Kaapissa on miltei aina jauhoja ja hiivaa. Viimeksi ajattelin käyttää vain vehnäjauhoja, mutta niitä olikin vain vähän pussin pohjalla. Korvasin loput ruisjauhoilla. Mausta tuli muheva ja sämpylöistäkin hieman terveellisempiä kuin pelkkää vehnäjauhoa käyttämällä.
Sämpylöihin voi käyttää myös piimää tai jugurttia smetanan sijaan, lisää silloin taikinaan ruokalusikallinen huoneenlämpöistä voita.
Sämpylät maistuivat kiivi-avokado-banaanismoothien, laten ja upean värisen vastapuristetun veriappelsiinimehun kanssa.
Tunnin rukiiset aamiaissämpylät
3 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
½ rl kuivahiivaa
1 rl sokeria
½ tl suolaa
200 g smetana
1 rl huoneenlämpöistä voita
voiteluun
1 rl sulatettua voita
Sekoita 1½ dl vehnäjauhoista ja 1 dl ruisjauhoista,
kuivahiiva, sokeri ja suola (yleiskoneen) kulhossa. Kuumenna smetana, jugurtti
tai piimä kuumaksi (n .50-55° C). Lisää kuumana kulhoon. Sekoita. Lisää taikinaan
loput ruis- ja vehnäjauhot ja vaivaa viisi minuuttia.
Anna nousta kelmulla peitetyssä kulhossa lämpimässä paikassa
n. 20 minuuttia kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
Jaa taikina 12 palaan ja pyörittele sämpylöiksi. Pane
sämpylät leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan niin, että niiden väliin jää
vain pieni rako. Sämpylät saavat nousta paistamisen aikana kiinni toisiinsa.
Anna kohota liinan alla noin 20 minuuttia. Kun sämpylät kohoavat, esilämmitä
uuni 200 ° C asteeseen. Voitele sämpylät kevyesti voilla. Paista 15 minuuttia.
Voit käyttää myös piimää tai jugurttia smetanan sijaan,
lisää silloin taikinaan ruokalusikallinen huoneenlämpöistä voita.