Smaku Porvoo 2022

 Pressimatka @smakufestivals


Oi mikä makukimara onkaan Porvoossa tiedossa 22.8-3.9.


Smaku-tapahtumien ideana on kertoa maisteluannoksin, miltä paikalliset ravintolat maistuvat. Smakun aikana kaupungin ravintoloiden makumaailmaan pääsee tutustumaan pikkurahalla, sillä annokset maksavat vain 5-7 euroa.

 

Smakussa on mukana ainoastaan yrittäjävetoisia ravintoloita ja kahviloita, joiden lisäksi tutuksi tuodaan alueen pientuottajia sekä muitakin paikallisia yrittäjiä.


Porvoon lisäksi Smaku järjestetään Naantalissa 8.-20.8. ja Loviisassa 27.-28.8.


Pääsin mediakierroksella maistelemaan etukäteen usean Smaku Porvoo 2022 mukana olevat ravintolan annoksia. Tällaista on tänä vuonna tiedossa.


Smaku Porvoo 2022



Ranta-Aitta

Joenvarren kesäravintola tarjoilee rapeaa kanaa, togarashi-majoneesia ja kauden pikkeleitä sekä vanilja-sitruunamantelikakkua, paahdettua mantelia, vaniljamoussea, mehustettuja marjoja ja korean minttua.



Smaku Porvoo 2022

Smaku Porvoo 2022

Haikon kartano

Tunnetun kartanohotellin ravintola tarjoaa punajuurihyydykettä, talossa tehtyä vuohenmaitojogurttia, pikkelöityä lehtiselleriä ja oman puutarhan yrteistä tehtyä öljyä.



Smaku Porvoo 2022

Smaku Porvoo 2022

Haikko Spa & Café

Ylämaan karjaa Burgundin tapaan sekä

ruismustikkakukkonen, hapankermakreemiä ja pähkinämurua.



Smaku Porvoo 2022


Hotel Runo

Viime vuonna avatun hotellin baarin annos on suomalaista kuvepaistia grillattuna mausteisen makuvoin kanssa, haudutettua luomukananmunaa Hultgårdista sekä raikasta ja rapsakkaa pinaattia Ahlbergin puutarhalta.


Smaku Porvoo 2022



Seireeni

Perinteisen perheravintolan annos on tandoorimarinoitua grillattua kanaa, parmesan-mangorisottoa ja mascarpone-mangovaahtoa.



Smaku Porvoo 2022

Taste

Suositun kioskiravintolan annos on minibriossi, Iberico-possua, paahdettua seesamimajoneesia, pikkelöityä kurkkua ja kevätsipulia ja friteerattua kesäperunaa, omenakimchiä ja kimchimajoneesia.




Smaku Porvoo 2022



Smaku Porvoo 2022

Sinne

Modernin eurooppalainsen bistron Smaku-annokset ovat kantarelli en cocotte, rosmariini-pekonilunta ja suolaheinää sekä limettimarinoitua roskakalaa, avocadokreemiä ja paprikavaahtoa sekä artesaanivadelmajäätelöä ja salmiakkimarenkia “Baked Alaska” paikallisista aineksista.


Smaku Porvoo 2022

Smaku Porvoo 2022


Sannäsin kartano

Hotelli, ravintola ja juhla- ja kokouspaikka Porvoon maaseudulla tarjoilee tatti-ohrattoa Malmgårdin ohrasta, rapeaa kotimaista luomuporsasta ja kartanon leipämurua sekä valkosuklaa-mustaherukka pannacotta, mustaherukkamelbaa, kartanon marenkia ja keksiä.




Smaku Porvoo 2022


Smaku Porvoo 2022

Smaku Porvoo 2022



Ekologisesti tuotettua lihaa tarjoavan ravintola Meat Districtin rakennus kärsi mittavia vahinkoja tulipalossa viime viikolla. Ravintola on nyt suljettu, mutta Meat District on mukana Smakussa, myyntipiste on Pariisin Villen Terassilla, Meat District on mukana myös päätapahtumassa Taidetehtaalla. Yrittäjä aikoo avata korjatun ravintolan ensi vuonna. Ravintolan Smaku-annos on herkullinen tartar naudan sisäpaistista, piimä-karhunlaukka-kastiketta ja vesikrassia.



Lisäksi mukana ovat 


Salt.

Paahdettua munakoisoa, baba ganoushia, grillattua fenkolia, tomaattivinegretteä ja kuivattua oliivia.


One

Riista-Wallenberg ja perunapyrettä, vihreitä herneitä, puolukkaa ja ruskistettua voita.


Bistro Gustaf

Haukikvenellejä, jokirapukastiketta ja voitaikina-fleurons sekä kinuski-pot de crème, puolukkakompottia, kauramurua ja timjamimarenkia.


Fryysarinranta

Etanat valkosipuli-Roquefort -voissa.


Rafael's Steakhouse

Crusted Pork Rillette valkosipuli-saksanpähkinämajoneesin, omenapyreen ja paahdetun saksanpähkinärouheen sekä satokauden yrttiversojen kanssa.


PetriS Chocolate

Hauskasti ikonisten aittojen muotoisia suklaita Porvoon Aitat -suklaapraliinilajitelmassa.


Båsgårdin tilakaupan ravintola

Omassa savustamossa savustettua Bosgårdin naudanrintaa, hunaja-valkosipulimarinoituja kesäkasviksia ja talon oma tumma bbq-kastike.


Smakun päätapahtumassa Porvoon  Taidetehtaalla 3.9. klo 12-18 nautitaan Avanti-salissa Smaku-annoksista. Mukana myös Food Talks – foorumi! Puhujina mm. Kai Kallio, Karita Tykkä, Satu Silvo sekä Robert Nemlander. Smaku VIP-liput päätapahtumaan ovat myynnissä sähköpostitse office@smakufestivals.com Minimivaraus kahdelle hengelle. VIP-paketti sisältää – VIP sisäänkäynti ja oma lipunmyyntipiste VIP-alueella – VIP-loungessa pöytävaraus koko tapahtuman ajaksi – Annos kuohuvaa – Kuusi Smaku-annoslippua 149€/hlö Halutessaan voi tilata myös viinit ennakkoon pöytään.


Oletko käynyt Smaku-tapahtumissa?

Viisi viikon varrelta



Niin on taas kesäloma tältä vuodelta ohi ja töihinpaluu koitti maanantaina. Kesä toki jatkuu ja kivan kesäisistä säistä onkin saatu nauttia tällä viikolla.

lumo lifestyle
 Loman jälkeisenä ensimmäisenä työpäivänä olin energinen ja sain paljon aikaiseksi vielä seuraavana päivänäkin. Loppuviikko on ollut vähän tahmeamman tuntuinen, vaikka olenkin saanut paljon tehtyä. Kyllä se kuitenkin tästä taas lähtee. 




Ennen loman loppua avasimme yhden Italiasta tuodun viinipullon. Corte d'Aibon viinitila oli matkan viimeinen majoituspaikkamme. Heidän Montefreddo-viiniään, Colli Bolognesi Classico Pignoletto DOCG, suositellaan kalalle, mutta sen raikkaan trooppinen maku sopii myös kasviruokien kanssa. Jaankin piakkoin kesäkurpitsaflanin reseptin, jota nautimme viinin kanssa.








Kesä ei todellakaan ole ohi, aurinko paistaa ja lämpöäkin piisaa. Nyt näistä kesäsäistä kannattaa nauttia. Olenkin usein iltaisin istunut kahvilla tai syömässä lähirannan kahvilassa nauttimassa kesäilloista. 


Elokuun kukat

Petunia debonair dusty rose

Vaaleanpunainen dahlia


Elokuun kukatkin ovat upeita, jättimäiset dahliat, petuniat ja muut kukat kukkivat kodin lähistöllä kaupungin istutuksissa. Parvekekukatkin kukoistavat edelleen.


Le Jardin Lauttasaari


Le Jardin Lauttasaari


Kotikulmille Lauttasaareen avattiin perjantaina uusi ranskalainen kahvilaleipomo Le Jardin. perjantaina en paikalle ehtinyt, eilenkin kun oli menossa ostoksille kaksi tuntia ennen kahvilan sulkeutumista kaikki oli jo myyty loppuun. Asiakkaita oli ollut jonoksi saakka. Tänä aamuna oli puoli kymmeneltä liikkeellä, sain viimeisen leivän, lisäksi ostin croissantin. Leipomista ei voi kiirehtiä joten silmänräpäyksessä uutta myytävääkään ei tiskiin voi tulla.

Mistä tulee varmasti Le Jardinin vakkareita. On todellista sunnuntaiaamun ylellisyyttä kun pöydässä on uunituoretta leipää ja maljakossa viikonloppukimppu.



Miten sinulla on arkeen palaaminen sujunut? Oletko vielä kesämoodissa vai onko mielestäsi jo syksy?

Persikka-inkiväärigalette

Ostan yleensä nektariineja, mutta Italiassa syömäni mehevän makeat persikat saivat ihastumaan niihin taas. Kotiin tultuani mietin mitä jälkiruokaa persikasta voisi tehdä. Ensin ajattelin persikkapaistosta, mutta sitten mieleeni tuli helppo ranskalaistyyppinen galette.

Galette ei vaadi samanlaista kärsivällisyyttä kuin varsinainen piirakka- galette ei edellytä kauniiden reunojen tekemistä ja täydellistä viimeistelyä.  Rustiikkinen galette on laiskan leipojan piirakka, juuri sopiva leipomus minulle. Galette ei myöskään ole liian makea, makeus tulee pääosin hedelmistä.

persikka-inkiväärigalette
Persikka-inkiväärigalette


Persikka-inkiväärigalette

Persikka-inkiväärigalette




.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.

Persikka-inkiväärigalette

5 dl vehnäjauhoa
1/2 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 pieni muna, kevyesti vatkattuna
1/2 tl valkoviinietikkaa
1 dl jääkylmää vettä
150 g  kylmää  voita paloiksi leikattuna
1 dl mantelilastuja
1 muna + muutama tippa vettä, vatkattuna voiteluun
1 rkl sokeria viimeistelyyn

Täyte

4 persikkaa, viipaloitu 1/2 cm lohkoiksi

1 rkl tuoretta raastettua inkivääriä

1  1/2 rkl maissitärkkelystä

1 1/2  rkl sokeria

 1/4 tl jauhettua inkivääriä

 1/4 tl suolaa


Laita jauhot, sokeri ja suola monitoimikoneeseen ja anna käydä, kunnes ainekset sekoittuvat.  Sekoita pienessä kulhossa muna, etikka ja vesi.  Lisää kylmät voipalat monitoimikoneeseen ja anna käydä, kunnes taikina murustuu. Kaada päälle muna-vesiseos ja anna koneen käydä kunnes taikina on tasaista.

Kääri taikina muovikelmuun. Jäähdytä taikinaa jääkaapissa 30 minuuttia.

30 minuutin kuluttua lämmitä uuni 200 C asteeseen.

Tee täyte; Laita viipaloidut persikat kulhoon.  Sekoita joukkoon raastettu inkivääri.  Ripottele persikoiden päälle maissitärkkelys, sokeri, jauhettua inkivääri ja suola.  Sekoita hyvin ja anna vetäytyä 10 minuuttia.

Kauli taikina "rustiikkiseen" muotoon - muodon ei tarvitse olla täydellisen pyöreä - kunnes taikina on noin 1/2 cm paksuinen. Laita taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille. Aseta persikat  taikinan keskelle jättäen taikinaa n. 5 cm reunoille.  Taita taikina persikoiden päälle. Voitele kuori vatkatulla munalla ja vedellä.

Painele mantelilastuja kevyesti taikinakuoreen. Ripottele sokerilla. Paista galettea 200C asteessa, kunnes taikina ja mantelit ovat kullanruskeita, noin 40-45 minuuttia.