Parvekkeeni; ranskalainen potager vai englantilainen puutarha?

Oletteko koskaan kuulleet käytettävän sanaa potager kuvaamaan puutarhaa? En minäkään, kunnes joskus viime kesänä törmäsin tuohon sanaan. Potager on  ranskalaistyylinen keittiöpuutarha, jossa kasvatetaan sekä syötäviä kasveja että kukkia. Potagerissa hyöty ja estetiikka ovat yhtä tärkeitä.

Pienen parvekkeen kukat
Pienen parvekkeen kukat

Pienen parvekkeen kukat



pienen parvekkeen istutukset

Meillähän ei omaa puutarhaa ole, 50-luvun kerrostalojen muodostaman taloyhtiön puistomaiset pihat saavat ajaa asian, mutta pikkuinen parvekkeemme on jollain tapaa potager.



pienen parvekkeen istutukset

Olen aina kasvattanut sekä jotain syötävää sekä myös koristekukkia. Syötävät ovat enimmäkseen olleet yrttejä, mutta ainakin chilejä, kesäkurpitsaa, paprikoita ja muutaman tomaatinkin olen kasvattanut parvekkeella aiempina kesinä. Tosin avoparvekkeen tomaattisato ei ehdi yleensä kypsyä ennen syksyn saapumista. Tänä kesänä en tomaatintaimia tai muita hedelmiä tekeviä kasveja ostanutkaan.




Parvekehortensia

Muhkeat parvekehortensiat löysin Citymarketista äitienpäivän alla kympillä kappale, ne kestävät yleensä pitkälle syksyyn. Parikymmentä vuotta vanhat betoniamforat alkavat hiljalleen murtua kappaleiksi, ne ovat parvekkeen nurkissa vuoden ympäri ja nyt aika alkaa tehdä tehtävänsä. Täytyy myöhemmin käydä puutarhamyymälöiden alennusmyynneistä katsomassa josko löytyisi jotain korvaavaa tilalle.


pienen parvekkeen istutukset

Pienen parvekkeen istutukset

Laventelin tai pari ostan joka kesä parvekkeelle. Myös minttu kuuluu parvekkeen kesään. Laventelin ja mintun tuoksussa on jotain huumaavan kesäistä. Salviaa ja rakuunaakin parvekelaatikossa kasvaa.


Pienen parvekkeen kukat


Vesikrassi on jotain kesäkukkien ja yrttien väliltä; se kukkii runsaana, mutta pippurisen makuiset kukat ja lehdet ovat myös syötäviä, niitä käytänkin paljon salaatteihin ja ruoan koristeeksi. Krassit kiipeilevät Söstrene Greenestä viime kesänä ostamaani tukikehikkoa pitkin.


Joinain vuosina kirvat ovat yhtäkkiä vallanneet kasveja, raparperivesi on kuitenkin tehokas luonnollinen kirvantorjuntakeino. Usein yksi suihkutus on riittänyt koko kesäksi.

Orvokit parvekelaatikossa

pienen parvekkeen istutukset

Parvekelaatikossa on myös orvokkeja, joiden syötävillä kukilla voi koristella annoksia. Parvekelaatikoissa olevat kyltit on kaivettu joka kevät esiin jo toistakymmentä vuotta.


Pienen parvekkeen kukat

Pienen parvekkeen kukat

Ilta-aurinko on viime kesät paistanut entistäkin myöhempään parvekkeelle kun talon nurkalla seissyt iso kuusi kaadettiin turvallisuussyistä. Naapuripihoilla kallioisella maaperällä kasvavia
isoja, vanhoja kuusia oli jo kaatunut syysmyrskyissä useasti. Iso ja mielestäni vähän rumakin kuusi osui juuri niiden viimeisten, talojen välistä pilkottavien auringonsäteiden tielle, sen kaataminen avarsi ja kaunisti pihaa ja sai parvekkeen sekä kodinkin illalla valoisammaksi.


Parvekeillallinen


Parvekkeelle mahtuu juuri ja juuri kahden hengen pöytä tuoleineen, pöydän ääressä syödään kauniina kesäiltoina. Talot ovat etäällä toisistaan, isot jalopuut ja parvekkeen kasvit antavat vielä lisää näkösuojaa parvekkeelle.


Ruukkuruusu

Ruusut ostan yleensä äitienpäivä jälkeen tarjouksesta parilla eurolla. Kun kukat ovat kesäkuun lopulla kuihtuneet, vien ruusut anoppilaan. Siellä ne saavat uuden elämän ja kukkivat vielä monta vuotta.


Parvekkeen tunnelmavalot

Lintujen juoma-allas


Viime kesänä  parvekkeelle hankittiin valosarja, lintujen juoma- ja  peseytymisaltaana toimiva teekuppi on ollut parvekkeen nurkassa kesäisin jo vuosien ajan. Parina vuonna vuorotellen sini- ja talitiaiset ovat tehneet pesän ja kasvattaneet poikueen pienessä tiilten välissä olevassa kolossa olohuoneemme ikkunapellin alla. Tänä vuonna kolo löytyi vähän ylempää seinältä. Vaikka pesä onkin nyt muutaman metrin kauempana, pesualtaassa käydään juomassa ja peseytymässä päivittäin.

Parin vuoden sisään taloon on tulossa tiiliseinän uudelleensaumaus, silloin häviävät pesäkolot seinistä. Tiaisilla on pesiä pihapuissakin, joten eivät ne onneksi pihapiiristä häviä.


Runsas puutarha parvekkeella

Klassisessa keittiöpuutarhassa yhdistellään perinteisiä keittiökasveja ja kukkia ottaen huomioon lehtien muoto, kasvutapa ja värit.

Oma tyylini on ehkä hieman- no, vapaampi. "Antaa kaikkien kukkien kukkia" voisi olla parvekemottoni.  Samoissa laatikoissa saattavat kasvaa yrtit ja koristekukat, vähän liiankin lähekkäin ja täyteen istutettuina. Hyvin ne silti joka kesä pärjäävät. Ehkäpä parvekkeemme onkin enemmän kuin englantilainen cottage garden-puutarha; värikkään runsaasti kukkiva ja kerroksellinen. 


Onko sinulla puutarha tai parveke, millainen tyyli siellä on?

6 kommenttia :

  1. Ihana parveke! Ja kiitos raparperivesivinkistä! Olin ihan unohtanut (muistelin vaan jotain nokkosvesiä, jotka haisevat kamalalta) - Meillä käydään jatkuvaa sotaa kirvoja (ja niitä auttavia muurahaisia) vastaan. Oliskohan tässä uusi täsmäase?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin parvekekasveihin raparperivesi on tehonnut hyvin. Huomasin viime viikolla parissa kasvissa vähän kirvoja ja joitain mustia hyönteisiä. Ruiskuttelin ne kertaalleen raparperivedellä eikä öttiäisiä ole sen koommin näkynyt.

      Poista
  2. Kyllä parvekkeesi on kaunis kukkineen ja yrtteineen.Minulla on metsätonttia rajattomasti ympärilläni,mutta kallioista ja kuivaa eli terasseilla kasvatan salaattia,tilliä ja tomaattia sekä kukkia vähän niinkuin parvekkeellakin.Kova työ vaan kastella ruukkuja!
    Mekin kyllä syömme ja kahvittelemme terassilla joskus isommallakin porukalla.Näin pystyy nauttimaan kesästä monin verroin enemmän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salaatti meiltä puuttuukin, pitäisi sitäkin kokeilla vielä joku kesä. Tämä parvekkeen koko taitaa olla meille juuri sopiva, kastelustakaan ei tule liikaa työtä.

      Poista
  3. Teidän parveke on ihana. Mielellään tuolla iltaa istuisi tai aamukaffeja hörppisi. Meillä on tosi pieni takapiha, jota kutsun viidakoksi :) Meidän pihalla kasvaa mansikkaa, sormustinkukkia ja paljon rikkaruohoja :)
    Ihanaa viikonloppua sinulle Tuuli <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piha saakin olla vähän röyhyävä eikä joka rikkaruohoa tarvitse olla nyppimässä.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.