Rapeat paistetut gnocchit

Arki on taas varmaan melkein kaikilla alkanut lomien jälkeen ja syyskuukin on kierähtänyt käyntiin. Töiden jälkeen kaipaa helppoja, nopeasti valmistuvia reseptejä arkiruoaksi. Nämä rapeat paistetut gnocchit ovat yksinkertainen ja nopea resepti, gnocchit valmistuvat vain 20 minuutissa helpoksi arki-illan ateriaksi.

Perunagnocchit ovat italialaisia taikinamykyjä, joka valmistetaan perunasta, jauhoista, kananmunasta ja suolasta. Niitä voi tehdä itsekin, mutta jo keskikokoisista kaupoista saa nykyään myös gnoccheja.

Pakkauksen kypsennysohjeissa sanotaan, että gnocchit kannattaa keittää, mutta gnocchit voi paistaa ilman keittämistä paistinpannulla. Paistetut gnocchit ovat päältä rapeita ja sisältä pehmeitä ja anoppilan karva-assari Olinkin mielestä herkullisia.

Gnocchi ovat runsas, täyttävä ruokalaji, joten niihin ei kannata lisätä kastiketta, joka on liian paksua tai raskasta.


Paistetut gnocchit

Paistetut gnocchit

Paistetut gnocchit

Rapeat paistetut gnocchit


 2 rkl + 4 rkl voita

 1 paketti (500 g) gnoccheja

 1 tl valkosipulia hienonnettuna

 ½ tl kuivattua oreganoa/1 tl tuoretta oreganoa

 ½ tl kuivattua timjamia/ 1 tl tuoretta timjamia

 3 rkl parmesania


Sulata 2 rkl voita kattilassa keskilämmöllä.  Lisää gnocchit ja kypsennä niitä noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat rapeita ja ulkopuolelta hieman kullanruskeita.  Pidä gnocchit tasaisena, jotta ne kypsyvät tasaisesti.  Sekoita ajoittain.

Kun gnocchit ovat melkein valmiita, aloita kastikkeen valmistus.  Sulata pienessä kattilassa loput neljä ruokalusikallista voita keskilämmöllä.  Kun voi on sulanut, lisää valkosipuli, oregano ja timjami ja hauduta noin kaksi minuuttia. Älä polta valkosipulia.

Kaada kastike gnocchien päälle ja sekoita. Lisää parmesaani ja sekoita, kunnes juusto on sulanut.  Tarjoile heti. 

Voit myös paistaa sieniä gnocchien lisukkeeksi.


Pidätkö gnoccheista enemmän keitettynä vai paistettuna?

Tapasjuhlat kahdelle

Tapas, tuo Espanjan ruokalahja maailmalle, on helppo tapa kasata herkkutarjotin helposti.

Kotitekoiset tapasjuhlat ovat mielestäni loistava idea mihin tahansa pieneen kotijuhlaan. Tapakset sopivat hyvin ystävänpäivän, uudenvuodenaattoon, venetsialaisiin, syntymäpäivään tai vaikkapa ihan perjantaitreffeille kotona. Tapaksia voi tehdä isommallekin joukolle tarjottavaksi.


Tapastarjotin


Meillä tapakset ovat erityisesti kesäinen perinne aina jonain kesän lämpimänä päivänä.  Kesä ei vielä ole ohi Nyt kun säät ainakin täällä Helsingissä ovat olleet edelleen ihanan kesäisen lämpimät, tapasillan voi järjestää pihalla, terassilla tai parvekkeella.

tapasjuhlat ja rosesangria


Valmista erilaisia ​​pieniä, maukkaita ruokia, avaa pullo viiniä, esim. tempranilloa tai albarinoa tai tee raikasta rosesangriaa ja nauti illasta! Kokeile myös aprikoosisangriaa.


tapasjuhlat

tapasjuhlat

tapasjuhlat

Tapasilta


Tapastarjoiluna voi olla vaikka manchego tai joku muu espanjalainen juusto, espanjalaista salhichonia eli salamia, serranokinkkua, paahdetuilla manteleilla tai hasselpähkinöillä täytettyjä taateleita, kirsikoita, aprikooseja tai nektariineja, kapriksia ja leipää. Valikoima on loputon, voit tehdä myös pieniä leipäsiä, paistaa katkarapuja, grillata kasviksia ja tarjoilla oliiveja, tapenadea tai muita kasvistahnoja.

Mikä on sinun lempitapasannoksesi?


Helppo hapankirsikkahillo

Pihassamme kasvaa monta vanhaa hapankirsikkapuuta. Osa niistä saattaa olla jopa tontillamme ennen 50-luvun alussa rakennettuja kerrostaloja sijainneen maatilan peruja. 

Monena vuonna rastaat ja varpuset ovat kerenneet ennen minua tyhjentämään kaikki puut, mutta tänä vuonna kirsikkaa on valtavasti ja poimijoillekin on riittänyt. Yllättävän harvaa taloyhtiömme asukasta kuitenkaan kiinnostaa pihapuissa kasvavat kirsikat ja omenat, vaikka nyt kirsikoita tosiaan olisi useammallekin yllin kyllin. Hapankirsikoissa on antioksidantteja ja ravinteita, kuten C-vitamiinia, K-vitamiinia sekä kuitua ja syön niitä sellaisenaan myös mm. tuorepuuron kanssa. Hapankirsikoista voi tehdä myös vaikkapa kirsikkapiirakkaa tai hilloa.

Hapankirsikkahillon maku on ainutlaatuinen ja voimakas. Hapankirsikassa makeus yhdistyy herkulliseen hapokkuuteen. Helposti valmistuva hillo maistuu vaikkapa jäätelön tai juustojen kanssa.




Helppo hapankirsikkahillo

Helppo hapankirsikkahillo


Helppo hapankirsikkahillo

Helppo hapankirsikkahillo

2 kg kivettömiä kirsikoita

3 rl sitruunamehua

1 kg hillosokeria

1 tl vaniljasokeria


Poista kivet hapankirsikoista.

Laita kirsikat paksupohjaiseen kattilaan yhdessä sitruunamehun kanssa.  Kuumenna kiehuvaksi keskilämmöllä.

Vähennä lämpöä keskilämmölle. Keitä kirsikkaseosta jatkuvasti sekoittaen, jotta se ei kiehu, noin 20 minuuttia, kunnes hedelmät ovat täysin hajonneet.

Lisää sokeri ja vaniljasokeria.

Jatka hillon kypsentämistä 30 minuuttia.

Kuori vaahto hillon päältä. Kaada hillo puhtaisiin purkkeihin. Säilytä jääkaapissa.