Mehevä kvinoaleipä

Bataatti-kvinoasalaattipostauksessa kerroin kuinka olen keittänyt kahden eri brändin kvinoaa ja ne ovat käyttäytyneet aivan eri tavalla; toisesta tuli irtonaista, toisesta tahmeaa puuroa. Koska olen tarkka taloudesta ja haluan vähentää hävikkiä, halusin käyttää myös puuroutuvan kvinoan vaikken siitä lisäkkeenä oikein pitänytkään. Olen tehnyt puuroutuavasta kvinoasta myös herkullista mausteista aamupuuroa.

Mietin kvinoapuuron (ihan veteen keitettynä/ilman mausteita) käyttämistä leipään. Moent käyttävät kvinoaa gluteenittomaan leivontaan. En ole gluteenille herkkä, joten päätinkin siis sekoittaa kvinoapuuroa perusleipäreseptini joukkoon ja leivästä tulikin aivan erinomainen.




Leipä pysyi myös tuoreena todella pitkään. Söin pari palaa aamuisin, leikkaamisen jälkeen käärin leivän pyyhkeeseen ja ihan leikkauspintaa lukunottamatta leipä pysyi tuoreen mehevänä viisi päivää! Kvinoapuurossa taikinan seassa oli selvästi jotain taikaa, normaalisti itse leivotut leivät kuivuvat todella nopeasti.



































Kvinoapuurosta tulee melko löysää, paista leipä vuoassa.


Kvinoaleipä


Kvinoapuuro

1 dl kvinoaa
2½ dl vettä

Leipätaikina


2 dl vettä
11 g pussi kuivahiivaa
5 dl sämpyläjauhoja

2 rl oliiviöljyä

1 tl suolaa


Keitä kvinoapuuro ensin; Huuhtele kvinoa kuumalla vedellä siivilässä. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää joukkoon kvinoa. Hauduta 20–25 minuuttia välillä sekoittaen kunnes suurimot puuroutuvat. Anna jäähtyä. Voit tehdä myös isomman määrän puuroa edellisenä päivänä ja käyttää loput leipätaikinaan.

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää jauhot, oliiviöljy ja suola. Suolan määrän laitan aina vähän fiiliksellä, käytän yleensä vähemmän kuin ohjeissa. Vaivaa taikinaa kunnes se on kimmoisaa. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan nousta n. tunti.

Kaada taikina vuokaan. Anna nousta 30 min - 1 h. Paista 225 asteessa n. 25 min. Voit alussa suihkauttaa uuniin vettä, jos haluat rapeakuorista leipää.

5 kommenttia :

  1. Ihan uskomatonta mihin kaikkeen kvinoaa voi käyttää. Itsetehty leipä ei tosiaan normaalisti säily kuin pari päivää, joten viisi päivää kuulostaa kyllä tosi hyvältä.
    Ihanaa loppuviikkoa sinulle Tuuli <3

    VastaaPoista
  2. Onko sinulla vinkata, että minkä merkin tämän leivän kvinoa on? Minullakin on kotona paketti odottamassa käyttöä, ja mietin passaisiko se tähän, Go Green-merkkistä on itselläni. Kiva uusi leipäohje, pitää kokeilla tämä. :)

    VastaaPoista
  3. Kotimainen kvinoa tosiaan puuroutuu ja ei oikein sovi salaatteihin yms. Aika hyvä vinkki käyttää se leipätaikinaan, ehdottomasti pitää kokeilla, varsinkin jos leipä pysyy tuoreena pitkään. Itsekin syön leipää vain aamuisin, joten siksi saakin säilyä pitkän ; )

    VastaaPoista
  4. Tuota täytyykin kokeilla. Kvinoa on ollut minulle vähän vieras raaka-aine. Ei ole tullut mieleeni käyttää kvinoaa leivontaan. Leivon paljon leipää kotona ja tässäpä uusi leipäohje. Kiitos!

    VastaaPoista
  5. Eilen tuli leivottua tällä ohjeella soveltaen, jauhoina ruis- ja vehnäjauho. Leipä maistuu kerrassaan erinomaiselle. Ensi kerralla pidennän paistoaikaa puoleen tuntiin, vaikka ei leipä nytkään ollut liian raa'an tuntuinen.

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.