LUMO LIFESTYLE Food, travel, style, living
40+ naisen ruoka- ja lifestyleblogi. Ruoka, matkailu ja hyvä arki | A beautiful lifestyle and food blog by a Finnish 40+ woman
Tässä itsenäisyyspäivän ja joulun pyhien välisessä katveessa on kiva syödä ihan arkisesti. Sekasyöjätkin voivat keventää kasvisruoalla ennen joulun kinkkukautta. Mehevät munakoisopullat ovat herkullista kasvisruokaa, ne maistuvat tomaattikastikkeen ja pastan kanssa tarjottuna.
Munakoisopullat tomaattikastikkeessa
1 munakoiso (500 g), kanta poistettuna ja 1½ cm viipaleiksi leikattuna Karkeaa suolaa ja rouhittua mustapippuria 5 dl tuoretta leipää tehosekoittimessa murustettuna ½ dl ekstra-neitsytoliiviöljyä 1 dl raastettua pecorinojuustoa 1 pieni valkosipulin kynsi hienonnettuna ja 2 ohueksi viipaloituna 1 iso valkuainen
1 tl jauhettua paprikaa 2 tölkkiä (800 g) kokonaisia luumutomaatteja tai tomaattimurskaa Kuumenna uuni 175 asteeseen. Ripottele munakoisoviipaleille suolaa, laita viipaleet valumaan yhteen kerrokseen siivilään ja anna irtoavan nesteen valua 30 minuuttia. Huuhtele munakoisoviipaleet ja purista kuivaksi, painele ylimääräistä nestettä paperipyyhkeeseen. Mnakoisopullien muotoilu on helpompaa kun niissä ei ole liikaa nestettäSamanaikaisesti levitä leivänmurut leivinpapeilla vuoratulle uunipellille. Paista kunnes leivänmurut ovat kullanruskeita ja kuivahtaneita, n. 5 minuuttia. Anna jäähtyä.
Kuumenna 1 rkl öljyä isolla valurautapannulla keskilämmöllä. Paista munakoisot parissa erässä kerran kääntäen, noin 2-3 minuuttia/puoli. Siirrä munakoisot siivilään jäähtymään. Lisää pannulle toinen rkl öljyä ja loput munakoisoviipaleista, paista. Jos pannu on liian kuuma, säädä lämpöä. Paistettuasi pyyhi pannu. Anna munakoisojen jäähtyä hetki. Puristele munakoisoista mahdollisesti vielä irtoava neste. Laita viipaleet tehosekoittimeen.
Lisää paahdetut korppujauhot, pecorino ja hienonnettu valkosipuli. Käytä konetta lyhyen aikaa kunnes seos on karkea tahna. Siirrä kulhoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita munanvalkuainen joukkoon. Jäähdytä kylmään asti, noin 30 minuuttia. Muodosta seoksesta 12 palloa. Jäähdytä vähintään 1 tunti tai yön yli, kunnes pallot ovat kiinteytyneet. Jos käytät tomaattimurskaa, hienonna tomaatit pyöräyttämällä muutama kierros tehosekoittimessa.
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuumenna 2 rkl öljyä rautapannussa tai padassa. Lisää munakoisopullat kahdessa erässä; kypsennä ja käännä varovasti lusikalla, kunnes pullat ovat kauniisti ruskistuneet, 6-7 minuuttia. Laske lämpötilaa, jos pannu kuumenee liikaa. Nosta munakoisopullat lautaselle. Lisää pannulle ruokalusikallinen öljyä ja hienonnettu valkosipuli, sekoittele öljyssä n. 30 sekuntia. Lisää tomaatit, reilu hyppysellinen chiliä, ½ tl merisuolaa, anna kiehahtaa. Nostele munakoisopullat pannulle, lusikoi tomaattikastiketta niiden päälle. Hauduta uunissa kunnes kastike on sakeutunut, 20 min. Nosta pata/pannu uunista. Laita grillivastus päälle. Laita jokaisen munakoisopallon päälle viipale mozzarellaa, nosta pata takaisin uuniin. Anna juuston ruskistua vastuksen alla, n. 3-4 min. Tarjoa pastan kanssa.
Eggplant balls with tomato sauce make a delicious vegetarian meal.
Eggplant balls in tomato sauce
1 eggplant (500 g), stemmed and cut in 1½ cm planks
½ dl
1 small garlic clove, minced plus 2 cloves thinly sliced 1 large egg white
2 cans (800 g) whole plum tomatoes, pulsed in food processor
Preheat oven to 175 degrees. Sprinkle the eggplant slices with salt, place in a single layer around a colander set over a bowl, and let stand for 30 minutes. Rinse eggplant, drain, and squeeze dry, pressing out excess moisture and patting with paper towel. Removing excess moisture helps make it easier to roll the balls.
Meanwhile, spread breadcrumbs in a single layer on a rimmed baking sheet. Bake until dried and just turning golden, 5 minutes. Let cool.
Heat 1 tablespoon oil in a big cast iron skillet over medium-high heat. Add half the eggplant in a single layer; cook, flipping one time, about 5 minutes. Transfer to colander. Repeat adding another tablespoon of oil and second half of eggplant. If pan gets too hot, adjust heat. Wipe out pan. Let eggplant cool slightly in colander.
Transfer eggplant to a food processor, discarding any extra juices that drained out. Add toasted breadcrumbs, pecorino and minced garlic. Pulse until mixture is a chunky paste. Transfer to a bowl. Season with salt and pepper. Stir in egg white. Chill until cold, about 30 minutes. Form mixture into 12 balls Chill at least 1 hour until firmer and cold and up to overnight. Best results with an overnight chill.
Preheat oven to 200 C degrees. Heat 2 tablespoons oil in a 30 cm enameled cast iron casserole or cast iron skillet over medium-high. Add eggplant balls working in two batches; cook, turning carefully with a spoon, until browned all over, about 6 to 7 minutes. If pan gets too hot, adjust heat. Transfer to a plate. Add remaining tablespoon oil and sliced garlic; stir until fragrant, 30 seconds. Add tomatoes, a large pinch of red pepper flakes, and 1/2 teaspoon coarse salt; bring to a boil. Return eggplant balls to pan; spooning sauce over to coat. Bake until sauce is slightly thickened, abt 20 minutes. Remove casserole from oven. Set oven to broil. Top each eggpant tball with a piece of mozzarella; return to oven. Broil until cheese is bubbly and golden in spots, about 3 to 4 minutes.
Oi Suomen luonto, niin kaunis on maamme niin kesällä kuin talvella. Luonto on jopa kaupungeissa vahvasti läsnä. Vapaa, jylhäkin luonto kuuluu vahvasti myös nykysuomalaiseen identiteettiin.
Luonto on muokanut luonnetammekin. Suomalainen jonottaa muoviämpäreitä ja seisoo bussipysäkillä mieluummin yksin sateessa kuin katoksen alla muiden kanssa. Hän on juro ja vaikeasti lähestyttävä, sisäänpäinkääntynyt ja ujo. Toisaalta suomalainen on rehellinen ja rehti, ahkera ja luotettava niin ystävänä kuin yhteistyökumppanina. Stereotypioita tietysti kaikki. Meitä suomalaisia on joka lähtöön. Ei jähmetyt niihin huonoihin stereotypioihin, vaan nautitaan vapaudestamme ja mahdollisuudesta ilmaista itseämme kunnioittaen toisiamme ja vapautamme mahdollistaneita sukupolvia. Hyvää itsenäisyyspäivää, ystävät.
Celebrating the 100th Independence day of Finland.
Oho - jo joulukuu! Vaikka joulu on näkynyt katukuvassa ja kaupoissa jo toista kuukautta, en ole tähän mennessä oikein päässyt joulutunnelmaan. Ehkä syy on sää - harmaat sadepäivät eivät oikein vie ajatuksia jouluun. Nyt kuitenkin viikon viidessä näkyy myös lupaamani ripaus joulua.
Aloitetaan siis jouluisella aiheella. Viikon joulukukka on jouluruusu, se mieleisin joulukukista. Lidlistä löytyi kympillä iso jouluruusu, jonka toivon kukkivan jouluun asti. Maalta keräsin appivanhempien metsästä hieman sammalta, jonka laitoin mullan päälle ruukkuun. Koska sopivan suurta suojaruukkua ei kotoa löytynyt, jouluruusu sujahti paperipussiin.
It's already December. Even though I haven't really reached the Christmas spirit the fact is that it's only three weeks to Christmas. Therefor bought some Christmas flowers to get in the mood.
Ensimmäisen hyasintinkin ostin.
Viikon viini on uusi-seelantilaisen Viinitila Saint Clairin Vicar's choice sauvignon blanc bubbles brut.
Pääsin viime viikolla Uuden-Seelannin
viinien tastingiin kun Saint Clair Family Estate – Uuden-Seelannin vuoden
viinituottaja 2016 esitteli viinejään*. Päällimmäisenä viineistä jäi mieleeni tämä kuiva ja kesäisen raikas, runsasarominen hapokas, herukkainen ja sitruksinen kuohuviini.
Viikon viinioivallus on kuitenkin oikean viinilasin valinta. Sain kutsun Riedelin tilaisuuteen*, jossa Letitzia Riedel esitteli kolma Riedelin lasia. Laseista jokainen on omimmillaan eri tyyppisten viinien kanssa. En ole pahemmin kiinnittänyt huomiota minkä mallisesta lasista viinini juon, vaikka valkoviinilasit ja pari erilaista settiä punaviinilasejakin löytyy kaapeistani. Erilaisista laseista juoma soljuu kuitenkin erilailla suihin ja pakko oli myöntää, että sama viini maistui ja tuoksui hämmästyttävän erilaiselta eri laseista nautittuna. Riedelillä on sovellus rypälelajien mukaiseen lasin valintaan. Osaan nyt valita laseistani sopivimmat kullekin viinille.
Letizia Riedel of the famous Ridel glass maker presented in Helsinki how the shape of glass effects the wine experience.
Tällä viikolla elämään kuulunut myös surua. Kuluneella viikolla sain tietää, että ihana kalifornialainen ystäväni Kathy on kuollut. Hän emännöi minua kolme kuukautta kodissaan 24 vuotta sitten kun olin opiskeluvaihdossa Kaliforniassa. Kävin hänen luonaan kaksi kertaa tuon kesän jälkeenkin ja pidimme Facebookin kautta yhteyttä, viimeksi pari viikkoa sitten. Hän on ollut ajatuksissani kuluneella viikolla erityisen paljon. Olen edelleen kovin kiitollinen, että juuri hän sattui emännöimään minua tuona kesänä. Kathyn poismenon aiheuttamasta surusta ja haikeudesta huolimatta ilahduin kun hänen tyttärensä otti yhteyttä ja kertoi kuinka Kathy oli vuosien varrella kertonut kuulumisiani perheelleen ja puhunut minusta lämpimästi kaikkien näiden vuosien jälkeenkin.
Miten sinun viikkosi on kulunut? Joko joulu alkaa näkyä kotona ja joulumielenä?
In the past week I lighted a candle in memory of my dear Californian friend Kathy, who hosted me in her home for three lovely months back in 1994 when I attended a student progam in Sacramento.