Olen aina ollut enemmän leivän leipoja kuin kakkuleipuri, vaikka etenkin moussekakkujen teko onnistuu. Etenkin nyt tuntuu, että leivän leipominen rauhoittaa -ja lopputulos herkullista sekä vähän lohdullistakin.
Sämpylätaikinan voi laittaa nousemaan illalla ja aamulla leipoa leipoa aamiaiselle uunilämpimät sämpylät. Koska taikina on kahdelle iso, paistoin puolesta taikinasta sämpylät yhden yön nostatuksen jälkeen ja nostin taikinakulhon viileään varjoon parvekkeelle hyvin peitettynä. Loput taikinasta paistoin sämpylöiksi seuraavan aaamuna. Päivä lisää kylmänostatusta toi taikinaan vielä lisää sitkoa ja makua. Pizzataikinaa nostan kylmässä yleensä 72 tuntia.
Jokaisesta sämpylästä tulee vähän eri muotoinen, mutta rustiikkinen ulkomuoto on minusta vain plussaa.
Tuore leipä on yksinkertaisuudessaan sellaista edullista arjen luksusta, jota moni kaipaa nyt muuten rajoitettuun elämäänsä.
Kuohkeat, rapeat ruis-vehnäsämpylät
5 dl vettä
1 dl maitoa
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
4 ½ dl ruishiutaleita
8 dl vehnäjauhoja
+ lisää jauhoja jauhottamiseen
Mittaa kattilaan vesi ja maito. Kuumenna neste
kädenlämpöiseksi. Kaada kulhoon tilkka nestettä, lisää nesteen joukkoon sokeri ja
kuivahiiva. Sekoita tasaiseksi, lisää loput nesteestä sekä suola.
Lisää vehnäjauhot taikinaan, sekoita taikinaa puuhaarukalla muutama
minuutti. Lisää taikinaan ruishiutaleet. Vaivaa taikinaa 5-10 minuuttia. Taikina saa olla löysää. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja. Peitä kulho puhtaalla pyyhkeellä, anna taikinan nousta vedottomassa paikassa 1 ½ tuntia tai yön yli.
Kuumenna uuni 250 C asteeseen. Ripottele pöydälle 1 dl
vehnäjauhoja, kumoa varovasti taikina jauhotetulle aluastalle. Älä vaivaa taikinaa, etteivät kuplat häviä taikinasta.
Ripottele jauhoja taikinan päälle, taputtele taikinaa
kevyesti. Jaa taikina lastalla kuuteentoista osaan.
Leikkaa samankokoisia paloja, muodoiltaan ne saavat hieman vaihdella.
Nostele taikinapalat sellaisenaan uunipellille, älä pyörittele sämpylöiksi. Sämpylöitä ei tarvitse enää nostattaa.
Paista ensimmäistä pellillistä ilman nostattamista 15-20
minuuttia. Jälkimmäinen pellillinen kypsyy hieman nopeammin.
Jos kaipaat hieman nopeammin tehtäväiä sämpylöitä, kokeile tunnissa valmistuvia rukiisia sämpylöitä.
Jos kaipaat hieman nopeammin tehtäväiä sämpylöitä, kokeile tunnissa valmistuvia rukiisia sämpylöitä.
Voi nam! Tuli tosiaan ulkonäöstä mieleen maalaissämpylät. Minä tykkään pullan ja leipien leipomisesta, koska taikinan voi rauhassa jättää kohoamaan ja sitten kun olet jo melkein unohtanut, että sinulla on taikina kohoamassa, se onkin tullut ihan parhaaksi :)
VastaaPoistaMukavaa pääsiäistä Tuuli <3
Näitä voisi avrmaan maalaissämpylöiksikin kutsua. Leivän leipominen on mielestäni helpompaa kuin kakkujen. Eiöen tuunasin reseptiä lisäämällä auringonkukansiemeniä, taas maistuivat tämän aamun sämpylät vähän uudenlaisilta.
PoistaSinulla on ihana blogi, liityin lukijoihin.
VastaaPoistaMinulla on sämpylöiden leipominen jäänyt nyt pääsiäisviikonloppuna ihan suunnittelun asteelle, kun ollut ruuanlaittoa ja muuta leipomista. Kiitos reseptistä! Hyvää pääsiäistä!
Kiitos ❤️
PoistaLaitoin sämpylätaikinan KitchenAidiin pyörimään sillä aikaa kun lammaspaisti ja punasipulit olivat eilen uunissa. Taikina meni yöksi ulos ja tänä aamuna paistoin meille aamiaiselle rapsakat sämpylät.