Restoran Sfäär, Tallinn

Viime keskiviikkona tuli pikalähtö Tallinnaan. Olin ajatellut lähteä torstaiaamuna päivän työmatkalle, mutta keskiviikko-iltapäivänä selvisikin, että osa normaaleista laivavuoroista oli peruttu. Matkaan piti lähteä siis jo keskiviikko-iltana, ettei torstaipäivä Tallinnassa jäisi liian lyhyeksi. Siippa lähti mukaan hoitamaan omia asioitaan.

Se hyöty aikaisemmasta lähdöstä oli, että kerrankin kerkesin Tallinnassa ulos syömään. Useampi viime reissu on mennyt niin työn merkeissä, ettei ruokailuun ole jäänyt aikaa.


sfäär, tallinn, restaurant

sfäär, tallinn, restaurant



sfäär, tallinn, restaurant

sfäär, tallinn, restaurant 
Kello oli jo yli kahdeksan ja ilma oli niin raaka -etenkin kun luulin hukanneeni piponi, joka onneksi kuitenkin löytyi- että halusin johonkin aika hotellin lähelle syömään. Olen ollut Sfäärissä lounastamassa vuosia sitten ja muistelin ruoan olleen maukasta. Sinne siis!


Rouheassa, yksinkertaisesti kalustetussa, korkeassa tilassa on ravintolan lisäksi tyylikäs miestenvaate/asusteliike, jonka valikoimaa Siippa kävi innokkaasti tutkailemassa tilattuamme ruoat. Asiakkaita oli kahdeksan jälkeen arki-iltana vain muutama ja saatuamme ruoat olimme ainoat asiakkaat.

Last week I was on a business trip in Tallinn, had to leave already on previous night to start early the next day. Husband came with me. It was already past eight when we were ready for dinner and decided to go to nearby Sfäär. I had been there for lunch years ago and recalled they had tasty meals. Restaurant/men's lifestyle store combo has high ceilings and rought but contemporary interior.


sfäär, tallinn, restaurant


sfäär, tallinn, restaurant, tempura

Otimme alku-ja pääruoat; minä valitsin alkuun ravunpyrstötempuraa ja Siippa Toast Skagenin

I had as starter King prawn tempura with wasabi mayonnaise and wakame salad and husband took Toast Skagen with prawns, lemon mayonnaise, fish roe and buttery white bread.



sfäär, tallinn, restaurant, chicken


sfäär, tallinn, restaurant, lamb dish, lammasruoka

Pääruokani oli muusia, lampaanjauhelipihvi ja kaltattu, paahdettu tomaatti. Periaatteessa kotiruokaa, mutta yksinkertaisenkin annoksen esillepano voi olla näyttävä.

Henkilökunta kävi kysymässä - hyvin kohteliaasti- jo pääruoan aikana tarvetta kahville tai jälkiruoalle, mutta päästimme keittiön siivoamaan emmekä ottaneet enää pääruoan jälkeen mitään.

Ruoka oli maukasta ja konstailematonta. Hinnatkin olivat kohtuulliset ja sijainti hyvä satamaan päin menijöille. Ravintola tarjoilee arkisin myös aamiaista sekä viikonloppuisin brunssia. Suljettu maanantaisin.

Mitkä ovat sinun ravintolasuosikkejasi Tallinnassa?

SfääR, Mere pst. 6E, Tallinn, Estonia

I ate as main course minced lamb patty seasoned with a hint of chili, coriander and butter-roasted onions served with mashed potato and skinless baked tomatoes and Husband had corn fed chicken with sweet potato, lemon jam and butter roasted carrots.

My lamb meat patty dish was basically home cooking -tasty though- but the display made it special.



Conciergen ammattisalaisuuksia | Secrets of a concierge

Concierge-nimellä ([kɔ̃sjεʀʒ]ransk. concierge, "talonmies; vastaanottovirkailija") kutsutaan yleensä laadukkaampien hotellien, kasinoiden, tavaratalojen tai ravintoloiden tarjoamaa henkilökohtaista palvelua, joka perustuu asiakkaan toiveisiin ja voi käsittää käytännössä lähes mitä vain. 


hotelli, lobbybaari, hotel reception

lobby, hotelli




hotelli,hotellihuone

hotelli, hotellihuone

lilla e, hotelli, helsinki, lobbybaari


Hotelli Lilla Roberts kutsui kälyni Mariian ja muita Pikku Roban kivijalkaliikkeiden yrittäjiä lasilliselle joulukuussa. Ihan lähikulmilla kun olen töissä, lähdin Mariian seuraksi. Hotellin vastaanottopäällikkö, concierge Erkki Kerttula istahti seuraamme. Olen nuorempana ollut lentokentällä töissä jonkin aikaa, siitä lähtien minua ovat kiinnostaneet lentokenttien, laivojen, ravintoloiden ja hotellien kulissien takainen elämä. Kyselinkin Erkiltä kaikenlaista asiakkaista, hotellista ja hänen työstään.

Conciergen tulee olla selvillä uusimmista ravintoloista, näytelmistä, näyttelyistä, lähiseudun liikkeistä ja palveluista. Hän neuvoo asiakkaille museot, tapahtumat ja nähtävyydet, nekin, joita ei löydy joka oppaassa. Erkki kuuluu kansainväliseen Les Clefs d’Or -yhdistykseen, jonka muita jäseniä hän voi konsultoida.

Erkki ei tietenkään puhunut asiakkaistaan nimellä, mutta kertoi muutamia hauskoja tarinoita uransa varrelta Kämpistä, Havenista ja Lilla Robertsista. Asiakkaina on ollut niin kylpyjä rakastavia japanilaisia, mutkattomia ausseja kuin vaativia arabejakin. Mieleenpainuvin pyyntö oli ollut järjestää eräälle perheelle matka Helsingistä Tukholmaan sukellusveneellä! Rahasta ei kuulemma ollut kiinni. Sukellusvene olisi satu Ruotsista, mutta matka ei lopulta onnistunut koska sukellusveneet eivät saa tulla Suomen aluevesille. Taisi perheellä olla mielessä kirkkaat vedet ja bondmaiset sukellusveneet, eikä samea Itämeremme ja Vesikko-tyypin uboat.

Hotellista löytyy muutama lemmikkihuone, omistajat ovat kuulemma aina hyvin tyytyväisiä kun saavat tuoda koiran tai kissan mukanaan. Lemmikeille tuodaan huoneeseen oma peti ja pikku lahja. Omistajat ovatkin otetumpia lemmikkien palvelusta kuin heihin itseensä kohdistuvista huomionosoituksista.


Käväisimme juomien jälkeen vielä katsastamassa muutaman huoneen. Lilla Roberts olisi aivan täydellinen staycation-hotelli pikku lomalle oman kotikaupungin ytimessä.



I was my sister in law Mariia's avec when she and other shopkeepers from Pikku Rooberinkatu in Helsinki were invited for a cocktail at Lilla Roberts hotel on the same street. We had a long talk with concierge Erkki Kerttula. I was keen to hear about his job, the hotel and customers.

Consierge needs to know the new restaurants, shows, plays, galleries, shops, services in the city. He helps customers to find museums, events and sights, even the ones not in guide books. th e most memorable request had been to arrange uboat for a trip between Helsinki and Stockholm. Erkki was able to locate an uboat in Stockholm, but eventualy the trip wasn't possible as foreign uboats aren't allowed in waters of Finland. I also believe that the dark waters would have not pleased the passengers.


We also took a tour in few of the hotel rooms. Lilla Roberst would be a perfect place for a staycation if I want to take a one night vacation in my own home town.


Ottolenghin mintturiisi fetan ja granaattiomenan kanssa | Baked Minty Rice With Feta And Pomegranate Relish


Googlailen välillä Yotam Ottolenghin reseptejä netistä. Harmittaa vieläkin, etten ostanut pari vuotta sitten  yhtä hänen keittokirjoistaan, jonka näin halvalla kirja-alessa pari vuotta sitten. No, onneksi on aina netti. Hänellä on paljon loistavia etenkin kasvispohjaisia reseptejä.

Tätä reseptiä muuttelin hieman sen mukaan mitä kaapeista löytyi ja herkullista tuli!




Yotam Ottolengi has tons of lovely Middle Eastern recipes. I google for them when looking for fresh recipes full of flavors.

I -as usual- amended the original recipe according to my cupboard contents. Result was delicious anyhow!


ottolenghi, riisiruoka, feta, granaattiomena



ottolenghi, riisiruoka, feta, granaattiomena













Granaattiomenalisäkkeeseen

1,5 dl pähkinöitä

1 dl granaattiomenan siemeniä (noin ½ suuri granaattiomena)

1 dl kivettömiä oliiveja, karkeaksi silputtuna

1 dl oliiviöljyä

1 dl karkeaksi silputtua tuoretta minttua

1 rkl granaattiomenasiirappia

1 valkosipulinkynsi, murskattuna

suolaa, vastajauhettua pippuria



Riisiin



5 dl basmatiriisiä

3 rkl suolatonta voita, paloiksi leikattuna

¾ tl suolaa

10 mintunvartta

50 g fetaa viipaloituna


Granaattiomenasiirappia löytyy Lähi-idän ruokia myyvistä liikkeistä, joistain supermarketeista ja nettikaupoista.

Granaattiomenalisäkkeen valmistus


Esilämmitä uuni 180 ° C. Paahda pähkinöitä leivinpaperilla ylätasolla, sekoita kerran paahtamisen aikana, kunnes pähkinät ovat paahtuneet kullanruskeaksi, 5-8 minuuttia. Anna jäähtyä, rouhi pähkinät. Nosta uunin lämpö 225 ° asteeseen.


Sekoita pähkinät, granaattiomenan siemenet, oliivit, öljy, minttu, persilja, granaattiomenasiirappi ja valkosipuli keskikokoissa kulhossa. Mausta suolalla ja pippurilla.



Riisin valmistus

Yhdistä riisi, voita ja suola n 30x20 cm vuoassa, kaada päälle 7 dl vettä; asettele mintun oksat riisin päälle. Peitä tiiviisti foliolla ja paista kunnes riisi on kypsää ja vesi imeytynyt, 30-35 minuuttia. Ota pois uunista; nypi minttu pois. Sekoittele riisiä haarukalla.


Kuumenna grillivastus. Nosta fetapalat riisin päälle. Grillaa vastuksen alla kunnes feta alkaa ruskea, 8-10 minuuttia. Lusikoi päälle granaattiomenalisäkettä.



Pomegranate Relish

 for relish

1,5 dl nuts
1 dl pomegranate seeds (from about ½ large pomegranate)
1 dl pitted olives, coarsely chopped
1 dl cup olive oil
1 dl coarsely chopped fresh mint
1 tablespoon pomegranate molasses
1 garlic clove, crushed into a paste
salt, freshly ground pepper

for rice

5 dl basmati rice
3 tablespoons unsalted butter, cut into pieces
¾ teaspoon salt
10 mint sprigs
250 g feta


Pomegranate molasses can be found at Middle Eastern markets, some supermarkets, and online.


Pomegranate Relish
Place a rack in upper third of oven; preheat to 180 C°. Toast nuts on a rimmed baking sheet, tossing once, until golden brown, 5–8 minutes. Let cool, then coarsely chop. Increase oven temperature to 225°.
Toss nuts, pomegranate seeds, olives, oil, mint, parsley, pomegranate molasses, and garlic in a medium bowl to combine. Season with salt and pepper.

Rice and Assembly

Combine rice, butter, and salt in abt 30x20 cm baking dish, then pour in a scant 7 dl water; top with mint sprigs. Cover tightly with foil and bake until rice is tender and water is absorbed, 30–35 minutes. Remove from oven; pluck out mint. Fluff rice with a fork.
Heat broiler. Arrange feta over rice. Broil until rice around edges of pan is browned and crisp and feta is starting to brown, 8–10 minutes. Spoon pomegranate relish over.