Blood, smoke and champagne

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pari viikkoa sitten Dinner4U-blogin Mirka ja Pauliina kutsuivat minut mukaansa tutustumaan Helsingin vanhan teurastoamoalueen toimintaan ja tulevaisuuteen.

Tapasin tytöt Suolan bloggaritilaisuudessa joulukuussa. Kun he olivat saaneet kutsun ottaa yksi bloggarikaveri mukaan maistelmaan shampanjoita ja syömään Kellohallissa, he kutsuivat minut mukaan!

Ensin tutustutttiin Teurastamon alueeseen. Teurastamo  Kalasataman metroaseman kupeessa on Helsingin nouseva ruokakeskittymä. Tällä hetkellä siellä toimii mm. Pasta Factory, Teurastamon Portti, myöhemmin keväällä aukeaa A21-coctail loungen ja ravintolan väen yleisölle avoin opetuskeittiö ja coctailkoulu Flavour Studio vanhassa verenvalutushallissa . Loppukesällä 2013 kiinalaiseen katukeittiökulttuuriin pohjautuva ravintola  Ho's Food tarjoaa omassa nuudelitehtaassa valmistettuja jiaozi-, wonton-, ja riisinuudeliruokia. Aidompaa kiinalaista kuin tällä hetkellä Helsingissä on tarjolla. Syksyllä Teurastamolla aloittaa Ravintolapäivästä innoituksensa saanut B-Smokery. Tila oli vielä melkoisen rouheassa kunnossa, mutta  syksyllä seitsemän ravintoalamatöörin paikassa aletaaan tarjoilla ribsejä, härän rintaa ja nyhtöpossua, ehkä myös hampurilaisia.
 
Teurastamon pihalla on muuten pizzauuni, jota saa käyttää kuka vain!

Kellohalli-ravintolassa pääsimme ensin maistelemaan pientuottajien shampanjoita Kim Moliisin johdolla. Kolmesta maistamastamme vaihtoehdosta minulle mieluisin oli Jacquesson Cuvée 736 NV. Shampanjaa kuvaillaan Vindirektin sivuilla näin; Runsas, hyvin hedelmäinen ja paahteinen tuoksu; päärynää, kypsää omenaa, paahteista hiivaisuutta, sitrusta. Maku on kuiva, varsin täyteläinen, jäntevä, hedelmäinen ja mineraalinen. Upea Samppanja, joka kestää pitkääkin kellarointia.
 
 Shampajan jälkeen siirryttiin ruokaan; Kellohalli oli rakentanut uuden edullisemman menun, josta turhat elementit on karsittu laadusta tinkimättä. Ensin söimme silakoita espajalaiseen tapaan, kananmaksapateeta ja punajuuri-fenkolisalaattia. Näistä pehmeän runsas patee nousi suosikiksi.

Väliruoaksi nautimme hauesta valmistettua kalalevypiirakkaa ihanassa riesling-liemessä. En yleensä välitä hauesta, mutta tämä ruoka toimi! 
 
Pääruokana tarjottiin lampaan ossobucco ja perunamuusia sekä hevosen ulkofileetä hapankaalin kera. Minä, joka juuri kerroin, etten enää syö hevosta, maistoin kuitenkin sitä. Pakko myöntää, että filee oli mureaa ja herkullista, vaikka minulle tulikin huono omatunto... Lampaan ossobucokin oli suussa sulavaa.

Ennen jälkiruokaa maistelimme Lentävän lehmän juustoja, jotka olivat ulkolaisia. Tähän vuodenaikaan suomalaiset juustot eivät kuulemma ole  parhaimmillaan. Tämä jäi meille hieman mysteeriksi, saahan maitoa ympäri vuoden ja monia juustoja kypsytetään pitkiä aikoja. Täytyykin kysyä asiasta Lentävästä Lehmästä, kunhan käyn siellä seuraavan kerran.

Ilta päättyi kauniiseen, makean kirpeään sitruunatorttuun.

Seura oli hauskaa, bloggarit kuvasivat ruokaa estottomasti mm. tuoleille kiiveten ja  juttua riitti.


Kaiken kaikkiaan Teurastamon tulevaisuus vaikuttaa mielenkiintoiselta ja toimijat innostuneilta. Helsingin kaupunkikin satsaa nyt elävään ruokakulttuuriin, alueelle halutaan nimenomaan pieniä toimijoita suurten ketjujen sijaan. Perjantai-iltana alue oli nyt melko hiljainen, mutta toivottavasti siitä kehittyy Kööpenhaminan Kødbyenin kaltainen vilkas ravintola-alue.


In december I met the two ladies behind Dinner4You restaurant blog at restaurant Suola's blogger night.

They were invited to dinner and champagne tasting at the old slaughterhouse area Teurastamo in Helsinki and kindly asked me to join them.

We first had a tour around the area and heard about a "real" Chinese street kitchen/restauran Ho's Food and B-Smokery meat restaurant that will open at the area. There will also be a training kitchen/cocktail school Flavour Studio at the old blood draining hall.

Then it was time for champagne tasting, we tasted three champagnes, my favorite was Jacquesson Cuvée 736 NV.

Restaurant Kellohalli offered a selection from their new menu marinated herring, chicken liver pate (very smooth), fennel and beetroot salad, fish kulibiak in riesling broth (I could have drank that broth from a glass...), horse file and mutton ossobuco. I know I just told I don't eat horse meat anymore, but I decided to taste it anyway. I have to admit it was very tender and tasty...

After cheese selection we eded the dinner a sweet and tangy lemon pie.
Everything was really tasty and menu prices seem to be moderate.

Teurastamo area seemd quite queit on a Friday night, but I hope the future will be bright. There are already butcher and fresh pasta shops, pizza oven anyone can use and restaurants. When the new places open later on this year, ther will be wider selection to choose from. Hope the area will develop to be similar to Copenhagen's Kødbyen.

It was fun to meet other bloggers, everyone took tons of photos, stood on the chairs and photographed food on neighbor's plate. Discussion was, of course, quite food related and very lively!
 


13 kommenttia :

  1. Mielenkiintoisen oloinen paikka! Helsingissä olisi niin monta hienoa ravintolaa joita pitäisi päästä kokeilemaan. Pitäisiköhän ottaa vaikka kesälomalla projektiksi.

    Kaikki nuo ruoat herahduttavat veden kielelle! Ja hevosenlihakin on hyvää, vaikkakin harvoin saatavilla oleva herkku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helsinkiin on pari viime vuoden aikana auennut monta mielenkiintoisen tuntuista ravintolaa, jotka ovat vielä kokeilematta.

      Hevosenlihan taidan kuitenkin jättää vastaisuudessa muille, vaikka se hyvää olikin. Mieleen nousee vieläkin kuvia minusta ja ystävästäni itkien katsomassa 80-luvulla, kun yksi lempihevosistamme lastattiin teurasautoon.

      Poista
  2. Kuule, näin heti aamusta jo alkaa vatsa kurnia. Mielenkiintoinen paikka ja kivoja ideoita. Teidän tarjoilu kuulosti hauskalta. Ja seura oli sitä varmaan myös. Mutta onko nyhtöpossu sama kuin pulled pork? Olen miettinyt pulled porkille suomennosta. Täkäläisittäinhän se on barbecue-ruokaa, joten barbecue possuksi sen olen kääntänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Opin tuon termin "nyhtöpossu" tuona iltana. Joku ruokabloggaajista valisti B-Smokeryn edustajaa, että pulled pork on suomalaisissa ruokablogeissa kääntynyt nyhtöpossuksi. Ihan näppärä käännös, joten otin heti käyttöön!

      Poista
  3. Kuullosti ja näytti kivalta. Pari viikkoa sitten juuri puhuimme työkavereiden kanssa tästä alueesta, mutta kenelläkään ei ollut siitä vileä kokemusta. Pitääkin tuolla suunnalla joskus käydä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alue on vielä vähän kehittelyvaiheessa, mutta saa varmasti uutta potkua kun sinne tulee lisää toimijoita.

      Poista
  4. Hei Julkkis :). päivän aviisi muuttui taas astetta mielenkiintoisemmaksi. Kiitos ruokapaikkavinkistä. Lisätään testilistalle.

    VastaaPoista
  5. Jutun ilmestyminen tuli itsellekin yllätyksenä, haastattelu tehtiin vuosi sitten, kuvat otettiin elokuussa ja ensin jutun poti ilmestyä alkusyksystä. Sitten sen piti siirtyä joulukuun keräilynumeroon. Sattumoisin sain parin numeron tilauksen lahjaksi ja yllätyksekseni komeilimme eilisen lehdessä...

    VastaaPoista
  6. Kiva, kun pääsit paikalle! Oli oikein hauska ilta ja mukava nähdä :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli oikein kiva ilta, kiitos vielä kerran kutsusta!

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.