Täydellinen ceviche: raikas ja sitruksinen makuelämys

Syömme cevicheä vähintään muutaman kerran vuodessa, etenkin kesällä se on raikas, kevyt ruoka. Ceviche on suosittu ja tunnettu latinalaisamerikkalainen kalaruoka, jossa kala raakakypsytetään sitrusmehussa, yleensä limetissä ja sitruunassa. Helppo ja nopea ceviche-resepti tarjoaa räjähtävän raikkaan ja sitruksisen makuelämyksen, joka sopii täydellisesti niin alkupalaksi, kevyeksi lounaaksi kuin osaksi kesäistä illanistujaista.

Joissain reseptissä kalaa kehotetaan marinoimaan jopa neljä tuntia. Itse pidän raikkaasta, korkeintaan tunnin marinoidusta cevichestä. Ceviche sisältää yleensä myös sipulia, chiliä, korianteria ja tomaatteja. 

Ceviche kanssa sopii juomaksi (alkoholiton) olut, Sauvignon Blanc, Pecorino tai kuiva Riesling.

Helppo ceviche

Perulainen ceviche

Raikas ceviche


Ceviche

255 g makrillia, turskaa, meribassia tai muuta vaaleaa kalaa

1 salottisipuli ohueksi viipaloituna

1/2 tl suolaa 

lämmintä vettä

1 jalapeno hienonnettuna

1 valkosipulin kynsi hienonnettuna

1 tomaatti- siemenet poistettuina ja kuutioituna

10 miniluumutomaattia- siemenet poistettuina ja kuutioituna

½ pieni paprika – siemenet poistettuina ja kuutioituna

3 limetin mehu

¼ ruukku tuoretta korianteria – silputtuna

1/2 rl oliiviöljyä


Kuutioi kala sormenpään kokoisiksi paloiksi. Siirrä kuutioitu kala isoon kulhoon.  Lisää hienonnettu jalapeno ja valkosipuli, korianteri ja suola.  Peitä 2 limetin mehulla. Sekoita

Anna kalan kypsyä.  Peitä kulho muovikelmulla tai kannella ja siirrä jääkaappiin.  Anna kalan kypsyä tunnin verran. Sekoita välillä.

Sekoita 2 dl vettä ja 1 tl suolaa kulhossa, lisää hienonnettu salottisipuli.  Sekoita hyvin.  Anna salottisipulien liota noin 10-15 minuuttia ennen valuttamista ja huuhtelua kylmällä vedellä.  

Marinoi tomaatit.  Noin 30 minuuttia ennen tarjoilua laita salottisipuli, tomaatit ja paprika uuteen, suurempaan kulhoon.  Lisää 1 limen mehu ja ripottele päälle 1/4 tl suolaa.  Sekoita hyvin.  Anna tomaattien, salottisipulien ja paprikan marinoitua noin 15 minuuttia.  Valuta kulhosta noin puolet nesteestä.

Tarkista kalan kypsyys.  Kalan tulee olla ainakin ulkopuolelta täysin valkoiseksi kypsynyttä.

Sekoita ainekset hyvin keskenään.  Tarjoa esim. guacamolen, tortillasipsien ja pico de gallon kanssa.

Viisi vinkkiä 23 tunnin risteilylle

 M A I N O S /PR-matka Silja Line Suomi

Baltic Princess uudistus 2025



















Oletko haaveillut risteilystä, jossa yhdistyvät herkulliset makuelämykset, huippuviihde ja rentouttava tunnelma merimaisemista nauttien? Nyt on aika toteuttaa haave uudistetun Baltic Princessin 23-tunnin risteilyllä.

Baltic Princessin aulatilat, Happy Lobster ja Grill House-ravintolat, Pianobaari sekä myymälätilat on uudistettu moderneiksi, valoisiksi ja raikkaiksi.


Baltic Princess Grill House uudistus 2025

Baltic Princess Grill House uudistus 2025

Baltic Princess Grill House uudistus 2025


Baltic Princess Grill House uudistus 2025







Baltic Princess Grill House uudistus 2025


Baltic Princess Grill House uudistus 2025Illan aloittaa herkullinen illallinen uudistetussa, modernin ilmeen saaneessa Grill House -ravintolassa. Maistelimme ensi syksyn menua; alkuun glaseerattua vuohenjuustoa, sydänsalaattia ja hasselpähkinä-hunajaa, Häränsisäfileetä, grillattuja kasviksia ja paahdettua hummerivoita (hummerivoille extrasuositus) sekä limeparfaitia, ihanaa tähtianiksen kanssa karamellisoitua ananasta ja lakritsilla maustettua marenkia.


Baltic Princess uudistus 2025

Illan edetessä Starlight-yökerhossa pääsee nauttimaan elävästä musiikista, vaikkapa Iskelmäkeskiviikon merkeissä. Meidän risteilyllämme esiintyi legendaarinen Elonkerjuu.

Baltic Princess uudistus 2025

Baltic Princess uudistus 2025

Baltic Princess brunssi
Baltic Princess brunssi

Baltic Princess brunssi

Seuraavana aamuna ei ole kiire nousta aikaisin ylös. Aamupäivällä voi suunnata kiireettömästi herkuttelemaan Happy Lobster -ravintolan runsaalle brunssille. Etukäteen varattuna 35€ maksava runsas brunssi on katettuna klo 10.30-12. Muista maistaa lavalla valmistettua granolaa, niin herkullista!


Baltic Princess uudistus 2025

Oletko koskaan ajatellut, kuinka paljon ruokaa valmistuu laivan keittiössä? Keittiökierroksella laivan keittiöpäällikkö Emil Ehrmann kertoi laivan keittiöissä valmistuvan kiireisinä päivinä 1000 annosta, niihin käytetään käytetään kuukausittain mm. 2700 kg lohta, 3000 kg lihaa, josta härän lihafile on suosituin, 72000 kananmunaa, 15000 kg perunaa.

Baltic Princess uudistus 2025

Baltic Princess uudistus 2025

Baltic Princess uudistus 2025

Baltic Princess uudistus 2025

Iltapäivällä voi nauttia Baltic Princessin baarimestari Karoliina Tiiromäen suunnitteleman signature-juomista uudistetussa Piano Barissa. ”Rambling Rose” on saatavina alkoholin kanssa cocktailina että alkoholittomana mocktailina. Alkoholiton versio toimii todella hyvi; siinä on makeus ja happamuus hyvin tasapainossa.


Baltic Princess uudistus 2025

Baltic Princess uudistus 2025

Baltic Princess uudistus 2025

Baltic Princess uudistus 2025


Iltapäivän kruunaa Happy Lobsterissa tarjoiltava upea afternoon tea, ainoana Itämerellä. Etukäteen varattuna makeita ja suolaisia yhdistävä iltapäivätee maksaa 39 €. Tarjolla on useita teelaatuja sekä näyttävällä kerrosvadilla tarjoiltuna kurkkusandwich, kylmäsavulohisandwich, vuohenjuustokreemillä täytetty tuulihattu, sienitartaletti, hummerinlihalla ja yuzu-majoneesilla maustettu éclair-leivos, perinteisiä brittiläisiä skonsseja hillon ja kerman kanssa, laivan hillokkeita ja vaahdotettua ranskankermaa, lakka-juustoleivos, valkosuklaa-passion petit four, sitruuna-marenkileivos sekä suolakaramellilla maustettu macaron-leivos. Hummeriéclair oli suolaisista oma suosikkini ja makeista suolakaramellimacaron, jonka täyte oli juuri täydellisen suolaisen makea. Juon teetä harvoin, mutta oolongia join brunssilla kolme kupillista, niin hyvää se oli.


Baltic Princess uudistetut kaupat

Baltic Princess uudistus 2025

Baltic Princess uudistus 2025Ostoksiakaan ei kannata unohtaa. Vinkki; 30.4. asti Baltic Princessilla vähintään 100€ kertaostoksesta saa 25% alennusta.


Oletko käynyt viime aikoina risteilyllä?

Helppoa ja edullista arkiruokaa; kikherne-kasvispasta

Seuraan näyttelijä Stanley Tuccia somessa ja minulla on juuri lukuvuorossa näyttelijän kirja What I ate in one year. Stanley kokkailee usein somessa yksinkertaisia, usein italialaisia ruokia yksin tai yhdessä vaimonsa tai äitinsä kanssa.

Stanley versioi kokki Julius Robertsin kikherne-kasvispastaa jokin aika sitten. Puoliso ihastui reseptiin ja pyysi minua tekemään sitä. Hyvää tämä helppo ja edullinen ruoka olikin.


Kikherne-kasvispasta

Kikherne-kasvispasta

Kikherne-kasvispasta


Kikherne-kasvispasta

3 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

1 keltasipuli hienonnettuna

 1 purjo hienonnettuna

 1 porkkana, hienonnettuna

 4 ruokalusikallista oliiviöljyä

 ripaus chilihiutaleita

 2 oksaa tuoretta rosmariinia

 3 laakerinlehteä

 1 rkl tomaattipyrettä

400g tölkki kokonaisia, kuorittuja tomaatteja

800 g = 2 purkkia kikherneitä valutettuna

3,5 dl pientä sarvipastaa (ditali, makaroni jne.)


Kaada öljy isoon paksupohjaiseen pannuun, lisää valkosipuli, chilihiutaleet, kokonaiset rosmariinin oksat ja laakerinlehdet ja laita lämpö päälle.  Näin maut imeytyvät hitaasti öljyyn palamatta kattilan kuumenemisen aikana.  Muutaman minuutin kuluttua valkosipuli kuulotguu.  Ennen kuin se alkaa ruskistua, lisää sipuli, purjo ja porkkana sekä runsas ripaus suolaa.  Hauduta noin 10 minuuttia, ja lisää sitten tomaattipyre.  Sekoita  ja hauduta vielä muutama minuutti.


Pilko tomaatit saksilla tölkin sisällä pieniäksesi ne mahdollisimman hyvin.  Kokonaiset tomaatit ovat maukkaampia kuin tomaattimurska.  Kaada tomaatit kattilaan, huuhtele sitten tölkki vesitilkalla ja kaada myös tomaattivesi kattilaan.  Kuumenna miedolla lämmöllä, kaada joukkoon puolet kikherneistä ja keitä 15 minuuttia, jotta maut sekoittuvat.  Soseuta toinen puolikas kikherneistä monitoimikoneessa tai sauvasekoittimellai ja lisää sitten kattilaan.


Keitä pasta, ota talteen pari ruokalusikallistaja  tärkkelyspitoista pastan keittovettä ja lisää se kikhernekatikkene joukkoon. Maista ja mausta vielä tarpeen mukaan.