Olen aiemminkin kertonut, kuinka selailen keittokirjoja, blogin, Instan ja Pinterestin ruokakuvia usein vain inspiraatiota saadakseni. Alkuperäinen resepti voi olla jotain ihan muuta kuin kuvan innoittama toteutukseni.
Näin Instagramissa tai Pinterestissä kuvan perunavuoasta, johon perunat oli nostettu kyljelleen. Kuvaa ja mahdollista reseptiä en enää löytänyt, mutta se jäi kummittelemaan mieleeni. Toteutin perunavuoan omalla tavallani, kaksi isoa perunaa riitti meille hyvin ankankoipien kanssa.
Olin edellisenä päivänä tehnyt sinappia. Sinappireseptissä oli valkoviinissä haudutettuja salotti- ja valkosipuleita, jotka ohjeessa kehotettiin heittämään pois haudutuksen jälkeen ja käyttämään sinappiin vain siivilöity valkoviini. Säästin kuitenkin valkoviinissä haudutetun salotti-valkosipulisilpun ja ripottelin sitä viipaloitujen perunoiden väliin. Antoi upeaa makua puoliksi rapeille, puoliksi kermaisen muheville perunoille.
Rapeapintainen perunapaistos
500 g perunoita (rosamunda tms.)
2 dl ruokakermaa
2 rkl voita
2 valkosipulinkynttä
2 salottisipulia
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl suolaa (tai maun mukaan, juusto on suolaista)
1 tl Provencen yrttiseosta (Herbs de Provence)
1 rl Dijon-sinappia
1 dl raastettua parmesania tai pecorinoa.
Pese perunat hyvin ja viipaloi hyvin ohuiksi viipaleiksi. Perunoita ei tarvitse kuoria.
Lado viipaloidut perunat tiiviisti vuokaan kyljelleen.
Hienonna ja kuullota valko- ja salottisipulit. ripottele perunaviipaleiden väliin (raottele viipaleista toisistaan haarukalla tai veitsenkärjellä.
Mausta kerma suolalla, pippurilla, sinapilla ja yrttiseoksella. Valuta kerma perunoiden päälle. Nosta voi pikku nokareina perunoiden päälle.
Paista perunavuokaa n. 1 h 200 C asteessa. 45 minuutin paistamisen jälkeen ripottele parmesanraaste perunoiden päälle ja paista vielä 15 min.
Perunoista tulee päältä rapeita ja alta muhevan kermaisia.
Mikä on sinun lempiruokasi perunasta?