Viisi viikon varrelta

 

Kukat ja leipä


Etenkin viikonlopuksi tekee mieli saada jotain erikoisen hyvää leipää. Pienessä Primo-leipomossa Lapinlahden Venetsia-rakennuksessa leivotaan mm. ihanaa spelttileipää. Sellaisen olen käynyt hakemassa parina perjantaina töiden jälkeen. Primo on auki vain perjantaista sunnuntaihin, aukioloajat kannattaa tarkistaa netistä.

Viikko sitten perjantaina myös pari markettikimppua, yhteensä 11 €. Niistä kokosin hempeän vaaleanpunaisen viikonloppukimpun, joka kukkii kauniisti edelleen!





herkkutatti

Vime viikonlopun odotetuin hetki oli tattimetsään pääsy maalla. Kaikissa, ns. varmoissa paikoissa ei ollutkaan tatteja ja perinteisessä sienimetsässäni oli joku selvästi aivan juuri käynyt sienessä, mutta kälyni kanssa löydettiin  myös ihan uusi sienipaikka. Lopulta saatiin ihan hyvä tattisaalis ja päivälliseksi tattirisottoa. Riston mausteeksi voissa paistetut salvian lehdet saivat erikoiskiitosta. 


PHformula dermabrasion

PHformula dermabrasion


Olen käyttänyt elokuussa farmakosmeettisrn hoitolasarja PHformulan ihoa uudelleenpinnoittavaa D.E.R.M.A.B.R.A.S.I.O.N. -voidetta* pari kertaa viikossa. Korkeista kertoimista huolimatta ihooni tuli pieniä pigmenttimuutoksia ja läikkiä kesällä. Ne ovat nyt hävinneet ja iho näyttää kirkkaammalta. Hellävarainen salisyylihapon ja retinolin yhdistelmällä auttaa ihon pinnallisessa kuorinnassa ja solujen uudistumisessa vähentäen juonteiden ja ryppyjen syntymistä. Rertinolia ja salisyylihappoa sisältäviä tuotteita käytettäessä tulee muuten muistaa aurinkosuojan käyttö näin syksyn kynnykselläkin. 




Lempiääniä kaupungissa on Koffin hevosten kavioiden kopse. Vanhan hevostytön on aina syöksähdettävä töissä ikkunaan tai kadulle saakka kun pollet kopsuttelevat ohi. Päivä on aina vähän parempi kun saan hevoshetken. 


Kasinonranta Lauttasaari

Kasinonrannan Paviljonki

Kasinonrannan Paviljonki

Eilen saatiin vielä vähän kesäisempiä kelejä harmaiden sadepäivien jälkeen. Mikä ihana leppeä loppukesän päivä. Olisipa elokuu tarjonnut enemmän tätä.  Ja olisipa mieheni ollut mukana. Hän on vielä miltei kaksi viikkoa töissä toisella puolen Suomea. Odottelen kovasti kotiin vaikka päivittäin puhutaankin

Suuntasin kävelylle merenrantaan, poimimaan pihlajanmarjoja ja vielä jääkahville ja mantelicroissantille rantakahvilaan. Ihan vielä en olisi valmis syksyyn, mutta kyllä nyt pahasti näyttää siltä, että kesäiset kelit ovat nyt aika lailla takana päin.


Joko sinä olet syysfiiliksissä?

Kauniit fougasse-patongit

Instan syövereissä tuli vastaan kauniita fougasse-patonkeja. Peikonlehteä muistuttavaa leipää kutsutaan yleensä fougasse-leiväksi, mutta näköjään tällaisesta viljatähkää muistuttavasta patongistakin voi käyttää samaa nimitystä. 

Näitä syödessä ei tarvitse veistäkään, vaan leipää voi näppärästi murtaa sakaroiden välistä. Seuraavaksi täytyy kokeilla sellaista peikonlehden mallista leipää. Tavallisesta leivästäkin saa koristeellisen helposti.


Fougasse-patongit


Kauniit patongit



Koristeellinen leipä

Kauniit Fougasse-patongit


Fougasse-patongit


20g tuorehiivaa tai 7 g kuivahiivaa

4 dl vettä

2 rl ruokaöljyä

1 1/2 tl suolaa

2 1/2dl durumvehnäjauhoa

7 1/2 dl vehnäjauhoja


Harjaamiseen

1 valkuainen 


Päälle

6 rl seesaminsiemeniä tai auringonkukansiemeniä



Liota hiiva veteen, lisää vesi, öljy ja suola. LIsää jauhot vähän kerrallaan ja vaivaa n. 10 min ajan.

Peitä kulho ja anna taikinan kohota noin 2 tuntia.

Kuumenna uuni 210 C asteeseen. Jaa taikina kolmeen osaan, muotoile taikinasta kolme patonki jauhotetulla alustalla.  Leikkaa patonkeihin molemmille sivuille vinosti n kolmen sentin pituisia viiltoja lomittain ja taivuta sakaroita hieman auki. Nipistä patonkien päät kiinni. Harjaa patongit valkuaisella päältä ja ripottele seeamin- tai auringonkukansiemenillä. Paista n. 25 minuuttia.


p.s. Ainakin Lidlissä myydään 7 gramman kuivahiivapusseja.


Oletko tehnyt koristeellisia leipiä?

Lohi-avokadotartar ja palsternakkapyree

Lohi-avokadotartar ja palsternakkapyree on annos joka saaattaa vaikuttaa "hienommalta" ja vaikeammin tehtävältä kuin se onkaan. Lohiseoksen voi valmistella valmiiksi jo edellisenä päivänä.

Palsternakassa on hieno, miedosti vaniljaninen maku ja se käy moniin ruokiin perunan sijasta tai perunan kanssa käyetettynä. Palsternakka onkin mielestäni aivan aliarvostettu juures.

Lohi-avokadotartar on maistuva tarjottava myös vieraille. Meillä koko ystäväpiiri on  jo kahdesti rokotettu, joten olemme jo järjestäneet muutamia illanviettoja hyvillä mielin. 






Lohi-avokadotartar ja palsternakkapyree

Palsternakkapyree

500 g pasternakkaa

100 g voita

1 dl täysmaitoa

1/2 tl suolaa

 

Kuori palsternakat ja keitä pehmeiksi vähässä vedessä.

Soseuta kypsennetyt palsternakat perunaprässin läpi tai käytä perunasurvinta. Lisää voi, sen jälkeen kuumennettu maito ja mausta suolalla.


Lohitartar-avokadotartar

100 g graavilohta

100 g kylmäsavulohta

1/2 sitruunan mehu ja hienoksi raastettu kuori

1/2 ruukkua ruohosipulia

1 pieni punasipuli

mustapippuria

rosepippuria

 

1 iso, kypsä avokado

½ sitruunan mehu ja hienoksi raastettu kuori

½ tl suolaa

mustapipuria

 

vesikrassia tai babysalaattia

Silppua sipuli ja ruohosipuli hienoksi ja lohet pikkusormenpään kokoisiksi paloiksi. Lisää mustapippuri. Sekoita kaikki aineet keskenään. Anna vetäytyä jääkaapissa tunnin verran tai tarjoiluun asti.

Hienonna ennen tarjoilua avokado, sekoita sitruunan mehu, suola ja pippuri, sekoita.

Nosta perunapyrettä lautaselle, asettele lohi-avokadotartar pyreen päälle.

Kokoa lohi-avokadotartar muotilla, voit myös tehdä muotin leikkaamalla matalasta säilyketölkistä pohja ja kansi irti. Laita avokadot ensin, sitten lohitartar, paina kevyesti tiiviimmäksi. Nosta lastalla varovasti pyreen päälle ja nosta muotti varovasti pois. Viimeistele annos vesikrassilla tai babysalaatilla.

Oletko maistanut palsternakkaa, onko sinulla suosikkireseptiä palsternakalle?