Kuohkeat, rapeat ruis-vehnäsämpylät

Hyvää pääsiäistä! Nyt suurella osalla etätyötkin ovat tauolla ja voi rauhassa kotoilla useamman päivän. Leipominen on selvästi kasvattanut ainakin omassa somekuplassa suosiotaan. Leipominen onkin mukavaa puuhaa.

Olen aina ollut enemmän leivän leipoja kuin kakkuleipuri, vaikka etenkin moussekakkujen teko onnistuu. Etenkin nyt tuntuu, että leivän leipominen  rauhoittaa -ja lopputulos herkullista sekä vähän lohdullistakin.


leivonta, sämpyläresepti

Sämpylätaikinan voi laittaa nousemaan illalla ja aamulla leipoa leipoa aamiaiselle uunilämpimät sämpylät. Koska taikina on kahdelle iso, paistoin puolesta taikinasta sämpylät yhden yön nostatuksen jälkeen ja nostin taikinakulhon viileään varjoon parvekkeelle hyvin peitettynä. Loput taikinasta paistoin sämpylöiksi seuraavan aaamuna. Päivä lisää kylmänostatusta toi taikinaan vielä lisää sitkoa ja makua. Pizzataikinaa nostan kylmässä yleensä 72 tuntia.



leivonta, sämpyläresepti
Jokaisesta sämpylästä tulee vähän eri muotoinen, mutta rustiikkinen ulkomuoto on minusta vain plussaa.


leivonta, sämpyläresepti

Tuore leipä on yksinkertaisuudessaan sellaista edullista arjen luksusta, jota moni kaipaa nyt muuten rajoitettuun elämäänsä.


leivonta, sämpyläresepti

leivonta, sämpyläresepti


Kuohkeat, rapeat ruis-vehnäsämpylät

5 dl vettä
1 dl maitoa
10 g kuivahiivaa
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
4 ½ dl ruishiutaleita
8 dl vehnäjauhoja
+ lisää jauhoja jauhottamiseen


Mittaa kattilaan vesi ja maito. Kuumenna neste kädenlämpöiseksi. Kaada kulhoon tilkka nestettä, lisää nesteen joukkoon sokeri ja kuivahiiva. Sekoita tasaiseksi, lisää loput nesteestä sekä suola.

Lisää vehnäjauhot taikinaan, sekoita taikinaa puuhaarukalla muutama minuutti. Lisää taikinaan ruishiutaleet. Vaivaa taikinaa 5-10 minuuttia. Taikina saa olla löysää. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja. Peitä kulho puhtaalla pyyhkeellä, anna taikinan nousta vedottomassa paikassa 1 ½ tuntia tai yön yli.

Kuumenna uuni 250 C asteeseen. Ripottele pöydälle 1 dl vehnäjauhoja, kumoa varovasti  taikina jauhotetulle aluastalle. Älä vaivaa taikinaa, etteivät kuplat häviä taikinasta.

Ripottele jauhoja taikinan päälle, taputtele taikinaa kevyesti. Jaa taikina lastalla kuuteentoista osaan. Leikkaa samankokoisia paloja, muodoiltaan ne saavat hieman vaihdella.

Nostele taikinapalat sellaisenaan uunipellille, älä pyörittele sämpylöiksi. Sämpylöitä ei tarvitse enää nostattaa.

Paista ensimmäistä pellillistä ilman nostattamista 15-20 minuuttia. Jälkimmäinen pellillinen kypsyy hieman nopeammin.

Jos kaipaat hieman nopeammin tehtäväiä sämpylöitä, kokeile tunnissa valmistuvia rukiisia sämpylöitä.

4 kommenttia :

  1. Voi nam! Tuli tosiaan ulkonäöstä mieleen maalaissämpylät. Minä tykkään pullan ja leipien leipomisesta, koska taikinan voi rauhassa jättää kohoamaan ja sitten kun olet jo melkein unohtanut, että sinulla on taikina kohoamassa, se onkin tullut ihan parhaaksi :)
    Mukavaa pääsiäistä Tuuli <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä voisi avrmaan maalaissämpylöiksikin kutsua. Leivän leipominen on mielestäni helpompaa kuin kakkujen. Eiöen tuunasin reseptiä lisäämällä auringonkukansiemeniä, taas maistuivat tämän aamun sämpylät vähän uudenlaisilta.

      Poista
  2. Sinulla on ihana blogi, liityin lukijoihin.
    Minulla on sämpylöiden leipominen jäänyt nyt pääsiäisviikonloppuna ihan suunnittelun asteelle, kun ollut ruuanlaittoa ja muuta leipomista. Kiitos reseptistä! Hyvää pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ❤️

      Laitoin sämpylätaikinan KitchenAidiin pyörimään sillä aikaa kun lammaspaisti ja punasipulit olivat eilen uunissa. Taikina meni yöksi ulos ja tänä aamuna paistoin meille aamiaiselle rapsakat sämpylät.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.