Aromaattinen lammascurry


Tänä pääsiäisenä suvut eivät pääse kokoontumaan lammaspaistin pariin pääsiäispöytään, mutta lammasta voi tehdä pienemmällekin joukolle ja kokeilla vaikka uusia reseptejä. Nyt kokeilin lammasta intialaiseen tyyliin ja tein noin kilosta luullista lampaan niskakiekkoa aromaattista lammascurryä.

Lammaspaistia olen tehnyt viime vuosina samalla herkullisella reseptillä, sitä teen ehkä täksikin pääsiäiseksi, jonka vietämme kaksistaan.

Siippa on nyt vienyt maalla, juuri ja juuri Uudenmaan puolella asuville vanhemmilleen kauppakasseja kaupungista. Hän on jättänyt ruokakassit pihalle ja noukkinut sieltä mukaan appivanhempieni tutun lampurin kautta ostamaa lammasta. Pakkasessa on vielä lapaa ja paisti pääsiäiseksi.









Lammascurry


1 kg kiloa luullista lampaan lihaa, lapaa tms tai 2 ck luutonta lammasta
2 rkl oliiviöljyä
2 keskikokoista sipulilla hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl curryjauhoa
1 rkl jauhettua korianteria
1 rkl rouhittua kuminaa
1 tl rouhittua kardemummaa
1 tl suolaa
1 tlk tomaattimuskaa
2,5 dl lihalientä
1,5 dl kookosmaitoa tai turkkilaista jogurttia
Suolaa ja pippuria maun mukaan
(Kevyesti ruskistettuja sitruunaviipaleita)


Tarjoiluun

Basmatiriisiä
Jogurttia
Tuoretta korianteria
Salaattia tomaatista, kurkusta ja punasipulista.


Ruskista lampaan liha isossa padassa tai pannulla. Kun pannu on kuuma, lisää liha erissä ja ruskista joka puolelta. Ota ruskistetut lihat pannulta. Lisää sipulit, valkosipuli ja curry panulle ja kypsennä 3–5 minuutin ajan, kunnes sipulit ovat pehmenneet.

Palauta liha pannulle muiden raaka-aineiden kanssa (paitsi kookosmaito tai jogurtti, joka lisätään lopuksi). Sekoita, hauduta 45 minuuttia - 1 tunti, kunnes liha on pehmeää. Riivi liha irti luista, nosta takaisin pataan, sekoita joukkoon jogurtti ja tarjoile.

Tarjoile basmatiriisin, jogurtin, korianterin ja tomaatti-sipuli-kurkkusalaatin kera.
Juomaksi sopii intialainen lassi, vesi, olut sekä viineistä kuiva Riesling tai Gewurztraminer.

Mitä ruokaa sinä aiot tehdä pääsiäiseksi?

Trattoria Sogno - tue paikallista

#tuepaikallista ja #tuepienyrittäjää -hashtagit ovat vilahdelleet ahkeraan instassa seurattavieni tunnisteissa. Lukemattomat yrittäjät, mukaanlukien ravintolat omistajineen ja työntekijöineen ovat hätää kärsimässä kornan muutettua tilanteen täysin. Tänäänhän tuli voimaan myös määräys sulkea ravintolat kahdeksi kuukaudeksi kornaviruksen leviämisen estämiseksi. Ruokaa saa kuitenkin edelleen ravintoloissa valmistaa ja myydä ulos muualla nautittavaksi.


ravintolat_noutoruoka_poikkeustila_korona


Viime maanantaista torstaihin söimme "kaappientyhjennysruokaa", kotikaappien tarpeista kasatut annokset maksoivat muutamia euroja. Perjantaina halusimme kuitenkin osaltamme tukea tuttuja yrittäjiä ja tilasimme Trattoria Sognosta, töölöläisestä perheyrityksestä noudettavaksi ja kotiin nautittavaksi "sen rennomman dinnerin".



ravintolat_noutoruoka_poikkeustila_korona

Alkuun söimme runsaan antipaston, jossa oli italilaisia leikkeleitä ja juustoja sekä grillattuja vihanneksia.



ravintolat_noutoruoka_poikkeustila_korona

Herkullista jokirapurisottoa oli iso kulhollinen. 



ravintolat_noutoruoka_poikkeustila_korona
Annokset olivat todella täyttäviä, joten pääruoan jälkeen pidimme pientä taukoa ennen jälkiruokaa, joka oli suussasulava tiramisu.

Olipa herkullinen illallinen, joka paitsi omalta osaltaan tuli tuloa ainakin ravintolan tappioiden pienentämiseksi, myös piristi myös omaa mieltä.


Poikkeustila tulee muuttamaan myös katukuvaa monien pienyritysten joutuessa lopettamaan. Jos vain omat rahkeet riittävät, nyt sitä omaa suosikkiravintolaa kannattaa tukea vaikeiden aikojen yli tilaamalla tai noutamalla ruokaa ravintolasta jotta tilanteen parantuessakin ravintola on vielä olemassa.

Hävikki-quesadillat

Näinä hamstrauksen aikoina on hyvä muistaa valmistaa ruoat niin, ettei hävikkiä synny. Säilyvimmät raaka-aineet voi säästää myöhemmäksi, helpoimmin pilaantuvat kannattaa syödä ensin.

Me syömme hävikkiruoka-annoksi muutenkin muutaman kerran viikossa kun keittoihin ja  munakkaisiin lisätään tähteitä ja pussinloppuja joita kotoa löytyy. Nyt kun kaupassakäyntiä on harvennettu minimiin, kuivakaappeihin, pakastimeen ja jääkaappiin on tullut kurkittua entistäkin tarkemmin ja kokeiltua erilaisia yhdistelmiä.



Kotoa löytyi kaapista paketillinen tortilloja ja tacomaustetta, pakastimesta pussillinen maissia, jääpalamuotissa pakastettua karamellisoitua sipulia sekä kypsennettyjä mustapapuja pussillinen. Jääkaapissa oli jugurttia sekä juustoraastepussin loppu. Tomaatteja meillä on miltei aina.

4 tortillaa
1,5 dl juustoraastetta

2 dl mustapapuja
2 dl pakastemaissia
tilkka öljyä ruskistamiseen
2 tl tacomaustetta
2 kuutioitua tomaattia tai 1/2 rasiaa kirsikkatomaatteja puolitettuna.

Asettele tortillat pöydälle ja ripottele niiden pinnalle juustoraaste. Nosta loput kaksi tortillaa kansiksi.
Paahda quesadillat kuivalla pannulla kohtalaisella lämmöllä yksitellen molemmin puolin noin 2 1/2 minuuttia/puoli niin, että juusto sulaa.

Paahda tacomausteella maustettua maissia öljytilkassa muutama minuutti kunnes maissi ruskistuu hieman, lisää pavut pannulle lämpiämään vielä parin minuutin ajaksi. Sekoita tomaattikuutiot joukkoon lopuksi.

Tarjoile quesadillat vihanneksien kanssa, tarjoa lisänä turkkilaista jugurttia (jonka voi maustaa karamellisoidulla sipulilla) sekä tuoretta korianteria.