Raikkaan pihkainen, metsäisen makuinen kuusenkerkkä antaa upean maun graavikalalle. Kuusenkerkistä voi tehdä myös aromikasta kuusenkerkkäsiirappia.
Kuusenkerkkien poimiminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, kysythän siis luvan maanomistajalta ennen kuin napsit niitä talteen.
Vinkkinä jouluihmisille; kerkkää voi myös pakastaa vaikka joulukalaa varten, jos haluaa varautua todella hyvissä ajoin.
Kuusenkerkkämarinoitu graavilohi
800 g lohifileetä
1½ dl kuusenkerkkiä
½ dl merisuolaa
½ dl sokeria
mustapippuria
Hienonna kuusenkerkät. Puolita lohifilee. Pane toinen puoli fileestä nahkapuoli alaspäin reunalliselle lautaselle.
Sekoita suola ja sokeri keskenään. Hiero suola-sokeriseos molempien lohifileiden lihapuolelle. Mausta lisäksi mustapippurilla.
Ripottele hienonnetut kuusenkerkät kalafileiden päälle.
Aseta toinen puolilohifileestä toisen päälle lihaosat vastakkain. Jätä astia puoleksi tunniksi huoneenlämpöön, jotta sokeri ja suola sulavat.
Peitä lautanen tuorekelmulla ja aseta päälle paino. Siirrä lautanen jääkaappiin vuorokaudeksi. Kääntele fileitä muutaman kerran suolautumisen aikana.
Raaputa ylimääräiset mausteet pois ja leikkaa kala ohuiksi viipaleiksi.
Tarjoa uusien perunoiden ja salaatin kanssa.
Kuusenkerkkäsalaattikastike
3 rl oliiviöljyä
1 rl sherry- tai siiderietikkaa
½ tl kuusenkerkkäsiirappia (tai hunajaa)
hienoksi silputtuja kerkkiä
suolaa
pippuria
Sekoita ainekset keskenään ja tarkista maku.