Za'atar-leivät

Meillä pääsiäisen "pääpäivällinen" oli eilen. Lankalauantai on vähän sellainen pääkisiäisen välipäivä, mutta me juhlistimme molempine synttäreitä samalla kertaa. Siipalla oli keskiviikkon syntymäpäivä ja minulla eilen.

Lampaan tein miltei samalla reseptillä kuin aiemminkin, olen tosin lisännyt marinadiin korianterin lisäksi oreganoa ja timjamia ja ripauksen kardemummaa. Marinadi toimii hyvin myös grillattavien lammasvartaiden marinadina.

Lampaan kanssa tarjottavaksi leivoin za'atar-leipäsiä, ne maistuvat hyvin myös kylmän lanpaanpaistin kanssa. Za'tar-mausteseos on kotoisin Lähi-Idästä ja joka kokilla on oma "salainen" reseptinsä. Mausteseosta saa myös valmiina, mutta se on helppo valmistaa itsekin.

Reseptissä mainittua sumakkia piti aiemmin metsästää Lähi-Idän elintarvikkeita myyvistä kaupoista, mutta nykyään sitä saa jo ainakin Helsingissä isoimpien ruokakauppojen hyllyistäkin.


Za'atar-mauste

Leivän voi valmistaa yhtenä isona lättynä tai pikku leipäsinä.

Itsetehty pita-leipä

Za'atar-leivät






Za'atar


1 rkl jauhettua kuminaa
2 tl kuivattua meiramia
1 rkl jauhettua kuivattua timjamia
1 rkl sumakkia
1 rkl paahdettua seesaminsiemeniä
1 tl suolaa
1 tl tuoretta jauhettua mustapippuria

Sekoita kaikki ainesosat pienessä kulhossa.
Käytä välittömästi tai säilytä tiiviissä astiassa enintään 3 kuukautta.

Pitaleivät

10 g kuivahiivaa

4 dl vehnäjauhoja

1,5 dl vettä

1 tl sokeria tai hunajaa

1 tl suolaa


Sekoita lämmin vesi, sokeri ja hiiva kulhossa, anna seistä 10 minuuttia. Lisää tämän jälkeen loput ainekset.

Muodosta taikinasta pyöreä pallo kulhossa,

Peitä kulho puhtaalla keittiöpyyhkeellä ja  anna taikinan nousta lämpimässä paikassa 1-2 tuntia.


Kun taikina on noussut kaksinkertaiseksi, leikkaa se jauhotetulla tasolla kahdeksaan yhtä suureen osaan.

Pyöritä jokainen taikinapala palloksi ja litistä sitten kiekoksi. Kauli taikinakiekkoja vielä vähän ja anna nousta 30 minuuttia.

Sekoita 2 rl za'atar-seosta kolmeen ruokalusikalliseen oliiviöljyä, levitä öljyseosta leipien päälle.

Paista leipiä 250 C asteessa 7-9 minuuttia.



Labneh
Leipien kanssa maistuu valutetusta jugurtista tehty labneh-juusto. Valuttelin jugurttia yön yli, mutta se oli jo parin tunnin jälkeen jo  mukavasti tiivistynyttä.

 Mitä sinä olet syönyt pääsiäisenä?



5 kommenttia :

  1. Onpa herkullisen näköisiä leipäsiä. Meillä oli perjantaina naudanlihasta tehtyä pataa, eilen söimme tortilloja broileritäytteellä ja tänään teimme lehtipihvejä ja paistettuja perunoita. Nyt maataan sitten sohvalla mahojemme vieressä ja katselemme youtubesta marokkolaisia videoita :)
    Ihanaa sunnuntaita sinulle Tuuli <3

    VastaaPoista
  2. Leipäset näyttävät niin hyviltä <3 Meillä on syöty uunissa pitkään kypsytettyä lihaa kera uunijuuresten. Erityisesti olemme syöneet pääsiäisen ajan herkkuja, joissa on rahkaa ja suklaata <3 Aurinkoisia huhtikuun päiviä <3

    VastaaPoista
  3. Ihan pakko kokeilla ja nämä on taas erilaisia kuin ne pitaleivät mitä leivoin. Kivaa kokeilla erilaisia herkkuja.

    Sydämellistä uutta viikkoa Tuuli. :)

    VastaaPoista
  4. Voisin syödä pellillisen ja juuri labheniin dippaamalla! Täällä on syöty aika kala- ja äyriäispainotteisesti koko pääsiäinen. Lihaa tuli ainoastaan valmiissa illalliskassissa lammaspaistin muodossa, muuten sitten maisteltu juustoja, syöty kolme päivää lohivoileipäkakkua ja fetapiirasta - grillaus jäi kolean sään vuoksi, joten kasvis-halloumivartaat paistettiin eilen uunissa!

    VastaaPoista
  5. Nam, zaatar-leipiä näkeekin täällä joka puolella, ja itse rakastan zaataria,mulla on sitä aina kaapissa.Herkullisen näköiset leivät:)

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.