Lauantaipuketti | Saturday flower bouquet


 
 

 


 
 


 

Tukholmassa näki paljon niin myynnissä kuin naisten käsissäkin hehkuvan värisiä leikkokukkakimppuja. Kyllä kimppu kukkia nostaa vähän arjen yläpuolelle.
 
 
There were lots of pretty bouquets of cut flowers for sale arond Stockholm. A colroful bouquet lifts us women a step abowe every day living.

 

Västerbottensost-piirakka vadelma-avokadosalaatin kera | Västerbottensost cheese pie with raspberry avocado salad



 

 
 
 Taannoisissa rapujuhlissa maistamani Västebottensost-piirakka oli niin herkullista, että tein sitä itse heti seuraavana viikonloppuna maalla. Resepti täältä.
 
Piirakan tarjosin Rickhard McCormickin Pariisi-kirjasta napatulla reseptillä tehdyn vadelma-avokadoreseptin kera. Ateria sai appivanhemmilta täyden kympin!  (Myönnettäköön tosin, että he ovat aina kiitollinen yleisö kokkailuilleni). Piirakan päälle asettelin mädin tai kylmäsavulohen sijaan metsästä löytämäni kantarellit, niitä oli kokonaista seitsemän.. Kantarellit kasvoivat polun varressa heti metsän alkupäässä ja ehdin jo hehkutella että nyt näitä löytyy! Vaan ei löytynyt, ei ollut oikeastaan muitakaan sieniä, vain yksi madonsyömä tatti.

Sitten alkoikin sataa ja ukkostaa ja tuli kiire juosta autolle. Mättäillä kumisaapaat jalassa hölkätessäni nilkka nuljahti hieman. Se ei tuntunut siinä kipeältä, mutta ajettuani takaisin Helsinkiin nilkka oli hieman turvoksissa ja aristava. Onneksi linimentti ja lepo saivat nilkan vetristymään seuraavaksi päiväksi.

 
 Västerbottensost-piiras
 
Taikina
125 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl vettä
 
Täyte
150 Västerbottensost-raastetta
3 kananmunaa
2 dl vispikermaa
suolaa ja mustapippuria 
tilliä hienonnettuna
 
 
Sekoita taikinan ainekset ja anna levätä viileässä tunti.
 
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Painele taikina vuokaan, pistele haarukalla ja esipaista noin 10 minuuttia. Sekoita kananmunat ja kerma, lisää juustoraaste. Mausta suolalla ja pippurilla. Kumoa täyte piirakkavuokaan ja paista noin 20 minuuttia. Jäähdytä.
 
 
 
In the recent crayfish party I tasted Västerbottensost pie and make it few days later when visiting inlaws.


I served pie with raspberry avocado salad. Meal got full ten points from my mother and father in law!
 
 
Instead of traditional cold smoked salmon or roe I placed on the pie the seven small chantarelles I found in the nearby woods. I did hope to find more of them, but didn't have any luck.
 
 
Västerbottensost cheese pie
 
Ingredients
Pie pastry:
125 g butter
300 ml wheat flour
1 tbsp water

 Filling
150 g grated Västerbottensost
3 eggs
200 ml whipped cream
1 pinch black pepper
 
 

  Mix the butter and flour in a food processor to a crumbly texture.
 
Preheat the oven to 225°C.Add the water and mix into a smooth dough. Press the pie dough into a pie dish (24 cm in diameter). Prick the bottom of the shell and place in the oven for about 10 minutes. Whisk the eggs and cream, add the cheese. Season with salt and pepper. Pour the cheese filling into the pie shell and bake for about 20 minutes until the pie has set. Allow to cool.
 
 

Hävikkiviikon avokadoherkut | Leftover avocado dishes


 
 Avokado on yksi suosikkihedelmistäni, mutta se on parhaimmillaan maukkaan pehmeänä, mutta vielä viipaloitavana vain päivän tai kaksi. Tiedättehän; ensin avokadot ovat kivikovia ja yht'äkkiä hedelmäliha onkin jo tummunut ja hyvin pehmeä.

Kotona oli pari avokadoa, joiden parhaat päivät alkoivat olla jo takanapäin. Hedelmäliha alkoi jo tummua, mutta kaavin sen ihan mustinta kärkeä lukuun ottamatta talteen.
Illalla tein avokadoleivän; levitin pehmeän avokadon paahdetun pari päivää vanhan leipäviipaleen päälle, maustoin ras el hanout-mausteseoksella, silppusin pari jäljellä olevaa lehtisalaatin lehteä salaattia ja sekoittelin sen tilkassa vinaigrettea, päällimmäiseksi vielä keitettyä kananmunaa. Niin hyvää!
 
Seuraavana aamuna blenderiin päätyi jugurtin kera pehmennyt kiivi ja toinen ylikypsä avokado. Parvekkeelta minttua; mintutkin ovat jo ohittaneet parhaan kukoistuksensa, mutta tuoreet mintun lehdet maistuvat edelleen hyviltä. Purkin pohjalle viimeiset poimimani mustikat ja päällimmäiseksi parin päivän takaisesta salaatista yli jääneet granaattiomenan siemenet. Loistava alku aamulle.

Koetan muutenkin ostaa ja tehdä ruokaa niin, ettei hävikkiä tulisi, mutta meneillään oleva hävikkiviikko nostaa taas mieliin, että meillä Suomessakin heitetään ruokaa roskiin 20-26 kiloa eli 125 euron edestä vuodessa henkeä kohden. Määrä vastaa noin kuutta prosenttia kaikesta kuluttajien ostamasta ruoasta. Se on paljon,  kaikenlaisten viime aikaistenkin uutisten varjossa tuntuu todella kurjalta, että hyvää ruokaa ja silkkaa rahaa menee haaskuun valtavia määriä. Ollaan siis tarkempia kuluttajia tässäkin suhteessa!
 
 
In Finland waste of food is 20-26 kg per person per year, approximately 125€ yearly. I's way too much. I try to avoid excess food shoping & cooking, but ongoing food waste reduction week reminds of better use of left over food.
 
I had few over ripe avocados, few days old bread loaf, few lettuce leafs and left over berries. Had to use them.
 
For dinner I made an avocado sandwich; I toasted a slice of bread, spread it with soft avocado, sprinked some ras el hanout, tossed salad in vinegar and topped wiht boiled egg. Just perfect!

In my smoothie I had over ripe avocado and kiwi, left over berries I had picked and used main part for few recipes + mint from balcony boxes. My herbs are not growing much anymore, but they still taste good.

Lohipasta uunilohesta | Easy salmon pasta


 
Toissa viikolla instan kuvavirrassa näkyi Habanerokitchenin lohipasta. Se jäi kummittelemaan mieleeni ja päätin tehdä lohipastaa viikonloppuna maalla. Tässä tapauksessa Habaneron pasta toimi siis innoittajana, resepti tuli omasta päästä. Aika usein näin käy myös keittokirjoja ja ruokalehtiä selatessa; saan kuvasta idean enkä toteuta reseptiä sellaisenaan.
 
Ja juu, kyllä tuolla muiden ainesten alla on myös spagettia!

Anoppini ei syö kylmäsavu- tai graavilohta, joten paistoin suolalla ja pippurilla maustetun lohen 200 C uunissa samalla kun keitin pastan ja kananmunat.
 
 
Lohi-avokadopasta neljälle 
 
noin 70 g spagettia per ruokailija
 
merisuolaa pastan keitinveteen 
1 valkosipulinkynsi 
    1 sipuli
     
    loraus öljyä 
     
    2 dl (ruoka)kermaa 
     
    ½ kasvisliemikuutio
     
    puolikkaan limetin mehu
     
    puolikkaan limetin kuori raastettuna
     
    1½ tl dijon-sinappia 
     
    mustapippuria myllystä 
     
    400 g lohta uunissa paistettuna
     
    2 avokadoa viipaloituna
     
    4 kananmunaa keitettynä
     
Laita pastavesi kiehumaan ja lisää suola veteen veteen. Lisää pasta kiehuvaan veteen ja keitä pasta paketin ohjeen mukaan.

Silppua valkosipulinkynsi sekä sipuli ja kuullota kevyesti öljyssä. Lisää murennettu kasvisliemikuutio ja pieni tilkka vettä. Anna liemikuution sulaa veteen pannulla, lisää kerma, limetin mehu sekä raastettu kuori ja sinappi. Mausta pippurilla.

Lisää kypsä pasta kastikkeen, kääntele jotta kastike sekoittuu pastan joukkoon. Tarjoile paistetun, pippurilla ja suolalla maustetun lohen, avokadosiivujen ja suolalla maustettujen keitettyjen kananmunan puolikkaiden kera.
 

 
 
I saw a fellow blogger's photo of a salmon pasta in my instagram feed last week and immdly started to crave for salmon pasta. I did not prepare te dish exactly the way he had doen it, but used th ephoto as inspiration for weekend meal.

 
My mother in law does not eat cold smoked or salt cured salmon, so I baked salmon in the oven at 200 C while cooking pasta and eggs.

Salmon avocado pasta for four people

approximately 70 g of spaghetti per diner


sea ​​salt with the pasta cooking water
1 clove garlic

1 onionglob of oil2 dl cream
½ vegetable stock cube
half of lime juice + half of  grated lime peel

1½ tsp dijon mustardfew rounds of freshly ground black pepper


400 g of salmon roasted in the oven

2 avocados, sliced

4 eggs, cooked

Put the pasta water to boil and add salt in water. Add the pasta in boiling water and cook the pasta according to package instructions.
Chop the garlic clove and onion and sautee gently in oil. Add crumbled bouillon cube and a small splash of water. Let the broth cube melt in the pan, add cream, lime juice and grated zest and mustard. Season with pepper.


Mix pasta and sauce gently. Serve with broiled salmon seasoned wiht salt & pepper, avocado slices and boiled egg halves.



Mehevää marinoitua punasipulia | Juicy marinated red onions



Hullaannun välillä joihinkin ruoka-aineksiin niin että syön niitä useita kertoja viikossa. Hullaantumisen kohteeksi ovat joutuneet mm. avokado, sitruuna, mango, ruusun terälehdet, mansikat kuin munakoisotkin. Onko teillä ollut tällaisia kausia, jolloin yhtä raaka-ainetta tuntuu aina löytyvän lautaselta?

ällä hetkellä lisäilen punasipulia miltei ruokaan kuin ruokaan, etenkin marinoituna; lohen, broilerin, lihan ja kasvisten kera sekä salaatteihin, joihin lurautan marinadia vinaigreteksi. Marinointi poistaa sipulin mahdollista kitkeryyttä.

Teen yleensä purkillisen kerralla, marinoitu sipulia voi käyttää jo parinkymmenen minuutin päästä valmistuksesta, mutta se myös säilyy useita päiviä hyvänä ja muuttuu vinkeän fuksianpunaiseksi.


Marinoitu punasipuli
 
2 pientä punasipulia
½ dl punaviinietikkaa
1 rl sokeria
½ tl merisuolaa
½ dl oliiviöljyä
 
Kuori ja leikkaa punasipuli hyvin ohuiksi viipaleiksi. Laita ne kulhoon. Kiehauta kattilassa punaviinietikka, sokeri ja suola. Kaada kuuma liemi punasipulien päälle. Anna maustua n. 5 min.
 
Lisää joukkoon öljy. Marinoi sipulia n. ½ h. Se poistaa sipulin kirpeyttä.
 
 
I sometimes get super attracted to some ingredient; strawberries, aubergines, rose petals, mango, lemon... Been there, added to every possible dish. At the moment I add red onion to almost everything, especially marinated. Salmon, chicken, beef, vegetables, salads,... you name it.

I usually make a jarfull at a time. Twenty-thirty minutes is enough to reduce the tartness in onion, but marinated onions keep several days when stored in cold.

Pickled red onion


2 small red onions

½ dl red wine vinegar

1 tablespoon sugar

½ teaspoon sea salt

½ cup olive oil



Peel and slice the red onion thinly. Put slices in a bowl. Bring to a boil red wine vinegar, sugar and salt in a saucepan. Pour the hot broth over the red onion slices. Let it stand for about 5 minutes.

Add the oil. Marinate the onion slices for about ½ hour, it reduces the tartness in onion.

Ruokamatka Tukholmaan | Foodie trip to Stockholm





Keväällä kädessäni tutustumisretkellä Siljan uudistetulla aluksella tulin haikailleeksi Tukholmaan. Siipalle osui nopealla aikataululla viikonlopuksi työreissu laivalle ja hän kysyi haluaisinko lähteä "siivellä" mukaan, matkathan varataan hyteittäin. Hän työskenteli pari tuntia mennen tullen laivalla erään projektin parissa, mutta meille jäi aikaa syödä yhdessä  ja viettää lauantai Tukholmassa.

Launtaiaamuna suuntasimmekin metrolla Södermalmille, jossa vietimme suuren osan päivästä.

Husband had to leave for a work trip cruising between Helsinki and Stockholm. He had work only few hours per night, so I joined him to have a day together in Stockholm.On Saturday morning we took metro to Södermalm are where we spent most of the day.








Kävelimme ensin ruokamarkkinoiden läpi, jossa pientuottajat myivät tuotteitaan; lampaantaljoja, hunajaa, leivonnaisia, juustoja, vihanneksia, kukkia... Tunnelma oli samanlainen kuin Pariisin tai Berliinin markkinoilla; yksinkertaista mutta tyylikästä. En voinut olla vertaamatta Herkkujen Suomi-tapahtumaan Helsingissä, jossa on hyviä tuotteita esillä, mutta esillepano ja pakkaukset ovat sekavia. Tällaisilta markkinoilta olisi MTK:lla ja yrittäjillä opittavaa.

Siippa haluasi välttämättä ostaa valtavan, herkullisen näköisen leivän. Söimme leipää jo samana iltana, mutta kotiin leivästä riitti vielä puolitoista kiloa! Oli nimittäin pakko punnita mitä leipä painoi, niin iso se oli.



We walked trough a food market, Husband wanted to buy a huge bread from a local baker, It must have weighted about 2 kg, but the happily carrid it the whole day.













Olimme jättäneet laivan aamiaisen väliin. Söimme vintage-henkisessä Älskande Traditioner-kahvilassa hyvän Brakfrullen-aamiaisen; suolaisia vohveleita, jugurttia tai smoothia, tuorepuristettua mehua ja valinnainen kahvi. Annoksella pärjäsi hyvin iltaan asti.



Breakfast we had at Älskande Traditioner cafe; delicious salty waffles, yoghurt and granola, latte and juice. Enough to keep us happy until evening.










Brunssia ja aamiaista tarjoavia ravintoloita oli ympäri Södermalmia, paljon asiakkaita niissä istuikin nauttimassa leppeästä syyssäästä.



There were lots of options for brunch around Södermalm.













Kotiin viemisiä ja illallisherkkuja haimme useasta paikasta; Cajsa Wargilta, Södermalmshallista ja Urban Delistä. Urban delissä, joka on herkkukaupan ja ravintolan risteytys, kävimme viime reissulla kahvilla ja nyt se oli yksi aamiaispaikkavaihtoehto tällekin matkalle, kävimme siellä kuitenkin vain ostoksilla. Pärlans konfektyrissä tehdään herkullisia toffeita, mutta ostimme tällä kertaa jälkiruokakastiketta

We bought goodies from several places around Södermalm; Cajsa Warg, Södermalm food hall, Urban deli and Pärlans konfektyr.










Sitten olikin aika suunnata vanhan kaupungin läpi kohden Östermalmia, jonka tunnetusta hallista haimme vielä juustoja ja makkaraa laivalla nautittavaksi.

Then it was time to head trought old town towards Östermal food hall to buy cold cuts and cheese.







 

Päätimme jättää laivalla illallisen väliin ja syödä hytissä ostamiamme herkkuja. Haimme laivan kaupasta ruoan seuraksi pullon hyvää viiniä ja herkuttelimme Tukholman saariston lipuessa ohi. Loistava vaihtoehto rentoutua ihan kaksistaan kivan päivän lopuksi.


Instead of dinner in one of the ship's restaurants, we enjoyed in the cabin the goodies we had bought in Stockholm, watching the passing by archipelago. A great way to end a fun day.