Rapea parmesaani- ja gruyere-perunagratiini

Mukavaa isänpäivän iltaa. 

Pimenevinä, kyminä syys-ja talvi-iltoina tekee mieli lohturuokaa. Perunassa ja juustossa on jotain pehmeän rauhoittavaa. 

Olen tänä vuonna Jacques Peppinin perunagratiinia tehtyäni kovasti tykästynyt aromaattiseen gruyerejuustoon. Mukailin paria reseptiä omilla muunnoksilla tehden hieman erilaista pannugratiinia. Rautakahvainen parin euron kirpparirautapannuni oli oivallinen tämänkin ruoan valmistukseen. 


Rapea parmesaani- ja gruyere-perunagratiini


Rapea parmesaani- ja gruyere-perunagratiini




Rapea parmesaani- ja gruyere-perunagratiini

3 dl kermaa

2 tl suolaa

3 hienonnettua valkosipulinkynttä

1 rkl voita

1 pieni salottisipuli kuutioituna

5 keskikokoista perunaa

2,5 dl raastettua Gruyerea

0,5 dl raastettua parmesaania

1 tl tuoretta timjamia


 

Kuumenna uuni 180 C asteeseen.

Sekoita pienessä kattilassa kerma, suola ja valkosipuli. Anna kiehahtaa miedolla lämmöllä ja keitä viisi minuuttia, jotta valkosipulin maku imeytyy kermaan. Nosta kattila levyltä ja aseta sivuun.

Leikkaa perunat ohuiksi 0,5 cm paksuisiksi viipaleiksi

Laita läpihalkaisijaltaan 30 cm valurautapannuun voi ja salottisipuli. Kuullota miedolla lämmöllä 5 minuuttia, kunnes salottisipuli on karamellisoitunut.

Aseta viipaloidut perunat spiraalikuvioksi kuullotettujen salottisipulien päälle. Kaada kermaseos perunoiden päälle.

Peitä valurautapannu tiiviisti foliolla. Laita valurautapannu uuniin ja paista 70 minuuttia. 

Ota pannu pois uunista, ripottele raastetut juustot ja timjami perunoiden päälle. Laita uunin grillivastus päälle (jos on).

Laita valurautapannu uuniin ja paista vielä viisi minuuttia, kunnes juusto on rapeaa ja kuplivaa.

Ota paistos uunista ja tarjoile lämpimänä.

Perunapaistos voidaan säilyttää viilennettynä jääkaapissa ja lämmittää uunissa uudelleen seuraavana päivänä.

Onko sinulla joku lemppariresepti peruna-juustoruokaan? 



Viisi viikon varrelta

Sisältää saatuja PR-näytteitä*

Mukavaa marraskuuta, vaikkei tämä kyllä suosikkikuukausiani olekaan. Koetan hyggeillä, hemmotella itseni ja löytää pimeästä marraskuustakin hyviä puolia, mutta odotan taas kevättä.


Auringonlasku

Lumipilvet

Aikaisin pimenevät illat ovat kyllä iskeneet taas lujaa. Päivän lyhyys loppusyksystä ja talvella on vain joka vuosi vähintään yhtä rankkaa kuin edellisenä vuonna, jollei rankempaakin. Istun peiton alla ja polttelen kynttilöitä, mutta ei se ihan riitä.








Joulu näkyy jo aika vahvasti kaupoissa. Joulukukatkin ovat jo myynnissä. Minulle vielä liian aikaista amaryllikselle, mutta jouluruusun voisin ostaa jo nyt. Tällä viikolla ostin kuitenkin vielä muita kuin jouluisia kukkia.


Lumene Lumo Nordic Bloom Vitality


Lumene Lumo Nordic Bloom Vitality

Keskiviikkona oli ihana aamun aloitus kaamoksen keskellä. Päivä alkoi Lumenen kutsumana Kämp Spassa ihanalla, rentouttavalla, siloittavalla ja elvyttävällä, uusilla upeilla Lumene Lumo Nordic Bloom Vitality-sarjan tuotteilla tehdyllä kasvohoidolla ️

Aikuiselle iholle suunnatun sarjan päivä- ja yövoiteen sekä öljyseerumin sisältämä pohjoisen marjojen ja maitohorsman pre-retinoli-yhdiste auttaa vähentämään juonteiden ja ryppyjen näkymistä parantaen ihon sävyä ja rakennetta. Puolukkauute auttaa ihoa säilyttämään ihon kimmoisuutta.

Lumene Lumo Nordic Bloom Vitality-voiteet pakataan kevyempiin ja täysin kierrätettäviin purkkeihin, joiden myötä muoviraaka-aineen käyttöä on voitu vähentää 45% aikaisempaan verrattuna. Tuotesarjan öljyseerumipullossa on käytetty kierrätyslasia.

Pääsisipä joka aamun aluksi ihanaan hemmotteluhoitoon, voin onneksi palata tunnelmiin sarjan tuotteilla. 


Harju 8 Kallio


Toissa viikonloppuna menimme sunnuntaina Sörnäisiin Siipan hoitaessa työasioitaan. Kävimme samalla kävelyllä ja päädyimme Kallion Harju kasiin syömään.  Ravintolassa on ihana Köpiksestä tai Berliinistä muistuttava tunnelma (miten niin matkakuume päällä?)


Sörkan rinkula


Eilenkin olimme taas Sörnäisissä. Olin googlailemalla löytänyt Kulmavuorenkadulta sympaattisen pienen Sörkän rinkelin eli bagelkahvilan, jossa söimme myöhäisen lohibagellounaan ja saimme vielä hieman liian ruskeiksi paistuneita bageleita mukaan kotiin. Kun aikoinani 90-luvulla lähdin New Yorkin liepeille au pairiksi, en ollut kuullutkaan bageleista, eipä niitä siihen aikaan ollut Suomessa tarjolla. Au pair-vuoden aikana ne tulivat tutuksi. Sörkän rinkulan bageleissa on oikeaoppista sitkoa ja makua. Vielä kun pääsisisi taas New Yorkiin maistelemaan bageleita... 


Viini, ruoka ja hyvä elämä kirja




Viini, ruoka ja hyvä elämä

Viini, ruoka ja hyvä elämä italia

Tunnettujen viiniasiantuntijoiden Antti Berglundin ja Antti Rinta-Huumon suosittu Viinistä Viiniin -opas on laajentunut monipuoliseksi ruoka- ja viinikirjaksi; Viini, ruoka & hyvä elämä, teemamaa Italia*. Kirjassa listataan vuoden parhaimmat viinit ja vinkataan herkullisimmat ruoka-viiniparit, lisäksi kirjassa on myös runsaasti saapasmaan reseptejä ja viinitietoa sekä tarinoita kirjoittajien yli 30-vuotisen viinitaipaleen varrelta. Mukana on myös tunnettujen suomalaisten Italia-fanien muistoja Italian herkullisesta elämästä. 

Kirja on hyvä matkakuumeen nostattaja ja mukava lahjaidea Italian, viinin ja hyvän ruoan ystäville. 


Kuinka kestät tätä kaamosaikaa ja oletko jo joulufiiliksissä? 


Kurpitsa-tortellinivuoka

Välillä löydän arkistoista kauan hautuneita postauksia, tämänkin kurpitsa-tortellinivuoan reseptipostauksen aloitin kaksi vuotta sitten. Se jäi jostain syystä puolitiehen, enkä koskaan julkaissut reseptiä. No, yhtä ajankohtainen tämä helppo kurpitsaresepti on nytkin.


kurpitsaruoka, kurpitsa, sesonkiruoka



kurpitsaruoka, kurpitsa, sesonkiruoka

Muistan, että maalla teki mieleni kurpitsa-gnocchivuokaa, mutta ajettuani kolmisenkymmentä kilometriä ja käytyäni kolmessa ruokakaupassa taivuin uskomaan, että maalla ei ole kaupungin valikoimat. Gnoccheista ei ollut tietoakaan, yhdenlaisia tortellineja löytyi sentään, joten pinaatti-ricottatortellinit saivat korvata gnocchit.


kurpitsaruoka, kurpitsa, sesonkiruoka



kurpitsaruoka, kurpitsa, sesonkiruoka




Kurpitsa-tortellinivuoka


500 g pinaatti-ricottatortellineja tms.
1/2 dl oliiviöljyä
20 salvian lehteä
500 g hokkaidokurpitsaa
1 munankeltuainen
2 dl kevytkermaa
1/4 tl hienoksi raastettua muskottipähkinää
50 g karkeasti raastettua mozzarellaa
100 g vuohenjuustoa, murennettuna

Lämmitä uuni 200 ° C asteeseen. Voitele vuoka.

Keitä tortellinit paketin ohjeiden mukaan, valuta ja huuhtele kylmän veden alla.

Pyörittele kulhossa kurpitsa 1 ruokalusikallisessa öljyä.  Sekoita tortellinien, munankeltuaisen, kerman, muskottipähkinän, 50 g mozzarellan, 50 g vuohenjuuston ja kymmenen revityn salvianlehden kanssa.  Laita tortellini-kurpitsaseos voideltuun astiaan ja ripottele päälle jäljellä oleva 25 g mozzarellaa ja loput 50 g vuohenjuustosta.

Paista 45-50 minuuttia tai kunnes kurpitsa on pehmennyt.

Kuumenna tällä välin 1/4 dl öljyä paistinpannussa keskilämmöllä.  Lisää jäljellä oleva salvia ja paista 1 minuutti.  Nosta paistetut salvianlehdet hetkeksi valumaan talouspaperin päälle.

Tarjoile paistetun salvian kanssa