Viisi ohjetta luksusaamiaiselle | Five recipes for luxury breakfast

Kenellekään Instagram-tiliäni seuraavalle tuskin on jäänyt epäselväksi, että rakastan aamiaisia. Ihan tavallisina arkiaamuinakin on helppo aloittaa aamu pienellä arjen luksuksella ja lisätä pientä ekstraa aamiaiseen vaikka asettelemalla tuorepuuro- tai smoothiekulhollisen kauniisti. Ei siihen mene minuuttia kauempaa kuin aineisten läiskäisemiseen kulhoon.


If you follow my Instagram account, you must have noted that I love breakfasts. It's an easy way to add a touch of luxury in every day and start the morning right. It does not take much effort to decorate breakfast bowl, timewise it takes about a minute or two more than just pouring the ingredients in the bowl.


villiyrtti, voileipä, luksusaamiainen

avokado, avokadoleipä, voileipä, luksusaamiainen


villiyrtti, voileipä, luksusaamiainen, smoothiebowl

Voileipä on monelle arjen se arjen vakioaamiainen. Näin talvella leivän päälle voi ripotella yrttejä, versoja tai hyvin varustelluissa ruokakaupoissa myytäviä syötäviä kukkia. Kesällä syötäviä kukkia ja villiyrttejä löytää helposti luonnosta.


Sandwich is an easy everyday breakfast. On winter time you can buy herbs, sprouts and even edible flowers in well stocked grocery stores. From spring to early fall edible wild herbs and flowers can easily be found in nature.





appelsiini, jugurtti, luksusaamiainen

kasvisjugurtti, kookosmaito, itse tehty jugurtti, luksusaamiainen

Jugurtti ja värikkäät hedelmät tai marjat ovat helppo aamiainen. Veriappelsiinit ovat nyt parhaimmillaan -ja edullisimmillaan! Suosi maustamattomia jugurtteja ja lisää itse makua suosikkimarjoillasi- tai hedelmillä, maustetuissa jugurteissa on yllättävän paljon piilosokeria. Kasvisvaihtoehtoa kaipaava voi valmistaa myös itse kookosjugurtin.


Yogurt and colorful fruits and berries make an easy breakfast combo. Use plain yogurt and add flavor by adding fruits or berries. Blood oranges are in season now. If you prefer vege based yogurt, you can make your own coconut yogurt.


puuro, aamiainen, luksusaamiainen

puuro, aamiainen, luksusaamiainen





 Tuorepuuro on todella helposti varioitava aamiainen -ja sen voi tehdä illalla jääkaappiin valmiiksi odottamaan! Aamu on helppo aloittaa, kun puuro on jo valmis.

Perustuorepuuroni sisältää per annos yleensä 1½ dl ruis-, neljän viljan- tai kaurahiutaleita, ½ banaanin, ruokalusikallisen chiansiemeniä ja 2½ dl nestettä, yleensä vettä. Annan puuron turvota yön yli jääkaapissa ja soseutan sen sileäksi sauvasekoittimella aamulla.
Maustamalla perustuorepuuro erilaisilla marjoilla tai hedelmillä, maapähkinävoilla, sokeroimattomalla kaakaolla, käyttämällä veden sijaan nesteenä erilaisia kasvismaitoja, mehuja jne. mausta saa aina uudenlaisen. Vihannesten lisäämisen ruoan joukkoon voi aloittaa vaikka tuorepuurosta; joukkoon voi  lisäksi vaikka vähän porkkanaa, kesäkurpitsaa, kaalia tms.

Overnigh oats is my basic breakfast. Easy to make the previous night, cheap and the possibilities to vary it are endless. My basic overnight oats are made with 1½ dl rolled oats, ½ banana, 1 tbsp chia seeds and 2½ liquid.

Season the porridge with berries, fruits, peanut butter, unsugared cocoa, different vegetable milks, juices etc. the flavor is always new. You can even add vegetables like carrots, squash or cabbage.



pannukakku, ohukainen, luksusaamiainen

pannukakku, ohukainen, luksusaamiainen

Viikonloppuna on aamiaisen valmisteluun vähän enemmän aikaa kuin arkisin. Silloin voi vaikka paistaa banaanipannareita tai tehdä syrnikkejä eli rahkaohukaisia.

On weekends there is usually a bit more time for brakfast. Easy banana pancakes or quark pancakes served with yougurt and berries add that little extra on weekend mornings.





kahvi, aamukahvi, latte, luksusaamiainen


Hyvään aamiaiseen kuuluu myös kahvi. Juon usein vain kupillisen kahvia päivässä, joten kapselikeitin on näppärä vaihtoehto, makuja ja paahtovaihtoehtoja voi vaihdella usein. Oman kahvini juon mieluiten lämpimän maidon kera.

Mitkä ovat sinun lempiaamiaisruokiasi?

Coffee is part of a good breakfast. I usually drink only a cup of coffee, so a capsule coffee maker works well for me.

What's your favorite breakfast dish?






Staycation Vuosaaressa | City hotel break by the sea

Olen joskus kirjoitellut staycationista: lomasta, jossa ei poistuta kotikaupungista. Nyt teimme vajaan vuorokauden lomareissun Vuosaareen Hotel Rantapuiston kutsuttua meidät yöpymään ja illastamaan hotellissa.

Auton ollessa huollossa hurautimme metrolla hotellille perjantai-iltana töiden jälkeen luonnon rauhaan 15 kilometrin päähän keskustasta ja kävelimme 1,5 km Rastilan asemalta hotellille. Hotellille kulkee myös palvelulinja 816 Vuosaaren metroasemalta
arkisin klo 07.03 – 18.03 lauantaisin kolme vuoroa, sunnuntaisin ei lainkaan.

I and Husband were invited to stay overnight in Hotel Rantapuisto in Vuosaari, Helsinki. Hotel is about 15 km from city center, but accessible by metro. We also took metro from main railway station as our car was in service. In 18 minutes we were in Rastila and walked 1,5 km in 15 minutes to the hotel. Connecting bus 560 toward Ramsinniemi leaves approximately every ten to fifteen minutes, it stops 600 m from the hotel.service line 816 runs from Vuosaari metro station to Rantapuisto starting at 07.03 and ending 18.03.

Hotel is surrounded by sea and woods and feels like you were very far away from city hustle and bustle.


hotelli, vuosaari
lobby, vuosaari, hotelli




lobby, hotelli, vuosaariravintola, rantapuisto, vuosaari

Vuosaari, ravintola, rantapuisto, arkkitehtuuri

rantaouisto, vuosaari, käytävä, arkkitehtuurirantapuisto, vuosaari, oviMuutamat ulkolaiset bisneskumppanini ovat majoittuneet Rantapuistossa ja olen käväissyt heitä noutamassa ja viemässä hotellilta. Hotelli onkin jäänyt enemmän kokoushotellityyppisenä mieleen ja olinkin hieman yllättynyt kuinka paljon sieltä löytyy aktiviteetteja lomailijoille ja vaikkapa hääseurueille. Tarjolla on mm. huonepakopelejä ja kesällä mereen voi pulahtaa uimaan hotellin omalta rannalta, vuokrata lähistöltä kanootin tai lähteä suppailemaan. Ulkoilumaastot alkavat hotellin ovelta ja lähimaastosta löytyy rantakahviloita.

Hotel Rantapuiston Ragnar ja Martta Ypyän suunnittelemalla, vuonna 1963 valmistuneella selkeälinjaisella ja luontoon sulautuvalla päärakennuksella on historia Pohjoismaiden Yhdyspankin koulutuskeskuksena. Kurssikeskusta laajennettiin 1980-luvulla, 1990-luvulla siitä tuli Unitas kongressikeskus ja 2000-luvulla kokoushotelli Rantapuisto. Rakennuksessa on avarat, suuret tilat, joissa on käytetty paljon eri puulajeja. Vaikka tiloja on modernisoitu, näkyvissä on myös useita alkuperäisen sisustuksen aikakauden mukaisia yksityiskohtia kuten suuria ikkunoita, valaisimia, takkoja ja kattorakenteita. Hotellissa oli useita istuinryhmiä pienille ja isommillekin ryhmille.


I have stopped by briefly at the hotel as some of my foreign business partners have been staying there. The main building was completed in the 1960’s as a bank’s training center by the sea in the middle of east Helsinki nature.  The house still brings to the fore some of the most interesting architectonic features of its time; the whole is composed of several wings and atriums, premises are wide, and the spacious corridors are built of glass from floor to ceiling. Several original decoration gems still exist, such as lamps, fireplaces and roof structures.



kuohuviini, hotellielämää


rantapuisto, hotellihuone, vuosaari, hotelli

rantapuisto, hotellihuone, vuosaari
 Majoituimme 26 m² savuttomassa huoneessa, jossa oli180 cm leveä parivuode. Huoneessa meitä odotti tervetuliaisjuoma ja tervehdys henkilökunnalta. Huoneen suurista ikkunoista avautui aamun tullen kaunis suomalainen merimaisema. Hyvin varustetuista huoneista löytyvät myös kylpytakit ja tohvelit, jotka aina tuovat pikku lisäluksusta, omaa kylpytakkia kun harvemmin tulee matkoille otettua mukaan. Hotellin tiloissa olevan saunan käyttö kuuluu Superior –huoneluokassa aina huoneen hintaan.

We stayed at Superior twin room with 180 cm bed and sea view and were greeted by a a bottle of sparkling and a lovely welcome note from the staff. The room comes equipped with free Wi-Fi, a minibar, an electric kettle for preparing coffee/tea, a desk and a chair, bathrobes and slippers. The use of a sauna is always included in the fare of Superior rooms.



rantasauna, sauna, vuosaari, rantapuisto

takka, rantasauna, hotelli
Tiia oli perheineen yöpynyt Rantapuistossa jokin aika sitten. Hän kehui minulle erityisesti rantasaunaa ja ulkona olevaa paljua. Mekin suuntasimme rantasaunalle, johon oli meitä varten tuotu pikku snack löylyttelyn väliin. Saunan pehmeisiin löylyihin olisi mahtunut isompikin joukko, suihkujakin taisi olla seitsemän. Paljussa taivasalla meren rannalla olisi istunut pidempäänkin, mutta seuraavaksi oli ruokailun aika.

There is also a separate sauna building by the sea. We went to sauna in the evening and enjoyed also hot tub by the sea.



blini, talviruoka

blini, bliniviikot

pavlova, jälkiruoka Saunan jälkeen illastimme 120-paikkaisessa Ravintola Rantapuistossa. Tilaa koristaa hieno takka ja päiväaikaan suurista ikkunoista aukeaa upea näkymä Itämerelle.

Ravintola Rantapuiston à la carte -listalla on kansainvälisiä klassikoita sekä suomalaista ruokaa pientuottajatiloilta ja lähialueelta. Me kuitenkin valitsimme blinibuffetin, jota Rantapuisto tarjoilee perjantai-iltaisin 24.2. asti, muina päivinä blinejä on tarjolla a la carte-listalta. 

Blinejä olisi saanut hakea niin paljon kuin halusi ja niiden lisäkkeiksi oli paljon erilaisia vaihtoehtoja mädistä savuporomousseen. Illalla ravintola on auki ma-la klo 18.00-23.00. Ravintolassa oli muutama hotellissa kokoustanut ryhmä ja muita hotellin asiakkaita, mutta myös lähialueiden asukkaita.

120 seat Restaurant Rantapuisto is located in the ground floor with beautiful sea and forest views, serving as well hotel guests as locals. There is an a la carte menu, but we chose bini buffet. Russian style pancakes -favorite winter food- are served until 24th February. Restaurant serves also brunch on Sundays.



laituri, vuosaari, merimaisema

ranta, auringonnousu, merimaisema

ranta, talvi, merimaisema
pelastusrengasHuoneestamme aukesi näkymä merelle. Kaunis auringonnousu houkutti kuvaamaan rantaan ennen aamiaiselle menoa.

Sunrise was so stunning that I had to get out to shoot some photos before breakfast.



menu, aamiainen

aamiainen, hedelmät

hotelliaamiainen, leipä


hotelliaamiainen, smoothiebowl
Aamiainen oli runsas; leipää, leikkeleitä, juustoja, hedelmiä, munia, lohta, puuroa, jugurttia , jälkkäreitä jne. Jugurtin ja puuron lisukkeeksi oli marjoja ja erilaisia siemeniä ja myslejä. Sunnuntaisin on tarjolla brunssia klo 12-14.

Ravintolaa voi varta myös yksityiskäyttöön ja se onkin ollut monien, erikokoisten häiden näyttämönä. Vihkiseremonia voidaan suorittaa vaikka laiturilla.

Breakfast was plentiful; breads, vceeses, cold cuts, fruits, eggs, porridge, yogurt. There is also brunch on Sundays.



ranta, kävelyreitti, Vuosaari























Aamiaisen jälkeen kävimme vielä kävelemässä rantoja pitkin.

Vaikka olimme alle vuorokauden reissulla, parinkymmenen kilometrin päässä kotoa, tuntui kuin olisimme irrottautuneet arjesta pidemmäksikin aikaa. Kodin ympärilläkin on meri ja luontoa, mutta hyvä ruoka, rentouttavat yöunet ja uudet ulkoilumaisemat saivat tuntemaan kuin olisimme olleet pidemmälläkin.



Even though out break lasted less than 24 h and only 20 km from home, it felt like we had been further away from home.

Toteutettu yhteistyössä Hotel Rantapuiston kanssa. In collaboration with Hotel Rantapuisto.

Paras patonkiresepti | The best baguette recipe

Äitini antoi ruotsalaisen kondiittorin ja leipurimestari Jan Hedhin leipäkirjan Siipalle joululahjaksi jo useampi vuosi sitten. Tämä kirja on todella omistautuvan leipurin opus; kaikki mitataan tarkasti (ja tarkoitan todella tarkasti; jauhojen ja veden lämpötila asteen tarkkuudella, hiiva ja jauhot grammalleen)... reseptit ovat hyvin aikaa vieviä. Useimmat leipäreseptit alkavat juuren teolla, eli jos sunnuntaiaamuna haluaa syödä lämmintä leipää, on leipominen aloitettava viimeistään tiistaina...


patonki, leivonta, jan hedth, itsetehty leipä



patonki, leivonta, jan hedh, itsetehty leipä
Löysin kirjasta myös muutaman vähemmän aikaa vaativan reseptin; ranskalainen patonki ei sekään toki ihan tunnissa valmistunut. Seurasin ohjetta (miltei) orjallisesti ja se todella kannatti. Jos tuloksena ei ollut parasta leipää, jota koskaan olen maistanut, ainakin se oli parasta leipää, jota olen koskaan itse tehnyt!

Esitaikina

5 g tuorehiivaa
3 dl vettä 20 C
300 g runsasproteiinisia jauhoja

Pane vesi ja hiiva 2 litran kulhoon ja liota hiiva veteen. Lisää jauhot ja  vatkaa tasaiseksi seokseksi. Peitä astia muovilla ja anna esitaikinan käydä 4 tuntia huoneenlämmössä tai yön yli jääkaapissa. Esitaikina on valmista, kun se on keskeltä reikäistä.

Taikina

6 g tuorehiivaa
3 dl vettä
700 g runsasproteiinisia jauhoja
16 g merisuolaa

Liota hiiva veteen, lisää esitaikina sekä jauhot ja vaivaa taikinaa 13 min pienellä nopeudella. Lisää suola. Lisää nopeutta ja jatka vaivaamista 7 min.

Pane taikina öljyttyyn, kannelliseen muovilaatikkoon ja anna sen levätä 90 min.

Jaa taikina 350g:n paloiksi ja kauli ne suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Taita levyt kolmikerroksisiksi ja anna levätä peitettynä 15 minuuttia.

Tee taikinasta pitkänomainen patonki pyörittelemällä taikinapalaa niin, että ne hieman ohenevat päitä kohti. Pane patongit saumakohta ylöspäin jauhotetun liinan päälle ja nosta liina ylös patonkien välistä niin että ne pysyvät muodossaan ja kohoavat ylöspäin eivätkä sivusuunnassa.

Anna patonkien kohota huoneenlämmössä 75 min tai yön yli jääkaapissa. Itse pisti patongit jääkaappiin, eivät kohonneet juurikaan yön yli, mutta nostin ne aamulla pöydälle ja jatkoin unia. Kahden tunnin päästä ne olivat nousseet kauniisti ja olivat valmiit uuniin.

Tee viillot patongin pintaan vinottain. Paista kahdessa erässä (kiertoilmauunissa voit paistaa yhdessä).

Lämmitä uuni 240 asteeseen. Suihkuta uuniin runsaasti vettä suihkupullolla. Paista 5 min, vähennä lämpö kahteensataan. Jatka paistamista 10 min, avaa uuninluukku ja päästä uuniin ilmaan. Toista tämä kaksi kertaa paistamisen aikana. Paista patonkeja yhteensä 30 minuuttia.

Ota patongit uunista ja nosta ritilälle. Suihkuta niiden päälle vettä, jota pinta halkeilee kauniisti. Nauti tuoreena.

Käytin Eirinistä ostettua proteiinipitoista 00-jauhoa patonkien tekoon, jauho antaa hyvän sitkon. Vaivaamiseen käytin uskollista apulaista Kitchen Aidia, kärsivällisyyteni ei kestäisi käsin vaivaamista. Patongit nostin paistumaan metalliseen "patonkivuokaan", joka antaa pohjalle vielä tavallistakin rapeamman pohjan.



My mother gave Husband Swedish Jan Hedh's bread book already some years ago. It's a book for a serious bread baker; everything is measured exactly (and I mean everything; temperature of flour and water ahe to be exact, yeast and flour had to be weight by a gram...) and oh yes... they are very time consuming, most recipies start with starter dough. If you want to have warm bread on Sunday mornign, you better start latest on Tuesday...
Anyhow, I found one less time consuming recipe; the French baquette. Bread did not get ready in hour or two, but at least it can be done in a day...

I did follow the instructios (quite) carefully and I have to say that it really paid off. If not the best bread I have ever tasted, it was the best bread I have ever baked!

Starter dough


5 g fresh yeast

3 dl water 20 C

300 g high protein flour

Mix water and yeast in 2 liter bowl and soak the yeast in water. Add flour mixture and whisk until smooth. Cover the dish with plastic, let the starter dough stand for 4 hours at room temperature or overnight in refrigerator. Starter dough is ready when there are little holes in the middle of the dough.


Dough

6 g fresh yeast

3 dl water

700 g high protein flour

16 g sea salt

Soak yeast with water, starting dough and flour. Knead the dough for 13 min at low speed. Add salt. Increase speed and continue to knead 7 more minutes.

Put the dough into an oiled plastic box with a lid and let it rest for 90 minutes.

Divide the dough into 350g of the pieces and roll them out to rectangular sheets. Fold the sheets in triplex and let rest covered for 15 minutes.

Make the dough into an oblong baguette by rolling the pieces of dough, so that they get thinner slightly towards the ends. Place the baguettes in the seam point upwards flour on the cloth, and lift up the cloth between the baguettes so that they will form and rise upwards rather than sideways.

Enter baguettes rise at room temperature 75 minutes or overnight in refrigerator. I placed the baguettes in the fridge, they did not raise much, but I woke up early, took them out of the fridge, placed on kitchen table. When I woke up again two hours later, they had risen beautifully and were ready for the oven.

Make diagonal incisions into the baguettes surface. Bake in oven in two lots.

Preheat oven to 240 degrees. Spray the oven with plenty of water with mist spray. Bake for 5 minutes, then reduce heat to 200 C. Continue baking for 10 minutes, open the oven door for 30 sec. Repeat this process twice during baking. Bake baguettes total of 30 minutes.

Take the baguettes from the oven and lift on a rack. Spray the baguettes, so they will crack beautifully.