Pikkujouluja ja lahjaideoita | Christmas parties and gift ideas



 
EDIT Ken on joulun kaunein? Äänestä joulun kauneinta lahjapakkausta ja osallistu 500€ matkalahjakortin arvontaan.
 
 

Mitä joululahjaksi heille, joilla on jo kaikkea? Kiva idea on antaa hyvän ruoan ja viinin ystävälle oma lempiresepti siihen sopivan, valmiiksi tyylikkääseen laatikkoon pakatun viinin kanssa. Lisäksi voi antaa vielä jonkun (säilyvän) raaka-aineen reseptin toteuttamiseksi.


What to give for Christmas for them who already have everything? A good idea for a friend of good food and wine is to give a favorite recipe with matching wine in a stylish box. Additionally there can also be an ingredient of the recipe in the same gift parcel.





Säilötyt, kypsät ankankoivet ovat yksi talvikauden suosikkejani. Ne on helppo valmistaa juuresten kera vaikka vieraille perjantai-iltana kun töiden jälkeen ei ole paljoa aikaa, mutta haluaa tarjota jotain hyvää. Olen antanut ankkapurkkeja myös joululahjaksi. Ankkapurkki + resepti + täyteläisen mausteinen, kahvinen ja kirsikkainen tanniininen Nederburg Winemaster's Reserve Edelrood 2013on mietitty ja resepteineen persoonallinen lahja. Taannoiset illallisvieraat ihastuivat ruoan helppotekoisuuteen ja makuun niin, että tarjosivat sitä omille vierailleen heti seuraavana päivänä.
 Voit kopioida alla olevan reseptin Wordiin, muuttaa fontin haluamaksesi ja tulostaa reseptin lahjan mukaan.



Uunijuurekset

1 bataatti
2 palsternakkaa
5-6 pientä perunaa
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl ankanrasvaa
1 tl sormisuolaa
rouhittua mustapippuria

Pese juurekset harjalla hyvin ja leikkaa ne kookkaiksi lohkoiksi.  Laita kaikki vihannekset isoon kulhoon, lisää ankanrasva sekä mausteet, sekoita hyvin. Paista uunijuureksia 175 asteessa n. tunti. Bataattilohkot voit lisätä hieman myöhemmin, ne kypsyvät nopeammin kuin perunat ja palsternakat.


Ankankoivet 

1 purkki 4-5 kpl säilöttyjä ankankoipia/confit de canard

Kaavi purkista varovasti enin rasva ja nosta vielä koivet purkista hetkeksi valumaan astiaan. Rasvaa saa kuitenkin jäädä koipiin. Säilytä ylimääräinen rasva suljetussa purkissa jääkaapissa, voit käyttää sitä muihin ruokiin. 

Nosta ankankoivet kuumenemaan uuniin juuresten päälle viimeiseksi puoleksi tunniksi.




Preserved duck legs are one of the winter favorites. They are easy to prepare with root vegetables even on Friday evening after work when you do not have much time between work day anan darrival of friends, but when you want to serve something good. I've given jars of confit de canard also as Christmas present. Tin of confit de canard + recipe + Nederburg Winemaster's Reserve Edelrood 2013 with notes of  spices, coffee and cherry tannins makes a personalized gift. The recent dinner guests fell in love with the easiness and taste of the dish. They even served it to their guests the very next day.


 You can copy the below recipe in Word, change the font to your liking and print a recipe to give with wine



Oven root vegetables

1 sweet potato
2 parsnips
5-6 small potatoes
1 red onion
2 cloves garlic
2 tablespoons of duck fat
1 teaspoon salt flakes
freshly ground black pepper

Wash the roots well with brush and cut them into large wedges. Put all the vegetables in a large bowl, add the duck fat and spices, mix well. Bake in the oven at 175 degrees for about an hour. Sweet potato wedges you can add a little later, they will cook faster than potatoes and parsnips.

Duck legs

1 jar of preserved duck leg 4-5 pcs / confit de canard

Scrape the jar gently lift up the fat and still drumsticks out of the bottle for a while to drain into a container. Grease may, however, remain koipiin. Do not store excess fat in a sealed jar in the refrigerator, you can use it for other dishes.

Lift the duck legs on top of root vegetables for the last half an hour.




Joulun alla tulee myös tavattua ystäviä vaikka pienen joukon pikkujoulujen merkeissä. Kun erilaisia menoja on paljon ja vuodenvaihdetta kohden monella tahti töissäkin kiihtyy, on pienen joukon pikkujouluja mukava järjestää nyyttäriperiaatteella, niin, etteivät valmistelut jää vain yhden vastuulle. Muutaman ihmisen tavatessa jokainen voi tuoda vaikka yhden ruokalajin juomineen. Aikoinaan järjestin kokkailusessioita erään ystäväni kanssa hänen kotonaan useinkin. Vein joko valmiin kylmän alkuruoan mennessäni juomineen tai otin mukaan pääruoan raaka-aineet ja kokkasimme yhdessä.

Helppo alkupala syntyy mehevästä leivästä tai rapeista kekseistä sekä erilaisista pateista ja tahnoista. Juhlavan alun aterialle antaa kuiva, hedelmäinen ja paahteinen Pongrácz Brut. Kuohuviinistä ja muutamasta herkkupurkista saa myös koottua herkullisen ja helpon foodien joululahjan.


December is time to meet friends for example in small pre Christmas parties. As it's also busy time for many at work, a pot luck party is a good idea to share the preparations. Everyone can bring a dish and matching beverage. I used to often have cooking parties with my late friend. I brought a cold starter I had made at home or took ingredients for main course with me and then we cooked together.

An easy starter is good bread or premium crackers with different pates and spreads. A good companion is Pongracz Brut. Sparkling wine and few quality pates and spreads make also an easy and delicious gift for a foodie.






Nopea ceviche-tyyppinen lohiannos on helppo tehdä vaikka nyyttärijuhlissa, jos otat lohen siivutettuna mukaan ja teet kastikkeen purkkiin valmiiksi.

Nopea raakakypsytetty lohi

500 g tuoretta lohta siivutettuna

1 rl oliiviöljyä
1 tl sirarchakastiketta
1 rlm sherry- tai omenaviinietikkaa
1 limen mehu ja kuori raastettuna (vain vihreä osa)
½ tl suolaa
rouhittua mustapippuria


Sekoita kastikeainekset, kaada lohiannoksen päälle tasaisesti, anna marinoitua viileässä n. ½ h.



Kuiva ja sitruksinen Laroche Chablis La Jouchère 2014* sopii erinomaisesti nopeasti raakakypsytetyn lohen kanssa, vaikka Alkossa sen ruokasuosituksena ovatkin äyriäiset ja vähärasvaiset kalat.



A quick ceviche type salmon dish is easy to make at pot luck parties, just slice salmon ahead and prepare dressing at home in jar.


Fast cured salmon


500 g of sliced fresh salmon
1 tablespoon olive oil
1 teaspoon sirarcha
1 tablespoon sherry or apple vinegar
1 lime juice and zest grated (green part only)
½ teaspoon salt
freshly ground black pepper


Mix the sauce ingredients, pour evenly on sliced salmon, let marinate in a cool approx. ½ h.


Laroche Chablis La Jouchere 2014* made a perfect companion for raw cured salmon.




Alkoholilainsäädännön mukaisesti joudun poistamaan kaikki alkoholijuomia kehuvat kommentit. Muuten kommentointi erittäin suotavaa!


*Yhteistyössä 40+ blogit / Viinimaa.fi



Due to Finnish alcohol law I have to withdraw all comments on wines, other comments are welcome!

*Posting made in collaboration with 40+ blogit / Viinimaa.fi


20 kommenttia :

  1. Kuulosti hyvältä vaikka ankankoipia en olekkaan ennen maistanut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ankankoivet ovat herkullisia! Käyn Pariisissa pari kertaa vuodessa työmatkalla ja siellä haluan joka kerta kerran tilata ankankoipea illalliseksi. Noita purkkeja myyvät isoimmat marketit. Stockalla ne ovat miltei aina Hullujen päivien tarjouksena.

      Poista
  2. Rakastan ihmisten muistamista, mutta olipa kyse lapsista tai aikuisista, ei halua muistaa turhalla tavaralla.

    Aikuisystäville kauniiseen pakettiin pakattu hyvä herkkuviini on ollut muistamisista joulun ikisuosikki. Se tuskin unohtuu koskaan kaapin perälle, eikä sitä tarvitse kiikuttaa vuosien jälkeen kirpputorille ;)...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, tavaraa kun alkaa olla tarpeeksi. Käyttökelpoisimpia ovatkin helposti käytettävät lahjat tai aineettomat lahjat/lahjakorit palveluihin.

      Viini ja erilaiset ruokalahjat ovat monelle mieluisia lahjoja. Itse ainakin olen ollut iloinen saadessani pullon hyvää viiniä.

      Joinain vuosina olen tehnyt säilöttyjä sitruunoita ja laittanut mukaan liudan helppoja reseptejä, joihin niitä on voinut käyttää. Mahdollisimman helppoa myös vastaanottajalle, joka muuten saattaisi hämmästellä purkkia eikä osaisi käyttää mihinkään.

      Poista
  3. Kauniit ja tyylikkäät kuvat! Tuo lahjaidea resepteineen kuulostaa kyllä hyvältä lahjalta ja itsekin ottaisin sellaisen mieluusti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyväksi todettu, helppo resepti raaka-aineen ja siihen sopivan viini kera on tämän joulun hittituotteeni.

      Poista
  4. Confit de canard on ihanaa! Ja Mari Moilasen keittokirja niin kaunis, että se sopii hyvin ihan vaikka katseltavaksi.
    Ruokalahjat itsessään ovat parhaita siksi, ettei niistä jää ryönää nurkkiin pyörimään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri niin, tavaraa alkaa olla varmaan miltei kaikilla liikaa. Ruokalahjat, varsinkin säilyvät sellaiset tulee kyllä syötyä

      Poista
  5. Oi miten ihana lahjaidea! Viini on ollut tähänkin asti tavallisin vieminen mutta tuleehan lahjasta paljon persoonallisempi, kun mukaan laittaa hyväksi todetun reseptin, ainakin sellaiselle, jonka tietää tykkäävän kokaamisesta. Ja minä tiedän! Joten ehdottomasti menee ankka ensin itsellä testiin ja sitten mahdollisesti viinin mukana lahjaksi. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helppo resepti menee vähemmänkin kokkaaville. Meillä ruokavieraat todella ihastuivat noihin ankankoipiin etenkin kun kerroin kuinka helppoja ne ovat valmistaa.

      Poista
  6. Niin upea postaus, kuvat, vinkit, lahjaideat, ruuat, täydellinen <3 Päätä huimaa kun katselen. <3 Annan usein pulloja lahjoiksi, kuohua erityisesti, koska meidän ikäisillä on vaan jo kaikkea.

    Ihanaa iltaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä postausta varten otettiin ne 500 ulkokuvaakin... Kivaa iltaa, Tiia!

      Poista
  7. Upeita vinkkejä! Noita ankankoipia on pakko kokeilla.

    VastaaPoista
  8. Voi mikä postaus - upeat kuvat ja hienot lahjavinkit.
    Ja reseptit - minä niin tykkään nopeasti ja helposti valmistuvista herkuista - ja hyvät juomat kyytipoikina kruunaavat kaiken!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvän ruoan ei tarvitse olla vaikeasti valmistettavaa. Helpollakin herkulla voi tehdä vaikutuksen ja nautiskella itsekin vaivattomasti.

      Poista
  9. Mikä kuvakavalkadi ja tarina - minä annan kyllä juuri tällaisia lahjoja tänä jouluna. Eivät jää nurkkiin pyörimään : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän liittyi vielä se 500 kuvan ulkokuvauskin... Vieraat onneksi
      skoolailivat kuvissa ihan mielellään.

      Poista
  10. Nytpä kokeilen nuo ankankoivet uunijuuresten kanssa! Tarvitsen nopean menun ensi perjantaiksi töitten jälkeen ja olen jo pitkään halunnut kokeilla noita ankkapurkkeja. Kiitos mainiosta vinkistä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli meilläkin perjantaimenuna. Tulin 40 min ennen vieraita kotiin ja ruoka tuli kuitenkin ajallaan pöytään. Ankankoivet tekevät aina vaikutuksen, vaikka ne ovat todella helppoja valmistaa. Ja rasva kannattaa säästää myöhempään käyttöön.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.