Viisi viikon varrelta

 

Alle kaksi viikkoa jouluun, joko sinulla alkaa olla jouluvalmistelut menossa tai ainakin suunniteltuna? 


Jimmy Boyd-tuoksut

Jimmy Boyd-tuoksut






Pr-näytteitä Why Not PR/Jimmy Boyd


"Oikea tuoksu löytää oikean ihmisen luo", tämä on espanjalaisen Jimmy Boyd -parfyymitalon parfymöörin Jimmy Boyd Juniorin motto.

Spring Rain-EDC tuoksuvesi on kuin sadekuuro keväisessä metsässä, tiedäthän sen keväisen tuoksun kun maasta puskevat lehdet ja oksista puhkeavat lehdet tuoksuvat voimallisesti keväältä ja uudelta alulta. Kevään lapsena odotan kevättä aina kiihkeästi; rakastan heräävän luonnon tuoksua ja onhan keväässä etenkin nyt uuden alun odottajalle moninaista symboliikkaakin. Tuoksussa on metsän yrttejä, rosmariinia ja kieloa – pullossa on lisäksi villimuratin lehti. Tuoksu on aromaterapeuttinen; samalla kertaa tyyni ja rauhallinen, mutta myös voimaa ja energiaa antava. Vartalovoiteen tavoin käytettävä tuoksuöljy on kukui-öljyyn valmistettu ylellinen tuoksua pitkään iholla pitävä vartaloöljy.

Perheyrityksen tuoksut kehitetään ympäröivän luonnon sekä Espanjan eri kaupunkien ja alueiden asukkaiden inspiroimina. Jimmy Boyd -nimeä kantava tuoksusarja on täysin luonnonmukainen ja ekologinen.




Kotiin tuli tällä viikolla joulukuusi. Pikkuruinen kuusi tuli appivanhempieni mailta. Pari valosarjaa riittää koristeeksi, vaikka kellarissa onkin iso laatikko täynnä koristeita. 




Jokavuotinen joulukukka muiden muassa on orkidea. Minulla on jopa parikymmentä vuotta sitten hankittuja tai saatuja orkideoita, jotka kukkivat aina joulun aikaan. En hoida orkideoitani millään lailla, kastelen kerran-kaksi kuussa. Salaisuus on siis huono hoito ja paikka koillisikkunalla, johon kesälläkään ei paista kuin aamuaurinko. 


Jacob's creek jouluviinit



PR-näytteitä Juomavinkki/Jacob's Creek

Juomavinkki järjestää tulevalla viikolla kaksi online-viininmaistelua;

Torstaina 17.12. klo 19 Facebook Live -viinitasting, jossa Anniina Schreiner, Wine and Beyond -blogista sekä Gerard Higgins, Wine Education Specialist maistelevat Jacob's Creekin viinejä ja antvat vinkkejä joulupöydän viinivalintoihin. Maisteltavana ovat roseviinit sekä viskitynnyrikypsytetty Chardonnay ja Shiraz. Jacob's Creek Double Barrel Chardonnay sopii rasvaisten kalaruokien, äyriäisten, sieniruokien sekä kanan ja jopa possun kaveriksi. Jacob's Creek Double Barrel Shiraz sopii aromikkaiden tummien liharuokien ja riistan kumppaniksi. Viini sopii pehmeytensä ansiosta hyvin myös nautiskeluun. Viskitynnyriviimeistely tuo viiniin lisää ulottuvuutta ja rakennetta, ja tekee siitä täyteläisemmän ja pehmeämmän.

- Jacob's Creek Le Petit Rosé
- Jacob's Creek Le Petit Rosé Brut Cuvee
- Jacob's Creek Double Barrel Chardonnay (viskitynnyrikypystetty valkoviini)
- Jacob's Creek Double Barrel Shiraz (viskitynnyrikypsytetty punaviini)

Perjantai 18.12. klo 18 Instagram Live Afterwork. Christoffer Strandbert ja Janica Brander avaavat roseviinejä. Jacob's Creek Le Petit Rosé on intensiivinen, mutta hento viini ja se on saanut inspiraationsa Provencesta. Jacob’s Creek Le Petit Rosén suosion siivittämänä sen rinnalle tuotiin samainen tuote, mutta kuplien kera. Roseviiniä on meilläkin ollut parina jouluna tarjolla läpi aterian. Se sopii todella hyvin joulupöydän perinteisiin ja moderneihin makuihin.
- Jacob's Creek Le Petit Rosé
- Jacob's Creek Le Petit Rosé Brut Cuvee



Hankin joululeivontaan kuviokaulimen, perinteiset joulunäkkärit saavat tänä vuonna uuden ulkonäön. Tein jo koristekaulittuja speculoos-pikkuleipiäkin. Koetan niiden reseptin julkaista vielä ennen joulua. Speculoosit ovat maistuva vaihtoehto piparkakuille. 


Oletko jo leiponut tai koristellut jouluksi? Onko lahjat hankittuna, milloin joulukuusi tulee sisään? 






Rapeapintainen perunapaistos

Olen aiemminkin kertonut, kuinka selailen keittokirjoja, blogin, Instan ja Pinterestin ruokakuvia usein vain inspiraatiota saadakseni. Alkuperäinen resepti voi olla jotain ihan muuta kuin kuvan innoittama toteutukseni.

Näin Instagramissa tai Pinterestissä kuvan perunavuoasta, johon perunat oli nostettu kyljelleen. Kuvaa ja mahdollista reseptiä en enää löytänyt, mutta se jäi kummittelemaan mieleeni. Toteutin perunavuoan omalla tavallani, kaksi isoa perunaa riitti meille hyvin ankankoipien kanssa. 

Olin edellisenä päivänä tehnyt sinappia. Sinappireseptissä oli valkoviinissä haudutettuja salotti- ja valkosipuleita, jotka ohjeessa kehotettiin heittämään pois haudutuksen jälkeen ja käyttämään sinappiin vain siivilöity valkoviini. Säästin kuitenkin valkoviinissä haudutetun salotti-valkosipulisilpun ja ripottelin sitä viipaloitujen perunoiden väliin. Antoi upeaa makua puoliksi rapeille, puoliksi kermaisen muheville perunoille.


Rapeapintainen perunapaistos


Rapeapintainen perunapaistos

Rapeapintainen perunapaistos


500 g perunoita (rosamunda tms.) 

2 dl ruokakermaa

2 rkl voita

2 valkosipulinkynttä 

2 salottisipulia

1/2 tl mustapippuria

1/2 tl suolaa (tai maun mukaan, juusto on suolaista) 

1 tl Provencen yrttiseosta (Herbs de Provence) 

1 rl Dijon-sinappia

1 dl raastettua parmesania tai pecorinoa. 


Pese perunat hyvin ja viipaloi hyvin ohuiksi viipaleiksi. Perunoita ei tarvitse kuoria. 


Lado viipaloidut perunat tiiviisti vuokaan kyljelleen. 


Hienonna ja kuullota valko- ja salottisipulit. ripottele perunaviipaleiden väliin (raottele viipaleista toisistaan haarukalla tai veitsenkärjellä. 


Mausta kerma suolalla, pippurilla, sinapilla ja yrttiseoksella. Valuta kerma perunoiden päälle. Nosta voi pikku nokareina perunoiden päälle. 


Paista perunavuokaa n. 1 h 200 C asteessa. 45 minuutin paistamisen jälkeen ripottele parmesanraaste perunoiden päälle ja paista vielä 15 min. 


Perunoista tulee päältä rapeita ja alta muhevan kermaisia. 


Mikä on sinun lempiruokasi perunasta? 





Viisi viikon varrelta

Hyvää itsenäisyyspäivää! 

Nyt eletään kaamoksen pimeimpiä viikkoja. Pimeä kausi väsyttää aina, mutta oudosti juuri tänä vuonna en tunne ihan niin pohjatonta väsymystä. 

Joulukuun merimaisema


Olen tosin kuvannut aamupäivisin työpaikalla tulevaa nettikauppaa varten kahden kirkkaan päivänvaloaseteuksella olevan kuvauslampun valossa, toimivat kirkasvalolamppuina samalla, tämän uumoiluni vahvisti HS Kuukausiliitteen juttu eilen. 

Etenkin pilvisinä päivinä saattaa tosin heti puolen päivän jälkeen tuntua myöhäiseltä illalta, kun päivä ei ole valjennut oikeastaan ollenkaan ja alkuiltapäivästä on melkein pimeää. Mutta hei, enää muutama viikko talvipäivän seisauksen ja sitten mennäänkin jo kohden valoisempia aikoja, monessakin mielessä. (Kuva on parin vuoden takaa. Jouluaattona kuvattu Helsingissä kotirannassa, eli kyllä joulukuussakin joskus on ollut valoisaa -lunta ei tosin aattona ole tainnut olla enää moneen vuoteen).


Esplanadin puisto jouluvaloissa


Katariinankatu jouluvaloissa

Jouluvalot kuitenkin valaisevat pimeintä kaamosta. Espan nykyinen kausivalaistus ilahduttaa vuodesta toiseen.

Pizzorante Bro

Pizzorante Bro

Pizzorante Bro

Pizzorante Bro


Pizzaillallisen tarjosi Pizzorante Bro
 

Hilton Helsinki Strandin ravintola on nyt italialaista, ruokaa tarjoileva Pizzorante Bro. Kärkituotteena ovat pizzat roomalaisittain ykkösluokan raaka-aineista valmistettuna, mutta toki pizzan lisäksi muutakin italialaista herkkua löytyy listalta antipastista tiramisuun. Roomalaisen pizzan pohja on ohut ja rapea, ja sitä paistetaan 350-asteisessa uunissa, pidempään kuin napolilaista pizzaa. Täytteenä käytetään tomaattimurskaa ja mehukasta mozzarellaa.

Kävimme Siipan kanssa maistelemassa Pizzorante Bron kutsumana pizzoja. Yllättäen suosikiksi nousi anjovispizza, jota en välttämättä olisi itse listalta tilannut. Anjovista oli juuri sopivasta antamaan makuun syvyyttä, sitruksista raikkautta toi limeranskankerma. Keittiöpäällikkö Jarto Stepanoffin yllättävä yhdistelmä, joka toimii.

Ravintola on ilmava ja väljä, tätäkin osaa arvostaa tämän hetken tilanteessa. 

Joulukeräys







Marski-hotellin aulassa on vielä maanantaihin 7.12. asti joulukuusi, jonka alle veimme lahjoja Hope r.y.:n jaettavaksi. Lahjat toimitetaan vähävaraisiin tai kriisin kokeneisiin perheisiin ja tällä halutaan saada lapsille ja nuorille pientä taikaa arjen keskelle. Keskiluokkaisen länsimaisen yltäkylläisyyden keskellä on hyvä muistaa, että kaikilla asiat eivät ole hyvin.Tämän vuoden joulu on erityisen ankeaa aikaa monessa perheessä, pienikin lahja tai lahjoitus voi auttaa

Joululahjoiksi vastaanotetaan vain uusia tuotteita ja Hope r.y.:n keräykseen lahjat toivotaan paketoimattomina. Paketoimisen hoitavat vanhemmat, jotka näin pääsevät osallistumaan lastensa joulun järjestämiseen. Lahjakorteista toivotaan korttien arvo kirjoitettuna kirjekuoreen esimerkiksi tarralapulla, sillä yhdistys pyrkii saamaan samaan perheeseen lapsille samanarvoisia lahjakortteja. Takuukuitit ym. pyydetään liittämään lahjan mukaan.

Esimerkkejä toivotuimmista lahjoista:

Lasten suosikkeja ovat Legot ja Duplot, Kotileikki- tavarat, Pokemonjutut, nuket ja tarvikkeet, LOL nuket, Pet shop, Lautapelit, Nerf- aseet, autot ym, Barbiet, elämysliput (uimaan ym.) ja pelisovellusten latauslipukkeet (playstation store, google store ym.), ulkovaatteet ja muut vaatteet.

Nuorten toiveita ovat mm. lahjakortit vaatteille ja pikaruokaloihin, kahviloihin ym, hygienia ja kosmetiikkatuotteet, elekroniikka, elokuvaliput, pelisovellusten latauslipukkeet, joulumakeiset ja lautapelit, pussilakanat ja pyyhkeet ym.

Perheet toivovat ruokaa/ruokakaupan lahjakortteja, hygieniatuotteita, joulumakeisia ym.

Monena vuonna olen vienyt lahjoja myös Joulupuu-keräykseen, tänä vuonna Helsingin keskustan keräyspiste on Forumin 0-kerroksessa Gigantin vieressä.

Joulupuu-keräykseen lahjat tulee tuoda valmiiksi paketoituna sekä pakettikorttilla varustettuna. Lahjaan merkitään sen saajan ikä, sukupuoli (tyttö, poika, lapsi/nuori) sekä lahjan sisältö tarkasti. Mikäli lahjana on lahjakortti, tulee pakettikorttiin merkitä myös liike, johon lahjakortti on osoitettu sekä lahjakortin summa.

Forumin Joulupuu-keräykseen voi lahjoja toimittaa 

  • torstai – perjantai 10.-11.12.2020 klo 11:00 – 19:00
  • lauantai – sunnuntai 12.-13.12.2020 klo 12:00 – 18:00
Muiden pääkaupunkiseudun ja muun Suomen keräyspisteiden aukioloajat voit tarkistaa täältä.

Lapsille lahjoja tulee keräyksiin yleensä runsaasti, mutta kerääjien kanssa aiempina vuosina juteltuani olen kuullut että teinien ja etenkin teinipoikien lahjoja kaivataan enemmänkin.

Monia muitakin hyviä tapoja on auttaa; esim. Pelastakaa lapset-joulukeräys, Pelastusarmeijan joulupadat, kehitysmaihin apua toimittavat mm. World VisionUnicef ja Plan. Mieheni on ollut Unicefin kanssa Sierra Leonessa, hän näki kuinka merkityksellistä Unicefin toimittama  aineellinen ja aineeton apu on todella köyhissä oloissa eläville lapsille.

Auttaa voi viemällä lahjoja paikan päälle, mutta netissäkin voi helposti tehdä lahjoituksen. Järjestöjen lisäksi on monia epävirallisia kanavia, vaikkapa Facebookissa on monia auttamisryhmiä, esim. Autetaan kun voidaan ja Jouluapua. Kun tyhjensin äitini kotia muuttoa varten, naapurista löytyi sopivasti Autetaan kun voidaan-ryhmän aktiivi, joka toimitti mm. käytettyjä, mutta hyväkuntoisia vaatteita, pyyhkeitä ja vuodevaatteita avuntarvisijoille. Osa lähti eteenpäin Itä-Suomea myöden.


Design laakso sundman



4.12. oli Osta työtä Suomeen -päivä. Jos jokainen suomalainen lisäisi kotimaisten tuotteiden ja palveluiden ostamista 10 eurolla kuussa, voisimme säilyttää jopa 10 000 työpaikkaa. Pieni teko, mutta suuri vaikutus, etenkin näinä aikoina kun moni pienyrittäjä on vaikeuksissa. 

Kaunis suomalainen joululahjavinkki on kälyni Mariian valmistama rannekoru, myös keramiikka-astia on hänen tekemänsä. Mariialla ja hänen miehellään on työhuone-liikkeessään Pikku Roba kahdeksassa hopeakoruja, nahkatuotteita ja muuta ihanaa käsintehtyä.

Oletko ajatellut osallistua joulukeräyksiin tai hankkia kotimaisia lahjoja? Mikä on lempparipizzasi?