Meillä pääsiäisen "pääpäivällinen" oli eilen. Lankalauantai on vähän sellainen pääkisiäisen välipäivä, mutta me juhlistimme molempine synttäreitä samalla kertaa. Siipalla oli keskiviikkon syntymäpäivä ja minulla eilen.
Lampaan tein miltei samalla reseptillä kuin aiemminkin, olen tosin lisännyt marinadiin korianterin lisäksi oreganoa ja timjamia ja ripauksen kardemummaa. Marinadi toimii hyvin myös grillattavien lammasvartaiden marinadina.
Lampaan kanssa tarjottavaksi leivoin za'atar-leipäsiä, ne maistuvat hyvin myös kylmän lanpaanpaistin kanssa. Za'tar-mausteseos on kotoisin Lähi-Idästä ja joka kokilla on oma "salainen" reseptinsä. Mausteseosta saa myös valmiina, mutta se on helppo valmistaa itsekin.
Reseptissä mainittua sumakkia piti aiemmin metsästää Lähi-Idän elintarvikkeita myyvistä kaupoista, mutta nykyään sitä saa jo ainakin Helsingissä isoimpien ruokakauppojen hyllyistäkin.
Za'atar
Pitaleivät
10 g kuivahiivaa
4 dl vehnäjauhoja
1,5 dl vettä
1 tl sokeria tai hunajaa
1 tl suolaa
Sekoita lämmin vesi, sokeri ja hiiva kulhossa, anna seistä 10 minuuttia. Lisää tämän jälkeen loput ainekset.
Muodosta taikinasta pyöreä pallo kulhossa,
Peitä kulho puhtaalla keittiöpyyhkeellä ja anna taikinan nousta lämpimässä paikassa 1-2 tuntia.
Kun taikina on noussut kaksinkertaiseksi, leikkaa se jauhotetulla tasolla kahdeksaan yhtä suureen osaan.
Pyöritä jokainen taikinapala palloksi ja litistä sitten kiekoksi. Kauli taikinakiekkoja vielä vähän ja anna nousta 30 minuuttia.
Sekoita 2 rl za'atar-seosta kolmeen ruokalusikalliseen oliiviöljyä, levitä öljyseosta leipien päälle.
Paista leipiä 250 C asteessa 7-9 minuuttia.
Leipien kanssa maistuu valutetusta jugurtista tehty labneh-juusto. Valuttelin jugurttia yön yli, mutta se oli jo parin tunnin jälkeen jo mukavasti tiivistynyttä.
Mitä sinä olet syönyt pääsiäisenä?