Za'atar-leivät

Meillä pääsiäisen "pääpäivällinen" oli eilen. Lankalauantai on vähän sellainen pääkisiäisen välipäivä, mutta me juhlistimme molempine synttäreitä samalla kertaa. Siipalla oli keskiviikkon syntymäpäivä ja minulla eilen.

Lampaan tein miltei samalla reseptillä kuin aiemminkin, olen tosin lisännyt marinadiin korianterin lisäksi oreganoa ja timjamia ja ripauksen kardemummaa. Marinadi toimii hyvin myös grillattavien lammasvartaiden marinadina.

Lampaan kanssa tarjottavaksi leivoin za'atar-leipäsiä, ne maistuvat hyvin myös kylmän lanpaanpaistin kanssa. Za'tar-mausteseos on kotoisin Lähi-Idästä ja joka kokilla on oma "salainen" reseptinsä. Mausteseosta saa myös valmiina, mutta se on helppo valmistaa itsekin.

Reseptissä mainittua sumakkia piti aiemmin metsästää Lähi-Idän elintarvikkeita myyvistä kaupoista, mutta nykyään sitä saa jo ainakin Helsingissä isoimpien ruokakauppojen hyllyistäkin.


Za'atar-mauste

Leivän voi valmistaa yhtenä isona lättynä tai pikku leipäsinä.

Itsetehty pita-leipä

Za'atar-leivät






Za'atar


1 rkl jauhettua kuminaa
2 tl kuivattua meiramia
1 rkl jauhettua kuivattua timjamia
1 rkl sumakkia
1 rkl paahdettua seesaminsiemeniä
1 tl suolaa
1 tl tuoretta jauhettua mustapippuria

Sekoita kaikki ainesosat pienessä kulhossa.
Käytä välittömästi tai säilytä tiiviissä astiassa enintään 3 kuukautta.

Pitaleivät

10 g kuivahiivaa

4 dl vehnäjauhoja

1,5 dl vettä

1 tl sokeria tai hunajaa

1 tl suolaa


Sekoita lämmin vesi, sokeri ja hiiva kulhossa, anna seistä 10 minuuttia. Lisää tämän jälkeen loput ainekset.

Muodosta taikinasta pyöreä pallo kulhossa,

Peitä kulho puhtaalla keittiöpyyhkeellä ja  anna taikinan nousta lämpimässä paikassa 1-2 tuntia.


Kun taikina on noussut kaksinkertaiseksi, leikkaa se jauhotetulla tasolla kahdeksaan yhtä suureen osaan.

Pyöritä jokainen taikinapala palloksi ja litistä sitten kiekoksi. Kauli taikinakiekkoja vielä vähän ja anna nousta 30 minuuttia.

Sekoita 2 rl za'atar-seosta kolmeen ruokalusikalliseen oliiviöljyä, levitä öljyseosta leipien päälle.

Paista leipiä 250 C asteessa 7-9 minuuttia.



Labneh
Leipien kanssa maistuu valutetusta jugurtista tehty labneh-juusto. Valuttelin jugurttia yön yli, mutta se oli jo parin tunnin jälkeen jo  mukavasti tiivistynyttä.

 Mitä sinä olet syönyt pääsiäisenä?



Viisi viikon varrelta

 Mukavaa palmusunnuntain iltaa! 


Loma-aamiainen


Viikon parhaasta kilpailee kaksikin asiaa... talviloma tuntuu taas tulleen ihan tarpeeseen. Usein olemme reissanneet lomalla, vaan nyt taidan vain levätä kun eihän tässä oikein mitään erikoista voi tehdä. Sekin on erittäin hyvä vaihtoehto. Viime kesäloma meni läheisen asunnon vaihdossa ja kaikessa siihen liittyvässä lähes kokonaan. Pidempää joululomaakaan en pitänyt kuten yleensä. Tämä lepoloma tuntuu tulevan siis ihan tarpeeseen. 


Kesäaika paras aika


Toinen parhaista on kesäaika! Siihen voitaisiin siirtyä ihan kokonaan. Rakastan valoisia iltoja! 

Kukkien hoitovinkki


Viiden sentin vinkki toimii myös leinikkien kanssa. Maljakon pohjalle viisisenttinen ja kukat kestävät melkein kaksi viikkoa kun katsoo, ettei lehtiä jää veden alle ja vaihtaa veden parin päivän välein. Muutaman leinikin heitin alkuperäisestä kimpusta eilen pois, loput laitoin vielä pariksi päiväksi erillisiin pikku maljakoihin.


Krookus

Lumikello


Luontokin herää. Joka kevät ihmettelen ja ihailen aina jokaista vihreää kortta, joka nousee mustasta maasta. Hetken päästä koko maailma räjähtää vihreäksi. Kevät on ihanaa aikaa!

Aurinkolasit ja huulivoide


Kevätsäissä kannattaa suojata silmät aurinkolaseilla, ettei tarvitse siristellä. Aurinkosuojan käyttöönkin on parasta siirtyä viimeistään nyt ja muistaa suojata myös huulet. Minulle tulee huulirajaan helposti pientä harmaan ruskeaa pisamaa auringosta, ne näyttävät lähinnä likatahroilta. Skincityn SPF50 - huulivoide (saatu PR-näyte) onkin omiaan estämään noita ikävän näköisiä pisamia. Voidetta voi levitellä vähän huulten rajan ylikin. 


Toivottavasti aurinkoisia säitä riittää kevään mittaan! Kivaa pääsiäisviikkoa. 


Helppo sitruunavaahto jälkiruoaksi

Rakastan sitruunaa, maustan sillä niin suolaiset kuin makeat ruoat.

Ravintolassakin tilaan sitruunajälkiruokaa, jos sellaista vain on - välillä tosin joudun arpomaan suklaan ja sitruunan välillä.

Sitruunavaahto on helppo ja nopea valmistaa, se maistuu raikkaalta pääsiäisateriankin päätteeksi. 

Jälkiruoan voi tarjota vaikka kauniista tee-tai kahvikupista, aina ei tarvitse käyttää tavallisia tarjoilukulhoja. 



Helppo sitruunavaahto

Helppo sitruunavaahto

Helppo sitruunavaahto







Helppo sitruunavaahto

2 dl kuohukermaa

100 g maustamatonta tuorejuustoa

1 tl vaniljasokeria

1 sitruunan kuori ja mehu

1 dl sokeria


Vatkaa kerma vaahdoksi.

Vatkaa tuorejuusto, sokerit, sitruunamehu ja sitruunankuori tasaiseksi toisessa kulhossa.  Taittele kermavaahto tuorejuustoseoksen joukkoon. 

Annostele tarjoilastioihin. Koristele.


Rakastatko sinä sitruunan makua?