Viisi viikon varrelta

 Mukavaa palmusunnuntain iltaa! 


Loma-aamiainen


Viikon parhaasta kilpailee kaksikin asiaa... talviloma tuntuu taas tulleen ihan tarpeeseen. Usein olemme reissanneet lomalla, vaan nyt taidan vain levätä kun eihän tässä oikein mitään erikoista voi tehdä. Sekin on erittäin hyvä vaihtoehto. Viime kesäloma meni läheisen asunnon vaihdossa ja kaikessa siihen liittyvässä lähes kokonaan. Pidempää joululomaakaan en pitänyt kuten yleensä. Tämä lepoloma tuntuu tulevan siis ihan tarpeeseen. 


Kesäaika paras aika


Toinen parhaista on kesäaika! Siihen voitaisiin siirtyä ihan kokonaan. Rakastan valoisia iltoja! 

Kukkien hoitovinkki


Viiden sentin vinkki toimii myös leinikkien kanssa. Maljakon pohjalle viisisenttinen ja kukat kestävät melkein kaksi viikkoa kun katsoo, ettei lehtiä jää veden alle ja vaihtaa veden parin päivän välein. Muutaman leinikin heitin alkuperäisestä kimpusta eilen pois, loput laitoin vielä pariksi päiväksi erillisiin pikku maljakoihin.


Krookus

Lumikello


Luontokin herää. Joka kevät ihmettelen ja ihailen aina jokaista vihreää kortta, joka nousee mustasta maasta. Hetken päästä koko maailma räjähtää vihreäksi. Kevät on ihanaa aikaa!

Aurinkolasit ja huulivoide


Kevätsäissä kannattaa suojata silmät aurinkolaseilla, ettei tarvitse siristellä. Aurinkosuojan käyttöönkin on parasta siirtyä viimeistään nyt ja muistaa suojata myös huulet. Minulle tulee huulirajaan helposti pientä harmaan ruskeaa pisamaa auringosta, ne näyttävät lähinnä likatahroilta. Skincityn SPF50 - huulivoide (saatu PR-näyte) onkin omiaan estämään noita ikävän näköisiä pisamia. Voidetta voi levitellä vähän huulten rajan ylikin. 


Toivottavasti aurinkoisia säitä riittää kevään mittaan! Kivaa pääsiäisviikkoa. 


Helppo sitruunavaahto jälkiruoaksi

Rakastan sitruunaa, maustan sillä niin suolaiset kuin makeat ruoat.

Ravintolassakin tilaan sitruunajälkiruokaa, jos sellaista vain on - välillä tosin joudun arpomaan suklaan ja sitruunan välillä.

Sitruunavaahto on helppo ja nopea valmistaa, se maistuu raikkaalta pääsiäisateriankin päätteeksi. 

Jälkiruoan voi tarjota vaikka kauniista tee-tai kahvikupista, aina ei tarvitse käyttää tavallisia tarjoilukulhoja. 



Helppo sitruunavaahto

Helppo sitruunavaahto

Helppo sitruunavaahto







Helppo sitruunavaahto

2 dl kuohukermaa

100 g maustamatonta tuorejuustoa

1 tl vaniljasokeria

1 sitruunan kuori ja mehu

1 dl sokeria


Vatkaa kerma vaahdoksi.

Vatkaa tuorejuusto, sokerit, sitruunamehu ja sitruunankuori tasaiseksi toisessa kulhossa.  Taittele kermavaahto tuorejuustoseoksen joukkoon. 

Annostele tarjoilastioihin. Koristele.


Rakastatko sinä sitruunan makua?

Jacques Pepinin perunagratiini

Siippa ryhtyi äskettäin seuraamaan amerikanranskalaisen kokin Jacques Pepinin YouTube-kanavaa. Hurmaava 85-vuotias keittiömestari on tunnettu ravintoloistaan ja mm. ohjelmistaan Julie Childin kanssa. Nyt Pepinillä on nimeään kantava säätiö, joka tukee ilmaiseksi mm. työttömäksi jääneitä ihmisiä saamaan itseluottamusta, taitoja ja työpaikkoja ruoka- ja ravintola-alalla.


Jacques Pepin perunagratiini

Pepipnin Youtube-videot on yleensä kuvattu hänen omassa keittiössään Connecticutissa, ne ovat lyhyehköjä, rentoja ja helposti seurattavia.

Videot ovat innostaneet Siippaakin kokkaamaan - ensimmäisenä Pepinin ohjeista olen saanut herkutella maukkaan aromikkaalla peruna-gruyeregratiinilla.

Jacques Pepin perunagratiin



Gratiinia varten voi tehdä erikseen perunamuusin tai käyttää edelliseltä päivältä tähteeksi jäänyttä muusia.

Vinkkinä muusin tekoon Pepin suosittelee parin valkosipulinkynnen heittämistä perunoiden keitinveden joukkoon. Valkosipulit voi muussata perunoiden kanssa ja maidon lisäksi muussiin voi laittaa perunoiden keitinvettä, jossa maistuu valkosipuli. Muussi saa olla melko pehmeää.

Gruyere-juuston voi korvata emmentalilla, jollei gruyereä ole saatavilla.


Jacques Pepin perunagratiin

Jacques Pepin perunagratiin



 Perunagratiini

  • 1 l perunamuusia juuri keitettynä tai edellisen päivän aterialta
  •  3 isoa munaa
  • 1 ½ dl raastettua Gruyère -juustoa
  •  1/4 tl  suolaa
  •  1/4 tl  mustapippuria
  • 1/2 dl parmesania
  • Pähkinä- tai oliiviöljyä vuoan öljyämiseen
  • ½ dl raastettua parmesania vuoan päälle

  • Kuumenna uuni 200 ° C asteeseen. 
  • Öljyä matala vuoka pähkinä-tai oliiviöljyllä. Pähkinäöljy (esim. pistaasi- tai saksanpähkinäöljy antaa muusille lisämakua.)
  • Sekoita isossa kulhossa perunamuusi, munat,  1 1/2 dl raastettua Gruyère -juustoa sekä suola ja pippuri.  
  • Kaada perunat öljyttyyn vuokaan ja tasoita pinta lastalla.  Levitä parmesanjuusto vuoan päälle ja laita uunin alaosaan uunipellille (siltä varalta, että perunavuoka kupliessaan valuu yli).
  •  Paista noin 30-35 minuuttia, kunnes perunagratiini on kauniisti ruskistunut. 



Mikä on sinun lepitapasi valmistaa perunoita?