ensimmäisenä testiin.


kaarlen-silta-praha



Viikon matkavihje; Istu lentokentän portilla aina niin, että näet lähtöportin monitorin, muista kuunnella myös kuulutuksia...

Prahan kentälle saavuimme kaksi tuntia ennen lähtöä, teimme ostokset ja olimme portilla jo puolitoista tuntia ennen alkuperäistä lähtöaikaa. Silloin Norwegianilta tuli tekstiviesti, että lento on myöhässä. Istuskelimme aivan tiskin vieressä (niin, ettemme nähneet monitoria) ja odottelimme rauhassa lueskellen ja jutellen. Kuulin muutaman kuulutuksen, mutta ne olivat niin hiljaisia ja epäselviä, ettei sisällöstä saanut selvää. Ihmettelin, ettei lentoyhtiöltä tullut uutta viestiä kun ilmoitettu lähtöaika lähestyi eikä koneeseen pääsyä aloitettu.

Kaksi minuuttia ennen uutta lähtöaikaa portilla kuulutettiin BARCELONAN koneen boardingin alkavan. Siinä samassa tajusin, että koneemme lähtöportin on täytynyt vaihtua lennon myöhästyessä, emmekä olleet kuulleet kuulutusta. Muut portilla olleet suomalaiset olivat hipsineet portilta niin, ettemme olleet huomanneet ja suurin osa oli ilmeisesti suoraan mennyt oikealle portille. Sinkosimme lähimpien monitorien luo, josta luin vielä lähtöportin väärin. Rynnistimme oikean lähtöportin ohi hyvän matkaa ennen kuin tajusin, ettei hädissämme etsimäämme portin numeroa edes ole kentällä. Juoksimme edestakaisin käytäviä, mutta kuin ihmeen kaupalla selvisimme viimein oikealle portille juuri kun sitä oltiin sulkemassa, taisi olla sekunneista kiinni. Siinäpä ehti olla muutama todella stressaava minuutti!

Pari päivää myöhemmin Tallinnan työmatka meni ihanan tapahtumaköyhästi. Työasiat tuli hoidettua, mutta muuten päivän reissulla ei tapahtunut mitään mainittavaa.


Mitä sinun viikkoosi kuuluu? Onko ollut hiuksia nostattavia hetkiä vai onko elämä sujunut tasaisesti?

Makeansuolainen päärynä-vuohenjuustopiirakka| Sweet and savory goat cheese pear pie

Olen jo pidempää halunnut tehdä jotain makeansuolaista, mutta ruokaisaa piirasta. Kun lähikaupassa oli vuohenjuustoa tarjouksessa, päätin yhdistää päärynän ja vuohenjuuston piirakkaan.

Lopputulos on ruokaisa, iltapalaksi tai illanvieton tarjoiltavaksi sopiva. Piirakka maistuu niin lämpimänä kuin huoneenlämpöisenäkin.




makeansuolainen helppo vuohenjuusto-päärynäpiirakkaresepti




makeansuolainen helppo vuohenjuusto-päärynäpiirakkaresepti


Piirakkataikina


150 g voita
3 dl vehnäjauhoja    
3 rkl vettä
1/4 tl suolaa

Sekoita pehmeä voi ja jauhot keskenään. Lisää vesi ja suola. Sekoita tasaiseksi. Taputtele taikina voidellun ja korppujauhotetun laakean piirakkavuoan pohjalle ja reunoille kostutetuin käsin

Täyte

3 kypsää päärynää, siemenkota poistettuna ja viipaloituna
2 tl sitruunamehua
2 tl silputtua tuoretta rosmariinia
150 g vuohenjuustoa
2 rl hunajaa

Kuumenna uuni 350 ° asteeseen. Vuoraa piirakkapohja leivinpaperilla, painele paperi kiinni taikinaan. Levitä leivinpaperin päälle painoksi kuivattuja herneitä tai riisiä ja paista pohjia 15 minuuttia. Paino estää piirakkapohjan reunoja valumasta. Poista painot ja leivinpaperi ja laita piirakkapohja takaisin uuniin. Paista kunnes pohja on saanut hieman väriä, noin 10 minuuttia.


Täyte; Sekoita kulhossa  päärynät, sitruunamehu ja rosmariini. Murustele noin kolme neljäsosaa juustosta lämpimän piirakkapohjan päälle. Lado päärynäviipaleet limittäin, aloita ulkoreunasta ja jatka kohti keskustaa. Ripottele loppu juusto päärynöiden päälle, lorauta vielä hunajaa viimeiseksi. Paista kunnes juusto on kullanruskeaa, noin 30 minuuttia.

Tarjoile salaatin kera.


Vinkki; vot myös oikaista käyttämällä valmista suolaisiin piirakoihin tarkoitettua taikinaa


This pie combines sweet and savory in a lovely way.



Tart shell

150 g butter
3 dl flour
3 tbs water
1/4 tsp salt

Mix softerned butter and and flour. Add salt and water, mix. Line a. tart pan with the dough, pressing into sides. 




Filling

3 ripe pears, cored and sliced
2 teaspoons fresh lemon juice
2 tablespoons chopped fresh rosemary
150 g goat cheese in thin slices or cubed
2 tbsp honey
1 tablespoon chopped fresh rosemary



Preheat oven to 350°. Set a piece of foil or parchment (large enough to hang over the tart pan edge) on top of dough and fill with dried beans or pie weights. Bake until dough is dry, about 15 minutes. Remove tart shell from oven, and carefully lift out foil and beans or weights. Return tart shell to oven and bake until center is dry and light golden, about 10 more minutes.


Make the filling: In a medium bowl, combine pears, lemon juice, and sage. Evenly crumble about three-quarters of the cheese into the warm tart shell. Arrange pear slices in an overlapping spiral, starting with the outer edge and working toward the center. Crumble remaining feta over pears, then drizzle with honey. Bake until cheese is golden brown, about 30 minutes.

Serve with salad.

Libanonilainen riisipilahvi | Lebanese rice pilaf

Hyllystäni löytyy Helsingin Yrjönkadun jo edesmenneen libanonilaisen ravintolan Farougen (joka äskettäiden pressitiedotteen mukaan on kuitenkin tekemässä uutta tulemista) perustajiin kuuluvan Maggie Lindholmin Libanonin makuja-kirja, johon palaan kerta toisensa jälkeen. Olen vuosien varrella tehnyt kirjan resepteillä monia  libanonilaisia ruokia. Yksi suosikeistani on tämä helppo libanonilainen riisipilahvi, valmistuu arki-iltanakin sutjakasti.

Riisipilahvia valmistin äskettäin maalla. Helppo ateria maistui sieniretken jälkeen kaikille.



libanonilainen_ruoka, riisiruoka, riisiresepti

libanonilainen_ruoka, riisiruoka, riisiresepti
Libanonilainen riisipilahvi

100 g orzoa, vermicelliä tai pätkittyä spagettia
200 g basmatiriisiä
1 tl suolaa
1 l vettä tai kasvislientä
20 g voita paistamiseen

Laita voi kattilaan, ruskista pasta voissa. Lisää riisi suola ja vesi. Anna kiehua viisi minuuttia. Jatka hauduttamista kymmenen minuuttia miedolla lämmöllä. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita. Jätä hautumaan vielä kymmeneksi minuutiksi.

Tarjoile paistetun halloumin ja  munakoison, tomaatin ja tahinilla maustetun turkkilaisen jugurtin kanssa.


This easy rice pilaf is my favorite. Great served with vegetables and/or meat.


Lebanese rice pilaf

100 g of orzo vermicelli or spaghetti cut in shor pieces
200 g basmati rice
1 teaspoon  salt
1 l  water or vegetable stock
20 g butter for frying

Brown pasta in butter. Add rice,  salt and water. Let boil for five minutes. Continue 10 minutes on low heat. Take the kettle off the stove and stir. Continue to simmer for another ten minutes.

Serve with fried halloum and eggplant, tomato and tahini seasoned Turkish yoghurt.