Tunnissa valmistuvat rukiiset aamiaissämpylät

Joskus viikonloppuaamuina huomaa, ettei kotona ole leipää ja juuri silloin tekisi mieli leipää. Meillä on lähin kauppa aivan lähellä, mutta saatan silti pyöräyttää helposti valmistuvat sämpylät aamulla.  Lämmin, vastapaistettu kuohkea sämpylä kruunaa rauhallisen viikonloppuaamun.

Kaapissa on miltei aina jauhoja ja hiivaa. Viimeksi ajattelin käyttää vain vehnäjauhoja, mutta niitä olikin vain vähän pussin pohjalla. Korvasin loput ruisjauhoilla. Mausta tuli muheva ja sämpylöistäkin hieman terveellisempiä kuin pelkkää vehnäjauhoa käyttämällä.




Sämpylöihin voi käyttää myös piimää tai jugurttia smetanan sijaan, lisää silloin taikinaan ruokalusikallinen huoneenlämpöistä voita.






Sämpylät maistuivat kiivi-avokado-banaanismoothien, laten ja upean värisen vastapuristetun veriappelsiinimehun kanssa.


Tunnin rukiiset aamiaissämpylät

3 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
½ rl kuivahiivaa
1 rl sokeria
½ tl suolaa
200 g smetana
1 rl huoneenlämpöistä voita

voiteluun
1 rl sulatettua voita

Sekoita 1½ dl vehnäjauhoista ja 1 dl ruisjauhoista, kuivahiiva, sokeri ja suola (yleiskoneen) kulhossa. Kuumenna smetana, jugurtti tai piimä kuumaksi (n .50-55° C). Lisää kuumana kulhoon. Sekoita. Lisää taikinaan loput ruis- ja vehnäjauhot ja vaivaa viisi minuuttia.

Anna nousta kelmulla peitetyssä kulhossa lämpimässä paikassa n. 20 minuuttia kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina 12 palaan ja pyörittele sämpylöiksi. Pane sämpylät leivin­paperilla vuorattuun uunivuokaan niin, että niiden väliin jää vain pieni rako. Sämpylät saavat nousta paistamisen aikana kiinni toisiinsa. Anna kohota liinan alla noin 20 minuuttia. Kun sämpylät kohoavat, esilämmitä uuni 200 ° C asteeseen. Voitele sämpylät kevyesti voilla. Paista 15 minuuttia.

Voit käyttää myös piimää tai jugurttia smetanan sijaan, lisää silloin taikinaan ruokalusikallinen huoneenlämpöistä voita.

Ottolenghin munakoiso ja zhoug-kastike

Yotam Ottoleghi on yksi suosikkikokkejani. Hänen Lähi-Idän reseptinsä ovat raikkaita ja värikkäitä.
Otin jo viime vuonna Hesarista talteen Ottolenghin munakoiso ja zhoug-kastikkeen reseptin. Joitan muutoksiakin tein. Munakoiso imee öljyä kuin pesusieni, joten raikkaampaan ja kevyempän lopputulokseen päästäkseeni paahdoin oliiviölyllä sivellyt munakoisoviipaleet uunissa. Öljyä tarvitiin pari ruokalusikalista kolmen desin sijaan. Munia keitin neljä minuuttia, sillä pidän enemmän löysästä kuin täysin kypsästä keltuaisesta.
Vaikka talvea on jäljellä vielä viikko- tai kuukausikaupalla, kevättä kohden mennessä alan kaivata taas enenevässä määrin tuoreita vihanneksia ja raikkaita makuja. Pinterestin ruokakansioon lisään runsaan värikkäitä salaatteja, blogeissa katseeni kiinnittyy raikkaan runsaisiin kasvisruokiin ja rakkaimmista keittokirjoistanikin selailen juuri niitä värikkäimpiä, pirteimpiä reseptejä.





kasvisruoka, munakoiso, munakoisoresepti

kasvisruoka, munakoiso, munakoisoresepti

kasvisruoka, munakoiso, munakoisoresepti
(Miltei) Ottolenghin munakoiso ja zhoug-kastike neljälle

2 isoa munakoisoa
noin 3 dl rypsiöljyä (uunissa paahtamiseen n. 2 rl oliiviöljyä)
4 viipaletta maalais- tai pitaleipää paahdettuna
4 keitettyä kananmunaa

hiutalesuolaa, muutama kierros mustapippuria myllystä
1 dl tahinia (seesamitahna)
1 rkl sitruunamehua
1 rkl oliiviöljyä


Salaatti:
2 tomaattia
1 kurkku
2 kevätsipulia
2 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
2 tl sitruunamehua
1½ rkl oliiviöljyä


Zhoug:
2 valkosipulinkynttä
1 ruukku korianteria
½ ruukkua lehtipersiljaa
2 vihreää chiliä
½ tl juustokuminaa
¼ tl kardemummaa
⅛ tl sokeria
¼ tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä


Kuori munakoisot raidallisiksi. Leikkaa pitkittäin viipaleiksi. Paista munakoisot pannulla öljyssä tai paahda öljyllä sivellyt munakoisoviipaleet uunissa kypsiksi. Nosta talouspaperille valumaan. Mausta suolalla.

Ohenna tahinia sitruunamehulla ja öljyllä.

Tee zhoug. Kuori valkosipuli ja laita tehosekoittimeen muiden aineiden kanssa. Surauta tahnaksi. Ohenna tarvittaessa vedellä.

 Tee salaatti. Kuutioi tomaatit ja kurkku. Viipaloi kevätsipulit. Sekoita kasvisten joukkoon sitruunamehu ja oliiviöljy. Mausta suolalla ja pippurilla.

 Paahda leivät. Nosta päälle munakoisoa, salaattia ja kananmunaa. Viimeistele tahinilla ja zhougilla.

Viisi viikon varrelta

Vuoden ensimmäinen kokonainen työviikko on sujunut jotenkin tahmeasti, vaikka olin jo viime viikolla kolme päivää töissä. Alkuviikon päivät olivat aika pimeitä, ehkä se johtuu siitä. Päivän pidentyminen ei pahemmin näkynyt pilvisinä päivinä. Sisällä oli melkoisen pimeää ja oli pakko pitää valoja vaikka inhoankin työpaikan kattovaloja. Vähänkin poutaisempina päivinä pidän vain pöytälamppua päällä auringonlaskuun asti. Talvella kirkkaimpinakin päivinä jossain vaiheessa iltapäivää on kuitenkin annettava periksi ja räpsäytettävä kattovalot päälle.


lumi, talvi, lumipyry, tammikuu_2019

lumi, talvi, lumipyry, tammikuu_2019

lumi, talvi, lumipyry, tammikuu_2019

lumi, talvi, lumipyry, tammikuu_2019

Mutta kyllä se tästä, onhan tässä jo kirkkaampiakin päiviä ollut. Päivä pitenee ja ainakin tilastollisesti kirkkaita poutapäiviäkin pitäisi olla kevättä kohti mennessä enemmän. Sisälläkin näkee eteensä.


Talvi, Lauttasaari, tammikuu, pakkanen, talvivaatteet


Siihen asti hautaudun toppatakin, pipon ja muhkean kaulahuivin pyhään kolminaisuuteen.


Talvijalkineet, talvi


Talvikuukausina käytän yleensä vain jompiakumpia mustista saappaistani. Kevääseen mennessä olen totaalisen kyllästynyt saappasiin. Jos oikein haluan räväyttää talvella, vedän kymmenen vuotta vanhat ruskeat saappaat jalkaan. Mustat saappaatkin ovat molemmat yli viisi vuotta vanhat. Etenkin talvisaappaissa laatuun satsaaminen on kannattanut, hinta per käyttökerta on muodostunut edulliseksi, vaikka ostohetkellä hinta taisi kirpaistakin.

Kesällä värivaihtoehtoja kengissä on punaisesta pinkkiin, mutta mustaakin löytyy. Valikoima on kuitenkin runsaampi kuin talvella. Nyt aloin jo kaipaamaan kaikkia kevät/kesäkenkiä...  Nämä muutamat saappaat alkoivat jo kovasti kyllästyttämään.

Itämeri, tammikuu
Itämeri, auringonlasku, meri
 Ja onhan  niitä kauniita kelejäkin ollut harmaiden, pilvisten päivien lomassa. Eilen oli suorastaan keväinen ilma, ehkä se oikea kevätkin  vielä tulee...


Perhoskämmekkä, viherkasvi, huonekasvi


Siippa kävi viikolla siskonsa kanssa Ikeassa ja toi minulle tuliaisena kauniin, pienikukkaisen, kaksivanaisen orkidean. Orkideat oivat todella kestäviä; heitin pois juuri yli kuukausi sitten saamani leikko-orkidean. Vanhin ruukkuorkideani -joka kasvattaa jälleen kukkavanaa-  on kaksikymmentä vuotta vanha, vaikka olen melko huono kasvien hoitaja. Ehkä salaisuus onkin juuri siinä, orkideahan ei kaipaa lannoitteita suoraa auringonvaloa tai säännöllistä kastelua, kastelu kerran kuukaudessakin näyttää riittävän.
kiivi, smoothie, aamupala, aamiainen

Energiaa niihin vähän tahmeampiinkin aamuihin antaa hyvä aamiainen. Yleensä syön tuorepuuroa, nyt olen surautanut myös smoothieita. Tässä on banaania, kiiviä, avokadoa ja ripaus matchateejauhetta.

Mukavaa sunnuntaita ja energistä tulevaa viikkoa!