Turkkilaiset cilbir-kananmunat

Çılbır on perinteinen turkkilainen aamiaisruoka, jossa on uppo- tai paistettuja munia sekä jugurttia. Ottomaaninen aikakaudella çılbır oli yleisnimi munaruoille, joten ei haittaa, vaikka reseptini ei ole ehkä se "oikeaoppinen" versio vaan mukaelma. Ottomaanien sulttaanien teidetään syöneen çılbıriä jo 1400-luvulla.Ottomaanien valtakunta oli yksi maailmanhistorian pitkäikäisimpiä imperiumeja. Laajimmillaan valtakuntaan kuului 1500-luvun lopulla nykyisen Turkin lisäksi alueita Pohjois-Afrikasta, Lähi-idästä ja Ukrainan eteläosista sekä Kaakkois-Eurooppa aina Wienin porteille saakka.

Jugurtti on turkkilaisten suosikki, he lusikoivat jugurttia kaksi miljoonaa tonnia vuosittain. Alun perin vuosituhatta sitten Keski-Aasiassa kehittynyt jugurtti oli tärkeä raaka-aine alueen kiertolaiskulttuureille erityisesti hyvän säilyvyytensä vuoksi.


Çılbır-munia syödessä voi hetkeksi tuntea itsensä siis miltei kuninkaalliseksi. Eikä çılbır-annoksen syöntiä kannata rajoittaa vain aamuun, tämä on myös helppo, herkullinen illallinen, joka valmistuu vartissa. Rakastan sekä turkkilaista jugurttia, että munia, joten tämä onkin annos makuuni.
















Turkkilaiset cilbir-kananmunat


1 pieni valkosipulinkynsi  hienonnettuna

2, 5 dl turkkilaista jugurttia

4 suurta munaa

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl valkoviinietikkaa

2 tl chilihiutaleita

Suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Tarjoiluun leipää



Valmista ensin valkosipulijogurtti - noin 15 minuuttia ennen munien balmistusta, anna olla huoneenlämmmössä

Mausta jogurtti pienessä kulhossa valkosipulilla ja mausteilla. Lusikoi jugurtti kahdelle lautaselle.

Sekoita vettä kauhalla, jotta saat aikaan pyörteen. Riko tuore, huoneenlämpöinen kananmuna kahvikuppiin. Kaada varovasti veteen. Kypsennä yksi uppomuna kerrallaan hiljalleen kiehuvassa vedessä 3-4 minuuttia, jolloin keltuainen jää löysäksi. Nosta munat vedestä kauhalla ja laita ne lautasille levittämäsi valkosipulijugurtin  päälle.

Samalla kun keität munia, kaada oliiviöljy pieneen pannuun, kuumenna keskilämmölle ja sekoita chilihiutaleet öljyn joukkoon. Sekoita ja anna chilihiutaleiden imeytyä oliiviöljyyn muutaman minuutin ajan, sammuta lämpö.

Ripottele pippurihiutaleita, joihin oli lisätty oliiviöljyä, paistettujen munien päälle. Tarjoile heti leivän tai rapean leivän vieressä. Lisäsin annokseen vielä tuoretta timjamia, pestoa, paahdettuja tomaatteja ja varsisipulia lisämakua antamaan.


Oletko sinä syönyt munia ja jugurttia yhdessä?

Viisi viikon varrelta

Onpa ollut jännä vaaliviikko. 

Vaalitulos


Kyselin instassakin kiinnostavatko Yhdysvaltojen vaalit ja aika moni oli kiinnostunut. Olen itse ollut vuoden Yhdysvalloissa au pairina ja myöhemmin vielä kesän opiskelijavaihdossa, joten sikäläistä elämää kokeneenakin aihe kiinnostaa -ja onhan vaalin tulos koko maailmaa koskeva. Kyllä vaalit ovat olleet omassa lähipiirissäni ihan ehdoton ykkösaihe. 


Sibeliuspuistossa





Myrskytuuli irrotti miltei kaikki loputkin lehdet puista. Viime viikonloppuna ruska hohti vielä keltaisena Sibeliuspuistossa, mutta tästä alkaa se syksyn harmaa ja väritön kausi. Värikkäällä huulipunalla voi ainakin piristää itseään. Tosin kuvan oton jälkeen laitoin maskin kuudeksi tunniksi kasvoille, joten eipä se huulipuna paljoa näkynyt.



Maria Nila

Saatuja PR-tuotteita 


Ruotsalainen vegaaninen hiustuotemerkki Maria Nila lanseerasi hiuksia ja käsiä hellivän tuotepaketin. Vegaanipäiväksi lanseerattu paketti on osa Maria Nilan kampanjointia ja hyväntekeväisyystyötä uhanalaisten maitovalaiden auttamiseen. . Yritys on sitoutunut vahvasti eettisiin ja ympäristöystävällisiin toimintatapoihin. 

Maria Nila lahjoittaa 1. -10.11. välisenä aikana marianila.com - verkkokauppaostoksista sekä World Vegan Day -pakkauksen myynneistä tuotot uhanalaisten maitovalaiden suojeluun ja Islannin edustalla sijaitsevan Sea Life trust's beluga whale -luonnonsuojelualueen auttamiseen. 

Yli 3000 valasta ja delfiiniä elää vankeudessa ihmisten viihdyttämiseksi.  Luonnonsuojelualueilla on suuri merkitys vankeina eläneiden valaiden turvallisessa palauttamisessa luonnolliseen elinympäristöönsä. Luonnonsuojelualueella elää kaksi naarasmaitovalasta, Little Grey ja Little White.

Maria Nilan Cool cream- hiusten värinaamio on ollut ahkerassa käytössä taittamaan messinkistä sävyä hiuksista ja nyt pääsevät käyttöön nämä shampoo, hoitoaine, hiusnaamio, käsisaippua ja käsidesi.




Luonnontieteellisen museon portaat


Tämä viikko on ollut porrasviikko. Ota askel terveyteen ja valitse portaat hissin sijaan! Meillä ei kotirapussa olekaan hissiä ja töissäkin joudun yleensä päivän aikana kulkemaan monta kertaa kerrosten väliä. Aikoinaan 5. kerroksessa asuessanikin käytin hissiä vain jos oli jotain oikein painavaa mukana. Arkiliikuntaa parhaimmillaan! Näitä Luonnontieteellisen museon portaita oli ilo kulkea ihan niiden kauneuden takia. 


Paulig kahvisukat


PR-lähetys Paulig

En ole neulonut sitten kouluvuosien. Silloin tuli kudottua ne ensimmäiset ja viimeiset villasukat.

Paulig lähetti lämpimänä PR-näytteenä syksyn neulomishetkiin Kulta Mokka -kahvia ja villasukkatarpeet. Pauligin Juhla Mokka ja Novita yhdistivät voimansa tarjotakseen suomalaiselle neuomishullulle kahvikansalle täydellisen joulusukkaohjeen. Taas mennään siis satasella sen oman mukavuusalueen ulkopuolelle, vaikka sukkaohjeet toki tulivatkin mukana. Homma taitaa vaatia aika monta kahvihetkeä, jollen ole tässä vuosien varrella itseltänikin salaa kypsynyt osaavaksi neulojaksi. Onneksi anoppini on taitava neuloja, häneltä voin kysyä neuvoja (tai pyytää häntä neulomaan sukat loppuun)..

Pauligilta vinkataan tänä jouluna olevan trendikästä sujauttaa kahvin sekaan tänä jouluna jouluisia mausteita, kuten kardemummaa ja kanelia tai arabialaiseen tapaan kahvissaan tähtianista, neilikkaa ja sahramia. Mausteiseen kahviin sopii parhaiten kaikkein tummapaahtoisin Juhla Mokka.


Joulukatu


Joulukadun avajaiset ovat vasta parin viikon päästä, mutta jouluvaloja alkaa olla jo paljon Helsingin keskustassa ja Stockan jouluikkunakin oli jo valmis. Ihan vielä en ole joulufiiliksissä, mutta toisaalta pimenevien päivien valaiseminen on kiva juttu. 

Seurasitko vaaleja? Entä oletko innokas neuloja vai onko sinullakin neulominen jäänyt kouluvuosiin? Joko joulufiilis vie mennessään? 





Yhden pannun uunikana

Rautakahvainen rautapannu on kätevä, sillä voi niin paistaa niin levyllä kuin uunissakin, vihannekset, lihat, jopa kakkua olen paistanut rautapannussa. Rautapannun voi nostaa grilliinkin.

Oma parin euron kirpparilöytöni on ollut varmasti paras keittiöostokseni hinta-laatusuhteeltaan. Se on käytössä usean kerran viikossa. Nyt tein yhdessä pannussa kanaruoan pastan kanssa. Orzo-pasta on riisinjyvää muistuttava välimeren pasta, jota käytetään yleisesti mm. Kreikassa.

Käytin reseptissä säilöttyä sitruunaa, mutta ruokaan voi käyttää myös tavallista tuoretta sitruunaa. Kurkuma antaa ruoalle kauniin keltaisen sävyn.








Yhden pannun uunikana



2 rkl oliiviöljyä
1 kiloa kananrintaa tai -paistia
suolaa ja pippuria
1 sitruuna tai säilötty sitruuna, viipaloituna
2 rkl voita
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2,5 dl orzo-pastaa
1 dl valkoviiniä tai ½ dl valkoviinietikkaa (+½ dl vettä)
4 dl vähäsuolaista kananlientä
1 tl kurkumaa
1 sitruunan mehu
1 ruokalusikallinen hienonnettua tuoretta rakuunaa

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Kuumenna oliiviöljy rautapannulla  keskilämmöllä. Mausta kana molemmin puolin suolalla ja pippurilla. Kun öljy on kuumaa, nosta kanapalat pannulle ja paista molemmin puolin, kunnes kanapalat ovat kullankeltaisia, noin 3-5 minuuttia per puoli. Nosta kanapalat paistinpannulta lautaselle.

Lisää voi ja sitruunaviipaleet käyttämääsi pannuun. Ruskista sitruunaviipaleitaa molemmilta puolilta, noin minuutin ajan. Ota sitruunaviipaleet pannulta ja laita lautaselle kanan kanssa.

Lisää valkosipuli ja orzo paistinpannulle. Kuullota, kunnes valkosipuli on tuoksuva ja orzo-ruskistunut, noin 2-3 minuuttia. Kaada viini tai viinietikka paistinpannuun ja anna kiehahtaa.Sekoita kanaliemi ja kurkuma. Lisää kanaliemi, rakuuna ja sitruunamehu (sekä vesi, jos käytät viinietikkaa). Kuumenna kiehuvaksi kovalla lämmöllä ja sekoita. Nosta kana, sitruunaviipaleet ja kaikki lautaselle jääneet mehut takaisin paistinpannuun. Siirrä paistinpannu uuniin ja anna kypsyä ilman kantta 15 minuuttia tai kunnes kana on kypsää.

Onko sinulla suosikkiohjetta kanasta tai yhdessä pannussa valmistuvan ruoan ohjetta?