Ostan yleensä nektariineja, mutta Italiassa syömäni mehevän makeat persikat saivat ihastumaan niihin taas. Kotiin tultuani mietin mitä jälkiruokaa persikasta voisi tehdä. Ensin ajattelin persikkapaistosta, mutta sitten mieleeni tuli helppo ranskalaistyyppinen galette.
Galette ei vaadi samanlaista kärsivällisyyttä kuin varsinainen piirakka- galette ei edellytä kauniiden reunojen tekemistä ja täydellistä viimeistelyä. Rustiikkinen galette on laiskan leipojan piirakka, juuri sopiva leipomus minulle. Galette ei myöskään ole liian makea, makeus tulee pääosin hedelmistä.
.
Persikka-inkiväärigalette
Täyte
4 persikkaa, viipaloitu 1/2 cm lohkoiksi
1 rkl tuoretta raastettua inkivääriä
1 1/2 rkl maissitärkkelystä
1 1/2 rkl sokeria
1/4 tl jauhettua inkivääriä
1/4 tl suolaa
Laita jauhot, sokeri ja suola monitoimikoneeseen ja anna käydä, kunnes ainekset sekoittuvat. Sekoita pienessä kulhossa muna, etikka ja vesi. Lisää kylmät voipalat monitoimikoneeseen ja anna käydä, kunnes taikina murustuu. Kaada päälle muna-vesiseos ja anna koneen käydä kunnes taikina on tasaista.
Kääri taikina muovikelmuun. Jäähdytä taikinaa jääkaapissa 30 minuuttia.
30 minuutin kuluttua lämmitä uuni 200 C asteeseen.
Tee täyte; Laita viipaloidut persikat kulhoon. Sekoita joukkoon raastettu inkivääri. Ripottele persikoiden päälle maissitärkkelys, sokeri, jauhettua inkivääri ja suola. Sekoita hyvin ja anna vetäytyä 10 minuuttia.
Kauli taikina "rustiikkiseen" muotoon - muodon ei tarvitse olla täydellisen pyöreä - kunnes taikina on noin 1/2 cm paksuinen. Laita taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille. Aseta persikat taikinan keskelle jättäen taikinaa n. 5 cm reunoille. Taita taikina persikoiden päälle. Voitele kuori vatkatulla munalla ja vedellä.
Painele mantelilastuja kevyesti taikinakuoreen. Ripottele sokerilla. Paista galettea 200C asteessa, kunnes taikina ja mantelit ovat kullanruskeita, noin 40-45 minuuttia.







