Silja Serenade Sushi & co.

Pääsin joulukuussa lounaalle Silja Serenadelle sen ollessa päivällä satamassa. Eikä mille tahansa lounaalle, vaan maistelemaan 40+ -bloggaajajoukkoa varten valmistettua läpileikkausta Serenaden Sushi & Co.-ravintolan herkullisesta valikoimasta.

silja serenade ravintola, sushi, sshimi, maki

silja serenade ravintola, sushi, sshimi, maki, misokeitto

silja serenade ravintola, sushi, sshimi, maki, wasabi


silja serenade ravintola, sushi, sshimi, maki

silja serenade ravintola, sushi, sshimi, maki

silja serenade ravintola, sushi, sshimi, maki

silja serenade ravintola, sushi, sshimi, maki


silja serenade ravintola, sushi, sshimi, maki

silja serenade ravintola, sushi, sshimi, maki






Paikalla olivat nauttimassa tuoreesta sushista Marjon matkassa, Minäkö keski-ikäinen, Kulinaari, Habanerokitchen, Kivi ja Kakku ja PauMau.

Nautimme ensin misokeittoa, sitten pääsimme sushivalikoiman kimppuun! Meitä varten oli tehty makeja, nigiriä, sashimia: nieriää, lohta, siikaa, makrillia, poro, ruotsalaista katkarapua, merirapua, mustekalaa, tonnikalaa, siian-, muikun- ja lohenmätiä... ja jopa poroa, jota aasialaiset mielellään maistavat.

Susheja voi tilata myös käytävän toisella oleviin ravintoloihin alkuruoaksi. Happy Lobsteriin erityisesti kuulemma kiidätetään käytävän yli susheja. Sushi & Co. -ravintolan valikoimassa on tuoreiden sushien lisäksi myös terveellisiä välipaloja, salaatteja, täytettyjä voileipiä sekä herkullisia jälkiruokia ja kakkupaloja. Maistelimme myös trendikästä kylmäuutettua kahvia.

Voitin marraskuussa myöhemmin keväällä toteutettavan Tukholman-risteilyn, täytyy katsoa osuuko laivaksi Silja Symphony, muilla laivoilla sushravintolaa ei -ainakaan toistaiseksi- vielä ole.

Olipa herkkulounas, kiitos Tallink Silja!


I along a group of fellow bloggers were invited to taste selection of Silja Serenade Cruise ship restaurant Sushi & Co. restaurant's selection in Deceber. And what a selection it was; makis, nigiris, sashimis, with different fish, roe and even a Finnish twist with raindeer! Thank you Tallink Silja!




Pehmeän makuinen palsternakka-omenakeitto | Delicious parsnip apple soup

Palsternakka-omenakeiton pehmeä maku on herkullinen, mutta sellaisenaan keitto on vaalaudessaan melko vaatimattoman näköinen. Muutama verso ja ripaus kuivattuja ruusun terälehtiä kohentaa arkiruoan ulkonäköä kummasti ja antaa oman pikku säväyksensä keiton makuun.


palsternakka_omenakeitto


omena_palsternakkakeitto



palsternakka_omenakeitto



Vaniljainen palsternakka-omenakeitto



500 g palsternakkaa

400 g omenaa

1 l vettä

1 kasvisliemi/fondikuutio

suolaa

pippuria

veitsenkärjellinen vaniljansiemeniä



Viimeistelyyn

versoja

(kuivattuja ruusunterälehtiä)



Kuori ja kuutioi palsternakat ja omenat

Kiehauta vesi kattilassa. Lisää liemikuutio ja kasvikset.

Keitä kasvikset pehmeiksi keskilämmöllä kannen alla, 15–20 minuuttia.

Soseuta keitto sauvasekoittimella, lisää tarvittaessa vettä, mausta suolalla ja pippurilla

Lisää veitsenkärjellinen vaniljansiemeniä.

Viimeistele palsternakka-omenakeitto kuivatuilla ruusun terälehdillä ja versoilla.


Parsnip and apple soup is delicious, but the look is quite dull. Few sprouts and pinch of dried rose petals give this every day food a more appetizing outlook.


Parsnip and apple soup



500 g parsnips

400 g apples

1 liter water

1 vegetable broth cube

salt

pepper

Pinch of vanilla seeds



For garnishing

Sprouts

(Dried rose petals)



Peel and dice the apples and parsnips

Boil water in a saucepan. Add the stock cube and vegetables.

Cook the vegetables until soft over medium heat under lid for 15-20 minutes.

Puree the soup with a hand blender, add water if necessary, season with salt and pepper

Add a pinch of vanilla seeds

Garnish with dried rose petals and sprouts.




Pakkassäässä | Freezing cold days

Joulun jälkeen olisin aina ihan valmis suoraan kevääseen, mutta kyllä se talvi on sieltä joka vuosi tullut Helsinkiinkin. Joskus kertaheitolla metrisinä kinoksina, joskus hiljaisena lumisateena, nyt lumena ja kipakkana pakkasena. Valon määrä onneksi hiljalleen lisääntyy.


After Christmas I am always ready to juimp directly to spring, but I know from experiene that we get cold an dsnowy weather in Helsinki every winter. Sometimes there are only few minus degrees and only a thin white layer on the ground, sometimes we have a meter of snow and freezing cold weather for weeks or even months.


Luonnonilmiö, Helsinki, talvi

luonnonilmiö, sumu

Merisavu on mystisen näköinen luonnonilmiö kun meri on vielä avoin kovien pakkasten iskiessä. Ilmatieteen laitoksen mukaan talvisin tyypillisin haihtumissumu on merisavu. Ilman lämpötilan on oltava vähintään -15 asteinen, kun se virtaa juuri ja juuri sulan meren yläpuolelle. Merisavun muodostuminen vaatii siis suuren lämpötilaeron ilman ja vesipinnan välillä.
-20C pakkasesta ja napakasta viimasta huolimatta merisavua oli päästävä ikuistamaan muutaman ruudun verran. Kilometrin matkalla toimiston ja sataman välillä ja taas takaisin ruokatunnin aikaan otsa oli jäätyä silmille vedetystä piposta huolimatta.



Sea smoke is fog which is formed when very cold air moves over warmer water. It looks very mystiv and lasts usually only for a day only fading away when water cools and freezes. Even though it was -2 C, I had to get out on luch break to capture this natural phenomenon.


Ikkuna, talvipäivä, pakkanen

Koira, lumisade, maalla



Kireät pakkaspäivät ovat ainakin toistaiseksi vaihtuneet vähän lauhempaan lumisateeseen. Maalla Tarmo nauttii lumesta ja ottaa vaikka nokoset hangella superpaksun turkin eristäessä kylmää.

The most freezing weather jas now turned to snow blizzard. Tarmo the dog at my inlaws enjoys outdoor life.


käsinkudottu, lapaset,
Ostin joulumarkkinaretkeltä kauniit harmaa-valkoiset lapaset Lohjan markkinoilta. Parissa pakkasasteessa pärjään vielä hyvin nahkasormikkailla, mutta villalapaset ovat tulleet kovilla pakkasilla hyvään käyttöön muhkean kaulahuivin ja kashmirpipon lisäksi.

My newish wool mittens are now in good use as well as big scarves and cashmere beanies.


bloggaaja


Kevytuntuvatakkikin on vaihtunut villakangastakkiin. Sen ostamista harkitsin pitkään, itse asiassa useamman talven yli, mutta alkusyksystä +20 C keleillä onneksi päätin satsata uuteen takkiin, kun sopiva klassinen malli, hyvä laatu ja mukava alennuskin osuivat kohdalle. Marraskuun lumikelien aikana ulkona pärjäsi muutaman minuutin ilman lapasiakin. Nyt kiedon kaulahuivin tiiviimmin kaupan ympäri ja vedän lapaset huolellisesti käsiin ja pipon silmille ennen ulos astumista.

In few minus C degrees I can still run my errands in thin down coat, but now I have taken out my warm wool coat, mittens and cashmere beanie. In November when the photo was taken I could stay out few minutes without gloves, but now I need a full gear from the moment I step out.


kollageeni, ravintolisä

Ihoni kärsii kovilla pakkaskeleillä ja kuivassa sisäilmassa. Marraskuun parin viikon pakkasjaksolla säärien iho oli rutikuiva ja tuntui irtoilevan palasina. Siihen ei tuntunut auttavan ahkera rasvauskaan. Tällä viikolla eteläänkin tuli taas kunnon pakkasia, valmistauduin syömällä terveellisiä rasvoja sisältäviä avokadoja, pähkinöitä ja kananmunaa sekä pyhien aikaan tietysti vähän vähemmän terveellistä suklaata... Noiden terveellisten rasvojen kaveriksi olen ottanut vielä Tohtori Tolosen kollageeni-kapseleita*. Sen sisältämä kalakollageeni vaikuttaa erityisesti ihon kimmoisuuteen ja sitä juuri nyt tarvitaan, ei vain kasvoille vaan koko vartalolle. Tuotteessa on myös soluja vanhenemismuutoksilta suojaavaa ja ihon nuorekkaana säilymistä auttavaa karnosiinia. Tässä iässä kasvojen ihokin tietysti tarvitsee kimmoisuuden säilyttämisessä kaiken avun.


Miten sinä olet varautunut talvisäihin?


My skin doesn't like the freezing weather. Besides using tons of lotions, I try to eat good fats in avocados, nuts, eggs... and have also added Dr Tolonen's collagen capsules* in my diet to keep my skin as plump as possible.

*Saatu testiin blogin kautta/Received for testing

Kasvispolenta | Vegetable polenta

Olen ennenkin todennut, että polenta on kätevä ruoka. Sen, aivan kutenkin pastan kanssa voi tarjota miltei kaikenlaista mitä kaapista sattuu löytymään. Vaikkapa poroa ja kirsikkatomaattia, polentan voi tarjota myös paistettuna, tai tehdä siitä ranskalaisia. Polenta käy nopeasta arkiruoasta, mutta vaikkapa kampasimpukoiden kanssa siitä tulee pyhäpäivän juhlaruokaa.

I hae few times over the yeards written how versatile polenta is, I have served it
raindeer and cherry tomatos, fried or as fries.




kasvisruoka, polenta, polentapuuro


polenta, kasvisruoka


Polenta
5 dl kasvislientä
1 ½ dl polentaa
½ dl vastaraastettua parmesaanijuustoa

(1 rkl voita)
mustapippuria


Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi. Lisää polentaryynit, sekoita hyvin ja anna kypsyä hiljaa poreillen noin 8 minuuttia. Sekoita parmesaanijuusto ja voi joukkoon. Mausta mustapippurilla.

 
Paista polentan lisäkkeeksi viipaloituja herkkusieniä ja punasipulia, tarjoa lisänä parmesanlastuja ja chilitahnaa tai pestoa.



Polenta



5 dl vegetable stock

1 ½ dl polenta

½ dl freshly grated Parmesan cheese

1 tablespoon butter

black pepper




Heat the vegetable broth to a boil. Add polenta, mix well and cook in medium heat approximately 8 minutes. Stir in Parmesan cheese (and butter). Season with black pepper.

Serve with fried mushrooms and red onions, parmesan flakes and chili paste or pesto.


Vuoden parhaat | The bests of 2016

Näin vuoden alkupuolella katse kääntyy muutamiin kuluneen vuoden 2016 kohokohtiin.



Vuoden paras matka oli Hongkongin matka. Hinta oli kohdillaan, lennot maksoivat 310€ ja kahden hengen 4* hotellihuone hyvällä paikalla 56€/yö. Hongkong ei pettänyt toisellakaan kertaa, aiemmin olemme olleet siellä mennen tullen matkalla Australiaan v. 2010. Menisin vielä vaikka uudestaankin.

The best trip last year our was super cheap spring holiday in Hong Kong.



Hongkongissa koettiin myös vuoden paras brunssi.  Vappuaattona nauttimamme Mandarin Oriental-hotellin sunnuntaibrunssi oli kertakaikkisen upea, ruoka tuoretta, herkullista ja kauniisti aseteltua. Tarjoilijamme piti meistä hyvää huolta ja varmisti, että lasissa oli jatkuvasti brunssin hintaan kuuluvaa Ruinartin samppanjaa.

The best brunch was also in Hong Kong. Mandarin Oriental Sunday brunch with free flow Ruinart was superb.



Vuoden ihanin kotiaamiaisruoka on granolatorttu, brunssiruokien kauneuskuningatar.

The tastiest home breakfast is granola pie, beauty queen of brunch table.



Vuoden paras kasvoöljy on Lumenen Sisu. Saadessani öljyn pressitilaisuudesta mukaan ennakko-odotuksena oli "öljy kuin öljy", tosin tyylikkäässä pullossa ja ihanan metsäisen tuoksuisena, mutta tämä olikin todella hyvä tuote iholleni. Olen käyttänyt iltaisin ja lisännyt aamulla tipan kosteusvoiteen joukkoon. Keskuslämmityksen kuivattama iho kiittää; iho tuntuu pehmeältä ja juonteet matalammilta. Sisu pääsee ostoslistalle jatkossakin! Lumenen brändiuudistus on muutenkin modernin raikas ja sarjaan on tullut muitakin hyviä uusia tuotteita.

The best facial oil is Sisu by Finnish beauty brand Lumene. I got a bottle as PR sample, even though I liked the bottle, I didn't have any high expectations. I was happily surprised how good the oil felt and how soft and plump it made my skin when used nightly.


Kengät, tennarit, loaferit

Vuoden parhaat kengät olivat nämä loafertennarit. Ehdottomasti parhaimmillaan ilman sukkia käytettynä. Kestää kuukaudia ennenkuin näiden sesonki on taas ajankohtainen...

The best shoes of the year were these tennis shoe/loafer hybrids.




Vuoden paras terassi on Löylyssä. Talvella en ole siellä käynytkään. Parhaus koskee tosin vain hyvää kahvia, näköalaa ja lukemiseen oivallisesti sopivia kivoja leveitä löhötuoleja, ruokaa en ole maistanut ja palvelussa on parantamisen varaa. Vuoden  ehdottomasti töykein palvelukokemuskin kun on Löylystä.

The best terrace in the city is at Löyly. Visited several times during summer and loved their coffee, wide chairs and views. Service was not at the same level, unfortunately.






Vuoden aliarvostetuin juures on palsternakka. Se on herkullista uunissa paahdettuna, pyreenä, keittona...

The most under rated root vegetable is parsnip. It tastes woderful wgen toasted in oven, pureed, in soups




Vuoden paras pizza on itse tehty. Taika on pitkään nostatetussa taikinassa.

The best pizza is bomemade. The secret is to let dough to rise 72 h.


Ruokakuvaajan paras vuodenaika on kevät syötävine kukkineen ja alati lisääntyvine päivänvaloineen.

Spring is the best time for food photographer with increasing daylight and edible flowers.




Vuoden paras kaupunkitapahtuma oli Taste of Helsinki, kaikesta sateesta huolimatta.


Taste of Helsinki was still the best urban festival despite the heavy rain.Sobata, mansikka


Vuoden odotetuin oli taas mansikkakausi. Veikkolalaisen Eerikinkartanon Sonata oli erinomaisen makeaa, kiinteää ja isoa niin kauden alussa juhannuksena kuin vielä elokuullakin.

Mansikkaan kiteytyy viime vuosi; ei suuria muutoksia tai valtavia onnistumisia, mutta pieniä asioita, jotka tuovat kuitenkin paljon iloa elämään.

Mitkä olivat sinun vuotesi pieniä tai suuria ilonaiheita?


Strawberry season was the most waited time of the year. Sonata strawberries didn't fail, I almost cried of joy when taking the first bite.

What were the highlights of your year?


Ruokatrendit 2017 | Food trends 2017

Hyvää uutta vuotta, arki on alkanut! Nyt on aika ennustaa tulevan vuoden  2017 ruokatrendejä ja juomasuuntauksia niin arkeen kuin juhlaankin.

Viime vuoden alussa arvailin hieman mitkä tulevat olemaan vuoden 2016 ruokatrendejä. Osa meni metsään, osaa vuoden nousijoista en osannut ennustaa ollenkaan ja aika paljon osui oikeaankin.

Vuoden lopussa voi sitten tarkastella, kuinka tarkka tämän vuoden arvio oli. Olen lukenut kymmeniä erilaisia nettisivustoja, kuunnellut ruokaan liittyviä juhlapuheita ja keskustellut ruoka-alan toimijoiden kanssa. Tämä katsaus on siis korkeintaan valistunutta arvausta, ei tieteellisesti toimitettu aineisto.

It's time to forecast food trends for year 2017. This indication is not put together in any scientific manner, but my thoughts based on speeches and talks with food professionals and reading dozens of trend forecasts online.


Suomi100, juhlalounas




hirviruoka, hirvipata, hirvenliha, pataruokaSuomi 100-juhlavuosi nostaa meillä Suomessa kotimaisen lähiruoan ja luontomme annin valokeilaan tänä vuonna. Perinneruoat ja niiden modernisoidut versiot tulevat näkymään vuoden varrella. Maailmanlaajuisestikin turvattomuuden tunne saa palaamaan perinteisiin, aitouteen, tuttuun ja turvalliseen. Keittiönostalgia on muutenkin pinnalla; esim. vanhasta kunnon piimästä  ja etenkin sen käytöstä juomisen lidäksi myös ruoanlaitossa povataan yhtä tulevan vuoden nousijaa. Yhdessä syöminen on myös yksi juhlavuoden teemoista; syödään yhdessä ja jaetaan ruokanautinto muiden kanssa.

Kansainvälisistä keittiöistä nousevat Portugalin ja Filippiinien keittiöt.

Traditions, authencity and familiarity are the keywords this year. Nostalgy will be seen in Finnish kitchens year 2017 as our nation celebrates 100 years of independency. Sharing and eating together are some of the official themes for this year.

Portuguese and Philippine kitchen are on the rise on 2017.




gazpacho, kylmä keitto, kasvisruoka

peruna, pesto, kasvisruoka



Härkis, salaatti, talvisalaatti, kasvisruoka
Kasvissyönti ja kasvisruoan lisääminen sekasyöjien ruokavalioon jatkuu tänäkin vuonna. Lihankorvikkeita kehitellään kiivaasti ympäri maailman, meilläkin Härkis ja Nyhtökaura tulevat saamaan varmasti lisää kilpailijoita nyt kun myös suuryritykset ovat heränneet huomaamaan kasvissyöntiin liittyvän kaupallisen potentiaalin.

Erilaiset erikoisruokavaliot jatkavat trendissä myös elämänvalintoina, ei vain lääketieteellisten ruokarajoitteiden takia. Briteissä ilmestyy jopa Free from-ruokalehti. Joidenkin ruokavalioiden suosio saattaa kuitenkin olla hieman laskussa. Googlen gluteeniton-haut ovat laskeneet 14% kuluneen vuoden aikana verrattuna aiempaan ja tämän katsotaan indikoivan gluteenittoman ruokavalion suosion laskua. 

Kypsentämistä vaille valmiit ateriat ja ruokien kuljetuspalvelut kasvattavat suosiotaan. Helsingin katukuvassakin ruokalähettien määrä on silminnähden lisääntynyt kuluneena vuonna.


Viime vuonna Suomeenkin avattiin hävikkiruokaan erikoistuneita ravintoloita, hävikin minimointi on tämänkin vuoden kantavia teemoja. Muotopuolet kasvikset hyväksytään, vihannesten ja ruhojen aiemmin hävikiksi päätyneet osat pääsevät lautaselle ja ruoantähteet jalostetaan uusiksi annoksiksi.

Sustainability, nose to tail and root to stem, no waste thinking are strong also this year. Vegetables are moving even more strongly to the center on the plate.  There will be even more new products to substitute and imitate meats.

kuhoruoka, ruokatrendit 2017, havaijilainen ruoka








Monet viime vuoden suosikitkin, kuten kulhoruat jatkavat edelleen suosiotaan. Terveellisyys korostuu, mutta vastapainoksi myös herkkuöverit ovat yhtä lailla suosittuja. Sokeri on pannassa monella, mutta rasvoja ei karteta. Rasvat ovat kuitenkin hyviä rasvoja, joita sisältävät vaikka virallisessa ruokasuosituksessakin olevat pähkinät.


Many favorites for 2016 will continue their success, like bowl foods and overloaded freak shakes. Good fats for exsample in nuts are recommended.



cocktail, ruokatrendit 2017, juomatrendit 2017


Mitä tapahtuu juomarintamalla vuonna 2017?

Cocktaileja voi valita mielialan mukaan, vaikkapa itsevarmuutta buustaamaan. Selkeät tuoksut cocktaileissa ovat nousussa. Etenkin Yhdysvalloissa juomavalinnoilla voi näyttää jopa poliittista kantaa juomalla kotimaista olutta tai
vaikkapa meksikolaista mezcalia.

Cocktails can be chosen to stimulate and boost mood or even to show your views on politics. Strong scents on cocktails are on the rise.


viilennetty viini, viini, punaviini, juomatrendit 201y7
Etenkin keveät punaviinit tarjoillaan totuttua viileämpinä, jopa selkeästi viilennettyinä. "Huoneenlämpöinen" ei viinistä puhuttaessa tarkoita meidän kotoisia ympärivuotisia 21-22 asteen sisälämpöjämme, vaan useamman asteen viileämpää.



Especially lighter-bodied red wines are being served cooled.




fiskars, tislaamo, juomatrendit 2017, akvaviitti
Meillä Suomessa ladukkaita juomia valmistavat tislaamot, esim. Helsinki Distillery, Kyrö Distillery, Valamon tislaamo ja uusimpana Ägräs ovat lähteneet tekemään laatutuotteita joilla tähdätään/ollaan jo päästy maailmanmarkkinoille ja kansainvälisille palkinnoille. Laadukkaati ginit, akvaviitit ja viskit sekä niistä valmistetut juomasekoitukset näkyvät jo nyt hyvin moderneissa cocktailpaikoissa. 


Several Finnish artisan distilleries have started to make quality aquavits, gins and whiskies for domestic and international markets. Cocktails based on these are popular.



mocktail, cocktail, alkoholiton juoma


Alkoholittomuus on ollut nousussa jo muutaman vuoden ja mocktailit ovat yhtä maukkaita kuin alkoholia sisältävät cocktailitkin.

Non and low alcoholic drinks have been popular already few years, but they are even more so this year. Mocktail taste and looks have to be at least as stunning as in alcoholic cocktails.



instagram, ruokatrendi 2017, smoothie, aamiainen


ruokatrendit 2017, ruokakuva, ruokakuvaus, itseilmaisu




Ruoan ulkonäölläk ja esillepanolla on entistä enemmän väliä. Kuluttajat kuvaavat ja julkaisevat yhä useammin kuvia ruoka-annoksistaan sosiaalisessa mediassa ja kuvauksellisuuden eteen nähdään vaivaa. Ruoasta onkin tullut yksi kuumimmista itseilmaisun muodoista. Ravintolatkin ovat huomanneet tämän ja annosten esillepanoa saatetaan suunnitella myös Instagram-näkyvyys mielessä. Annosten kuvaaminen ei siis tule ainakaan vähenemään lähitulevaisuudessa.


Minkä ruokatrendin uskot nousevan entä minkä viimein painuvan unholaan?


Looks of portions is getting more and more important. Taking photos of food in restaurants has become so commonplace, restaurants are now making it easier for patrons who Instagram their meals before eating. Posting pictures of also home made dinners online means that meals have become a form of self-expression.  Food is seen as the second most photographed thing, after yourself of course.

What's your favorite and/or pet peeve food trend?



Lähteinä mm./Sources among others thefoodpeople.co.uk, newyorkpost.com, finedininglovers.com, thespiritbusiness.com, executivestyle.com.au, viisitahtea.com, hs.fi, theguardian.com


Vuoden vaihtuessa | Turn of the year


Onnellista vuotta 2017 💜

Ei lupauksia - niiden aika ja toteutus on yleensä ollut muina aikoina kuin vuoden vaihtuessa, ilman somehehkutusta.

Valokuvaus


Sukula, punaviini, barolo

Uusi vuosi, raketti


Granola, brunssi, piirakka


Vuoden vaihde meni perinteisesti, rakkaiden ystävien kanssa maalla, lyhyen matkan päässä Helsingistä. Loistavaa ruokaa, naurua, muutamat raketit suorastaan lämpimässä yössä. Viinivuosi 2016 tuli päätettyä upealla vuoden 2007 Sukula Barolo Meriamella ja vuosi 2017 aloitettua herkullisella, turkkilaisella jugurtilla ja marjoilla täytetyllä granolapiirakalla. Jatkukoon vuosi yhtä raikkaana.

Oliko sinulla perinteinen vai ihan uudenlainen vuoden vaihde, riehakas tai rauhallinen?

 A lovely, traditional turn of the year with friends.

Onnellista uutta vuotta 2017

Onnellista uutta vuotta 2017 teille ystävät ja kiitos tästä vuodesta. Blogin seuraaminen ja kommenttinne ovat lämmittäneet tänäkin vuonna mieltäni kovasti. Eihän bloggaaminen olisi mitään ilman teitä!


Uusi vuosi 2017




Suklaaöveri, suklaa, piirakka


Tulevanakin vuonna koetan etsiä kauneutta arjesta -ylemmässä kuvassa ovat Stockan jouluvalot sateen pieksämän hammaslääkärin odotushuoneen ikkunan läpi kuvattuna - herkutella mutta myös syödä terveellisesti, inspiroitua uudesta, iloita jo olemassa olevasta, olla toiveikas ja positiivinen.

Vuoden ensimmäiset postauksetkin ovat jo ajastettuna, lomalla on ollut aikaa kuvata ja pohtia aiheita. Tutkailin ruokatrendejä ja palaan myös postauksen verran menneeseen vuoteen. Helppoja, edullisia ja kevyitäkin reseptejä on tulossa.

Nyt kuitenkin suuntamme rakkaiden ystävien luo tämän suklaaöverin kera. Resepti tulossa tulevaisuudessa blogiin.

Vielä kerran kiitos tästä vuodesta, palataan ensi vuonna 💙💛💜💚 



Happy new year 2017, thank you for the past year

Maistuu Kalifornialta | Tastes like California

Tekeekö mieli jotain näyttävää, raikasta ja kevyttä uudeksi vuodeksi? Tee helppo kylmäsavulohitartar!

Olen ollut pimeinä iltoina laiska kasaamaan "studiota" taustoineen, valoineen sekä stailauksineen ja kuvaamaan ruokakuvia. Useimpina iltoina en ole edes jaksanut tehdä mitään kuvaamisen arvoista ruokaa tai olen toistanut itseäni valmistamalla ruokia jotka on esitelty blogissa jo useampaankin otteeseen. Onneksi arkistoista on löytynyt reilusti valoisina iltoina kuvattuja julkaisemattomia  ruokakuvia resepteineen -ja ovathan ne luonnonvalossa kuvatut ruokakuvat yleensä houkuttelevampiakin.

Tämän kylmäsavulohitartarinkin olin jättää kuvaamatta pilkkosen pimeänä marraskuun iltana, mutta tiesin sen olevan niin herkullinen, että viritin nopeasti mustan taustan ja nostin jalustalla olevan ledvalon valaisemaan. Stailaukseen en sitten jaksanutkaan paneutua vaan nappasin lennosta pari kuvaa.



tartar_kylmäsavulohi_avokado_verigreippi_tomaatti
tartar_kylmäsavulohi_avokado_verigreippi_tomaatti

Siippa totesi ilahtuneena ensimmäisen haarukallisen jälkeen "Maistuu Kalifornialle!" ja niinhän se taisi maistuakin, joka suupalalla mieleen tuli muinoin viettämäni kesä Sacramentossa.

Kylmäsavulohitartar kahdelle

200 g kylmäsavulohta
2 pientä tai 1 iso avokado
1 verigreippi
1 tomaatti
1 rl vaaleaa soijaa
2 kananmunaa

rucolaa
suolaheinää
paahdettua auringonkukansiemeniä

Keitä löysä kananmuna 4 min tai valmista uppomuna

Pieni kaikki ainekset sormenpään kokoisiksi paloiksi -irrota greipistä ensin kalvot-, sekoita verigreippi-, tomaatti- ja avokadokuutiot keskenään, mausta vaalealla soijalla. Levitä rucolaa ja suolaheinää lautaselle. Kokoa tomaatti-avokado-verigreippiseos lieriön avulla torniksi, painele tiiviimmäksi. Nostele lohipalat päällimmäiseksi ja painele tiiviimmäksi. Nosta lieriö varovasti pois. Pirskottele hieman vaaleaa soijaa päälle.

Kuori kananmuna/irrota elmukelmu uppomunasta, nosta muna varovasti tartartornin päälle.


Lieriön annoksen kokoamista varten voit tehdä metallisesta säilyketölkistä poistamalla siitä kannen ja pohjan.

Kylmäsavulohitartar on näyttävä alkuruoka hieman pienempänä annoksena, me söimme sen 5:2-paastopäivän illallisena.



I've been quite lazy to take food photos on the dark nights. Fortunately prepared good food and took lots of photos on daylight during summer and fall.

I almost skipped photographing this avokado-tomato- uby grapefruit-salmon tartar, but at last minute took my led light out and snapped few photos on the go. Not the best photos I've ever taken, but recipe is delicious.

Husband loved the taste. "Tastes like California" and so it did. Evey forkful took me back to Sacramento where I spent a summer years ago.


Salmon tartar for two

200 g cold smoked salmo
2 small or one big avocado
1 ruby grapefruit
1 tomato

1 tbsp light soya sauce
2 eggs

rucola
sorrel

Cook a 4 in egg  or prepare a poached egg

Cube salmon, avocado, tomato and grape fruit flesh. Mix together, season with light soy sauce. layer rucola and sorrel leaves on plate. Form a tower of tomato-avocado-grapefruit mix using a cylinder form (can be made by removing bottom and top of a tin can), press gently. top with salmon cubes, press cubes gently on top of the vegetables. Remove metal cylinder carefully. Sprinkle with light soy sauce. Lift peeled or poacehed egg on top.

Salmon tartar makes an impressive started, we ate this as 5:2 fast day dinner.