Pikkujouluruokaa; tacopiirakka | Taco pie

Aiotko viettää pikkujouluja tulevina viikonloppuina? Syötävän ei tarvitse olla monimutkaista, eikä vielä jouluistakaan. Itse säästän suurimman osan joulun perinteisistä herkuista sinne juhlapyhiin. Kotoisissa, rennoissa pikkujoulujuhlissa voi tarjota vaikka tacopiirakkaa, joka on helppo valmistaa uunia vaille valmiiksi ennen vieraiden saapumista.


Helppo tacopiirakka


helppo pikkujoulutarjottava texmex-henkeen

Tacopiirakka

1 pkt tortilloja  
400 g naudan jauhelihaa
 ½ rkl ruokaöljyä
½ pss tacomaustetta  
 ½ dl vettä
 2 dl crème fraichea
150 g kirsikkatomaatteja
100 g juustoraastetta (mozzarella tai cheddar)
2 dl kaalia suikaloituna
1 dl maissia
1 ruukku korianteria


Leikkaa  kolme tortillaa neljään osaan, lado 20 cm irtopohjavuokaan limittäin.
Ruskista jauheliha ruokaöljyssä. Lisää tacomauste ja vesi, anna kiehua noin 5 minuuttia.

Täytä piirakkapohja jauhelihalla ja levitä päälle crème fraiche.Puolita tomaatit. Laita jauhelihan päälle tomaatinpuolikkaat ja juustoraaste.

Paista piirakkaa 175 asteessa uunin keskiosassa n.25 minuuttia, kunnes juusto on kauniin ruskeaa.

Ota piirakka vuoasta varovasti.

Suikaloi kaali, levitä maissi, kaali ja korianteri piirakan päälle ennen tarjoilua.


Meillä on firman pikkujoulut vasta aivan joulun alla, ihan ruoan merkeissä vain. Onko teillä pikkujoulujuhlia tulossa viikonloppuna ja pitäisikö jo nyt syödä jotain jouluista vai voiko tarjoilu olla jotain ihan muuta kuin jouluruokaa?


Taco pie is an easy and fun way to serve tex mex and also makes a good party food as it can made ahead. Just bake it when guests have arrived.


Taco pie

3 tortillas
400 g minced beef
½ tbsp oil
1 tbsp taco seasoning
½ dl water
2 dl sour cream
150 g cherry tomatoes
100 g grated mozzarella or cheddar
2 dl cabbage, sliced
1 dl corn kernels
bunch of cilantro

Cut three tortillas into four pieces, layer interleaved on bottom of a 20 cm spring form pan.
Fry minced meat in cooking oil. Add taco seasoning and water, let it boil for about 5 minutes.

Fill the pie base with minced meat and spread crème fraiche over meat. Halve tomatoes.Spread the tomato halves and the grated cheese on the minced meat .

Bake pie at 175 degrees in the middle of the oven for about 25 minutes until the cheese is beautifully browned.

Take the pie out of the  casserole carefully.

Slice cabbage, spread corn, cabbage and coriander over pie before serving




Viisi viikon varrelta

Marraskuun loppu... pitäisikö vähitellen virittäytyä joulutunnelmaan? Eilen kaadettiin maalla kuusi valmiiksi ja ensi viikolla joulukin ehkä alkaa näkyä blogissa. Ensin kuitenkin tämän viikon viiteen vinkkiin.





Tsekkiläinen-luomukosmetiikka

Viikon kosmetiikka tulee tsekkiläiseltä luomukosmetiikkasarjalta Havlik Apotekalta. Tyylikkään yksinkertaiset pakkaukset innostivat ostamaan vähän joululahjojakin, mutta sisältökin vaikutti. Mm. nopeavaikutteista aamunaamiota piti näytepussin testaamisen jälkeen hilpaista vielä ostamaan ennen kentälle lähtöä. Prahassa liike löytyy juutalaiskortteleista sekä Palladium-ostoskeskuksesta.




Nespresso Variations Confetto Snowball

Viikon kahvi on kookos-vaniljakahvi. Sain Nespressolta testiin uusia sesonkimakuja; Nespresso Variations Confetto Snowball, Variations Confetto Orangette ja Variations Confetto Licorice 

Suosikiksi nousi kookos-vaniljakahvi Confetto Snowball, josta tein "Kermaisen kookoskimara"-kahvin; kupin pohjalle teelusikallinen kookoskermaa, sen päälle kahvi ja lämmin maitovaahto, koristellaan (paahdetuilla) kookoshiutaleilla.




ruokakuvaus-talvella-on-haastavaa
 Viikon valokuvaoivallus oli tajuta, ettei pariin kuukauteen enää pysty ottamaan kuvia ennen töihin lähtöä. Lähden kotoa yleensä hieman ennen yhdeksää ja tähän asti olen pystynyt nappaamaan aamulla pikaisesti muutaman kuvan. Näitä rakeisia, aamuhämärissä napattuja kuvia katsellessani tajusin, ettei luonnonvalo enää riitä. Nyt kuvaukset taitavat siirtyä taas täysin viikonloppuihin kun päivänvaloa tuntuu olevan lähinnä klo 11-13... jos silloinkaan.

Jugurtin päällä näkyvistä sinisistä hippusista kyseltiin libanonilainen riisipilahvi-postauksessa. Ne ovat Frankfurtin kauppahallista ostamiani ruiskukan terälehtiä. Kesällä käytän tuoreita orvokkeja, ruusun terälehtiä, ketunleivän kukkia... talvella ripottelen  kuivattuja kukkia annoksia koristamaan.




anni-hautala-keittokirja


anni-hautala-keittokirjaViikon keittokirja on Anni Hautalan Annin keittokirja, jonka julkkareita juhlittiin viikolla julkkiksia vilisevissä juhlissa. Moni halusi selfieitä ilmeisesti TVstä ja juorupalstoilta tuttujen kanssa, minä en edes tuntenut puoliakaan julkimoista ja vetäydyinkin parin tutun bloggaajan kanssa keittiön lähelle ojentelemaan kättä ohikulkevien tarjoilijoiden tarjottimia kohden... Kirja joka tapauksessa sisältää runsaasti kivan helpon oloisia ohjeita kauniisti kuvitettuna, kirsikkaglögi taitaa lähteä näin joulun alla ensimmäisenä testiin.


kaarlen-silta-praha



Viikon matkavihje; Istu lentokentän portilla aina niin, että näet lähtöportin monitorin, muista kuunnella myös kuulutuksia...

Prahan kentälle saavuimme kaksi tuntia ennen lähtöä, teimme ostokset ja olimme portilla jo puolitoista tuntia ennen alkuperäistä lähtöaikaa. Silloin Norwegianilta tuli tekstiviesti, että lento on myöhässä. Istuskelimme aivan tiskin vieressä (niin, ettemme nähneet monitoria) ja odottelimme rauhassa lueskellen ja jutellen. Kuulin muutaman kuulutuksen, mutta ne olivat niin hiljaisia ja epäselviä, ettei sisällöstä saanut selvää. Ihmettelin, ettei lentoyhtiöltä tullut uutta viestiä kun ilmoitettu lähtöaika lähestyi eikä koneeseen pääsyä aloitettu.

Kaksi minuuttia ennen uutta lähtöaikaa portilla kuulutettiin BARCELONAN koneen boardingin alkavan. Siinä samassa tajusin, että koneemme lähtöportin on täytynyt vaihtua lennon myöhästyessä, emmekä olleet kuulleet kuulutusta. Muut portilla olleet suomalaiset olivat hipsineet portilta niin, ettemme olleet huomanneet ja suurin osa oli ilmeisesti suoraan mennyt oikealle portille. Sinkosimme lähimpien monitorien luo, josta luin vielä lähtöportin väärin. Rynnistimme oikean lähtöportin ohi hyvän matkaa ennen kuin tajusin, ettei hädissämme etsimäämme portin numeroa edes ole kentällä. Juoksimme edestakaisin käytäviä, mutta kuin ihmeen kaupalla selvisimme viimein oikealle portille juuri kun sitä oltiin sulkemassa, taisi olla sekunneista kiinni. Siinäpä ehti olla muutama todella stressaava minuutti!

Pari päivää myöhemmin Tallinnan työmatka meni ihanan tapahtumaköyhästi. Työasiat tuli hoidettua, mutta muuten päivän reissulla ei tapahtunut mitään mainittavaa.


Mitä sinun viikkoosi kuuluu? Onko ollut hiuksia nostattavia hetkiä vai onko elämä sujunut tasaisesti?

Makeansuolainen päärynä-vuohenjuustopiirakka| Sweet and savory goat cheese pear pie

Olen jo pidempää halunnut tehdä jotain makeansuolaista, mutta ruokaisaa piirasta. Kun lähikaupassa oli vuohenjuustoa tarjouksessa, päätin yhdistää päärynän ja vuohenjuuston piirakkaan.

Lopputulos on ruokaisa, iltapalaksi tai illanvieton tarjoiltavaksi sopiva. Piirakka maistuu niin lämpimänä kuin huoneenlämpöisenäkin.




makeansuolainen helppo vuohenjuusto-päärynäpiirakkaresepti




makeansuolainen helppo vuohenjuusto-päärynäpiirakkaresepti


Piirakkataikina


150 g voita
3 dl vehnäjauhoja    
3 rkl vettä
1/4 tl suolaa

Sekoita pehmeä voi ja jauhot keskenään. Lisää vesi ja suola. Sekoita tasaiseksi. Taputtele taikina voidellun ja korppujauhotetun laakean piirakkavuoan pohjalle ja reunoille kostutetuin käsin

Täyte

3 kypsää päärynää, siemenkota poistettuna ja viipaloituna
2 tl sitruunamehua
2 tl silputtua tuoretta rosmariinia
150 g vuohenjuustoa
2 rl hunajaa

Kuumenna uuni 350 ° asteeseen. Vuoraa piirakkapohja leivinpaperilla, painele paperi kiinni taikinaan. Levitä leivinpaperin päälle painoksi kuivattuja herneitä tai riisiä ja paista pohjia 15 minuuttia. Paino estää piirakkapohjan reunoja valumasta. Poista painot ja leivinpaperi ja laita piirakkapohja takaisin uuniin. Paista kunnes pohja on saanut hieman väriä, noin 10 minuuttia.


Täyte; Sekoita kulhossa  päärynät, sitruunamehu ja rosmariini. Murustele noin kolme neljäsosaa juustosta lämpimän piirakkapohjan päälle. Lado päärynäviipaleet limittäin, aloita ulkoreunasta ja jatka kohti keskustaa. Ripottele loppu juusto päärynöiden päälle, lorauta vielä hunajaa viimeiseksi. Paista kunnes juusto on kullanruskeaa, noin 30 minuuttia.

Tarjoile salaatin kera.


Vinkki; vot myös oikaista käyttämällä valmista suolaisiin piirakoihin tarkoitettua taikinaa


This pie combines sweet and savory in a lovely way.



Tart shell

150 g butter
3 dl flour
3 tbs water
1/4 tsp salt

Mix softerned butter and and flour. Add salt and water, mix. Line a. tart pan with the dough, pressing into sides. 




Filling

3 ripe pears, cored and sliced
2 teaspoons fresh lemon juice
2 tablespoons chopped fresh rosemary
150 g goat cheese in thin slices or cubed
2 tbsp honey
1 tablespoon chopped fresh rosemary



Preheat oven to 350°. Set a piece of foil or parchment (large enough to hang over the tart pan edge) on top of dough and fill with dried beans or pie weights. Bake until dough is dry, about 15 minutes. Remove tart shell from oven, and carefully lift out foil and beans or weights. Return tart shell to oven and bake until center is dry and light golden, about 10 more minutes.


Make the filling: In a medium bowl, combine pears, lemon juice, and sage. Evenly crumble about three-quarters of the cheese into the warm tart shell. Arrange pear slices in an overlapping spiral, starting with the outer edge and working toward the center. Crumble remaining feta over pears, then drizzle with honey. Bake until cheese is golden brown, about 30 minutes.

Serve with salad.