Persikka-inkiväärigalette

Ostan yleensä nektariineja, mutta Italiassa syömäni mehevän makeat persikat saivat ihastumaan niihin taas. Kotiin tultuani mietin mitä jälkiruokaa persikasta voisi tehdä. Ensin ajattelin persikkapaistosta, mutta sitten mieleeni tuli helppo ranskalaistyyppinen galette.

Galette ei vaadi samanlaista kärsivällisyyttä kuin varsinainen piirakka- galette ei edellytä kauniiden reunojen tekemistä ja täydellistä viimeistelyä.  Rustiikkinen galette on laiskan leipojan piirakka, juuri sopiva leipomus minulle. Galette ei myöskään ole liian makea, makeus tulee pääosin hedelmistä.

persikka-inkiväärigalette
Persikka-inkiväärigalette


Persikka-inkiväärigalette

Persikka-inkiväärigalette




.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.

Persikka-inkiväärigalette

5 dl vehnäjauhoa
1/2 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 pieni muna, kevyesti vatkattuna
1/2 tl valkoviinietikkaa
1 dl jääkylmää vettä
150 g  kylmää  voita paloiksi leikattuna
1 dl mantelilastuja
1 muna + muutama tippa vettä, vatkattuna voiteluun
1 rkl sokeria viimeistelyyn

Täyte

4 persikkaa, viipaloitu 1/2 cm lohkoiksi

1 rkl tuoretta raastettua inkivääriä

1  1/2 rkl maissitärkkelystä

1 1/2  rkl sokeria

 1/4 tl jauhettua inkivääriä

 1/4 tl suolaa


Laita jauhot, sokeri ja suola monitoimikoneeseen ja anna käydä, kunnes ainekset sekoittuvat.  Sekoita pienessä kulhossa muna, etikka ja vesi.  Lisää kylmät voipalat monitoimikoneeseen ja anna käydä, kunnes taikina murustuu. Kaada päälle muna-vesiseos ja anna koneen käydä kunnes taikina on tasaista.

Kääri taikina muovikelmuun. Jäähdytä taikinaa jääkaapissa 30 minuuttia.

30 minuutin kuluttua lämmitä uuni 200 C asteeseen.

Tee täyte; Laita viipaloidut persikat kulhoon.  Sekoita joukkoon raastettu inkivääri.  Ripottele persikoiden päälle maissitärkkelys, sokeri, jauhettua inkivääri ja suola.  Sekoita hyvin ja anna vetäytyä 10 minuuttia.

Kauli taikina "rustiikkiseen" muotoon - muodon ei tarvitse olla täydellisen pyöreä - kunnes taikina on noin 1/2 cm paksuinen. Laita taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille. Aseta persikat  taikinan keskelle jättäen taikinaa n. 5 cm reunoille.  Taita taikina persikoiden päälle. Voitele kuori vatkatulla munalla ja vedellä.

Painele mantelilastuja kevyesti taikinakuoreen. Ripottele sokerilla. Paista galettea 200C asteessa, kunnes taikina ja mantelit ovat kullanruskeita, noin 40-45 minuuttia.




Alkoholiton limoncello spritz

Limoncello spritz on ollut tämän kesällä hittijuoma. Mekin teimme niitä kesävieraille.

Myös alkoholiton versio on hyvä olla mietittynä heille, jotka haluat juomansa ilman alkoholia. Pelkän Pommacin tarjoaminen vaihtoehtona ei ole ihan tätä päivää, maistuva juomasekoitus on kiva tarjota kaikille myös alkoholittomana.

Keittelin sitruunasiirappia limoncellon vaihtoehdoksi ja hankin alkoholitonta kuohuviiniä, jota löytyykin nykyisin mukavasti isoimmista marketeista.

Sitruunasiirapin ohje juomaohjeen jälkeen. Sitruunasiirappi säilyy pitkään, sitä voi käyttää jäätelön kanssa, juomien makeutukseen ja vaikka vinaigretteen.

Kokeile myös raikasta alkoholitonta seljankukkajuomaa.


alkoholiton limoncello spritz


Alkoholiton limoncello spritz

4 cl sitruunasiirappia

10cl alkoholitonta kuohuviiniä

Soodavettä

Sitruunaa koristeluun


Kaada jäillä täytettyyn jalalliseen lasiin sitruunasiirappi ja kuohuviini.

Lisää hieman soodavettä ja sekoita.

Koristele juoma sitruunan viipaleella ja mintunlehdillä.


Sitruunasiirappi

1 dl sitruunamehua

1 dl sokeria

1 rl raastettua sitruunankuorta


Raasta sitruunankuori. Purista sitruunan mehu ja kuumenna se kattilassa kiehuvaksi. Lisää sokeri ja kuoriraaste kattilaan. Keittele hiljaisella lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes seos alkaa sakenemaan. Ota kattila pois liedeltä, vaikka seos ei olisikaan vielä paksuuntunut siirappimaiseksi. Seos sakenee jäähtyessään. 



Mikä on sinun lempijuomasekoituksesi alkoholittomana?

Vadelmacafoutis eli ranskalainen uunivanukas

Clafoutis eli ranskalainen uunivanukas on suomalaisen pannukakun ja vanukkaan ranskalainen isoäiti. Clafoutis on herkullinen jälkiruoka, joka valmistuu helposti sesongin marjoista ja hedelmistä.

Tässä ohjeessa sesonkimarjat vadelmat saavat seurakseen sitruunankuorta ja timjamia. Clafoutikseen voi käyttää myös vaikka herukoita tai karviaismarjoja tai kivellisiä hedelmiä pieneksi kuutioituina.



Vadelmacafoutis







Vadelmacafoutis

Vadelmacafoutis

Clafoutis

300 g tuoreita vadelmia

2,5 dl piimää

3 kananmunaa

1 dl sokeria

1 dl vehnäjauhoja

1 tl vaniljasokeria

1/2 tl timjamia 

1 rkl luomusitruunan kuorta raastettuna

tomusokeria koristeluun

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Vuoraa uuni- tai kakkuvuoka leivinpaperilla. Voit käyttää noin kahden litran vuokaa tai pyöreää vuokaa, jonka halkaisija on 20-22 cm. Kaada vadelmat vuoan pohjalle. Jos käytät vadelmien sijaan kivellisiä hedelmiä tai marjoja, poista kivet ja puolita hedelmät tarvittaessa.

Sekoita muut ainekset keskenään ja kaada marjojen päälle. Paista uunin keskiosassa noin 35 minuuttia, kunnes seos on hyytynyt ja saanut väriä pinnalle.

Jäähdytä. Ripottele pinnalle tomusokeria juuri ennen tarjoamista.


Oletko maistanut clafoutista?