Villiyrittiraviolit ja villiyrttipesto

Villiyrttikausi on nyt parhaimmillaan. Keskiviikkona postasin ihanan, samettisen horsmakeiton reseptin. Horsmakeitto sai anoppilassa sitä toistamiseen tehdessäni todella paljon kehuja. 

Seuraavaa villiyrttiruokaa varten keräsin litulaukkaa, vuohenputkea ja nokkosta villiyrttiravioleihin ja villiyrttipestoon. Kerää villiyritit puhtaista paikoista; kauempana teistä ja koirien ulkoilutuspoluilta. Varmistuthan, että keräämäsi kasvit ovat syötäviä. Villiyrttejä voi tunnistaa usealla eri sovelluksellakin, esim iNaturalist.


Kaivoin pastakoneenkin pitkästä aikaa esiin. Sillä pastalevyjen tekeminen sujui näpsäkästi. Levyt voi myös kaulia jauhotetulla alustalla.



Villiyrtit, villiruoka



Villiyrtit, villiruoka


Villiyrtit, villiruoka


Villiyrittipesto


½ l löyhästi pakattuja, nuoria huuhdeltuja litulaukan, vuohenputken, horsman ja ryöpätyn nokkosen lehtiä
1/2 dl oliiviöljyä
pieni kourallinen kurpitsansiemeniä
1/2 dl parmesaania tai pecorinoa
2 valkosipulinkynttä
suolaa
pippuria

Huuhtele villiyrtit. Jos käytät nokkosta, ryöppää se kiehuvassa vedessä 3-4- min ja purista kuivaksi siivilässä. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa. Lisää öljyä, jos haluat pestosta juoksevampaa.

Pastataikina

300 g durumvehnäjauhoja
3 munaa

Villiyrtti-ricottatäyte

140 g vuohenputken, litulaukan ja nokkosenlehtiä
250 gricottajuustoa
55 g pecorinojuustoa
muna vatkattuna
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria


Tee pastataikina. Riko munat pöydälle tai kuloon jauhokeon keskelle tekemääsi reikään. Vaivaa taikina tasaiseksi. Tarvittaessa lisää pieni tilkka vettä. Vaivaa taikinaa niin kauan, että sinulla on sileä ja kiinteä taikinapallo. Kelmuta taikina ja anna levätä vähintään puoli tuntia huoneenlämmössä. 

Valmista täyte: Huuhtele villiyrtiti. Jos käytät nokkosta, ryöppää ne 3-4 min kiehuvassa vedessä, puristele siivilässä kuivksi. Aja ricotta, silputtu valkosipuli ja huuhdellut, hienoksi pilkotut villiyrit tahnaksi joko blenderissä tai sauvasekoittimella. Mausta seos suolalla ja pippurilla. Tarkista maku.

Leikkaa pastataikinasta käteen sopiva pala. Kauli palaa hieman ja vedä se pastakoneen läpi isoimmalla terällä. Toista tämä pari kertaa. Pienennä terää pikkuhiljaa. Kun olet vetänyt pastataikinan muutaman kerran ohuella terällä läpi, aseta levy leikkuulaudalle

Aseta noin teelusikallinen täytettä parin sentin välein levylle, jotta sinulle jää saumavarat.

Kun olet saanut levyn täytettyä, tee toinen samanlainen pastalevy. Sivele sudilla vettä täytteen väleihin, jotta saat liimattua päälitaikinan kiinni. Asettele toinen levy varovasti täytelevyn päälle. Taputtele sormilla "välisaumat" eli täytteiden suditut välit kiinni. Leikkaa raviolit "liimasaumojen" kohdilta, jotta saat neliöitä. Voit vielä painella kevyesti haarukalla raviolien reunoja.

Keitä iso kattilallinen vettä ja lisää sinne 1-2 rkl suolaa. Laske raviolit reikäkauhalla varovasti kiehuvaan veteen ja anna kypsyä noin 3-4 minuuttia. Tarjoile heti villiyrittipeston, uppomunan ja pecorinolastujen kera.

12 kommenttia :

  1. Kevät on niiiiin ihanaa aikaa <3 Villiyrtit villitsevät. Kiitos herkullisesta reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Villiyrtit ovat niin hyviä. Meillä on onneksi metsä apajineen heti talon takana, vaikka Helsingissä asutaankin. Eilen rantoja kierrellessä huomasin myös monissa kalliokoloissa villiä ruohosipulia. Sitä kasvaa villinä ihan kotiportaa vieressäkin, mutta siitä en viitsi poimia kun rapussamme asuu pari koiraa.

      Poista
  2. Vitsit miten ihaniin ruokiin osaat noita villiyrttejä käyttää.
    Herkullisen näköinen pasta-annos. Kaunista iltaa Tuuli <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siippa sanoi maun tuovan saunavihdan tuoksun mieleen, kylläkin hyvällä tavalla. Samanlainen vehreä, kesäinen fiilis.

      Poista
  3. Pastanystävät kuittaavat, nam ja testiin. Pitää muutenkin kaivaa pastakone esille, raviolit ovat parhainta pastaherkkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsellänikin oli jo hyvän aikaa pastakoneen viimeisestä kähyttökerrasta. Pitäisi kaivaa se sieltä kaapista useamminkin esiin.

      Poista
  4. Nam miten herkulliselta näyttää...olen miettinyt usein että pitäisi ostaa tuo pastakone mutta jäänyt vielä kaupan hyllylle,josko tänä kesänä saisi sen ostettua jo :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pastan valmistus kuulostaa vaivalloisemmalta kun onkaan. Nämäkin valmistuivat nopeasti.

      Poista
  5. On kyllä mainioita ohjeita.Minäkin lähdin metsätietä pitkin ja tarkoituksena hakea horsmaa kunnes huomasin korvasieniä.Niitä oli aika paljonkin mutta jätin sinne kasvamaan kun ovat niin myrkyllisiäkin.Googlatessa huomasin,että ne vasta herkullisia ovatkin,onko sinulla jokin resepti korvasienille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole koskaan itse tehnyt mitään korvasienistä. Omilla reiteillä niitä ei ole luonnossa tullut vastaan ja olen jättänyt niiden valmistamisen niille, jotka osaavat varmasti ryöpätä kunnolla.

      Poista
  6. Ai ihana mikä taito tuo villiyrttien käyttö! Mä olen vähän varovasti ajatellut jos hakisi nokkosta vähän pidemmältä, meillä risteilee sen verran paljon autoteitä noiden lähinokkospuskien lähellä että niistä en oikein voi kerätä. Ihana lukea näitä ohjeita kuitenkin, inspiroi ihan valtavasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nokkosta kasvaa niin monessa paikassa, että sitä löytää kyllä aika helposti vähän kauempana autoteistä, 30-100 m riittää, riippuen kuinka vilkasliiketeinen tie on.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.