Kylmänostatetut patongit

Tuore leipä, onko mitään maukkaampaa? Vielä lämpimän leivän rapea kuori, sitkeän pehmeä ja kuohkea sisus...

Olet tehnyt patonkia monella metodilla, blogissa on ollut ohjeet mm. neljän tunnin patonkeihin ja "Leipänatsin patonkeihin". Nyt kokeilin vuorokauden kylmänostatusta. Tein taikinan perjantaiaamuna ja lauantai-iltapäivänä söimme lämmintä leipää. 

Leipänatsi eli leipäkirjan kirjoittaja oli resepteissään hyvin tarkka jauhoista, minä otin nyt niitä kotona sattui olemaan eli puolet pizzajauhoja, puolet erikoisvehnäjauhoja. Erinomaista tuli näinkin. 


patongit, parhaat_patongit

patongit, parhaat_patongit

patongit, parhaat_patongit

patongit, parhaat_patongit

patongit, parhaat_patongit

patongit, parhaat_patongit


Kylmänostatetut patongit


3,5 dl vettä, 45 ° C
1 tl  kuivahiivaa
7,5 dl jauhoja
2 teelusikallista suolaa
ruokaöljyä kulhon öljyämiseen
1,5 dl vettä uuni kestävässä astiassa

Sekoita vesi ja hiiva suuressa kulhossa. Anna seisoa, kunnes hiiva-vesiseos vaahtoaa hieman, noin 10 minuuttia. Lisää jauhot ja sekoiteta haarukalla, kunnes kaikki jauhot ovat imeytyneet veteen. Anna taikinan seistä kulhossa noin 20 minuuttia.

Lisää suola, siirrä taikina kevyesti jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa, kunnes taikin on sileä ja joustava, noin 10 minuuttia. Voit käyttää myös yleiskonetta vaivaamiseen. Siirrä taikina kevyesti öljyttyyn kulhoon, peitä kulho muovikelmulla ja aseta kulho vedottomaan paikkaan, vaivaa taikinaa kevyesti käsin kolme kertaa puolen tunnin välein.


Nosta taikinakulho jääkaappiin vuorokaudeksi.

Nosta taikinakulho jääkaapista, anna seistä huoneenlämmössä noin tunnin ajan. 


Kuumenna uuni 240 C ° asteeseen. Nosta taikina kevyesti jauhotetulle työpöydälle ja leikkaa kolmeen samankokoiseen palaan. Muovaa jokaisesta taikinapalasta noin 30*30 cm levy, taittele reunat keskelle ja nipistä patongin päät suppuun. Nosta patongit jauhotetulle leivinpapeille tasaisien välimatkojen päähän toisistaan.


Laskosta leivinpaperi poimulle patonkien väliin ja laita molemmille reunoille vielä tiukasti rullatut keittiöpyyhkeet. Näin taikina nousee ylöspäin, eikä leviä sivusuuntaan. Peitä kevyesti muovikelmulla. Anna nousta noin 50 min, kunnes patongit ovat kohonneet. Poista pyyhkeet ja vedä leivinpaperi suoraksi. Leikkaa saksilla neljä viiltoa kuhunkin patonkiin.

Nosta leivät uunipannulle tai paistokivelle uuniin. Laita vesiastia uunin pohjalle (tämä tuottaa höyryä, joka auttaa rapean kuoren muodostumista). Paista patonkeja kunnes ne ovat tummanruskeita ja rapeita, 20-30 minuuttia.


Onko lämmin leipä sinunkin herkkuasi? 

Berliinin parhaimmat ruoka- ja juomakokemukset

Tammikuisella Berliinin-matkalla oltiin kolme yötä ja käveltiin n. 90000 askelta Berliinissä. Reissussa tuli tehtyä kuitenkin muutakin kuin käveltyä. Kiinnostavia ruoka- ja juomakokemuksia tuli taas kartutettua.

Postasin jo aiemmin kolmesta aamiaisesta Berliinissä. Kaupunkihan on kuuluisa mm. aamiaisistaan.


Tutkailimme myös enen matkaa millaisia cocktailbaareja Berliinistä löytyy. "Salakapakka" Rum Trader valikoitui joukosta. Sisälle pieneen, vain 15-paikkaiseen ravintolaan päästääkseen piti soittaa ovikelloa. Sisällä ei kuvia saanut ottaa.

Teheranista kotoisin oleva baarimikko oli pukeutunut kolmekymmentäluvun tyyliseen asuun, valaistus oli hämyisä ja taustalla soi vanhempi musiikki. Pullojen seassa oli mustavalkoinen kuva herrasta Kekkos-tyylisissä silmälaseissa, kuvan edessä paloi kynttilä. Hän oli jo edesmennyt perustaja, jonka pehmeän hypnoottista puhetta musiikin päällä kuultiin myöhemmin myös levyllä, jota baarimikko soitti.

Taiten sekoitettuja juomia oli pitkä lista, baarimikko kyseli makumieltymyksiämme ja sekoitti juomia toiveiden mukaan. Yllätykseksemme Rum Traderissa sai myös polttaa. Berliinissä on kuulemma joitain paikallislakeja, jotka mahdollistavat tämän. Työntekijät ja muut asiakkaat antoivat vinkkejä lempipaikoistaan Berliinissä.

Ehdottomasti kokemisen arvoinen, intiimitunnelmainen baari!


Rum Trader, Fasanenstraße 40, 10719 Berlin









Schönebergissä kuljimme minimalistisimman koskaan näkemäni leipäkaupan ohi toisena matkapäivänä. Päätimme hakea leipomokaupasta viimeisenä päivänä leivän kotiinviemisiksi ja päädyimmekin ostaman molempaa lajia herkullisia leipiä. Bröt ist Goldissa myydään ainoastaan yhtä vehnäleipää, yhtä ruisleipää sekä vehnäsämpylää. Kaikki juureen tehtynä, totta kai.

Samalla kadulla myös omenakauppa, jossa myydään vain omenoita, omenahilloja ja -mehua. Metropoleissa voi näköjään erikoistua hyvin kapealle sektorille!

Brot ist Gold, Goltzstraße 18, 10781 Berlin





KaDeWe-tavaratalon legendaarinen ruokaosasta oli äskettäin uusittu. Edelleen sieltä löytyy tyylikäs samppanjabaari, jossa pysähdyimme lasillisille. Siippa söi ruokaosaston kalabaarissa myös muutaman osterin.

Kaufhaus des Westens,Tauentzienstraße 21-24, 10789 Berlin






Rum Traderissa meille suositeltiin vähän rouheampaa osteripaikkaa, josta saisi myös samppanjaa. Rogacki-deli Charlottenburgissa on yli 90-vuotias ruokahallin ja pystybaarin risteytys, josta löytyy mm. runsaat valikoimat kalaa, mereneläviä sekä lihaa ja juustoja. Erilaisia annoksia tarjotaan pystypöytiin.

Vieressämme söivät annoksiaan niin tyylikkäät perheet kolmessa sukupolvessa kuin eläkeläisherratkin.

Rogacki, Wilmersdorfer Str. 145/46, 10585 Berlin









Olin etukäteen merkannut Googlen karttoihin mielenkiintoisia kahviloita, baareja ja ravintoloita joihin pysähtyä matkan varrella. Viinibaari Vin Aqua Viniin Reuterkiezin sivukadulla pysähdyimme iltapäivän viinilasilliselle, viinibaari/kauppa oli yhtä tunelmallinen kuin kuvissakin. Viinejä olisi tehnyt mieli tuoda kotiinkin, mutta tyydyimme vain lasilliseen ja pikku snackiin.

Vin Aqua Vin, Weserstr. 204, 12047 Berlin

Berliiniin olisi mukava palata pian uudestaan ruokamatkalle. Kohteenahan kaupunki on sopivan matkan määssä ja matkoja saa edullisesti. Raviontolahinnatkin ovat Suomea edullisemmat.

Oletko olltu Berliinissä? Mikä on suosikkipaikkasi kaupungissa?



TexMex-kokkikoulussa

Pressitilaisuus Paulig

Viime viikolla makumatkailtiin Paulig Kokkikoulussa Flavour Studion tiloissa Teurastamolla.



santamaria_texmex

Tuoreen tutkimuksen mukaan Tex Mexin suosion salaisuuksia ovat ruoan maukkaus, valmistamisen helppous sekä yhdessä valmistaminen. Kokki Pipsa Hurmerinnan johdolla kokkailimmekin yhdessä TexMex-makuja. 


santamaria_texmex

Muistan hyvin kuinka TexMex  oli kuuminta hottia 90-luvulla, edesmenneessä Cantina Westissä käytiin silloin syömässä aina kuin mahdollista. Aupair-vuotenani Yhdysvaltojen Connecticutissa kävimme muiden au pair-tyttöjen kanssa usein lähikaupunkien TexMex-paikoissa, mutta tutustuimme myös aitoihin meksikolaisiin ruokiin. Muutama vuosi myöhemmin  Kalifornian kesäharjoittelussa tuli tutustuttua myös Cali-Mexiin eli reiluun avokadon käyttöön, runsaisiin jättiburritoihin ja kalaan, mereneneläviin ja kasviksiin meksikolaisin vivahtein.

Eniten TexMexiä syödään kuitenkin kotona. TexMex-ruoka valmistuu kotona nopeasti ja jokainen voi koota oman annoksensa makunsa mukaan.



santamaria_texmex

santamaria_texmexKokkikoulun lomassa tutustuttiin vuoden 2020 ruoka- ja juomatrendeihin, maisteltiin kauden uusia makuja ja tutustuttiin kevään kuumimpiin kahviuutuuksiin. 


santamaria_texmex

santamaria_texmex

santamaria_texmex



Kontribuutioni kokkaukseen oli minulle uuden tuttavuuden jicaman kuoriminen ja tikuiksi leikkely jicama-veriappelsiinisalaattiin sekä maissintähkien letitys. Kokkeja oli niin paljon, että kaikilla oli sopivasti tehtävää ja ruoka valmistui nopeasti. 

Jicamaranuja olen joskus maistanut, muistaakseni juuri Kaliforniassa, mutta omassa keittiössä ne ole aiemmin käsitellyt tätä "Mehikon lantulta" näyttävää, raikkaalta ja hieman hernemäiseltä maistuvaa palkokasvia. Ohjeessa neljälle (alla) oli 3 jicamaa, mutta yhdestä lapsen pään kokoisesta jicamasta jäi vähän ylikin, vaikka salaatti oli mitoitettu parillekymmenelle eli raaka-aineita hankkiessa kannattaa ostaa pienehköjä kolme tai yksi keskikokoinen. 

Jicamaa voi syödä mm. salaateissa, sitä voi paahtaa ja uppopaistaa, nyt täytyy vain löytää sitä kaupasta: Saakohan sitä jostain isoista marketeista? 

santamaria_texmex

Chilillä maustettu jicama-veriappelsiinisalaatti

3 veriappelsiinia
3 rkl limen mehua
2 rkl omenaviinietikkaa
oliiviöljyä
ripaus Santa Maria -chilirouhetta (esim. Red hot chili flakes)
3 jicamaa
2 avokadoa
tuoretta korianteria suolaa
Santa Maria Tellicherry -mustapippuria 

Kuori appelsiinit ja irrota lihat fileinä - tee se kulhon yllä jolloin saat myös appelsiinin mehut talteen.
Laita fileet kulhoon ja lisää lime, etikka, oliiviöljy, chili, suola ja pippuri.
Kuori jicama ja leikkaa se tulitikuiksi ja lisää kulhoon.
Leikkaa avokado kuutioiksi ja lisää myös kulhoon. Sekoita.
Irrota korianterista lehdet ja lisää ne kulhoon. Silppua korianterin varret pieneksi silpuksi ja säästä koristeeksi.
Tarkista suola ja pippuri. Tarjoile. 


santamaria_texmex



Kokkikoulun huipentuma oli tietysti kokoontuminen yhteisen pöydän ääreen herkuttelemaan juuri kokkaamaamme ateriaa.


santamaria_texmex
santamaria_texmex
santamaria_texmex

santamaria_texmex
Tarjolla oli jicamasalaatin lisäksi paljon muutakin, kaikki tehtiin vegaanversioina.

Nachopelti siemennäkkäreistä ja savuinen pico de gallo
Paistetut nyhtökaurapyörykät, lämmin hummus & basilikakastike
Meksikolainen maissi ja tofupohjainen mandariini‘majoneesi'
Kahvigranita ja espresso-mantelikrokantti Olipa mukava ja maukas ilta, yhdessä tekeminen on kivaa ja TexMex-maut maistuvat aina! Onko TexMex makuusi, entä onko jicama tuttu?