Matkalla jossain päin Suomea | Daytripping in Finland; Porvoo

 Vaikka loma on jo ohi, palataan vielä lomatunnelmiin. Kotimaan päiväretkeily jatkui toissa viikolla iltapäiväretkellä Porvooseen. Olimme jo viikkoa aiemmin ajatelleet ajaa Porvooseen, mutta silloin kaupunkiin luvattiin sadekuuroja, joten silloin suuntasimme Tallinnaan.








































Saimme nauttia aurinkoisesta päivästä Tallinnassa ja viikkoa myöhemmin aurinkoiisesta hellepäivästä nautittiin myös Porvoossa.

Kuljeskelimme vanhan Porvoon kaduilla, kahvittelimme ja kävimme kaupoissa. By Pia'silta ostin pellavatopin ja Siipan vaatimuksesta pysähdyimme myös Brunbergin makeistehtaan liikkeessä... Porvoo on monelle tuttu kohde ja useamassakin blogissa on tänä kesänä retkeilty Porvoossa -nytkin näin muutamia "tutun" näköisiä bloggaajia kameroineen Porvoon kaduilla. Pidetään tämä tällaisena siis kuvapostauksena ilman sen kummempia selostuksia. Porvoossa kävimme myös ruokailemassa hyvin, siitä lisää myöhemmin.



Summer vacation day trips continued with an afternoon in Porvoo. We had planned to got there already a week earlier, but ended up going to Tallinn due to rainy forecast to Porvoo. Now we got to enjoy a beautiful, warm and sunny day.

We strolled on old town streets, did some shopping and had a late lunch. More about that later on.






Viimeiset lomapäivät | The last days of vacation

Niin se loma on päättymässä, viimeinen lomapäivä on tänään; ei enää laiskoja aamuja lorvaillen ja tuorepuuroja tuunaillen, päiväretkiä tehden tai maalla oleillen...















Loman alussa lupasin itselleni istuskella meren äärellä Löylyssä jääkahvi toisessa, kirja toisessa kädessä ja toteutinkin tämän ajatukseni. Löylyyn pääsen helposti polkien, pyörätietä on käytännössä ovelta ovelle ja hellepäivinäkin löysin sieltä lepotuolin, jossa istuskelin parikin tuntia kirjani kanssa. Lomalla olen kahlannut dekkareita läpi. Luen yleensä englanniksi, etenkin jos alkuperäinen teos on englanninkielinen. Taitavankin kääntäjän tekstissä tuntuu aina jotain katoavan.

Vaikka monet ovat valitelleet sateista, surkeaakin kesäsäätä, on Helsingissä on ollut mielestäni ihan kelpo kesä. Emme ole kevään Hong Kongin-matkan jälkeen tehneet ulkomaan kesäreissua Siipan töiden takia, jollei päivää Tallinnassa lasketa mukaan, mutta hyvin ovat päivät kuluneet kotimaan kamarallakin. Ja vielähän kesää on jäljellä, onhan elokuu kalenterinkin mukaan kesäkuukausi. 


Onko elokuu teille vielä kesäkuukausi? Monessa blogissa kirjoiteltiin jälleen jo heinäkuun lopussa kuinka kesä on jo ohi. En ole ihan vielä valmis syksyyn, mielelläni pysyn kesätunnelmissa vielä töihin palattuanikin.

Joko olette palanneet/palailemassa töihin? Sujuiko takeltelematta?


My vacation is now over, going back to work tomorrow. Many peope have complained that this summer has been if not the worst ever, but at least very rainy. There have been some rainy days in Helsinki, but in general in my opinion this has been a good summer weathervise.

Raikas pieni mustikkapiirakka | A fresh small blueberry pie

Kun mustikka on suomalaista superruokaa, mustikkapiirakka voidaan varmaan laskea ihan terveysruoaksi, eikö niin? Tässä piirakassa ei ole paljoa sokeriakaan, joten senkään suhteen se ei ole kovin epäterveellinen.









Kakut ja piirakat teen usein 18 cm vuokaan. Pienemmästä koosta riittää silti useampaan herkkuhetkeen kahdelle ja tarjottavaksi pienelle seurueelle.


Pinterestin innoittamana leikkasin piirakan päälle tehtävän taikinaristikon sijaan Tokiosta ostamillani muoteilla kukkia. Reunat olisivat voineet olla siistimmät, mutta tämä olikin tällainen amatöörin harjoitteluversio.



Taikina

3 dl vehnäjauhoja
120 g voita
1 rkl vaniljasokeria
1 muna


Täyte

400 g mustikoita
2 rkl vaniljasokeria
2 rkl perunajauhoa
2 tl sitruunamehua


Sekoita taikina-ainekset keskenään ja alusta hyvin. Kääri tuorekelmuun ja siirrä jääkaappiin tunniksi.

Voitele vuoka. Sekoita kulhossa mustikat, vaniljasokeri, perunajauhot ja sitruunamehu.

Kauli 2/3 taikinasta jauhotetulla alustalla. Leveitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Lisää mustikkaseos. Kauli lopputaikina ja leikkaa muotilla koristekuvioita. Asettele taikinakuviot piirakan päälle.

Paista piirakkaa 18+-asteisessa uunissa toiseksi alimmalla tasolla noin 40 min. Jos piirakka alkaa tummua liikaa kesken paistamisen, peittele se alumiinifoliolla.

Irrota piirakka varovasti vuoasta ja anna jäähtyä.



Cakes and pies I often make in a 18 cm tin. The smaller size is the still enough time for two for several desserts or for a small party.

I was inspired by photos I saw in Pinterest of dough flower figures on top of the pie. I made my own version on a blueberry pie. It wasn't the prettiest pie, but I am quite an amateur in baking.




Dough
3 dl wheat flour


120 g butter

1 tablespoon vanilla sugar

1 egg



Filling

400 g blueberries 2 tablespoons vanilla sugar, 2 tablespoons potato flour and 2 teaspoons lemon juice


Mix the dough ingredients together and knead well. Wrap dough in cling wrap and put in the refrigerator for one hour.


Grease the dish. Mix the blueberries, vanilla sugar, cornflour and lemon juice.


Roll out 2/3 of the dough on a floured surface. Spread dough into the bottom and sides of the dish. Add the blueberry mixture. Roll the dough and cut out decorative designs with a mold. Arrange dough figures on top of the pie
.


Bake pie in 180 C oven on the second lowest level for about 40 minutes. If pie begins to darken too much during baking, cover it with aluminum foil.


Carefully remove the pie from the pan and allow to cool.