Za'atar -leipäset


Za'atar Lähi-idän keittiöissä yleisesti käytettää yrttiseos. Sen koostumus vaihtelee maasta ja keittiöstä toiseen ja monella suvulla on se "ainoa oikea" salainen perintöresepti.

za'atar, zatar, zaatar, mausteseos, helppo_pikkutarjottava


Joissain resepteissä on chiliä mutta tällä kertaa en lisännyt sitä koska yksi syöjistä oli saattanut saada allergisia reaktioita chilistä. Chiliä voit hautessasi lisätä erikseen hyppysellisen ennen käyttöä. Voit kokeilla myös korianterin, fenkolin ja kumina siemeniä za'atarissa.

Za'atarilla voi maustaa kanaa, lammasta, kalaa ja vihanneksia. Za'atar on myös hyvää dippinä paksun turkkilaisen tai kreikkalaisen jugurtin ja oliiviöljylorauksen kanssa sekoitettuna.

Tällä kertaa tein helppoja za'atar -leipäsiä. Tortillojen sijaan voit käyttää myös pita-leipiä.

za'atar, zatar, zaatar, mausteseos


Za'atar

2 rkl kuivattua timjamia
1 tl kuivattua oreganoa
2 tl kuivattua meiramia
3 rkl sumakkia (etnisistä kaupoista)
2 rkl seesaminsiemeniä
1/2 - 1 tl merisuolaa jauhettuna

Paahda seesaminsiemeniä keskilämmöllä 3-5 minuuttia. Anna jäähtyä.

Säilytä tiiviisti suljettavassa purkissa.

za'atar, zatar, zaatar, mausteseos

za'atar, zatar, zaatar, mausteseos


Za'atar -leipäset

Tortilloja
oliiviöljyä
za'atar-mausteseosta

Sivele tortillat oliiviöljyllä, ripotele päälle za'ataria. Leikkaa tortillat viipaleiksi ja paahda 200 C uunissa 5 min.


Kahlua-tiramisu ja brunssiruokavinkkejä

Yhteistyö Pernod Ricard|Kahlua

Tiramisuresepti, kahluaresepti
Eilen Pernod Ricard oli kutsunut bloggaajia brunssille. Pöytä notkui herkuista, jokainen oli tehnyt vähintään pari brunssiherkkua. Mikä makujen kimara! Brunssilta sain monta upeaa brunssitarjoiluideaa. Minä toin brunssille mukanani kvinoa-bataattisalaattia sekä Kahlua-tiramisun.


Cava, brunssi, brunssijuoma


Cava, kuohuviini

Ruokakuvaus


Ensin piti tietysti ottaa hieman ruoka- ja juomakuvia someen. Pernod Ricardin terassilta on näkymät Tuomiokirkolle, jokainen taisi ottaa kuvan Hola!-kuohuviinilasillisesta Tuomiokirkko taustalla. Naisellisen pinkkiin pulloon pakattu marjaisa, kuiva cava on oivallinen brunssijuoma.



Tiramisuresepti, brunssiruoka, jälkiruoka


Alkuperäisissä tiramisuresepteissä on mukana kananmunaa, minä käytin kermavaahtoa ja mascarponea. Pähkäilin etukäteen miten saisin tiramisun kuljetettua metrossa kunnes muistin peltipurkit, joita kaapissa on usemapiakin. Vuorasin kauniin vanhan peltipurkin leivinpaperilla ja rakensin jälkiruoan siihen. Tiramisun sai turvallisesti perille valmiiksi kauniissa tarjoiluastiassa.


Arancinit, risottopallot

Beach House Kitchenin Heli toi brunssipöytään Kahlua-tryffeleitä sekä friteerattuja punajuuri-vuohenjuusto arancini-risottopalloja, jotka tarjottiin chilimajoneesin kera.




Kurpitsaresepti, brunssiruoka

Hannan Soppa tarjosi kurpitsasalaattia misokastikkeen kanssa ja tomaatti-savupaprikapapuleipiä sekä bataatticrostineja  brien sekä jalapenon kanssa.



Punajuuri, brunssiruoka


Sillä Sipulin Meri-Tuulin tuomisina oli ruissipsikuppeja, jotka  oli täytetty sitruunamehulla maustetulla tuorejuustolla. Päällä balsamicolla maustettuja, uunipaahdettuja punajuuria, lakritsipaloja ja sitruunankuorta.


Baba ganoush, dukkah



Vaimomatsku-Juulian Baba ganoush-leipien kanssa tarjoiltu Pop Rocks-dukkah ihastutti maullaan ja poksumalla hauskasti suussa.

 Brunssi, tiramisu

Lohi, brunssiruoka

En ollutkaan ainoa, joka teki tiramisua. Lyhyenä hetkenä-blogin Pia toi brunssipöytään  mustaherukalla maustettua tiramisua. Hän oli myös tehnyt brunssille lohipastramia avokadotahnan kera.


Kahlua

Kahlua

Jälkiruokien kanssa maisteltiin Kahluan Espresso Martineja. Näppärän, uudenlaiseen typpipatruunatölkkiin pakattu juoman tölkki synnyttää paineenmuutoksen avulla avatessa juoman pinnalle Espresso Martinille ominaisen kermaisen vaahdon.


Tiramisuresepti, jälkiruoka


Kahlua-tiramisu

2 dl kuohukermaa
250 g mascarpone-juustoa
½ dl fariini- tai kookossokeria
3/4 dl Kahlua-likööriä
2 dl vahvaa espressoa huoneenlämpöisenä
24 savoiard-keksiä
1 dl makeuttamatonta kaakaojauhetta




Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita mascarponeen Kahlua ja sokeri sekä viimeisenä kermavaahto.

Keitä vahva espresso, kasta puolet kekseistä nopeasti kahvissa ja lado tiiviisti vierekkäin 20 x 20 cm kokoisen astian pohjalle.

Levitä puolet mascarponevaahdosta päälle. Siivilöi mascarponevaahtokerroksen päälle kaakaojauhetta. Toista kerrokset. Peitä foliolla ja anna vetäytyä jääkaapissa yön yli.

Siivilöi pinnalle runsaasti kaakaojauhetta juuri ennen tarjoilua.

Onko sinulla jokin lempiresepti brunssile?



Ruis-rusinapikkuleivät

Rusinapikkuleivät ovat makeaa lohturuokaa. Ne ovat kotoisia, helppotekoisia ja maukkaita. Reseptikin antaa myöden, jollei kaikkia aineksia löydykään kotoa. Koska olen tällainen "lonkalta kokkaaja", en antanut raaka-aineiden puuttumisen pysäyttää leipomista (tai edes vaivautunut lähtemään parin korttelin päässä olevaan kauppaan); kaurahiutaleet vaihtuivat lennosta ruishiutaleiksi ja fariinisokeri kookossokeriksi. Hyvin toimi resepti näillä muutoksillakin!

pikkuleivät, leipominen

pikkuleivät, leipominen

pikkuleivät, leipominen


Ruis-rusinapikkuleivät

125 grammaa jauhoja
1/2 teelusikallista kanelia
1/2 teelusikallista leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
115 grammaa huoneenlämpöistä voita
100 grammaa ruskeaa sokeria
50 grammaa sokeria
1 iso muna
1 tl vaniljasokeria
150 grammaa ruishiutaleita
150 grammaa rusinoita


Sekoita suuressa kulhossa jauhot, kaneli, leivinjauhe ja suola. Aseta sivuun.

Vatkaa toisessa kulhossa voi ja sokerit 1-2 minuutin ajan. Lisää muna ja vatkaa kunnes taikina on sekottunut tasaisesti.

Hitaasti sekoita jauhot muna-voiseokseen, kunnes ainekset ovat sekoittuneet, lisää sitten ruishiutaleet sekä rusinat ja sekoita hyvin.

Kääri taikina tiukasti kelmuun ja anna jäähtyä jääkaapissa 30 minuuttia.
Tällä aikaa esilämmitä uuni 200 ° C asteeseen. Vuoraa kaksi uunipeltiä leivinpaperilla.

Kun taikina on jäähtynyt, ota se jääkaapista. Nostele leivinpaperille n. kahden ruokalulsikallisen kokoisia taikinapalloja.

Painele 1,5 - 2 ruokalusikallisen kokoisia taikinapalloja kevyesti kämmenellä litteäksi ja j ajätä pikkuleipien väliin, tilaa, ne leviävät paistuessaan.

Paista pikkuleivät kahdessa erässä 200 C asteessa 10-12 minuuttia. Ota pois uunista ja anna jäähtyä viisi minuuttia. Pikkukeivät ovat pehmeitä keskeltä, mutta reunat ovat rapeita.

Pikkuleivät säilyvät useamman päivän ilmatiiviissä rasiassa säilytettyinä -jollet ehdi syödä niitä jo aiemmin.