Helppo ja herkullinen perunapannu

Vieläkin tulee vesi kielelle kun katselen näitä kuvia. Perunapannu kananmunan, mädin ja creme fraichen kanssa oli yksinkertaisuudessaan supermaukasta.

Ostin rautapannun maalla paikalliselta kesäkirppikseltä/rompetorilta pari vuotta sitten. Paikka on auki vain kesäsunnuntaisin pari tuntia, se on meille maalla ollessamme aina must-kohde -samoin monelle muulle. Kerran paikalle riensi portista juoksujalkaa hengästynyt nainen "Olin yövuorossa ja pelkäsin, etten ehdi, olisi pitänyt odottaa viikko!" Ei hän mitään tiettyä ollut etsimässä, mutta ei halunnut menettää mahdollisuutta tehdä jonkun hyvän löydön.

perunaruoka, rautapannu, pyttipannu


Tämä rautapannu on ollut parhaita löytöjäni tuolta kirpputorilta, vaikka olen sieltä löytänyt mm. kasan parinkymmenen sentin hintaisia lautasia ruokakuvauksiin, vanhoja palkintomaljoja, laseja, "ravintolahopeita" jne. Hyllyssä oli iso kasa erilaisia rautapannuja, kun näin tämän vähän pienemmän korkeareunaisen ja ennen kaikkea rautakahvaisen pannun, nappasin sen heti hyllystä. Mukaan lähti minulle ja kälylleni kaikenlaista muutakin, ostosten kokonaishinta oli kokonaiset viisi euroa. Pannu kaipasi vain hyvän pesun ja rasvapolton, sen jälkeen se on ollutkin ahkerassa käytössä.

Minulla on ollut parikymppisestä saakka isompi rautapannu, joka on edelleen hyvässä käytössä. Siinä on kuitenkin puukahva enkä voi laittaa sitä uuniin. Tämän pienemmän, rautakahvaisen pannun halusin nimenomaan uuniruokia varten. Perunat tulevat tällä rautapannulla paistettuna erikoisen rapsakkapintaisiksi.


perunaruoka, rautapannu, pyttipannu

Tein ruoan hävikkiviikolla, mutta tätä tulee tehtyä varmasti useamman kerran uudelleenkin. Jääkaapissa oli perunoita, creme fraichea pari lusikallista purkin pohjalla sekä vähän versoja ja kananmunia, joita meillä on aina kotona. Pakkasessakin oli kirjolohenmätiä, jota käytin kaksi lusikallista.


perunaruoka, rautapannu, pyttipannu


Perunapannu

3 kiinteää perunaa ohueksi viipaloituna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 rl oliiviöljyä
suolaa
pippuria


1 pieni punasipuli ohueksi viipaloituna
2-3 rl creme fraichea
versoja tai yrttejä
2 rl (kirjolohen) mätiä
1 keitetty 4 min kananmuna kuorittuna


Lämmitä uuni 200 C asteeseen.

Viipaloi pestyt perunat kuorineen, kuivaa pyyhkeellä tai talouspaperilla. Kuivatuista perunoista tulee rapeampia. Pyöräytä perunaviipaleet oliiviöljyssä, mausta suolalla ja pippurilla, ripottele hienonnettu valkosipuli perunaviipaleiden joukkoon. Laita kaikki pannulle. Paista 200 C uunissa pannulla, 25-30 min, kääntele perunoita kahdesti paistamisen aikana.

Tarjoile viipaloidun punasipulin, creme fraichen, mädin, kananmunan ja yrttien tai versojen kanssa.

10 kommenttia :

  1. Jaiks miten hyvää😋😋😋😋Tiedän, että oma mies rakastaisi tätä herkkua myöskin.

    Ihanaa viikonloppua Tuuli💖

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on todella herkullista. Mädin sijaan tähän sopisi hyvin vaikka viipale tai kaksi serranokinkkua silputtuna.

      Poista
  2. Minulla on kaapissa myös pieni valuurautainen paistinpannu...nythän minä teenkin siinä tätä herkkua meille. Kiitos vinkistä ja kiitos muuten myös siitä, että vinkkasit tuossa, että millaista perunaa tähän kannattaa käyttää.
    Ihanaa viikonloppua Tuuli <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinteä peruna sopii mielestäni tällaiseen ruokaan parhaiten ja jauhoinen taas uunissa tehtävään.

      Poista
  3. Mikä löytö tuo pannu, VAU! Niin herkullisen näköinen annos, aika täydellistä brunssiruokaa : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samalta kirpparilta on tullut hankittua myös parittomia lautasia ja pellavapyyheitä ruokakuviin hintaan 0,10 -0,20€/kpl. Välillä ei löydy mitään, välillä löytyy taas paljonkin kivaa.

      Poista
  4. Oi, miten herkulliselta tämä näyttää! Itselläni on myös tällainen melkein samanlainen rautapannu, joka on isoäidin jäämistöstä. Ihan huippu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rautapannu on hoidettuna ja etenkin käytettynä miltei ikuinen, se kestää sukupolvelta toiselle.

      Poista
  5. Niin yksinkertainen ruoka ja maku varmasti taivaallinen!
    Loistolöytö tuo pannu. Koluan itsekin kirppiksiä aina kuin on mahdollista, ja paljon hyviä löytöjä olen tehnyt vuosien varrella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä onkin yksi parhaimpia kirppislöytöjäni. Maalaiskirppiksiltä tekee loistolöytöjä sopuhintaan.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.