Rapeapintainen perunapaistos

Olen aiemminkin kertonut, kuinka selailen keittokirjoja, blogin, Instan ja Pinterestin ruokakuvia usein vain inspiraatiota saadakseni. Alkuperäinen resepti voi olla jotain ihan muuta kuin kuvan innoittama toteutukseni.

Näin Instagramissa tai Pinterestissä kuvan perunavuoasta, johon perunat oli nostettu kyljelleen. Kuvaa ja mahdollista reseptiä en enää löytänyt, mutta se jäi kummittelemaan mieleeni. Toteutin perunavuoan omalla tavallani, kaksi isoa perunaa riitti meille hyvin ankankoipien kanssa. 

Olin edellisenä päivänä tehnyt sinappia. Sinappireseptissä oli valkoviinissä haudutettuja salotti- ja valkosipuleita, jotka ohjeessa kehotettiin heittämään pois haudutuksen jälkeen ja käyttämään sinappiin vain siivilöity valkoviini. Säästin kuitenkin valkoviinissä haudutetun salotti-valkosipulisilpun ja ripottelin sitä viipaloitujen perunoiden väliin. Antoi upeaa makua puoliksi rapeille, puoliksi kermaisen muheville perunoille.


Rapeapintainen perunapaistos


Rapeapintainen perunapaistos

Rapeapintainen perunapaistos


500 g perunoita (rosamunda tms.) 

2 dl ruokakermaa

2 rkl voita

2 valkosipulinkynttä 

2 salottisipulia

1/2 tl mustapippuria

1/2 tl suolaa (tai maun mukaan, juusto on suolaista) 

1 tl Provencen yrttiseosta (Herbs de Provence) 

1 rl Dijon-sinappia

1 dl raastettua parmesania tai pecorinoa. 


Pese perunat hyvin ja viipaloi hyvin ohuiksi viipaleiksi. Perunoita ei tarvitse kuoria. 


Lado viipaloidut perunat tiiviisti vuokaan kyljelleen. 


Hienonna ja kuullota valko- ja salottisipulit. ripottele perunaviipaleiden väliin (raottele viipaleista toisistaan haarukalla tai veitsenkärjellä. 


Mausta kerma suolalla, pippurilla, sinapilla ja yrttiseoksella. Valuta kerma perunoiden päälle. Nosta voi pikku nokareina perunoiden päälle. 


Paista perunavuokaa n. 1 h 200 C asteessa. 45 minuutin paistamisen jälkeen ripottele parmesanraaste perunoiden päälle ja paista vielä 15 min. 


Perunoista tulee päältä rapeita ja alta muhevan kermaisia. 


Mikä on sinun lempiruokasi perunasta? 





Viisi viikon varrelta

Hyvää itsenäisyyspäivää! 

Nyt eletään kaamoksen pimeimpiä viikkoja. Pimeä kausi väsyttää aina, mutta oudosti juuri tänä vuonna en tunne ihan niin pohjatonta väsymystä. 

Joulukuun merimaisema


Olen tosin kuvannut aamupäivisin työpaikalla tulevaa nettikauppaa varten kahden kirkkaan päivänvaloaseteuksella olevan kuvauslampun valossa, toimivat kirkasvalolamppuina samalla, tämän uumoiluni vahvisti HS Kuukausiliitteen juttu eilen. 

Etenkin pilvisinä päivinä saattaa tosin heti puolen päivän jälkeen tuntua myöhäiseltä illalta, kun päivä ei ole valjennut oikeastaan ollenkaan ja alkuiltapäivästä on melkein pimeää. Mutta hei, enää muutama viikko talvipäivän seisauksen ja sitten mennäänkin jo kohden valoisempia aikoja, monessakin mielessä. (Kuva on parin vuoden takaa. Jouluaattona kuvattu Helsingissä kotirannassa, eli kyllä joulukuussakin joskus on ollut valoisaa -lunta ei tosin aattona ole tainnut olla enää moneen vuoteen).


Esplanadin puisto jouluvaloissa


Katariinankatu jouluvaloissa

Jouluvalot kuitenkin valaisevat pimeintä kaamosta. Espan nykyinen kausivalaistus ilahduttaa vuodesta toiseen.

Pizzorante Bro

Pizzorante Bro

Pizzorante Bro

Pizzorante Bro


Pizzaillallisen tarjosi Pizzorante Bro
 

Hilton Helsinki Strandin ravintola on nyt italialaista, ruokaa tarjoileva Pizzorante Bro. Kärkituotteena ovat pizzat roomalaisittain ykkösluokan raaka-aineista valmistettuna, mutta toki pizzan lisäksi muutakin italialaista herkkua löytyy listalta antipastista tiramisuun. Roomalaisen pizzan pohja on ohut ja rapea, ja sitä paistetaan 350-asteisessa uunissa, pidempään kuin napolilaista pizzaa. Täytteenä käytetään tomaattimurskaa ja mehukasta mozzarellaa.

Kävimme Siipan kanssa maistelemassa Pizzorante Bron kutsumana pizzoja. Yllättäen suosikiksi nousi anjovispizza, jota en välttämättä olisi itse listalta tilannut. Anjovista oli juuri sopivasta antamaan makuun syvyyttä, sitruksista raikkautta toi limeranskankerma. Keittiöpäällikkö Jarto Stepanoffin yllättävä yhdistelmä, joka toimii.

Ravintola on ilmava ja väljä, tätäkin osaa arvostaa tämän hetken tilanteessa. 

Joulukeräys







Marski-hotellin aulassa on vielä maanantaihin 7.12. asti joulukuusi, jonka alle veimme lahjoja Hope r.y.:n jaettavaksi. Lahjat toimitetaan vähävaraisiin tai kriisin kokeneisiin perheisiin ja tällä halutaan saada lapsille ja nuorille pientä taikaa arjen keskelle. Keskiluokkaisen länsimaisen yltäkylläisyyden keskellä on hyvä muistaa, että kaikilla asiat eivät ole hyvin.Tämän vuoden joulu on erityisen ankeaa aikaa monessa perheessä, pienikin lahja tai lahjoitus voi auttaa

Joululahjoiksi vastaanotetaan vain uusia tuotteita ja Hope r.y.:n keräykseen lahjat toivotaan paketoimattomina. Paketoimisen hoitavat vanhemmat, jotka näin pääsevät osallistumaan lastensa joulun järjestämiseen. Lahjakorteista toivotaan korttien arvo kirjoitettuna kirjekuoreen esimerkiksi tarralapulla, sillä yhdistys pyrkii saamaan samaan perheeseen lapsille samanarvoisia lahjakortteja. Takuukuitit ym. pyydetään liittämään lahjan mukaan.

Esimerkkejä toivotuimmista lahjoista:

Lasten suosikkeja ovat Legot ja Duplot, Kotileikki- tavarat, Pokemonjutut, nuket ja tarvikkeet, LOL nuket, Pet shop, Lautapelit, Nerf- aseet, autot ym, Barbiet, elämysliput (uimaan ym.) ja pelisovellusten latauslipukkeet (playstation store, google store ym.), ulkovaatteet ja muut vaatteet.

Nuorten toiveita ovat mm. lahjakortit vaatteille ja pikaruokaloihin, kahviloihin ym, hygienia ja kosmetiikkatuotteet, elekroniikka, elokuvaliput, pelisovellusten latauslipukkeet, joulumakeiset ja lautapelit, pussilakanat ja pyyhkeet ym.

Perheet toivovat ruokaa/ruokakaupan lahjakortteja, hygieniatuotteita, joulumakeisia ym.

Monena vuonna olen vienyt lahjoja myös Joulupuu-keräykseen, tänä vuonna Helsingin keskustan keräyspiste on Forumin 0-kerroksessa Gigantin vieressä.

Joulupuu-keräykseen lahjat tulee tuoda valmiiksi paketoituna sekä pakettikorttilla varustettuna. Lahjaan merkitään sen saajan ikä, sukupuoli (tyttö, poika, lapsi/nuori) sekä lahjan sisältö tarkasti. Mikäli lahjana on lahjakortti, tulee pakettikorttiin merkitä myös liike, johon lahjakortti on osoitettu sekä lahjakortin summa.

Forumin Joulupuu-keräykseen voi lahjoja toimittaa 

  • torstai – perjantai 10.-11.12.2020 klo 11:00 – 19:00
  • lauantai – sunnuntai 12.-13.12.2020 klo 12:00 – 18:00
Muiden pääkaupunkiseudun ja muun Suomen keräyspisteiden aukioloajat voit tarkistaa täältä.

Lapsille lahjoja tulee keräyksiin yleensä runsaasti, mutta kerääjien kanssa aiempina vuosina juteltuani olen kuullut että teinien ja etenkin teinipoikien lahjoja kaivataan enemmänkin.

Monia muitakin hyviä tapoja on auttaa; esim. Pelastakaa lapset-joulukeräys, Pelastusarmeijan joulupadat, kehitysmaihin apua toimittavat mm. World VisionUnicef ja Plan. Mieheni on ollut Unicefin kanssa Sierra Leonessa, hän näki kuinka merkityksellistä Unicefin toimittama  aineellinen ja aineeton apu on todella köyhissä oloissa eläville lapsille.

Auttaa voi viemällä lahjoja paikan päälle, mutta netissäkin voi helposti tehdä lahjoituksen. Järjestöjen lisäksi on monia epävirallisia kanavia, vaikkapa Facebookissa on monia auttamisryhmiä, esim. Autetaan kun voidaan ja Jouluapua. Kun tyhjensin äitini kotia muuttoa varten, naapurista löytyi sopivasti Autetaan kun voidaan-ryhmän aktiivi, joka toimitti mm. käytettyjä, mutta hyväkuntoisia vaatteita, pyyhkeitä ja vuodevaatteita avuntarvisijoille. Osa lähti eteenpäin Itä-Suomea myöden.


Design laakso sundman



4.12. oli Osta työtä Suomeen -päivä. Jos jokainen suomalainen lisäisi kotimaisten tuotteiden ja palveluiden ostamista 10 eurolla kuussa, voisimme säilyttää jopa 10 000 työpaikkaa. Pieni teko, mutta suuri vaikutus, etenkin näinä aikoina kun moni pienyrittäjä on vaikeuksissa. 

Kaunis suomalainen joululahjavinkki on kälyni Mariian valmistama rannekoru, myös keramiikka-astia on hänen tekemänsä. Mariialla ja hänen miehellään on työhuone-liikkeessään Pikku Roba kahdeksassa hopeakoruja, nahkatuotteita ja muuta ihanaa käsintehtyä.

Oletko ajatellut osallistua joulukeräyksiin tai hankkia kotimaisia lahjoja? Mikä on lempparipizzasi?



Karamellisoitu kampasimpukkarisotto

Viime viikolla julkaisin kampasimpukkapastasta kuvan, mutta olen tehnyt myös kampasimpukkarisottoa.

Karamellisoitu fenkoli ja sipuli antavat herkullisen täyteläisen maun risottoon. Kampasimpukkarisotto on ihana ruoka vaikka kahdenkeskiseen pikkujouluun tai itsenäisyyspäivän illalliselle. Risoton teko on helppoa kunhan vain muistaa jo edesmenneen aiemman työnantajani ja kulinaristin ohjeen "Risotto ei odota syöjää, syöjä odottaa risottoa!" eli risotto heti lautasille ja pöydässä odottavien syöjien eteen.

Kuvatkin nappasin alle minuutissa, taas oli paitsi kiire päästä syömään myös kilpajuoksu pimenvän iltapäivän kanssa. Onneksi kamerassa riittää ISO-arvoa nostettavaksi, vaikka vähän "tunnelmallisen" rakeiseksi se kuvat tekeekin.



Karamellisoitu kampasimpukkarisotto (neljälle)

150 g kampasimpukoita (pakaste)

1 pieni fenkoli ohueksi viipaloituna

2 salottisipulia ohueksi viipaloituna

1 rkl oliiviöljyä

3 rkl voita, jaettuna

¼ tl merisuolaa

¼ tl sokeria

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

5 dl Arborio-riisiä

3 dl kuivaa valkoviiniä

2 rkl tuoretta rosmariinia silputtuna

Kourallinen tuoretta rakuunaa silputtuna

1 l lämmintä kasvislientä tai hummerifondilientä

1 ½ raastettua parmesanjuustoa

 

Sulata kampasimpukat pakkauksen ohjeen mukaan. Kuivaa sulatetut kampasimpukat talouspaperilla.

Kuumenna paksupohjaisessa kattilassa öljy ja 2 rkl voita keskilämmöllä. Kun voi on sulanut, lisää viipaloitu sipuli ja fenkoli ja sekoita voissa. Peitä kannella ja anna hautua kunnes sipuli ja fenkoli ovat pehmenneet, noin 10 minuuttia. Lisää suola ja sokeri. Nosta lämpö keskilämmölle ja hauduta sekoittaen usein, kunnes sipulit ja fenkolit ruskistuneet, noin 25-30 minuuttia.

Lämmitä kasvisliemi tai hummerifondi erillisessä kattilassa liedellä.

Lisää sipulin ja fenkolin joukkoon valkosipuli, Arborio-riisi ja yrtit. Keitä sekoittaen usein, kunnes riisinjyvät ovat läpikuultavaa reunoilta, noin 3 minuuttia. Lisää viini ja sekoita riisiä kunnes viini on täysin imeytynyt, 4-5 minuuttia. Kun viini on imeytynyt, lisää 5 dl kasvislientä/hummerifondiaja hauduta sekoittaen 3 - 4 minuutin välein, kunnes neste imeytyy, noin 12 minuuttia. 

Paista tässä välissä kampasimpukat. Hienonna ensin valkosipulinkynnet. Kuumenna voi pannulla, lisää hienonnettu valkosipuli. Paista kampasimpukoita kuumassa voissa noin 1 min kummaltakin puolelta. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria.

Sekoita edellisen liemierän imeydyttyä risoton joukkoon vielä 2½ dl kuumaa lientä ja keitä jatkuvasti sekoittaen, kunnes neste imeytyy. Toista lisäliemellä vielä 2 tai 3 kertaa, kunnes riisi on al dente. Poista risottokattila liedeltä ja sekoita risoton joukkoon jäljellä oleva 1 rkl voita ja parmesanjuusto. Tarjoa paistettujen kampasimpukoiden kanssa.

Oletko sinä kampasimpukoiden tai risoton ystävä?