Thaimaalainen green curry

Kesän Thaimaan reissulla tuli parissa viikossa syötyä Thai-keittiön klassikot läpi, green curryä söin parikin kertaa. Tulisuusaste vaihteli, joissain paikoissa chilin määrä oli muokattu turistien kestokyvyn mukaan ja mediumkin oli yleensä omaan makuuni melkoisen mietoa, mutta toinen syömäni curry oli melkoisen hotaa, vaikka pyysin tulisuusasteeksi mieto/medium.



greencurry, thairuoka, beanit

thaimaa, thairuoka

Useaan viikkoon reissun jälkeen ei Thai-ruokaa tehnyt mieli, mutta pikku tauon jälkeen se taas maistui.

Ensimmäistä curryä Thaimaassa syödessäni hämmästelin vihreältä tomaatilta näyttäviä kasviksia curryn joukossa, googlailu paljasti niiden olevan pieniä, pyöreitä Thai-munakoisoja. Niitä löytyy Helsingissä ainakin Hakaniemen etnisistä kaupoista.

Olin ajatellut käyttää kanaa tähän ruokaan, mutta sain Beanit-härkäpapusuikaleita testiin, ne päätyivät pannulle kanan sijaan. En ole aiemmin täysin ihastunut erilaisiin härkäpapuproteiinituotteisiin, mutta Beanitin rapsakkuus ihastutti eikä koostumus ollut samanlainen jauhoinen kuin monessa muussa proteiinituotteessa.

Pari päivää kuvien ottamisen jälkeen huomasin parissa muussakin blogissa Beanitin innostaneen juuri Thai-curryn tekoon. Jännä juttu, miten aika usein huomaa samantapaisia reseptejä mitä itsekin on toteuttanut. Jätinkin tämän julkaisemisen vähän myöhempään, ettei "kaikissa" blogeissa pyörisi Thai-curry samaan aikaan, vaikka jokaisella onkin se oma versionsa.


greencurry, beanit


thaimaa, thairuoka


thaimaa, thairuoka

thaimaa, thairuoka


beanit, thaicurry


Thaimaalainen green curry

1,5 rkl öljyä
2 rkl valmista vihreää currytahnaa tai itsetehtyä currytahnaa (katso alta)
250 g kananrintaa -tai paistileikettä tai Beanit-suikaleita suupalan kokoiseksi leikattuna
2,5 dl kookosmaitoa
1,5 dl vettä
100 g bambunversoja (tai thaimaalaisia munakoisoja puolitettuna)
5 kaffir-limelehteä, kevyesti murskattuna
2 punaista chiliä suikaloituna
1 rkl kalakastiketta
1 rkl ruskeaa (palmu)sokeria
0,5 dl thaibasilikaa

Lämmitä pannu keskilämmölle ja lisää öljy. Kuullota currytahnaa kunnes se alkaa tuoksua voimakkaammin, lisää kana ja sekoita kanapalat hyvin currytahnaan. Lisää kookosmaito ja vesi ja kiehauta nopeasti.

Lisää bambuversot (tai thaimaalaiset munakoisot), kaffir-limen lehdet ja punaiset chilit. Laske lämpöä, peitä kannella ja anna hautua 10 minuuttia tai kunnes curry paksuuntuu hiukan.

Lisää kalakastike, sokeri ja basilikan lehdet. Sekoita hyvin. Tarjoa heti jasmiiniriisin kera.

Vihreä currytahna

4-6 keskikokoista vihreää chiliä, siemenet poistettuna ja karkeasti hienonnettuna
2 salottisipulia, karkeasti hienonnettuna
5cm / 2in pala tuoretta inkivääriä, kuorittuna ja raastettuna
2 valkosipulinkynttä, murskattuna
Ruukullinen tuoretta korianteria, käytä myös varret ja huuhdellut juuret
2 sitruunaruohovartta, hienonnettuna
1 limen raastettu kuori ja mehu
8 kaffir-limelehteä, revittynä paloiksi (jos niitä ei ole saatavana, käytä vielä toinen limen kuori raastettuna)
1 rkl korianterin siemeniä, murskattuna
1 tl jauhettua kuminaa
1 tl rouhittua mustapippuria
2 tl kalakastiketta

3 rkl ruokaöljyä

Jauha kaikki ainekset blenderissä tai monitoimikoneessa tahnaksi. Käytä heti tai säilytä jääkaapissa  enintään 3 viikkoa. Currytahnasta riittää kahdeksalle hengelle.


2 kommenttia :

  1. Rakasta curry ruokia ja mausteisia ruokia muutenkin. Chilin kanssa pitääkin olla varovainen, ei ole kiva, jos maistaa vain chilin, eikä ruoan omaa makua ja muita mausteita.
    Ihanaa iltaa sinulle Tuuli <3

    VastaaPoista
  2. Thaimaalaiset minimunakoisot ovat niin herkkuja! Niitä pitää aina hakea etnisistä kaupoista, kun Hakaniemessä liikkuu.

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.