Our home has been a real goodie factory in the past days. I have made chocolate candies , Husband will make Finnish dried flatbread and Mozart chocolate balls today. We will give them for friends and family for presents. I also packed home made muesli in gift bags.
Pumpkin seed brittle
7 ounces sugar
4 ½ ounces honey, maple syrup, or corn syrup
3 ounces water
⅛ tsp salt
Lightly grease a sheet pan with butter and set aside.
Combine the sugar, honey, water, and salt in a medium pot. Turn the heat to medium and stir gently while heating to dissolve the sugar. Once the mixture starts to boil, stop stirring and let it carry on, undisturbed.
Cook until the mixture is a nice foxy brown color. If you use maple syrup it makes it hard to tell, so aim for between 365°-375° degrees. How dark you cook it really depends on how “deep” you like your caramel flavour. Around 365° you’ll have a mild, sweet caramel, and farther along, the flavours will grow deeper and a little more bitter.
When the caramel has cooked to your satisfaction, shut off the heat, add in the toasted seeds and stir thoroughly. Pour the mixture onto the sheet pan and spread it out with your spatula. As it cools, you can use your hands to pull the pieces thin, just take care because it’s burn your fingers hot at first.
This brittle jazzes up ice cream better than almost anything. Serve with pumpkin pie or just eat it out of hand!
Easy English toffee
2 cups butter
2 cups white sugar
1/4 teaspoon salt
2 cups semisweet chocolate chips
1 cup finely chopped almonds
This is like Marabou's Dajm, but even better!
In a large heavy bottomed saucepan, combine the butter, sugar and salt. Cook over medium heat, stirring until the butter is melted. Allow to come to a boil, and cook until the mixture becomes a dark amber color, and the temperature has reached 285 degrees F (137 degrees C). Stir occasionally.
While the toffee is cooking, cover a large baking sheet with aluminium foil or parchment paper.
As soon as the toffee reaches the proper temperature, pour it out onto the prepared baking sheet. Sprinkle the chocolate over the top, and let it set for a minute or two to soften. Spread the chocolate into a thin even layer once it is melted. Sprinkle the nuts over the chocolate, and press in slightly. Putting a plastic bag over your hand will minimize the mess.
Place the toffee in the refrigerator to chill until set. Break into pieces, and store in an airtight container.
Kotimme on ollut varsinainen herkkutehdas viime päivinä. Olen iltaisin töistä tultuani tehnyt suklaamakeisia, Siippa leipoo tänään näkkileipää ja Mozartkuulia (näitä emme ole kokeilleet aiemmin, jännityksellä odotan millaisia niistä on tullut)... Annamme joka vuosi erilaisia ruokalahjoja ystäville ja sukulaisille. Mysliäkin tuli pakattua lahjapusseihin.
Kurpitsansiemenkaramelli
200 gpaahdettuja kurpitsansiemeniä
25 g sokeira
140 g hunajaa
⅛ tl suolaa
Sivele uunivuoalle levitetty leivinpaperi voilla ja aseta sivuun.
Sekoita sokeri, hunaja, vesi ja suola kattilassa, Lämmitä keskilämmöllä, sekoita, kunnes sokeri sulaa. Kun seos alkaa kiehua, lopeta sekoitaua ja anna kiehua hiljalleen. Kiehuta kunnes seos on ruskeaa. Kuinka tummaa seoksen pitäisi olla oikeastaan riippuu siitä, kuinka "syvästä" karamellin mausta pidät. Vaaleampana karamellin maku on mieto ja makea tummemepana syvempi ja hieman kitkerä.
Kun karamelli on halutun väristä, ota pois liedeltä, sekoita siemenet joukkoon huolellisesti.
Kaada voidellulle arkille ja levitä lastalla ohueksi kerrokseksi. Riko palasiksi kun seos on jäähtynyt. Syö sellaisenaan tai murenna jäätelön päälle.
Kaada voidellulle arkille ja levitä lastalla ohueksi kerrokseksi. Riko palasiksi kun seos on jäähtynyt. Syö sellaisenaan tai murenna jäätelön päälle.
Helppo englantilainen toffee
2,5 dl voita
2,5 dl valkoista sokeria
1 / 4 tl suolaa
2,5 dl tummaa suklaata rouhittuna
2,5 dl hienonnettuja manteleita
Tämä on kuin Daimia, mutta vielä parempaa itse tehtynä!
Sekoita voi, sokeri ja suola paksupohjaisessa kattilasssa. Keitä keskilämmöllä sekoittaen, kunnes voi on sulanut. Anna kiehua ja keitä kunnes seos muuttuu tumman meripihkan väriseksi, ja lämpötila on saavuttanut 137 ° C lämmön (en itse käytä mittaria vaan arvioin väriä). Sekoita silloin tällöin.
Kun toffee on sopivan väristä, kaada voidellulle leivinpaperille. Ripottele suklaa päälle ja anna se sulaa minuutin tai kaksi. Levitä suklaa ohueksi tasaiseksi kerrokseksi, kun se on sulanut. Ripottele pähkinät suklaan päälle ja painele ne lastalla tai lusikalla suklaaseen. Jäähdytä viileässä. Riko palasiksi ja säilytä ilmatiiviissä astiassa.
Itse tehdyt karamellit ja kauniit myslipakkaukset kuulostavat todella viehättäviltä lahjaideoilta. Näissä on sydän mukana...
VastaaPoista